O slideshow foi denunciado.

Els sentits

0

Compartilhar

Carregando em…3
×
8 de 16
8 de 16

Mais Conteúdo rRelacionado

Audiolivros relacionados

Gratuito durante 14 dias do Scribd

Ver tudo

Els sentits

 1. 1. ELS SENTITS
 2. 2. ELS SENTITS  Les persones necessitem saber tot el que ens envolta, i per això, el sistema nerviós és l’encarregat dels sentits, els quals ens deixen veure-hi, sentir-hi, etc.  Les persones tenim cinc sentits:  La vista : Deixa veure el que ens envolta.  L’oïda: Deixa sentit els sons.  L’olfacte: Deixa olorar les olors.  El gust: Deixa percebre els gustos dels aliments.  El tacte: Permet tocar objectes.
 3. 3. FUNCIONAMENT DELS SENTITS  El sistema nerviós és l’encarregat de recollir la informació dels òrgans dels sentits.  El sistema nerviós està format per l’encèfal, la medul·la espinal i els nervis.  L'encèfal és la base dels sentits, que ens permet saber el que ens envolta
 4. 4. FUNCIONAMENT DELS SENTITS  L’oïda, el tacte i l’olfacte són sentits que es troben sempre en estat d’alerta.  El gust i la vista, en canvi són sentits que de tant en tant es troben en estat de repòs.
 5. 5. L’OLFACTE  L’olfacte és el sentit que ens serveix per diferenciar l’olor d’una flor, d’una colònia, del fum o del menjar.  L’òrgan de l’olfacte és el nas, en tenim solament un, però té dos orificis, és a dir dos forats per on olorem les olors.  A la part superior de cada forat hi ha la pituïtària, una membrana que capta les olors i envia la informació a l’encèfal pel nervi de l’olfacte.
 6. 6. LES PARTS DEL NAS Fosses nasals: Dos forats connectat amb les cavitats nassals. Pituïtària: Serveix per distingir les olors. Nervi olfactori: Per on s’envia la informació a l'encèfal.
 7. 7. EL TACTE  El tacte és el sentit amb què percebem com són les coses: si un tovallola és suau, si la cullera està calenta o si la taula és llisa.  L’òrgan del tacte és la pell. La pell és un teixit prim i resistent que cobreix tot el cos i proporciona una capa protectora i impermeable que ens envolta tot el cos.  Quan sense voler posem la mà al foc, aquesta sensació passa cap al gangli, i aquest fa que ràpidament la nostra mà s'aparti del foc i així no ens cremem.
 8. 8. LES PARTS DE LA PELL Epidermis: Capa exterior de la pell. Derma: Capa interior de la pell. El sentit del tacte també ens permet saber si els objectes són suaus o aspres, llisos o rugosos, si estan freds o calents.
 9. 9. L’OÏDA  L’oïda és el sentit amb el qual podem distingir els sons: una cançó, quan diem alguna paraula o quan piquem un objecte.  L’òrgan de l’oïda és l’orella i també en tenim dos, una a cada costat de la cara.  L'orella està distribuida en tres parts:  L’orella externa  La mitjana  L’interna
 10. 10. PARTS DE L’ORELLA El so entra per l’orella externa, l’auricular i xoca amb el timpà que, a través dels ossets de l’orella mitjana, transmet les vibracions a l’orella interna. La informació del so rebuda per l’orella interna és enviada a l’encèfal a través del nervi auditiu. Sentim el so amb intensitats i tons diferents, però gràcies al cervell els reconeixem i memoritzem
 11. 11. EL GUST  El gust és el sentit que ens permet distingir el sabor d’un menjar o d’una beguda.  L’òrgan del gust és la llengua, aquesta és troba dins la boca, per on mengem.  A la llengua es troben les papil·les gustatives, que recullen els sabors dels aliments i envien la informació a l’encèfal a través del nervi del gust.  A la llengua es distingeixen quatre parts.
 12. 12. PARTS DE LA LLENGUA A la punta de la llengua hi ha la zona que agafa el sabor dolç, a la part de més endarrere, l’amarg.I a les vores el agre i el salat. La llengua pot distingir diferents sabors, el dolç, com per exemple en el sucre, el salat com en la sal, l'amarg com en el vinagre i l'àcid en la llimona.
 13. 13. LA VISTA  La vista és el sentit que agafa fonts lluminoses i les porta cap a l'encèfal.  L'òrgan de la vista és l'ull i ni tenim dos, un a cada costat del nas.  Parts de l’ull:  Externa  Interna
 14. 14. PART EXTERNA DE L’ULL Les parpelles: Són com unes portes de pell que s’obren i es tanquen. Serveixen per protegir els ulls de la llum i de la pols. Les pestanyes: són unes files de pèls que hi ha a l’extrem de les parpelles. Eviten que entri pols o sorra als ulls. La cella: esta formada pels pèls situats damunt de les parpelles. Eviten que les gotes de suor o aigua caiguin als ulls.
 15. 15. PART INTERNA DE L’ULL La llum entra a l’ull a través de la pupil·la i el cristal·lí, una lent que projecta la imatge sobre la retina. La informació de la imatge s’envia a l’encèfal a través del nervi òptic.
 16. 16. RESUM

×