O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
МИГРАЦИЯТА КЪМ ЕВРОПА:
МОЖЕМ ЛИ ДА ПРЕВЪРНЕМ
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ВЪВ
ВЪЗМОЖНОСТИ?
Има едно кътче във вселената, единственото, което
познаваме, в което най-висшата форма на живот – човека, е
постигнал нещо...
Първата своеобразна емиграция,
извършена от първобитните хора, е
започнала от Африка и е покорила
всички континенти – Евро...
По време на Великото преселение на
народите мигрират и прабългарите и
славянските племена, потомци на които
се явяваме ние...
Най-зрелищното природно събитие в
съвременния свят е миграцията на 1,5
милиона антилопи, заедно с други
животни като зебри...
Хартата на основните права на
Европейския съюз гарантира
свободното движение на хора, услуги,
стоки и капитали, както и св...
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Миграцията е онази страшна
дума, с която ни посрещат
новините по телевизията,
вестниците и други медии, в
последно време.
...
 Миграциите предимно са при-
чинени от отрицателна промяна в
живота, била тя природна,
икономическа или военна.
Следовате...
РЕШЕНИЯ
Мобилността на хората в трудоспособна възраст има
своите неопровержими благоприятни последствия:
 Миграцията снабдява с р...
Европа е не само континент, но и една високо
организирана общност от държави, открила „рецептата“ за
мирното съжителство м...
От зората на човечеството
миграцита е съпътствала
човешката еволюция. Нещо
повече, тя е първоизточника на
човешкия прогрес...
Презентацията
изготви:
Мариана Енчева
12. клас
СОУ „Христо
Смирненски“
гр. Стара Загора
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Миграцията към Европа: можем ли да превърнем предизвикателствата във възможности?

3.011 visualizações

Publicada em

Презентация на Мариана Енчева (12 клас) от СОУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора
www.souhssz.com

Publicada em: Educação
 • Seja o primeiro a comentar

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Миграцията към Европа: можем ли да превърнем предизвикателствата във възможности?

 1. 1. МИГРАЦИЯТА КЪМ ЕВРОПА: МОЖЕМ ЛИ ДА ПРЕВЪРНЕМ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ВЪВ ВЪЗМОЖНОСТИ?
 2. 2. Има едно кътче във вселената, единственото, което познаваме, в което най-висшата форма на живот – човека, е постигнал нещо забележително! Историята на човека, на всички нас, следва една нескончаема поредица от миграции, създала уникално разнообразие от форми на поведение, култури, езици, изкуства, вярвания, мироглед и възпитание. Това богатство е наш дълг да защитим и предадем на идните поколения. То е нашето наследство за тях!
 3. 3. Първата своеобразна емиграция, извършена от първобитните хора, е започнала от Африка и е покорила всички континенти – Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Антарктида и Австралия. Миграциите неотлъчно съпътствали човешката история, с безброй примери:  Конкистадори - завоеватели на далечни страни;  Кръстоносни походи – водени в името на религията;  Великото преселение на народите (IV-VII век) – миграция на евразийски племена, в търсене на плодородни земи и прехрана.
 4. 4. По време на Великото преселение на народите мигрират и прабългарите и славянските племена, потомци на които се явяваме ние. Преселението в Европа поставя основите на Дунавска България и променя облика на цяла Европа. Историята на Европа е историята на мигриращи племена и държави!
 5. 5. Най-зрелищното природно събитие в съвременния свят е миграцията на 1,5 милиона антилопи, заедно с други животни като зебри и газели в търсене на по-зелени пасища от Серенгети. Изминават между 800 и 1 600 км. Полярните рибарки преодоляват най- дългото миграционно разстояние – близо 90 000 км годишно - от Арктика до Антарктика и обратно. Най-масовата миграция на бозайници в света е на прилепите в Африка – 8 млн. Пеперудите монарх имат най-дългата миграция от всички видове пеперуди - пътуват близо 5 000 км.
 6. 6. Хартата на основните права на Европейския съюз гарантира свободното движение на хора, услуги, стоки и капитали, както и свободата на установяване. Конституция на РБългария: Чл. 35. (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Правото на свободно предвижване е едно от фунда- менталните човешки права!
 7. 7. ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
 8. 8. Миграцията е онази страшна дума, с която ни посрещат новините по телевизията, вестниците и други медии, в последно време. В природата на човек е да се плаши от промяната и да обръща кръгозор към всичко, което може да разруши средата, която всячески опитва да задържи статична, хомогенна, стерилна. Но това поражда редица сериозни въпроси:  Утопия ли е да очакваме света да НЕ се промени?  Изискваме ли ограничения, каквито НЕ бихме искали за себе си?  Бъркаме ли изключенията с правилото?
 9. 9.  Миграциите предимно са при- чинени от отрицателна промяна в живота, била тя природна, икономическа или военна. Следователно най-големия про- блем е за самите бежанци и хуманното отношение трябва да акцентира на това, а не върху личния интерес.  Всяко общество има престъпност, но да се съди за бежанците само по онези, които не спазват законите ощетява всички останали и е неправилно.  Редно е да третираме свободата на предвижване на останалите, по начина по който я ползваме и ние.  Взаимодействието между различни култури, макар натоварено с негативни канотации, ражда мирно и красота, за което може да посочим модата, музиката, спорта и много други.
 10. 10. РЕШЕНИЯ
 11. 11. Мобилността на хората в трудоспособна възраст има своите неопровержими благоприятни последствия:  Миграцията снабдява с работна ръка областите, в които недостига;  Миграцията намалява безработицата;  Миграцията прави района стабилен от икономическа гледна точка - увеличава произвоството и подобрява доходите;  Миграцията компенсира отрицателния естествен прираст, който в съвременна Западна Европа е често явление;  Миграцията подобрява жизнения стандарт в световен план.
 12. 12. Европа е не само континент, но и една високо организирана общност от държави, открила „рецептата“ за мирното съжителство между разнолики култури, вери и др. признаци на самоопределение. С придобития опит, през периоди на кръвопролитията и форми на дискриминация, можем да се поучим, че ние сме силни не когато търсим различията помежду си, а когато работим заедно с една обща цел – благосъстоянието на цялото човечество.
 13. 13. От зората на човечеството миграцита е съпътствала човешката еволюция. Нещо повече, тя е първоизточника на човешкия прогрес, защото е насочвала населението в регионите с по-добри условия за работа, себеизява и живот. В тази мотивация за “нов живот” трябва да виждаме огромния потенциал, който ще бъде от полза, както за „гостите“, така и за „домакините“. Защото планетата Земя е нашия общ дом.
 14. 14. Презентацията изготви: Мариана Енчева 12. клас СОУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора

×