O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Megatrendit eli tulevaisuuden suuntaviivat

Megatrendit

 • Seja o primeiro a comentar

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Megatrendit eli tulevaisuuden suuntaviivat

 1. 1. MEGATRENDIT ELI TULEVAISUUDEN SUUNTAVIIVAT
 2. 2. 1) Väkiluvun kasvu? Historiallisesti väestönkasvu aiheuttaa muuttoliikettä. Muuttoliikepaine kehitysmaista rikkaisiin länsimaihin? Riittääkö maapallon kantokyky? Siirtolaisuuden luomat jännitteet? Hidastuuko kasvu elintason nousun myötä?
 3. 3. 2) Luonnonvarojen riittävyys?: Makea vesi, ravinto ja fossiiliset polttoaineet? Väkimäärän kasvu ja luonnonvarojen jakautuminen epätasaisesti eri maille luo jännitteitä. Toisaalta tiede luo koko ajan innovaatioita, jotka pyrkivät ratkaisemaan ongelmia. Monet sodat voidaan palauttaa taisteluksi luonnonvarojen hallinnasta. Ilmastomuutoksen vuoksi useat paikat voivat muuttua asuinkelvottomiksi maanviljelyn suhteen (esim. Saharan eteläpuoleinen Afrikka. )
 4. 4. 3) Saadaanko ihmisen vaikutus ilmastoon (ilmastonmuutos) kuriin? Saako tiede aikaiseksi ympäristöystävällistä tekniikkaa? Uusiutuvat energialähteet (tuuli, aurinko, vesi)? Saavatko eri maat sovittua päästöistä (politiikka)? Suostuvatko ihmiset alentamaan elintasoaan (Kestävä kehitys)?
 5. 5. 4) Tieteen ja teknologian luomat uhat ja mahdollisuudet. Tieteen ja teknologian kehitys on ollut huimaa viimeiset pari sataa vuotta. Lääketiede on nostanut ihmisen elinikää ja voittanut monia tauteja; robotiikka ja automatisaatio ovat nopeuttaneet tuotantoa; avaruus on tullut ihmiselle tutummaksi; keinoäly on voittanut ihmisen mm. shakissa. Ylipäätään tiede ja teknologia ovat arjessamme läsnä joka päivä esim. älylaitteina. Vaikka tieteen tehtävä on ratkaista ongelmia ja tuottaa tietoa, niin jokaiseen keksintöön liittyy myös moraalisia ja kulttuurillisia kysymyksiä. Mitä ihmiset tekevät, jos robotit ja automatiosaatio korvaavat työmme? Onko oikein muunnella kasvien geenejä? Entä ihmisen? Voiko keinoäly kehittyä liikaa, ihmistä älykkäämmäksi? Voiko ihminen asuttaa muita planeettoja?
 6. 6. 5) Globalisaatio etenee? Globalisaatio tarkoittaa kehityskulkua, jossa maapallon väestön on yhä kasvavassa määrin yhteyksissä toisiinsa talouden ja kulttuurin saralla. Niin on ollut aina, mutta teknologian myötä globalisaatio on kiihtynyt ja laajentunut. Muuttuuko maapallo yhdeksi talousvetoiseksi kulttuurialueiksi? Aiheuttaako globalisaatio yhä kasvavaa vastarintaa? Syntyykö kulttuurien sekoittumisesta konflikteja (esim. islam Euroopassa). Maailmanuskontojen tulevaisuus (lahkoutuminen, maallistuminen, uudet muodot, fundamentalismi)? Tieteellinen maailmankuva?
 7. 7. 6) Mihin politiikan ja talouden painopiste siirtyy? Historiallisesti kaikki imperiumit ovat kaatuneet. Miten käy nykyisten valta-alueiden esim. USA:n ja EU:n? Talouden kasvu vaatii luonnonvaroja ja väestönkasvua ja niitä löytyy Afrikasta ja Aasiasta. Eurooppaa taas vaivaa työttömyys, velkaisuus, vanhentuva väestö ja hidas talouskasvu. Kiina on jo noussut USA:n rinnalle teollisuustuotannossa. Ihmiskunnan varallisuus kasvaa joka vuosi, mikä vähentää absoluuttista köyhyyttä, mutta varallisuus jakaantuu kuitenkin hyvin epätasaisesti. Esimerkiksi 1% rikkaista omistaa yhtä paljon kuin 50% maapallon asukkaista! Voidaanko talouskasvua pitää itseisarvona, vaikka se on kytköksissä luonnon saastumiseen (ilmastonmuutos)? Tarvitseeko vahva talous myös demokratiaa ja ihmisoikeuksien kunnioitusta?

  Seja o primeiro a comentar

  Entre para ver os comentários

Megatrendit

Vistos

Vistos totais

275

No Slideshare

0

De incorporações

0

Número de incorporações

213

Ações

Baixados

1

Compartilhados

0

Comentários

0

Curtir

0

×