O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Knjiga 4.8

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Hujšanje
Hujšanje
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 5 Anúncio
Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Anúncio

Knjiga 4.8

  1. 1. KAZALO UVOD 6 PRVI DEL 9 1. POGLAVJE 10 KAKŠEN TREBUH 2. POGLAVJE 16 TO NI VEČ PECIVO VAŠE STARE MAME: KAKO JE NASTALAMODERNA PŠENICA 3. POGLAVJE 28 RAZGRAJENA PŠENICA DRUGI DEL 34 4. POGLAVJE 35 HEJ, ALI BI KUPIL KAJ EKSORFINOV? PŠENICA POVZROČA ZASVOJENOST 5. POGLAVJE 43 PŠENIČNI TREBUH: POVEZAVA MED PŠENICO IN ČEZMERNO TEŽO 6. POGLAVJE 56 POZDRAVLJENO, ČREVESJE! PRIŠLA SEM K TEBI NA OBISK, IME MI JE PŠENICA. PŠENICA IN CELIAKIJA 7. POGLAVJE 70 NAROD SLADKORNE BOLEZNI: PŠENICA IN INZULINSKA ODPORNOST 8. POGLAVJE 86 IZLOČANJE KISLINE: PŠENICA KOT MOTEČI ELEMENT pH 9. POGLAVJE 95 SIVA MRENA, GUBE IN GRBA: PŠENICA IN STARANJE 10. POGLAVJE 106 MOJI DELCI SO VEČJI KOT TVOJI: PŠENICA IN SRČNA BOLEZEN 11. POGLAVJE 119 VSE JE V VAŠI GLAVI: PŠENICA IN MOŽGANI 12. POGLAVJE 124 PŠENIČNI OBRAZ: PŠENICA IN NJENI VPLIVI NA KOŽO
  2. 2. TRETJI DEL 135 13. POGLAVJE 136 ADIJO, PŠENICA: KAKO SI USTVARITI ZDRAVO IN OKUSNO ŽIVLJENJE BREZ PŠENICE EPILOG 159 DODATEK A 162 PŠENICO IŠČEMO NA POVSEM NAPAČNIH MESTIH DODATEK B 168 ZDRAVI RECEPTI ZA ZMANJŠANJE OBSEGA PŠENIČNEGA TREBUHA ZAHVALA 196 VIRI 198
  3. 3. 6 UVOD UVOD POBRSKAJTE KDAJ PO albumih starih fotografij svojih staršev in starih staršev. Presenetilo vas bo, kako so na fotografijah vsi suhi. Ženske na njih nosijo konfekcijsko številko 36, moški imajo obseg pasu največ 85 cm. Če je med njimi kdo debelejši, ima le nekaj kilogramov preveč in čezmerno debelih tako rekoč ni. Debeli otroci? Zelo redko. Obseg pasu 110 cm? Ne. Najstniki, ki bi imeli po 90 kg? Nikakor ne. Zakaj so bile ženske iz petdesetih in šestdesetih let, in seveda vsi drugi, tako suhi v primerjavi z ljudmi, ki jih danes videvamo v nakupovalnih centrih, na plaži ali ko se pogledamo v ogledalo? Zakaj so takrat imele ženske večinoma 50 kg, moški 70 kg, medtem ko jih danes nosimo vsaj 20, 35 ali celo 90 kg več? Pri čemer ženske takrat niso prav veliko telovadile. (To se je zdelo tako neprimerno kot pohujšljive misli v cerkvi.) Kolikokrat ste takrat videli svojo mamo obuti telo-vadne copate in oditi na petkilometrski tek? Edina telovadba, ki so jo ženske takrat poznale, sta bili sesanje in pospravljanje. Danes pa vidimo na desetine žensk, ki tečejo, kolesarijo, hitro hodijo – česar nismo pred 40 ali 50 leti nikoli videli. Pa smo kljub temu iz leta v leto debelejši. Moja žena je triatlonka in to disciplino trenira, zato tudi sam nekajkrat na leto prisostvujem tem ekstremnim športnim dogodkom. Triatlonci intenzivno trenirajo nekaj mesecev ali let, da so sposobni preplavati 1,5 do 4 km, prekolesariti 90 do 180 km in nato še preteči 21 do 42 km. To je resnično velik dosežek za vsakogar, ki preizkušnjo zdrži do konca. Pri tem vsak tekmovalec porabi nekaj tisoč kalorij, potrebna pa je izjemna vzdržljivost. Večina triatloncev jé zelo zdravo. Zakaj je torej kar tretjina teh zagnanih moških in žensk debelih? V bistvu jih še toliko bolj občudujem, saj morajo s seboj nositi dodatnih 15, 20 ali 25 kilogramov. Vendar pa je res neverjetno, da so kljub ekstremnemu treningu in res zahtevnim preizkušnjam predebeli. Po običajni logiki bi morali predebeli športniki več trenirati ali pa manj jesti, da bi shujšali. To je naravnost smešno. Zato je moj argument, da glavni problem sodobnega prehranjevanja niso niti maščobe, niti sladkor, niti pojav interneta in zaton tradicionalnega življenja. Glavni problem je pšenica – oziroma to, kar nam prodajajo pod imenom pšenica. V knjigi boste spoznali, da to, kar jemo v krofih in žemljicah, v resnici ni pšenica, temveč spremenjeni proizvod genetskih raziskav iz druge polovice 20. stoletja.
  4. 4. UVOD 7 Moderna pšenica sploh ni več prava pšenica, temveč je od nje tako oddaljena, kot je šimpanz od človeka. Naši kosmati sorodniki imajo 99 odstotkov človeških genov in zaradi preostalega odstotka imajo daljše roke, dlako po vsem telesu ter manj možnosti, da zmagajo na Milijonarju. Prepričan sem, da se zavedate, kakšno razliko prestavlja ta odstotek. S svojo 40 let mlajšo prednico pa si današnja pšenica ni niti toliko blizu. Menim, da je prav povečani vnos pšenice oziroma, natančneje, povečan vnos genetsko spremenjene moderne pšenice – razlog za to razliko med vitkimi in manj aktivnimi ljudmi iz 50. let ter predebelimi ljudmi 21. stoletja, vključno s triatlonci. Vem, da je to, da pšenico razglašam za škodljivo, podobno kot da bi rekel, da je Ronald Reagan komunist. Zdi se absurdno in nepatriotsko razglasiti to priljubljeno živilo za zdravstveno tveganje. Vendar bom dokazal, da je to najbolj priljubljeno žito na svetu hkrati najbolj uničujoč del naše prehrane. Izkazani nenavadni učinki, ki jih ima pšenica na ljudi, vključujejo: spodbujanje teka; izpostavljenost eksorfinom (ki so podobni endorfinom ali hormonom sreče, ki jih proizvaja naše telo); čezmerno zvišanje krvnega sladkorja, kar povzroča izmenjavanje občutka sitosti in lakote; proces glikacije, ki je vzrok številnih bolezni in staranja; vpliv na vnetja in pH, kar ima za posledico razjedanje hrustanca in poškodbe kosti; sprožanje nepravilnega imunskega odziva. Uživanje pšenice ima za posledico številne bolezni, od celiakije – to je bolezen, ki prizadene črevesje in je posledica uživanja glutena – do številnih nevroloških motenj, sladkorne bolezni, bolezni srca, artritisa, pojava srbečice in kožnih izpuščajev ter celo paranoidne shizofrenije. Če ta zadeva, ki ji pravimo pšenica, povzroča toliko težav, bi moralo prenehanje uživanja pšenice prinesti številne pozitivne učinke. In res je tako. Sem kardiolog in v svoji ordinaciji sem pregledal in zdravil že na tisoče bolnikov, za katere obstaja tveganje bolezni srca, sladkorne bolezni ter vseh številnih težav, ki so posledica čezmerne debelosti. Na lastne oči sem videl, kako je plast maščobe na trebuhu, ki je dobesedno visela čez pas, izginila, ko je bolnik v skladu z navodili iz svojega jedilnika izločil pšenico, kar je pomenilo izgubo teže za 10, 15 ali 25 kilogramov že v prvih nekaj mesecih. Hitra izguba teže navadno prinese številne koristi za zdravje, ki me še zdaj, po tisočih primerih, vedno znova pozitivno presenetijo. Priča sem bil dramatičnemu izboljšanju zdravja, kot na primer pri 38-letni ženski z ulceroznim kolitisom, ki ji je grozila odstranitev črevesja in ki se je pozdravila samo s tem, da je iz svojega jedilnika umaknila pšenico in je nato sploh ni bilo treba operirati. Ali pri 26-letnem moškem, ki je komaj še hodil in se premikal zaradi velikih težav s sklepi in ki je potem, ko je z jedilnika črtal pšenico, popolnoma ozdravel, tako da danes lahko normalno hodi in teče.
  5. 5. 8 NISTE VI KRIVI Rezultati se zdijo zares izjemni, vendar so številne raziskave že dokazale, da je za veliko zdravstvenih tegob dejansko kriva pšenica in da izogibanje tej lahko zelo zmanjša ali celo v celoti prepreči pojav določenih simptomov. Spoznali boste tudi, kako smo povsem nevede naše udobje, obilje in nizke cene plačali z zdravjem, pšeničnim trebuhom, zamaščenimi boki in dvojnim podbradkom. Številni argumenti, ki jih navajam v naslednjih poglavjih, so bili dokazani v znanstvenih raziskavah, ki so javno dostopne. Neverjetno, da so številne učinke, za katere sem izvedel zdaj, dokazali že pred desetletji, a to še ni prišlo v zdravniško ali javno zavest. Seštel sem dve in dve in ugotovitve se bodo morda tudi vam zdele presenetljive. NISTE VI KRIVI V filmu Dobri Will Hunting je lik, ki ga igra Matt Damon, izjemno pameten, a hkrati trpi za posledicami zlorabe v otroštvu. Ko se zlomi in joka, mu psiholog Sean Maguire (Robin Williams) prigovarja: »Nisi ti kriv.« Prav tako se zdaj nekateri od nas, ki imamo pšenični trebuh, soočamo z občutkom krivde: preveč kalorij, premalo telovadbe in premalo samodiscipline. Vendar bi bilo bolj prav reči, da je prav nasvet, ki smo ga dobili, da moramo v svoj jedilnik vključiti več »zdravih, polnozrnatih žitaric«, tisti, ki nam je odvzel sposobnost nadzirati svoj apetit in željo po hrani ter nas je naredil debele in bolne kljub vsem našim prizadevanjem in dobrim namenom. Ta zelo razširjeni nasvet, naj jemo zdrave, polnozrnate žitarice, se mi zdi dejansko podoben temu, kot da bi alkoholiku rekli, da ena ali dve alkoholni pijači ne škodita, če pa jih bo spil devet ali deset, bo pa to še bolje. Ta nasvet je namreč imel zelo škodljive posledice za zdravje. Vendar niste vi krivi. Če naokrog nosite velik in neroden pšenični trebuh, če se poskušate neuspešno stlačiti v lanske kavbojke, če svojemu zdravniku zagotavljate, da jeste zdravo, a ste kljub temu še vedno debeli, imate visok pritisk in holesterol, če ste nesrečni zaradi moških »jošk«, bi bil morda čas, da se poslovite od pšenice. Odstranite z jedilnika pšenico in odstranili boste svoje težave. Kaj imate izgubiti razen trebuha, moških »jošk« in zamaščene zadnjice?

×