O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Stil de viata sanatos

12.930 visualizações

Publicada em

Publicada em: Educação

Stil de viata sanatos

 1. 1. Un stil de viata sanatos Prof.sociolog Nita Simona Mihaela
 2. 2. Ce criterii sunt incluse înacest concept?Corespunde oare modul nostrude viaţă de zi cu zi cu regulilede stil de viaţă sănătos? Aproximativ 70% din toatebolile sunt cauzate de un modgreşit de viaţă: abuzul de alcool,fumatul, mancatul excesiv,inactivitate, stres, tensiunenervoasă la locul de muncă şiacasă, şi desigur un somn scurt,nesănătoas
 3. 3. Cu scopul de a răspunde laîntrebarea ce reprezinta un stilde viaţă sănătos, trebuie săfixăm principale componenteale acestui stil.Regim alimentar echilibratPrincipiile de bază ale nutriţieiechilibrate sunt:- Alimentaţie moderată.- A mînca de patru ori pe zi.- Dietă diversificată- Alimentaţie completă.
 4. 4. O lipsa de proteine, sauaport redus vă incetini cu multregenerarea ţesuturilor şi acelulelor. Celulele îmbătrînite, nupot fi înlocuite cu altele noi, şi înacest caz nu e exclus apariţiacancerului. Periculoasă este şirefuzul complet de grăsim. Existavitamine, care sunt absorbite deorganism doar in prezentagrasimilor. În plus, grasimilefurnizează energie de două ori maimultă decît alte componente. Absolut de neacceptat esteomiterea unei, sau a două mese înzi cu scop de a slăbi.
 5. 5. Cel mai sanatos este sa aveti 4 mese pe zi. Când vălipsiţi de o masă sau de mic dejun, în primul rând: caloriilepe care organismul ar trebui să le consume pentru digestie,sunt stocate în depozit sub formă de grăsime. În al doilearând, perioada de timp între mese este foarte lungă şiorganismul va trece în stare de stres alimentar, deci se vastrădui ca tot tot ce se mănîncă, să fie transformate înrezervă de energie- în grăsimi. Cu mult mai bine e de aronţăi ceva între mese: o banana, mere, portocale, etc .Înacelaşi timp, evitaţi gustarile dulci, şi anume, produse depatiserie, prăjituri, ciocolată.
 6. 6. Activitatea fizică Exerciţi fixice dimineaţa.Faceţivă ca regulă, înfiecare dimineaţă, pentru10 - 15 minute, să văocupaţi cu exerciţii deînviorare. Nu este necesar să văocupaţi ceasuri întregi, sausă antrenaţi toate grupelemusculare, dar mişcări înritm de dans sub o muzicapreferată poate da un efectneaţteptat de puternic. E de preferat , ca macardouă ore pe saptamana săfaceţi o activitate fizica,care vă va ajuta mult..Indiferent unde vă veţiocupa, plimbare în jurulunui lac în apropiere, veţiînnota într-o piscina, sauvă plimbaţi cu bicicleta -principalul lucru este înactivitate fizică.
 7. 7. Alimentatia nesanatoasa
 8. 8. Efectele unei alimentatii nesanatoase Ten cu aspect nesanatos Probleme de memorie si de concentrare Oboseala cronica Depresia si variatiile starii de spirit Lipsa apetitului Variatii ale greutatii Afectiuni cardiovasculare Insuficienta hepatica Infectii ale rinichilor Reflux gastro-esofagian Atrofierea musculara Tulburari digestive
 9. 9. ObezitateaObezitate este ostare patologică, încadrul bolilor denutriție,sau fiziologică cupotențial patologic, lapersoanelesuprapoderale(greutatea corporalăraportată laînălțime).
 10. 10. Anorexia Anorexia nervoasă este o tulburare psihică din categoria tulburărilor de alimentare, caracterizată printr-o reducere anormală a greutății corpului și printr-o deformare a imaginii propriului corp cu teama prevalentă, persistentă, de îngrășare.
 11. 11. Bulimia Bulimia este tulburare de alimentatie, caracterizata de un consum alimentar excesiv. O persoana cu bulimie mananca o cantitate mare de alimente intr-o perioada scurta de timp, pentru ca apoi sa-si provoace varsaturi, sa se supuna unui exercitiu fizic exagerat, sa consume laxative, diuretice sau alte medicamente in scopul unei eliminari fortate a alimentelor. Persoanele afectate de bulimie sunt obsedate de propriul aspect fizic si nu au respect de sine.
 12. 12. Abandonarea obiceiurilor nociveDintre obiceiurile nocive, cele maifrecvente sunt consumul de alcoolşi fumatul.Fumatul pune in pericol mai multeorgane vitale. Fumatorii au un riscde boli pulmonare, precum şi curisc ridicat de boli cardiacecoronariene şi accident vascularcerebral.De retinut!- Mai mult de patru mii de substantechimice din fumul de tigara suntsubstante chimice active sidetermina schimbari fatale in corpulomenesc.- Cele mai nocive substante dinfumul de tigara sunt gudronul,monoxidul de carbon, oxidul denitrogen, cianura de hidrogen,metalele, amoniacul si compusiiradioactivi.
 13. 13. Mens sana in corpore sano
 14. 14. Managementul stresului (managementul energiei): Sa luam viata asa cum este cu bune si mai putin bune sa nu lasam necazurile, stresul sa ne doboare altfel sistemul imunitar va scadea, si la un om cu sistemul imunitar scazut vor aparea iminent boli, afectiuni grave si chiar fatale: obezitate, cancer, diabet, boli cardiovasculare (BCV), atac vascular cerebral (AVC), etc. Metode de a ne relaxa, de a ne detasa de stresul zilnic care ne poate aduce boli in viata astfel: ascultand muzica care ne relaxeaza, sau cititnd o carte, iesind cu prietenii sau animalele de companie in zone cu verdeata in care ne putem oxigena creierul si sa ne simtim mai bine, sa facem miscare, exercitii fizice...Sportul face ca sistemul imunitar sa fie mai rezistent si sa ne simtim mai bine sa fim mai rezistenti la stres si sa prevenim si chiar sa vindecam bolile care au fost declansate de un stil de viata nesanatos. Educatia (care include si autoeducatia, dezvoltarea personala): Educatia este un alt factor important care intra in componenta stilului de viata sanatos. Stilul de viata sanatos inseamna sa ne schimbam modul de a trai dar si modul de gandire (nesanatos) cu un mod de trai si de gandire sanatoasa constructiva, pozitiva. Sa renuntam prin informare, educare, auto educare la obiceiurile proaste, nesanatoase si sa le inlocuim prin obiceiuri bune, sanatoase pentru noi si cei din jurul nostru.
 15. 15. Va multumim ! La revedere !

×