O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

PUISI TRADISIONAL

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 5 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Anúncio

Mais recentes (20)

PUISI TRADISIONAL

  1. 1. PUISI TRADISIONAL -PANTUN -GURINDAM -SELOKA -SYAIR DISEDIAKAN OLEH : NURFATIHA AMRAN
  2. 2. PANTUN PEMBUKA BICARA Sirih lipat sirih pinang, Sirih dari Pulau Mutiara; Pemanis kata selamat datang, Awal Bismillah pembuka bicara. Bukan lebah sebarang lebah, Lebah bersarang di rumpun buluh; Bukan sembah sebarang sembah, Sembah menyusun sepuluh jari.
  3. 3. GURINDAM DUA BELAS FASAL KETIGA Apabila terpelihara kuping, Khabar yang jahat tiadalah damping. Apabila terpelihara lidah, Nescaya dapat daripadanya faedah. Bersungguh-sungguh engkau memeliharakan tangan, Daripada segala berat dan ringan. Apabila perut terlalu penuh, Keluarlah fiil yang tidak senonoh. Anggota tengah hendaklah ingat, Di situlah banyak orang yang hilang semangat. Hendaklah peliharakan kaki, Daripada berjalan yang membawa rugi.
  4. 4. Maksud Gurindam  Telinga perlu dijauhkan dari mendengar segala hasutan dan kejian.  Seseorang yang menjaga tutur kata akan mendapat banyak manfaatnya  Tangan perlu dipelihara daripada mengambil barang yang bukan hak kita.  Nafsu makan perlu dikawal supaya tidak melakukan perbuatan yang dilarang.  Kehidupan seseorang perlulah dijalani dengan penuh semangat.  Anggota kaki perlulah dipelihara dari melangkah ke tempat-tempat yang maksiat.
  5. 5.  Dalam pantun ini ia mempunyai 7 rangkap.  Setiap rangkap juga ia mengandungi 2 baris  Contohnya : Apabila terpelihara mata,  Sedikitlah cita-cita  Jumlah perkataan antara dua hingga enam perkataan  Suku kata antara 8 hingga 15 suku kata  Rima akhir ialah aa  Contohnya : Apabila terpelihara lidah, Nescaya dapat daripadanya faedah  Tema sebenar untuk pantun ini adalah nasihat kepada diri sendiri iaitu memelihara anggota diri dan berbudi pekerti.  Sebagai pengajaran, kita hendaklah memelihara mata dengan bijaksana. Selain itu, kita janganlah terlalu mengikut nafsu ketika makan agar tidak mendatangkan kemudaratan, kita perlulah menjaga tutur kata supaya disenangi masyarakat dan kita hendaklah sentiasa bersemangat untuk mencapai kejayaan dalam kehidupan.

×