O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

1.1 keselamatan

 • Entre para ver os comentários

1.1 keselamatan

 1. 1.  MASUK KE BENGKEL DENGAN KEBENARAN GURUDILARANG MEMBAWA BEG MASUK KE DALAMBENGKELBUKA TINGKAP DAN PINTU SEBELUM MEMULAKAN KERJA GUNAKAN ALATAN DAN BAHAN DENGAN CARAYANG BETUL BERSIHKAN MEJA KERJA DAN KAWASANBENGKEL SETELAH SELESAI AKTIVITI.
 2. 2.  LAPORKAN KEPADA GURU SEKIRANYA BERLAKU KEMALANGAN TUTUP SEMUA SUIS SEBELUM MENINGGALKANBENGKEL LETAKKAN ALATAN DAN BAHAN PELARUTYANG MERBAHAYA DI TEMPAT YANG SELAMAT BERSIHKAN ALATAN SETELAH MENGGUNAKANNYA.
 3. 3. PASTIKAN PERATURAN KESELAMATAN DIPATUHI SEPANJANG MASA PAKAILAH PAKAIAN YANG SESUAI DAN KEMAS DILARANG MEMAKAI BARANG HIASAN DIRI SEMASA BERBENGKEL JANGAN BERMAIN ATAU BERGURAU DI TEMPAT KERJA LAPORKAN KEPADA GURU SEKIRANYA BERLAKU SEBARANG KECEDERAAN ATAU KEMALANGANCUCI TANGAN SELEPAS AKTIVITI
 4. 4. KESELAMATAN DIRIKIT PERTOLONGAN CEMAS HENDAKLAHDISEDIAKAN ALAM BENGKEL DAN DILETAKKANDITEMPAT SESUAI YANG MUDAH DILIHAT.ISI KANDUNGAN KIT PERTOLONGAN CEMASSENTIASA MENCUKUPI.
 5. 5. KESELAMATAN BAHAN YANG TERDAPAT DIRI DI DALAM KIT PERTOLONGAN CEMAS. Ubat pembasmi kuman (antiseptik) Ubat kuning (akriflavin) Losen biru Gunting kecil Kapas Kain tekapPin keselamatan pembalut gulung
 6. 6. ALAT PERTOLONGAN CEMAS PASTIKAN ALAT PEMADAM API BERADA DI BENGKEL SEBAGAI LANGKAH KESELAMATAN ALAT PEMADAM API HENDAKLAH DILETAKKAN DI TEMPAT YANG MUDAH DILIHAT MEMASTIKAN ALAT TERSEBUT BOLEH BERFUNGSI DENGAN BAIK DAN SELAMAT DIGUNAKAN MENGHUBUNGI PIHAK BOMBA UNTUK PEPERIKSAAN ALATAN TERSEBUT
 7. 7. Organisasi bengkel merupakan sistem pengurusanyangteratur dan sistematik yang perludilaksanakan di dalam bengkel
 8. 8. 1. Memastikan keselesaan dan keselamatan murid-murid semasa berada di dalam bengkel. 2. Membantu guru memastikan bengkel berada dalam keadaan yang teratur dan kemas. 3. Menentukan kumpulan yang bertanggungjawab memastikan semua alatan dan bahan dijaga dengan baik dan disimpan di tempat yang selamat. 4. Melatih sifat bekerjasama dan bertanggungjawab dikalangan murid.
 9. 9. Perhatikan gambar dan nyatakan akibat yang mungkin akanberlaku. 1.1 (a) Aras1
 10. 10. Namakan alatan keselamatan yangberikut:
 11. 11. Tuliskan ‘Betul’ atau ‘Salah’ pada setiap tindakan yang berikut.1. Bermain gam kayu di dalam bengkel semasa menjalankan aktiviti kumpulan. ( )2. Menutup semua pintu dan tingkap semasa aktiviti amali sedang dijalankan. ( )3. Mencuci tangan dengan air dan sabun selepas melakukan aktiviti amali. ( )4. Membuat bising di dalam bengkel sambil bergurau dengan rakan-rakan. ( )5. Mematuhi semua peraturan bengkel dan arahan guru. ( )

×