O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Lazarki

19.262 visualizações

Publicada em

Lazarki

 1. 1. Лазарки шетат из село Обредните практики на Лазаровден
 2. 2. Лааровден е един от най-поетичните и красиви момински празници, посветени на цветята, любовта и плодородието. Той е част от Великденския обреден цикъл, посветен на обновяването на природата и възкръсването на живота.
 3. 3. В народните представи ясно личи сливането на езически и християнски елементи: възраждането, възкръсването на природата, превръщането на мъртвото в живо се свързва с библейската история за възкръсването на Лазар.
 4. 4. Лазаровден се отбелязва в последната събота преди Страстната седмица. Народът ни смята, че Лазар заповядва на горите и шумаците. С брадва сече дървета и прави ниви за оране, отвоюва пространства за човека от хаотичния, неподреден и чужд свят и така установява ред и поставя граница между световете.
 5. 5. Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар. <ul><li>Лазаровден е празник на нивите, пасбищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват, могат “да се момеят”, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват. </li></ul>
 6. 6. Библейската притча <ul><li>Лазар бил приятел на Иисус. На него му предстояла сватба. </li></ul>Ненадейно той се разболял и умрял. Погребали го три дни след смъртта си.
 7. 7. По молба на сестрите на Лазар - Мария и Марта, Иисус възкресил приятеля си. <ul><li>Бог казал : </li></ul><ul><li>&quot;Лазаре, стани!&quot;, </li></ul><ul><li>и съживил Лазар. </li></ul>
 8. 8. Обредните практики на Лазаровден ни дават основание да потърсим в тях връзката с древните култове към Богинята-майка. <ul><li>Затова обредността е женска, в нея участват само моми. </li></ul>Тя осигурява здраве и плодородие, предотвратява суша и градушка и изобщо проникването на злото в бита и живота.
 9. 9. Лазарките са облечени в местна празнична носия или с невестинска премяна, взета от наскоро омъжена жена. Накити от монети, цветя, венци и пера допълват пъстрите лазарски костюми.
 10. 10. Подготовката на лазарките започва от рано. <ul><li>Те се събират предварително, за да си припомнят старите песни и да научат нови. Това става на Св. Четиридесет мъченици -9.ІІІ. и продължава до Лазаровден. </li></ul>
 11. 11. Предишния ден момите се събират на чешмата или на реката, носят венчета, сплетени от върбови клони. Нареждат се на брега и пускат едновременно венчетата. Девойката, чийто венец излезе най-напред се избира да бъде “кумица” на лазарките. Кумицата се ползва с голямо уважение от страна на останалите лазарки и на третия ден след Великден тя кани у дома си всички момичета на гости и ги черпи с баница, козунак и червени яйца.
 12. 12. Повсеместно е вярването, че където са влезли и пели лазарки, ще бъде честита цялата година. Лазарките имат важна функция – те благославят дома и стопаните в него, като изпълняват определени ритуали и песни.
 13. 13. Малките лазарки обхождат домовете на близки и съседи сутринта на Лазаровден. По-големите обикалят цялата махала или селото от обяд на Лазаровден до обяд на Връбница.
 14. 14. За всеки член от семейството лазарките подбират песен. За стопанина, за стопанката, за децата, за ерген или мома - всички са възторжена възхвала на любовта, женитбата, семейството и очакваното бъдещо плодородие.
 15. 15. Песен по пътя и на хоро “ Лазар се вози на златни колца, низ селото ходи, Богу се моли: - Я дай ми, Боже, ситен дъждец, ситен ми дъждец, роса да роси, трева да никне, паун да пасе, паун да пасе, пера да хвърля, пера да хвърля, моми да берат, моми да берат, моми, невести, моми, невести, венци да вият!”
 16. 16. Песен на домакин <ul><li>“ Летеа ми, летеа, Лазаре, девет реда гълъбе. Дека на стан да паднат, дека на стан да паднат? - У Янкови дворове. O н на либе говори: - Пойди, либе, пристъпи, та юземи ключове, та отклопи амбаре, та заграби белия, та пресити гълъбе да ти лепо гугуцат.” </li></ul>
 17. 17. <ul><li>Песен за дете </li></ul><ul><li>“ Заспало е детенце, Лазаре, </li></ul><ul><li>у позлатена люлчица, </li></ul><ul><li>на главица му до три венци, </li></ul><ul><li>до три венци зелен здравец, </li></ul><ul><li>да е дете заман здраво, </li></ul><ul><li>заман здраво като здравец, </li></ul><ul><li>у венеца криво перо, </li></ul><ul><li>криво перо пауново, </li></ul><ul><li>пауново перо с око посребрено, </li></ul><ul><li>да е дете </li></ul><ul><li>сито, </li></ul><ul><li>богато </li></ul><ul><li>и умно.” </li></ul>На младоженци “ Два млади се гледат кой е убав, преубав. По-убава е невеста, а по-убав - юнакот. Ти погледай, Лазоре, Ей Лазоре!”
 18. 18. Песен за невеста Ой Лазаре, Лазаре, синчец, петлец, Лазаре, малка мома у венчец. Лазар оди у село, малки деца събира, млади булки нахожда и на булки думаше: - Кога лани дойдооме, стара баба найдооме, ни метени дворове, ни редени столове. Кога сега дойдооме, таз втората година, млади булки найдооме и метени дворове, И редени столове.
 19. 19. Песен на момък Лазарова мале ле!Лазаре! Имаш юнак неженен, Що го млад не ожениш Що му гримни не ковеш, Що му пръстен не лееш, Що му гайтан не шиеш? А майка им говоре: - И гримни съм ковала, И пръстен съм леела, И гайтан съм ушила, Сал не мога да найда Сину лика прилика, Що на лице приляга И на рода пригода!
 20. 20. За Лазаруването в Източните Родопи е характерна куклата Лазар <ul><li>Момите я приготвят от кросно, кръстачка на чекрък или парцали и я обличат в булчински дрехи. Те носят куклата при обхождането, пръскат я с вода, а накрая измиват кросното в реката - за да има дъжд. </li></ul>
 21. 21. Навсякъде лазарките са дарявани с яйца, понякога с пари, брашно, мас. Тук кумицата изпълнява важна обредна роля - когато момите играят и пеят в двора на стопаните, откъсвайки се от колектива, тя отива при стопанката и мята кърпа на дясното й рамо, очаквайки даруване от нея - бели яйца, сирене, брашно, орехи, ошаф и дребни пари. Брашното стопанката изнася в сито, което после търкулва. Според това, как ще падне ситото, гадаят за плодородието през годината.
 22. 22. Момите, участвали в лазаруването, не са застрашени да бъдат грабнати от змей.
 23. 23. <ul><li>„ В едно тракийско селце - Читалово, правели голям сбор. </li></ul><ul><li>Един път от съседното село Курталан тръгнала една мома на име Ружа, заедно с майка си и тейко си на Връбница - сбора да видят. </li></ul>За тоя ден момите лазарки разправят легенда от старо време:
 24. 24. Тъкмо се навела водица да пийне и дошъл един змей, който й рекъл да стане змейница. „ Богата и пребогата ще бъдеш&quot; - завършил той. Но Ружа се уплашила, хукнала да бяга и настигнала баща си и майка си. Нищо не им казала. Вървели, що са вървели, ожадняло момичето и рекло на татка си, че ще се отбие от пътя, да иде до змейновото кладенче, вода да си пийне. „ Не ходи, потрай малко до село! - рекъл бащата, - че това място е лошаво.&quot; Но девойката не послушала съвета, свърнала от пътя.
 25. 25. Отишли на сбора, момите пеели, но Ружа била невесела — мислела за предложението на змея. Искало й се богата да бъде и в дворец да живее. И щом се пръснал сборът, изоставила своите и пак отишла на кладенчето. Тогава пристанала на змея, позмейчила се и отишла в змейновите палати. Минали години. Домъчняло й за Земята и за родата, та помолила змея да я пусне, за да види своите близки. Змеят се съгласил и я спуснал по същото време, на същото кладенче. После отлетял.
 26. 26. През годините, що прекарала със Змея, й пораснала змейнова опашка и тя първо решила да се освободи от нея. Извила се и опитала да захапе опашката, за да се измъкне от нея, но... не успяла. Започнала лудо да се мята насам-натам и все не успявала, а чула и песните на момите, които се връщали от сбора. От ужас, че така ще я видят дружките, сърцето й се пръснало.
 27. 27. <ul><li>Така я намерили и девойките, погребали я там и оттогава всяка година на този ден се събирали на кладенчето и хоро играели, ама несключено и като змеица го извивали в чест на мома Ружа - змейница. Танцът нарекли „буенец&quot;, а момите що играят - „лазарки“, защото това се случило на Лазаровден.” </li></ul>
 28. 28. Лазарското хоро - Буенек <ul><li>Лазарките изиграват хорото си, наречено буенек на площада или мегдана, хванати в дълга редица. </li></ul>Те се подреждат по височина : най-високата и най-възрастната мома е начело и се нарича боеница или боенек.
 29. 29. В края на деня в песен самите лазарки се сбогуват помежду си и с детството си, защото вече са станали “съвършени моми” и ще се готвят за сватба. … защото мома, която е лазарувала, вече може да се омъжи.
 30. 30. <ul><li>&quot;Радвай се, радвай, домакине, че са ти дошли лазарки. Колкото шума по гората, толкоз здраве на тази къща. Колкото дърва по полето, толкоз здраве на таз къща чорбаджийска...&quot; </li></ul>
 31. 31. <ul><li>Лазаруването е заемало важно място в обредната система на патриархалното българско село. Чрез него народът е изразявал дълбоката си потребност да въз-действа положително върху бъдещия ход на живота, затова в него се откриват следи от езическите празници на траки и прабългари, свързани със събуждането на природата за нов живот след мразовитите зимни дни и настъпването на пролетта. </li></ul>
 32. 32. Весели пролетни празници <ul><li>ви пожелават </li></ul><ul><li>членовете на клуб </li></ul><ul><li>“ Златно ключе” </li></ul><ul><li>с ръководител Росица Милева </li></ul><ul><li>СОУ “Трайко Симеонов” </li></ul><ul><li>град Шумен </li></ul>

×