PROJEKT tema:hekuri

Projekt kimi
Hekuri
Tema:”Hekuri element kimik me vlera
historike,industriale dhe shendetesore.
Punoi:Romina Balla
 Hekuri
 Hekuri është element kimik. Në trupin e njeriut ai merr pjesë me 0,008 %
të masës, dhe gjendet kryesisht në gjak. Sasia e hekurit në gjakun e njeriut
do të mjaftonte për një gozhdë. Kjo sasi kur lidhet me oksigjenin merr
ngjyrë të kuqe, kjo është arsyeja që gjaku i njeriut të ketë Hekuri është një
metal me shkëlqim të argjendtë dhe shpejt korrodohet sepse reagon ndaj
oksigjenit. Përdoret në formë të legurave si çelik kur kombinohet me
karbonin por mund të kombinohet me kromin, manganin etj. Ka gjendje
agregate te ngurte,ka ngjyre hiri,dhe dendesia e tij eshte 7.874.
 Hekuri i pastërt ka karakteristika mekanike të dobëta dhe kosto të lartë
prodhimi. Në teknikë e në ndërtim përdoren aliazhet e shumta të hekurit.
Rëndësi të madhe kanë aliazhet hekur-karbon, në radhë të parë giza
dhe çeliku, të cilat janë aliazhet më të rëndësishme në industri..
 këtë ngjyrë, të përafërt me ngjyrën e ndryshkut (tek hekuri në natyrë).
Hekuri është materiali me i përdorshëm ne industri. Ne furrnalta ai
përpunohet dhe shndërrohet ne materiale te ndryshme. Hekuri mund te
kthehet ne çelik kështu qe i përmirëson vetitë e tij.
 Përfitimi dhe përpunimi i xeherorit të hekurit është bërë që në vitin 3000
p.e. sonë, në Misir (Egjipti i sotshëm).
Hekuri element kimik I sistemit
periodik.
Hekuri nje element kimik I
sistemit periodik
 Hekuri është një element kimik me simbolin Fe dhe numër
atomik 26. Është një metal në serinë e parë të tranzicionit.
Ajo është me masë elementi më i zakonshëm në tokë, duke
formuar shumë nga thelbin e jashtme dhe të brendshme të
Tokës.

Symbol: Fe
 Masë atomike: 55,845 u ± 0,002 u
 Elektron konfiguracion: [Ar] 3d64s2
 Numri atomik: 26
 Pika e shkrirjes: 1,538 ° C
 Pika e vlimit: 2862 ° C
 Elektrone per skeletit: 2, 8, 14, 2
Hekuri nje element kimik me vlera historike
 Në qytetin verior egjiptian të Gerzehut në vitin 1911, arkeologët gjetën një
varr që përmbante nëntë rruaza, të cilat duket të jenë prej hekuri. Problemi
i vetëm është se ato i përkasin 2.000 viteve para se sa Egjipti të kishte
aftësinë të shkrinte hekurin.
 Që atëherë, historianët kanë dyshime se ku egjiptianët e lashtë gjetën
hekurin, ose mësuan ta krijojnë, kaq herët në histori. Në hieroglifet
egjiptiane, “hekuri” fjalë për fjalë përkthehet: “metali nga qielli”, gjë që krijon
një ide mjaft të mirë mbi origjinën e tij.
 Për shkak se metali ishte i rrallë, ai ishte i lidhur kryesisht me pasuri dhe
pushtet. Ai është përdorur kryesisht për bizhuteri dhe zbukurime për
mbretër, dhe jo për armë, siç do të përdorej më vonë. Në vitin 1980,
analizat kimike treguan nivelet e nikelit, një metal i lidhur fort me meteorët,
por nivelet ishin shumë të ulëta për të konfirmuar teorinë.
 Kohët e fundit, megjithatë, testet kanë treguar në mënyrë përfundimtare se
hekuri me të vërtetë ka ardhur nga meteorët e rënë, gjë që shpjegon se
pse metali u shfaq mijëra vjet para se egjiptianët të mësonin ta përpunonin.
Dhe kjo gjë do të shpjegonte edhe misterin e kamës së Mbretit Tut.
 Së bashku me një thikë të artë, një kamë misterioze e bërë me sa duket
prej hekurit, është gjetur pranë Mbretit Tut. Duke qenë se Mbreti Tut vdiq
shumë kohë para se të përpunohej hekuri, u hodh teoria se kama e tij ishte
krijuar prej meteorëve të rrëzuar në Tokë. Pas testimeve, u vërtetua më në
fund edhe kjo teori.
Hekuri nje element kimik me
rendesi industriale
PROJEKT tema:hekuri
 Hekuri nje element kimik me
rendesi shendetesore.
 Hekuri është pjesë mjaft e rëndësishme e
ushqimit, pasi që merr pjesë në përbërjen e
hemoglobinës dhe ka rol në lidhjen dhe
përcjelljen e oksigjenit nga mushkëritë në
gjak.
 Në indet dhe organet e njeriut, hekuri lidhet me
proteina të ndryshme, siç janë kromoproteinat,
flavoproteinat dhe grupi i tretë ku bëjnë pjesë
transferina dhe feritina.
Hekuri merr pjesë edhe në sintezën e ADN-së,
në metabolizmin e katekolaminave dhe shërben
si përcjellës i elektroneve në mitokondrie.
 Mungesa e hekurit në organizëm mund të
jetë si pasojë e rritjes së shtuar të tij
(gjakderdhjet kronike, të vogla nga trakti
tretës, ulcera, herniet, tumoret e traktit
digjestiv, gjakderdhjet menstruale),
absorbimi i dobët, rritja e nevojave për
hekur (puberteti, shtatzënia) dhe
mosmarrja e mjaftueshme me anë të
ushqim.
PROJEKT tema:hekuri
1 de 10

Recomendados

Hekuri ,elementi kimik me vlere... por
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
50.7K visualizações7 slides
Kimi- Hekuri por
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- HekuriAdmin Nuriu
54.8K visualizações12 slides
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK por
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIKKleaHaka
5.3K visualizações10 slides
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. por
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
24.7K visualizações27 slides
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi por
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
76.4K visualizações23 slides
Kimia ne jeten e perditshme por
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
86.6K visualizações14 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
38.4K visualizações30 slides
Metalet Dhe Jometalet por
Metalet Dhe JometaletMetalet Dhe Jometalet
Metalet Dhe JometaletArenoardReno
3.4K visualizações6 slides
Zbulimet gjeografike por
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeArlinda
48.1K visualizações25 slides
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. por
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
58.4K visualizações29 slides
matematika projekt por
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
62.6K visualizações9 slides
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut por
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutmelissa cani
17.3K visualizações13 slides

Mais procurados(20)

roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.4K visualizações
Metalet Dhe Jometalet por ArenoardReno
Metalet Dhe JometaletMetalet Dhe Jometalet
Metalet Dhe Jometalet
ArenoardReno3.4K visualizações
Zbulimet gjeografike por Arlinda
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografike
Arlinda 48.1K visualizações
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. por enerisaloti
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti58.4K visualizações
matematika projekt por Facebook
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook62.6K visualizações
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut por melissa cani
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
melissa cani17.3K visualizações
Gazeta e shkolles por Valeria Baçi
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148.1K visualizações
Llojet e teksteve por sindi21
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
sindi21113.7K visualizações
Energjia, llojet dhe perdorimi por BlerinaMuobega
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.7K visualizações
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut por irena kotobelli
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
irena kotobelli26.3K visualizações
HEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJ por irlindi
HEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJHEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJ
HEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJ
irlindi10.6K visualizações
Mjedisi por Megi Collaku
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Megi Collaku171.2K visualizações
Prodhimi i energjise por roberto1723
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
roberto172323K visualizações
Hebrenjtë në Shqipëri por DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K visualizações
Monarket e ndricuar por AdoraHallunej
Monarket e ndricuarMonarket e ndricuar
Monarket e ndricuar
AdoraHallunej14.5K visualizações
Shqiperia dhe Bashkimi Europian por olinuhi
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.6K visualizações
Fizika ne jeten e perditshme por An An
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An169.7K visualizações
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku109.8K visualizações
Projekt gjeografie klasa 9 por S Gashi
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
S Gashi22.9K visualizações
shkrimtaret e brezit te humbur por FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema46.9K visualizações

PROJEKT tema:hekuri

 • 1. Projekt kimi Hekuri Tema:”Hekuri element kimik me vlera historike,industriale dhe shendetesore. Punoi:Romina Balla
 • 2.  Hekuri  Hekuri është element kimik. Në trupin e njeriut ai merr pjesë me 0,008 % të masës, dhe gjendet kryesisht në gjak. Sasia e hekurit në gjakun e njeriut do të mjaftonte për një gozhdë. Kjo sasi kur lidhet me oksigjenin merr ngjyrë të kuqe, kjo është arsyeja që gjaku i njeriut të ketë Hekuri është një metal me shkëlqim të argjendtë dhe shpejt korrodohet sepse reagon ndaj oksigjenit. Përdoret në formë të legurave si çelik kur kombinohet me karbonin por mund të kombinohet me kromin, manganin etj. Ka gjendje agregate te ngurte,ka ngjyre hiri,dhe dendesia e tij eshte 7.874.  Hekuri i pastërt ka karakteristika mekanike të dobëta dhe kosto të lartë prodhimi. Në teknikë e në ndërtim përdoren aliazhet e shumta të hekurit. Rëndësi të madhe kanë aliazhet hekur-karbon, në radhë të parë giza dhe çeliku, të cilat janë aliazhet më të rëndësishme në industri..  këtë ngjyrë, të përafërt me ngjyrën e ndryshkut (tek hekuri në natyrë). Hekuri është materiali me i përdorshëm ne industri. Ne furrnalta ai përpunohet dhe shndërrohet ne materiale te ndryshme. Hekuri mund te kthehet ne çelik kështu qe i përmirëson vetitë e tij.  Përfitimi dhe përpunimi i xeherorit të hekurit është bërë që në vitin 3000 p.e. sonë, në Misir (Egjipti i sotshëm).
 • 3. Hekuri element kimik I sistemit periodik.
 • 4. Hekuri nje element kimik I sistemit periodik  Hekuri është një element kimik me simbolin Fe dhe numër atomik 26. Është një metal në serinë e parë të tranzicionit. Ajo është me masë elementi më i zakonshëm në tokë, duke formuar shumë nga thelbin e jashtme dhe të brendshme të Tokës.  Symbol: Fe  Masë atomike: 55,845 u ± 0,002 u  Elektron konfiguracion: [Ar] 3d64s2  Numri atomik: 26  Pika e shkrirjes: 1,538 ° C  Pika e vlimit: 2862 ° C  Elektrone per skeletit: 2, 8, 14, 2
 • 5. Hekuri nje element kimik me vlera historike  Në qytetin verior egjiptian të Gerzehut në vitin 1911, arkeologët gjetën një varr që përmbante nëntë rruaza, të cilat duket të jenë prej hekuri. Problemi i vetëm është se ato i përkasin 2.000 viteve para se sa Egjipti të kishte aftësinë të shkrinte hekurin.  Që atëherë, historianët kanë dyshime se ku egjiptianët e lashtë gjetën hekurin, ose mësuan ta krijojnë, kaq herët në histori. Në hieroglifet egjiptiane, “hekuri” fjalë për fjalë përkthehet: “metali nga qielli”, gjë që krijon një ide mjaft të mirë mbi origjinën e tij.  Për shkak se metali ishte i rrallë, ai ishte i lidhur kryesisht me pasuri dhe pushtet. Ai është përdorur kryesisht për bizhuteri dhe zbukurime për mbretër, dhe jo për armë, siç do të përdorej më vonë. Në vitin 1980, analizat kimike treguan nivelet e nikelit, një metal i lidhur fort me meteorët, por nivelet ishin shumë të ulëta për të konfirmuar teorinë.  Kohët e fundit, megjithatë, testet kanë treguar në mënyrë përfundimtare se hekuri me të vërtetë ka ardhur nga meteorët e rënë, gjë që shpjegon se pse metali u shfaq mijëra vjet para se egjiptianët të mësonin ta përpunonin. Dhe kjo gjë do të shpjegonte edhe misterin e kamës së Mbretit Tut.  Së bashku me një thikë të artë, një kamë misterioze e bërë me sa duket prej hekurit, është gjetur pranë Mbretit Tut. Duke qenë se Mbreti Tut vdiq shumë kohë para se të përpunohej hekuri, u hodh teoria se kama e tij ishte krijuar prej meteorëve të rrëzuar në Tokë. Pas testimeve, u vërtetua më në fund edhe kjo teori.
 • 6. Hekuri nje element kimik me rendesi industriale
 • 8.  Hekuri nje element kimik me rendesi shendetesore.  Hekuri është pjesë mjaft e rëndësishme e ushqimit, pasi që merr pjesë në përbërjen e hemoglobinës dhe ka rol në lidhjen dhe përcjelljen e oksigjenit nga mushkëritë në gjak.  Në indet dhe organet e njeriut, hekuri lidhet me proteina të ndryshme, siç janë kromoproteinat, flavoproteinat dhe grupi i tretë ku bëjnë pjesë transferina dhe feritina. Hekuri merr pjesë edhe në sintezën e ADN-së, në metabolizmin e katekolaminave dhe shërben si përcjellës i elektroneve në mitokondrie.
 • 9.  Mungesa e hekurit në organizëm mund të jetë si pasojë e rritjes së shtuar të tij (gjakderdhjet kronike, të vogla nga trakti tretës, ulcera, herniet, tumoret e traktit digjestiv, gjakderdhjet menstruale), absorbimi i dobët, rritja e nevojave për hekur (puberteti, shtatzënia) dhe mosmarrja e mjaftueshme me anë të ushqim.