O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Realizarea vanzarii

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Etapele procesului de vanzare
Etapele procesului de vanzare
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 33 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Diapositivos para si (20)

Semelhante a Realizarea vanzarii (20)

Anúncio

Mais de Rodica B (20)

Mais recentes (20)

Anúncio

Realizarea vanzarii

 1. 1. REALIZAREA VÂNZĂRII RB
 2. 2. CUNOAŞTEREA PRODUSULUI  Aceasta etapa este indispensabilă deoarece  Dă încredere şi siguranţă vânzătorului, consecinţă a faptului că « nu se vorbeşte bine decât despre ce se cunoaşte perfect »  Dă încredere clientului, apreciind competenţa interlocutorului său ca va reveni ( clientul este înclinat să revină acolo unde a fost bine sfătuit)  Permite vânzătorului să găsească rapid produsul adaptat nevoilor formulate de catre client şi prin aceasta, să evite nefinalizarea actelor de vanzare –cumpărare  Asigură conducerea logică a argumentaţiei vânzării, în această acţiune vânzătorul sprijinindu-se, în principal, pe cunoaşterea caracteristicilor marfii oferite clientului .
 3. 3. CUNOAŞTEREA PRODUSULUI  Despre fiecare articol aflat în magazin , informaţiile utile ce trebuie a fi cunoscute de vânzător privesc :  Identificarea articolului :denumirea exactă, marca, eticheta ;  Caracteristicile dimensionale: lungime, suprafaţă, talie, greutate  Compoziţia şi procedeele de fabricaţie :natura materiilor prime componente, modalitaţi de fabricaţie ;  Avantajele şi elementelede superioritate faţă de produsele similare sau substtitubile: preţ, durata de folosinţă, comoditatea în utilizare etc.  Condiţiile de utilizare: cantităţi de utilizat pentru un anumit scop precauţi şi limite de folosire;  Localizarea în magazin: cantitaţi disponibile, data de aprovizionare pentru un articol epuizat, produsul ce poate să înlocuiască un articol abandonat.
 4. 4. CUNOAŞTEREA PRODUSULUI  Un bun vânzător nu trebuie să cunoască numai articolele pe care le vinde, luate în mod individual. El trebuie să ştie a le situa în ansamblul asortimentului de marfuri al magazinului. Deci , este necesar ca vânzătorul să cunoască perfect:  Stocul de marfuri: structura acestuia, perioadele de aprovizionare ;  Marfurile expuse în vitrine,care fac obiectul campaniilor promoţionale  Condiţiile de vânzare ale magazinului: posibilitaţile de schimb,de credit, de livrare ;  Argumentarea diferitelor preţuri practicate pentru articolele din aceeaşi familie de produse: diferenţele provenind din natura materiilor prime utilizate (ex: lână sau fibre sintetice), din procedeul de fabricaţie (confecţionarea la comandă) din caracterul de noutate sau exclusivitate, din reputaţia mărcii produsului etc.
 5. 5. ARGUMENTAREA VÂNZĂRII  Acest pas este elementul esenţial al realizării actului de vânzare-cumpărare, vânzătorul căutând să gasească argumentele care să convingă clientul. Nu toţi vânzătorii întâmpină aceleaşi dificultăţi în « lupta » de convingere a clientului.  În vânzarea produselor de consum curent pentru care cererea exista în permanenţă,argumentele vânzării joacă un rol slab; argumentarea este necesară pentru cumpărarea bunurilor de consum periodic şi mai ales a celor de uz îndelungat a căror alegere nu se face într-o manieră impulsivă, clientul fiind « condus » către un produs sau altul imperiul unor mobiluri de cumpărare generate de psihologia sa
 6. 6. ARGUMENTAREA VÂNZĂRII  La rândul său aceste mobiluri se gropează în :  mobiluri emotive bazate pe instinctele, emoţiile şi sentimentele individuale: emulaţia, ambiţia, dorinţa de securitate, dorinţa de a plăcea, dorinţa de a imita, căutarea confortului, dragostea maternă cochetările etc.  mobiluri raţionale care fac apel, cum le indică şi numele ,la raţiune, la logică: căutarea celui mai bun preţ de cumpărare, garanţia unei bune calităţi, durata de utilizare, comoditatea în folosinţă, importanţa serviciului post- vânzare etc.
 7. 7. ARGUMENTAREA VÂNZĂRII  Pregătirea unei argumentări reclamă două categorii de cunoştinţe:  cunoaşterea tehnică a produsului sau a serviciului vândut;  cunoaşterea psihologiei clientului şi a naturii argumentelor care pot influenţa această psihologie. Argumentul de vânzare fiind prezentarea optimală a unui element favorabil produsului sub forma unui raţionament convingător, este important ca vânzătorul să stabilească o listă a acestor elemente favorabile, pentru realizare, apoi ,argumentarea vânzării. Acest raţionament trebuie să se sprijine pe elementele de caracterizare a produsului sau serviciului .Astfel calităţile produsului pot să existe într-o interdependenţă care totuşi printr-o analiză secvenţială, furnizează argumentele de vânzare
 8. 8. ABORDAREA CLIENTULUI  Făcând acest prim pas vanzătorul trebuie să încerce să câştige atenţia persoanei, să creeze interes şi apoi să continue vânzarea .  Sunt în mod obişnuit trei modalitaţi de abordare a clientului.  -Un simplu salut ca : « Bună ziua !» ;  -O abordare informativă de genul : « Există ceva ce aţi dori să vedeţi ? », « Cum pot să vă ajut ?». Este indicată în special când clientul are nevoie de cineva pentru a-i explica cum funcţionează produsul sau are de făcut o selecţie.  -O abordare a mărfii vizând caracterizarea, de către vânzător, a produselor pe care clientul este oprit să le examineze. De exemplu, o intervenţie eficace din partea vânzătorului poate fi : « Aceste cămăşi sunt în culori vii, ultimele apărute la modă ».  Prin întrebările abordate, vânzătorul caută să obţină cea mai bună idee despre produsul care este căutat.  Vânzătorul trebuie să pună întrebări corecte şi să fie un bun ascultător pentru a înţelege ce doreşte clientul.  Aşa, de pildă : « Cum veţi utiliza produsul ? » ; « Când aveţi nevoie de el ? » ; « Ce mărime vă este necesară ? »
 9. 9. ABORDAREA CLIENTULUI  Dacă vânzătorul se găseşte în faţa unui client decis, care ştie exact ce vrea, abordarea nu este dificilă, fiind necesară doar prezentarea produsului ca atare.  Dacă clientul este indecis sau se exprimă greoi, trebuie evident să se pună întrebări scurte (despre genul articolului, utilizare, preţ), dar mai ales să se prezinte marfa pentru a fixa ionteresul clientului.  Se recomandă totdeauna să se prezinte mai multe articole, diferite ca preţ şi calitate, în principiu trei, cunoscându-se că, cel mai adesea, clientul acceptă articolul al cărui preţ este intermediar.  De asemenea, la prezentarea articolului, clientul trebuie, în măsura posibilului, să joace un rol activ.
 10. 10. PREZENTAREA OFERTEI DE PRODUSE ŞI SERVICII DIN RAION, UTILIZANDU-SE INFORMATII DESPRE: Prezentarea ofertei de produse şi servicii Câte articole ? -nici prea multe, -nici prea putine, -de regula trei / patru. Ce marfa ? -diferite articole solicitate, -articole similare, -articole complementare, -descrierea produselor în funcţie de cerere. La ce prêţ ? -diferite nivele de prêt, -se incepe cu preturi de mijloc, -se evita notiunea de ieftin şi scump.
 11. 11. ARGUMENTELE DE VÂNZARE  Argumentele de vânzare (motivatii şi dovezi care il fac pe client să inteleaga care este avantajul personal (=beneficiul), pe care i-l ofera produsul şi care sunt menite să il convinga să cumpere) cu referire la:  marfa – caracteristici (atribute, caracteristici, prêt, utilizare, avantaje conferite etc.,  fara a face o legatura directa intre produs şi clientul respectiv;  motivul de cumpărare – ce asteptari au clienţii de la marfa;  client - contin beneficiul de utilizare sau importanta ale produsului pentru client ;  protectia mediului - cu referire la poluare şi reciclare ;  obiectiile clienţilor - în funcţie de motive, caz în care vânzătorul nu trebuie sa reactioneze pripit, sau sa critice, ci sa intrebe, asculte, argumenteze, ofere alternative
 12. 12.  Intrebarile şi obiectiile clienţilor sunt componente normale ale unei negocieri.  Daca un client va refuza oferta sau produsul, are de cele mai multe ori doua motive, cel pe care-l numeste şi un al doilea , adevaratul motiv. De aceea trebuie sa aflati daca este vorba de un pretext sau de o obiectie reala.  Obiectiile sunt definite ca afirmatii ale cumparatorului care exprima retineri fata de produs ce il impiedica sa ia decizia de cumparare. In fond reprezinta un feedback care ofera o imagine asupra perceptiei interlocutorului asupra gradului in care produsul ii satisface interesele.
 13. 13. CATEVA SUGESTI PENTRU COMPORTAMENTUL ÎN CAZUL OBIECTIILOR CLIENŢILOR :  ascultati cu atentie şi concentrati, în nici un caz nu intrerupeti discutia !  luati în serios ceea ce invoca clientul ;  incercati sa descoperiti pretextul în obiectie !  ramaneti corect, politicos, calm, profesionist şi sigur !  evitati sa pareti atotstiutor, pentru a nu-i enerva !  premisa pentru o tratare coreta a obiectiilor clienţilor sunt cunostintele despre marfa, prêt, piata, clienti şi o buna pregatire în vederea posibilelor obiectii ale clienţilor.
 14. 14. REZOLVAREA OBIECTIILOR  exemplu : obiectie cu privire la pret :  C : Am vazut un model aproape la fel, dar cu mult mai ieftin.  V : Cand spuneti aproape la fel, la ce va referiti ?  Va amintiti cumva, materialul sau modelul ?  C : Sincer sa fiu, nu prea.  V : Dati-mi voie sa va explic putin. Exista mai multe modele care arata aproape la fel, dar sunt extrem de diferite din punct de vedere al performantei. Uitati, cel de aici are………
 15. 15. TRATAREA OBIECTIILOR CUMPARATORULUI  • vanzatorul va manifesta respect pentru opinia interlocutorului; • obiectiile vor fi primite cu degajare si calm, evitand panica; • obiectiile vor fi ascultate atent, evitandu- se intreruperea interlocutorului si orice fel de confruntare;  • cand vanzatorul va sesiza retineri ale cumparatorului, care nu sunt exprimate, va iesi in intampinarea sa , ajutandu- l sa le scoata la lumina. Aceasta se poate realiza prin punerea de intrebari de tatonare a zonei care are sanse mai mari de a genera nemultumiri sau insatisfactii. Motivatia acestui comportament al vanzatorului este ca obiectia, chiar neexprimata, constituie un obstacol pentru cumparare si este preferabil sa fie formulata clar, pentru a putea fi contracarata. • in functie de context, vanzatorul poate sa aleaga sa raspunda imediat la obiectie, sa amane tratarea ei (ex: daca argumentatia in care este angajat poate sa ofere clarificarile necesare) sau sa o treaca cu vedere (ex: daca obiectia ii pare neserioasa)
 16. 16. RASPUNSUL LA OBIECTII  Raspunsul vanzatorului va incepe prin reformularea obiectiei: el va face un rezumat, exprimand ideile in alti termeni, cat mai avantajosi pentru el;  Raspunsul trebuie corelat cu importanta obiectiei: • pentru obiectia minora va fi scurt; lungirea argumentatiei in acest caz ar putea sa aiba un efect contrar: obiectia minora sa fie privita de cumparator ca una majora. • pentru obiectia majora contracararea ei implica o tactica diferita, care presupune parcurgerea cel putin a doi pasi: mai intai vanzatorul va pune intrebari pentru a depista cauzele mai adanci (eventual de natura conceptuala) ale retinerilor; iar abia apoi va putea “ataca” aceste cauze.
 17. 17. OBIECTII-TIPOLOGIE  Obiectiile pot fi sincere, reprezinta retineri reale ale cumparatorului care il impiedica sa ia decizia de cumparare:  Un motiv al acestora poate fi o anumita intelegerea incorecta a atributelor produsului - si in acest caz partenerul are obligatia sa ofere informatii suplimentare de clarificare.  Un alt motiv insa poate sa apara din limitele produsului: acesta are anumite caracteristici care sunt inferioare concurentei, nu corespunde unei anumite utilizari particulare sau, mai ales, nu indeplineste anumite criterii de evaluare ale cumparatorului.  Obiectiile datorate limitelor produsului reclama o abordare atenta si corecta din partea vanzatorului. El nu va contesta valabilitatea criteriilor clientului, le va aproba chiar daca defavorizeaza produsul sau. In schimb va actiona asupra ordinii de prioritati, incercand sa schimbe perceptia partenerului. In acest sens va incerca sa puna intr- o alta lumina, favorabila, importanta unora dintre criterii (care il avantajeaza) si sa minimalizeze importanta altora (care il dezavantajeaza).
 18. 18. OBIECTII-TIPOLOGIE  Obiectiile nesincere reprezinta pretexte invocate de cumparator cu scopul de a- l pune in dificultate pe vanzator; ele au in esenta caracterul de instrument tactic.  Motivatia acestora poate fi neincrederea in partener, incercarea de a forta obtinerea unor avantaje suplimentare, dorinta de a castiga timp, tentativa de a obosi adversarul etc.  Un negociator experimentat poate sesiza de la inceput daca obiectiile clientului sunt nesincere dupa atitudinea sa ezitanta si dupa alte semnalele non-verbale (privire, mimica, gesturi, lipsa contactului privirii etc.).  In alte cazuri punerea acestui diagnostic nu este atat de simpla si este necesara o examinare mai atenta. O tehnica adecvata poate fi “pledarea falsului”. Vanzatorul mentioneaza cauze ireale pentru o posibila nemultumire a cumparatorului (ex: “probabil va deranjeaza dimensiunile frigiderului cam mari pentru o bucatarie mai mica”). Bazat pe interpretarea informatilor culese, el va conta pe un raspuns negativ (“am o bucatarie mare”) si pe efectul de stimulare a exprimarii adevaratelor preocupari (“motorul este de la o fabrica in care n-am incredere”).  Pentru tratarea corecta a obiectiilor, un vanzator experimentat se va pregati din timp, prin intocmirea unor liste cat mai detaliate a obiectiilor posibile si a pentru tratarea corecta a obiectiilor
 19. 19. EXERCITIUL 1  1.Descrieti clientilor produsele din imagine utilizand caracteristicile din tabelul de mai jos astfel incat sa-i convingeti sa le cumpere ! ARTICOLUL Explicaţii / caracteristici Marca Sortiment / Model Adaosuri/ Accesorii Tip de ambalaj / Aspect Culoare Ingrediente /materie prima Masa netă / Dimensiuni Prêt Raport calitate-pret Valoare nutritiva/Valoare de utilizare Conditii de pastrare / Instructiuni de intretinere Alte recomandari
 20. 20. EXERCITIUL 2  4.Pentru fiecare exercitiu, realizati un scenariu de vanzare, sub forma unui joc de rol, avand în vedere etapele discutiei de vânzare, comunicarea verbala şi non verbala şi succesul vânzarii.  A. O clienta tânara este nehotărâta în faţa raftului de vânzare pe care se afla diferite tipuri de roboti de bucatarie. Doreste sa achizitioneze unul dar nu stie pe care !  B. In raionul cu vopseluri vine un client la dvs. şi are nevoie de o vopsea potrivit pentru exteriorul locuitei sale  C Un client intră în raionul de tehnico sanitare al magazinului dvs. şi se opreşte în faţa cabinelor de dus! Dupa puţin timp, se uita în jur cautând ajutor.  a. De ce informaţii aveti nevoie pentru a-i putea prezenta clientului oferta de cabine ?  b.Explicati caracteristicile articolului !  c.Comparati o cabina de dus cu cadita si una fara cadita! Precizati avantajele şi dezavantajele. 
 21. 21. 3. Asociati notiunile din cele doua coloane in functie de legatura dintre ele : A. obiectii ale clientilor legate de pret 1. „ma indoiesc ca produsul valoreaza atat cat costa” B. obiectii ale clientilor legate de produs 2. „acesta este un produs nou pe care nu l-am testat inca” C. obiecte ale clientilor legate de ambalaj 3. „ambalajul nu mi se pare atractiv” D. obiecte ale clientilor legate de modalitatea de plata 4. „as dori sa achit cu cardul” A. Identificarea articolului 1. denumirea exactă ,marca,eticheta B. Caractertisticile dimensionale 2. lungime , suprafaţă,talie C. Compoziţia şi procedeele de fabricaţie 3. natura materiilor prime componente D. Condiţiile de utilizare 4. precautii,limite de folosire A.”nimic,ma uitam” 1.”va rugam ,ne face placere” B.”doresc o pasta de dinti Colgate Total” 2.”poftiti produsul solicitat” C.”as dori o cutie de bomboane „ 3.”este pentru dvs sau o faceti cadou?” D.„imi trebuie un rimel negru” 4.” momentan s-a epuizat stocul,dar va putem oferi un rimel maro de la aceeasi firma”
 22. 22. EXERCITIUL 4  Precizati şi argumentati care pot fi produsele complementare ce completeaza vânzarea urmatoarelor produse principale :  Vin…………………………………………. Pantofi……………………………….  Lapte……………………………………….  Masina de spalat…………………. …  Cafea…………………………………….. Camasa……………………………..
 23. 23. EXERCITIUL 5  Un client vine cu un costum de nunta şi cauta celelalte articole care sa-i completeze tinuta.  Ce articole ii oferiti şi care sunt cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca acestea ?
 24. 24. EXERCITIUL 6  Identificaţi şi prezentati oferta de produse din cadrul unui raion.  Aveti în vedere:  - ce articole şi cate aratati ;  - cu ce nivel de prêt incepeti ;  - care este modalitatea de oferire a produselor ;  - cum descrieti produsele ;  - ofertele suplimentare/ complementare. *Pentru aceasta utilizaţi informatiile curente cu privire la produse, marci, preturi, cataloage, pliante, brosuri, prospecte.
 25. 25. EXERCITIUL 7 Argumente de vânzare Referitoare la produs Referitoare la client Acest costum de baie este un model nou. Intr-o ora va modificam pantalonul. Pretul acestui tricou garanteaza calitatea In cazul în care nu se potriveste sotiei dvs,vi-l putem schimba. Televizorul are garantie trei ani. Este un produs 100% natural. Argumentele reprezinta mereu o provocare. în urmatorul tabel gasiti argumentele de vânzare, pe care trebuie sa le sortati dupa argumente referitoare la marfa şi argumente referitoare la client, bifand în dreptul casutei respective.
 26. 26.  Analizaţi aceste studii de caz, atât individual cât şi în cadrul grupului. Pentru fiecare exercitiu în parte, precizaţi : - comportamentul vânzătorilor (atât aspectele pozitive, cât şi cele negative) ; - tipul de client şi comportamentul acestuia ; - cum aţi fi procedat dacă aţi fi fost dvs.vânzător(i) ?
 27. 27. STUDIU DE CAZ 1  Ex.1. O discutie intre doua prietene :  « Ieri am fost intru-un magazin de confectii.Inchipuie-ti, ca aveau un costum fantastic pentru primavara. Era atat de frumos, incat l- as fi cumparat imediat, desi era scump !  « şi de ce nu ti-ai cumparat costumul ? Nu ti-a venit bine, sau de ce ? »  « Eh, nici nu s-a pus problema de probat. Ce crezi, stau în fata standului şi o vânzatoare imi spune asa în trecere, ca acesta nu ar fi o alegere potrivita pentru mine, ca la varsta mea nu as mai putea purta asa un costum. A disparut inainte sa pot spune şi eu ceva »  « şi nu ai facut nimic ? »………………………  Discutia a continuat, dar dvs. analizati-o pe cea din perspectiva clientei şi a vânzatoarei !
 28. 28. STUDIU DE CAZ 2  Ex.2. La raionul de menaj doua vânzatoare transporta şi aseaza marfa în rafturi în timp ce o cumparatoare asteapta în fata tonetei.  C : Doamnelor va rog sa ma serviti şi pe mine.  V : Imediat, va rog sa mai asteptati putin pana terminam de aszat marfa care a venit acum o jumatate de ora.  C : Astept de vreo 10 minute şi nu mai pot sa stau, intarzii la serviciu. Doresc doar un serviciu de cafea, cel de 85 lei.  V : Doamna nu putem servii, pana nu asezam marfa! Veniti dupa masa, daca nu asteptati!  C : Cum sa vin dupa masa, nu am timp, dureaza foarte putin sa ma serviti, stiu exact ce doresc. E nevoie doar de putina bunavointa.  V : Nu mai insistati, pana nu terminam de asezat marfa, nu servim !  C :Atata lipsa de amabilitate nu am mai intalnit! Am sa notez în «Jurnalul cumparatorului»
 29. 29. STUDIU DE CAZ 3  Ex.3. La un raion de dulciuri :  C : Va rog, 2 cafea Iacobs, 200 gr.dropsuri, 3 plicuri de piper şi un 1 kg.de lamaii…..  V : Stati doamna, ca m-ati zapacit ! Va rog sa spuneti pe rand ce doriti, nu sa insirati toata lista. Eu nu am decat un cap.  C: Scuzati-ma, mai repet odata. Doua cafea ……………………………………………………  Vânzatoarea pune pe toneta 2 plicuri de piper.  C : V-am spus 3 plicuri, nu doua şi am repetat destul de rar !  V : Va rog sa vorbiti mai tare şi mai rar ! Mi-e imposibil sa va urmaresc !  C : Asculta doamna, fii mai arenta cand ti se solicita marfa ! Parca vorbesc la pereti ! Chiar asa sa repet de zece ori un lucru şi dirajata, mai tare, mai rar. …………..  V : Sunt foarte atenta, dar nu sunt banda sa inregistrez ce debiteaza fiecare client.  Si clientul trebuie sa stie sa vorbeasca cu personalul din comert, nu sa pretinda totul numai de la noi !  C : Controleaza-ti tonul şi comportarea, doamna ! Numai graba şi oboseala ma retin sa nu te reclam directorului de magazin.
 30. 30. STUDIU DE CAZ 4 Ex.4. O clienta are nevoie de un pulover nou. Care este principalul motiv de cumparare al clientului şi ce alte motive o mai determina pe clienta sa cumpere puloverul ? Pentru ca : Motiv principal - puloverul vechi este uzat. Alte motive : - cel vechi nu mai este modern ; - şi prietena ei are unul nou ; Identificati şi alte motive ………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………… ……………………………………………….
 31. 31. CITITI CU ATENTIE URMĂTOARELE DISCUTII PARTIALE DE VÂNZARE : Situatia de vânzare 1 C : Caut o fusta ! V : La ce sa se potriveasca ? C :Stiti, as vrea sa fie ceva mai deosebit, ceva mai nou ! ………………………………………… V : (dupa ce clienta iese din cabina cu fusta). » Va place cum va sta ? C : Foarte mult ! (uitandu-se în oglinda.) V : Fusta are o croiala deosebita, care o face foarte la moda » ………………………………………… Situatia de vânzare 2 C : M-ar interesa o fusta ! V : La ce doriti sa o purtati ? C : Ei, asa pentru fiecare zi, nimic scump, mai degraba ceva simplu. ………………………………………………. V : Corespunde fusta intr-o oarecare masura asteptarilor dvs. ? C :Da, cat costa ? V : Fusta este dintr-un amestec de lana cu poliester, costa 230 lei, nu se sifoneaza, o puteti purta mult timp şi astfel merita pretul. Pe termen lung, chiar economisiti bani. ………………………………………………..  Ce motive de cumparare sunt luate în considerare ?  Cu ajutorul caror argumente este explicat clientei beneficiul produsului ?  Sunt suficiente argumentele oferite pentru a se lua decizia de cumparare? Argumentati
 32. 32. JOCURI DE ROL  EX.1. O clienta tânara este nehotărâta în faţa raftului de vânzare pe care se afla diferite tipuri de faina. Doreste sa faca pentru prima data singura o prajitura, dar nu stie ce !  Ex.2. In raionul cu bauturi vine un client la dvs. şi are nevoie de bauturi potrivite pentru petrecerea copiilor organizata pentru fiul său.  Ex. 3. In sala de autoservire îndrumati un client, pe care îl intereseaza uleiul de măsline din Grecia. în momentul în care afla pretul produsului clientul spune : » Atatia bani pentru o sticla de ulei ?! Mi se pare scumpa ! ».  Ex. 4. Sunteti ocupat în raionul de brânzeturi . Vi se adreseaza o clienta şi va solicita sprijinul pentru realizarea unui platou cu branzeturi. Nu uitati sa ii recomandati şi produse complementare.  Ex.5. Un client intră în raionul de textile al magazinului dvs. şi se opreşte în faţa standurilor cu cămăşi! Dupa puţin timp, se uita în jur cautând ajutor. a. De ce informaţii aveti nevoie pentru a-i putea prezenta clientului oferta de camasi ? b.Explicati caracteristicile articolului ! c.Comparati o camasa din bumbac cu altele în amestec! Precizati avantajele şi dezavantajele. d. Alegeti articole complementare potrivite.
 33. 33.  Ex.6. In raionul de confectii îin care lucrati o serviti pe o clienta şi pe fiica acesteia în vâarsta de 14 ani. Clienta doreste o rochie noua pentru fiica şi se opreste la una colorata. Fetei ii place insa alta rochie, scurta şi de culoare neagra. a. Cum va comportati daca se ajunge la o cearta intre mama şi fiica din cauza hainelor. b. Descrieti cerintele pe care mama şi fiica le au fata de marfa. b. Faceti în asa fel incat discutia de vânzare sa se incheie cu succes.  Ex.7. Un client intra ezitând şi nesigur în raion. Se uita prin raion cautand ceva, examineaza nehotarat un articol ici, unul colo… Cand va indreptati spre el este vizibil usurat. Il salutati amabil şi aflati ca doreste un cadou, dar nu stie inca exact ce. Acum incepe pentru dvs. adevarata provocare, trebuie sa aveti în vedere două lucruri :  motivul de cumparare ; cadouri care trebuie sa bucure, sa surprinda, din obligatie ;  cerintele persoanei care va primi cadoul : sexul, varsta, relatia cu clientul, hobby-urile. Din discutie rezultă ca are o obligatie faţă de o prietena, de 35 ani, profesoara, cadou care ar dori sa o bucure şi în acelasi timp , s-o surprinda. Cum procedati şi ce produse oferiti?

×