O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Whitepaper MobileMarketing.nl consumentenonderzoek 2014

650 visualizações

Publicada em

Consumenten zijn erg kritisch op de kwaliteit van mobile marketing. Voor 46% is een slechtwerkende app zelfs een reden om van merk of aanbieder te wisselen. Dit blijkt uit het MobileMarketing.nl

Consumentenonderzoek 2014 van Adformatie en MediaBunker, in samenwerking met online

communities iCulture en Androidworld.

Adverteerders zetten mobiel volop als marketinginstrument in, maar wat vinden consumenten van

branded apps en reclame op hun mobiel? Wordt hun koopgedrag beïnvloed? En kopen zij wel eens wat via hun tablet of smartphone?

Volgens het onderzoek heeft 73% van de respondenten apps van merken op de smartphone. Vooral

de ‘Appie’ app van Albert Heijn blijkt populair. Bijna eenderde (29%) van de respondenten heeft deze

binnen handbereik. De app van McDonalds doet het ook goed, met 24%.

De belangrijkste reden om een ‘branded app’ te downloaden, is de toegevoegde waarde (39%)

die deze biedt. Dit kan bijvoorbeeld een handige boodschappenlijst in de app van Albert Heijn of

de ruitenradar app die je al bij het wakker worden laat weten of je je autoruiten moet krabben.

Daarnaast downloaden consumenten een merkenapp vooral om toegang tot krijgen tot informatie

(35%) of om iets te kopen (21%). Opvallend is dat weinig respondenten (5%) ‘voor vermaak’ een app

downloaden, bijvoorbeeld een game van of met reclame van een merk.

Heeft de consument door de app een ander beeld gekregen van de adverteerder? Bij bijna een derde

(29%) van de respondenten is dit het geval. Bij de meesten (64%) is de houding neutraal gebleven.

Bij 4% is de houding echter negatief beïnvloed. Het laat zien dat een slecht werkende app ook een negatief effect op de merkperceptie kan veroorzaken. Een app aanbieden is niet voldoende. Consumenten zijn veeleisend ten aanzien van de kwaliteit van de apps die ze downloaden. Voor bijna de helft (46%) van de respondenten is een aanhoudend slechtwerkende app zelfs een reden om van merk of aanbieder (bijv. bank, winkel, parkeer dienst of
bezorgdienst) te wisselen. Voor iets meer dan de helft van de respondenten (51%) is het een reden om van kanaal te wisselen. In plaats van de app gebruiken ze dan bijvoorbeeld de website of de telefonische helpdesk. 3% gaf aan geen apps te gebruiken.


Het onderzoek kwam tot stand door middel van een vragenlijst die werd ingevuld door 1.038 consumenten die in het bezit zijn van een tablet of smartphone. De websites Androidworld.nl en iCulture.nl zijn verantwoordelijk geweest voor het werven van respondenten.

Publicada em: Marketing
 • Did you try ⇒ www.WritePaper.info ⇐?. They know how to do an amazing essay, research papers or dissertations.
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui
 • I have always found it hard to meet the requirements of being a student. Ever since my years of high school, I really have no idea what professors are looking for to give good grades. After some google searching, I found this service ⇒ www.HelpWriting.net ⇐ who helped me write my research paper. The final result was amazing, and I highly recommend ⇒ www.HelpWriting.net ⇐ to anyone in the same mindset as me.
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui

Whitepaper MobileMarketing.nl consumentenonderzoek 2014

 1. 1. MobileMarketing.nl Consumentenonderzoek 2014
 2. 2. Dit onderzoek is ontwikkeld in opdracht van MobileMarketing.nl Consumentenonderzoek 2014
 3. 3. Inleiding Geachte lezer, Jaarlijks onderzoekt MobileMarketing.nl (onderdeel van de Adfo Groep) de stand van zaken op gebied van mobile marketing en - advertising bij marketeers uit de Top-500 van adverteerders in Nederland. Het zal u niet verrassen dat uit de Mobile Marketing Monitor 2014 wederom naar voren komt dat marketeers mobiel meer inzetten. Niet alleen stijgen de mobile budgetten, ‘mobile’ wordt ook steeds meer geïntegreerd als vast onderdeel in de marketingmix. Mobiel wordt dus steeds meer als marketinginstrument door marketeers ingezet. Maar, wat vindt de consument van al die branded apps, display advertising en iBeacons? Wordt hun koopgedrag daarmee beïnvloed? En kopen zij wel eens wat via hun tablet of smartphone? Deze en veel meer vragen komen terug in MobileMarketing.nl Consumentenonderzoek 2014 dat MobileMarketing.nl samen met MediaBunker heeft opgezet. De marketeers mogen mobile dan wel omarmd hebben, uiteindelijk gaat het er om hoe de consument hier op reageeert. Richard Otto is manager van MobileMarketing.nl (onderdeel van Adformatie) @richardotto richardotto@adfogroep.nl
 4. 4. De resultaten Het onderzoek is door 1.038 respondenten ingevuld. Alle deelnemers zijn in bezit van een tablet of smartphone. De inzet van marketing via de meeste media, zoals televisie- en radioreclame, werkt vooral volgens het ‘push-principe’. De consument hoeft niets te doen om in contact te komen met deze reclame. Bij mobile apps van merken werkt dit vaak anders. Consumenten moeten handmatig via hun mobile device naar de appstore om vervolgens de betreffende app te vinden en te downloaden. Om de consument zover te krijgen om al deze verrichtingen te doen, zal het merk iets van toegevoegde waarde in deze apps moeten bieden. Apps 73% van de respondenten blijkt apps van merken over adverteerders te downloaden. Vooral de ‘Appie’ app van Albert Heijn blijkt zeer populair. Bijna eenderde (29%) van alle respondenten blijkt deze supermarkt app gedownload te hebben. De app van McDonalds doet het ook goed. 24% heeft deze mobiele applicatie voor haar smartphone of tablet gedownload. “73% download wel eens apps van merken of adverteerders” De belangrijkste reden om een ‘branded app’ te downloaden, is de toegevoegde waarde (39%). Dit kan bijvoorbeeld een handige boodschappenlijst zijn zoals in de Albert Heijn app of de Autototaalglas ruitenradar app, die je al bij het wakker worden al laat weten of je je autoruiten moet krabben. 35% van de respondenten geeft aan een app te downloaden voor meer informatie. 21% downloadt een app om iets te kopen. Opvallend is dat weinig respondenten (5%) ‘voor vermaak’ een app downloaden, bijvoorbeeld een branded game. Frequentie Een app downloaden is één ding, of deze ook vaak wordt gebruikt een heel andere. 24% van de respondenten gebruikt de gedownloade app maandelijks, 42% wekelijks en 13% gebruikt deze apps zelfs dagelijks. Slechts 21% gebruikt deze apps slechts eenmalig (3%) of minder dan maandelijks (18%). Eenmalig gebruik van een app hoeft trouwens niet direct iets negatiefs te zijn. Soms kan eenmalig gebruik voldoende zijn om een boodschap over te brengen of de consument tot een conversie te brengen (bijv. een aankoop). Houding We vroegen ook of het downloaden van een app de houding tegenover adverteerders heeft veranderd. Bij bijna een derde (29%) van de respondenten was dit het geval. Het merendeel (64%) gaf aan dat hun houding neutraal is gebleven. Bij 4% is de houding negatiever geworden. Uit de reacties blijkt dat een slecht werkende app ook een negatieve merkperceptie kan veroorzaken. “29% van de respondenten heeft een positievere houding tegenover merken door de app”
 5. 5. De Pathe app werkt vlekkeloos en geeft me overal het gemak van hun service. Reacties Bij Albert Heijn app kun je elke week zien wat de aanbiedingen zijn, dat is de reden voor mij dat ik de app heb. Door de McDonalds app te gebruiken kun je korting krijgen. De apps Humo, Huawei, Bhaalu en Mobile Viking maken mijn leven makkelijker en de merken denken mee vanuit mijn standpunt. De apps helpen mij sneller en makkelijker een keuze te maken. Daarnaast werkt het inspirerend. Ik koop zaken waar ik normaal niet aan zou denken. Ik begrijp dat veel apps alleen kunnen bestaan door advertising, al is dat somds wel irritant. Door de McDonalds app te gebruiken kun je korting krijgen. De apps van merken die ik gebruik, zie ik vooral als dienstverlenende apps. De app van Albert Heijn weet echt toegevoegde waarde te brengen. Ik gebruik hem vrijwel dagelijks! ANWB helpt leden echt met hun app! De Hunkemöller app houdt mij op een leuke manier op de hoogte van de laatste acties dmv een makkelijke push notificatie ipv nieuwsbrief. Adverteerders menen te weten wat ik wil aanschaffen, wat vaak niet overeenkomt. Daarnaast moet ik veel inleveren op privacy. Mijn houding tov merken door apps verandert niet. Ik vind dat een beetje bedrijf gewoon een app moét hebben! De Rabo Bankieren app is handig, maar niet echt mooi Reacties Apps die ik heb gedownload voegen echt iets toe aan de ervaring van het merk.
 6. 6. Touchpoints ‘Brands want to be, where the consumers are’. Door de groeiende mediaconsumptie op mobile devices is dat steeds vaker via de smartphone, tablet en in de nabije toekomst zelfs via wearables. Touchpoints creëren met de consument gaat hier vaak net even anders dan op andere media. Dat is uiteraard niet verassend, want het mediagebruik verschilt ook per marketingkanaal. In het verleden waren de mogelijkheden om via de mobiel met consumenten te communiceren nog beperkt. Tot vijf jaar geleden werd dit veelal gedaan met korte reclameboodschappen via sms of bluetooth. Door de opkomst van smartphones, tablets en innovatieve services zijn er tegenwoordig talrijke mobile advertising mogelijkheden. “De consument staat niet te wachten op merk-communicatie via sms, take-overs en push-notificaties” Belangrijkste vraag is uiteraard of consumenten daar altijd maar op staan te wachten. In het onderzoek hebben we daarom aan consumenten gevraagd wat hun houding is tegenover reclame via verscheidene mobiele kanalen. Uit de resultaten blijkt dat merkcommunicatie via sms, schermvullende take-overs en push notificaties door veel consumenten niet wordt gewaardeerd. Reclame in het algemeen wordt vaak nog steeds gezien als ‘noodzakelijk kwaad’, in plaats van als handige informatie of vermaak. Niet verassend dat consumenten bij de meeste mobiele kanalen een neutrale houding hebben. Toch is er een positieve uitzondering: bij mobiele apps zijn adverteerders er bewust van dat het brengen van toegevoegde waarde van evident belang is voor succes. De consument dient immers zelf een handeling te verrichten. Zonder toegevoegde waarde is de dowload bereidheid nihil. Uiteraard wil een positieve of negatieve houding van consumenten niet direct zeggen dat het middel al dan niet effectief is. Bijvoorbeeld een sms-bericht wordt nog steeds door vrijwel iedereen gelezen. Ondanks de hoge mate van awareness voor de sms-boodschap zal een irrelevant reclamebericht bij veel consumenten een zeer negatief effect hebben op de relatie tussen merk en consument. De consument komt trouwens bijna nooit meer in contact met advertenties via sms/mms, maar wel via email nieuwsbrieven op hun mobiel. Nieuwskanalen en social media apps en mobile websites, zoals Facebook en Twitter zijn ook mobiele kanalen waar consumenten veel in contact komen met advertenties. Mobile video wordt steeds meer gebruikt maar consumenten komen daar minder in contact met advertenties.
 7. 7. Stellingen Aan de deelnemers van dit onderzoek hebben wij ook enkele stellingen neergelegd. Uit deze stellingen blijkt onder andere dat relevante kortingen nog steeds als aantrekkelijk worden gezien. Consumenten vinden mobiele kortingsbonnen handiger dan de ‘ouderwetse’ bonnen in papier. Privacy Relevantie door locatie wordt als positief ervaren. Om o.a. relevantie te genereren, dient de marketeer informatie te hebben van de consument. Denk naast locatie ook aan zaken als leeftijd, naw-gegevens en interesses. Consumenten hebben er echter weinig vertrouwen in dat hun persoonlijke gegevens voldoende beschermd worden in apps. De meeste consumenten staan om die reden ook niet te springen om hun persoonlijke gegevens te delen om relevantere advertenties te ontvangen. Awareness Uit de stellingen blijkt ook dat advertenties op de mobiel meer opvallen dan op de pc. Consequentie is wel dat de mobiele advertenties als meer storend worden ervaren dan op de desktop of laptop. Noodzakelijk kwaad Mobiele reclame als noodzakelijk kwaad? De respondenten begrijpen dat mobiele reclame noodzakelijk is om bijvoorbeeld gratis content (nieuws, games etc.) te kunnen consumeren. Opvallend is dat toch 18% van de deelnemers daar geen begrip voor heeft. Voor sommige apps zou 66% wel willen betalen om geen reclame te hoeven zien. Het merendeel klikt trouwens regelmatig per ongeluk op een advertentie. Het scherm is immers klein en een ‘wrong touch’ is snel gemaakt. Uiteraard zonde voor een marketeer die per click (CPC) zijn advertenties heeft ingekocht. Het bewust klikken op reclamebanners in een mobiele website of app wordt slechts door 33% van de respondenten gedaan. Mobile Commerce Uit diverse onderzoeken blijkt dat komende jaren mobile commerce zelfs groter gaat worden dan het online winkelen via de pc. In de ‘good old’ stenen winkel wordt de smartphone ook veel gebruikt. 79% van de respondenten gebruikt zijn mobiel regelmatig in de fysieke winkel. Dit doen zij ter oriëntatie op het doen van aankopen (86%), om recensies van producten te lezen (88%) en om prijzen van producten te vergelijken (88%). De pc is met 41% nog steeds het belangrijkste kanaal om online aankopen te doen. 31% gebruikt wel eens zijn tablet en 26% zijn smartphone. Online aankopen via connected tv spelen nog geen rol. Doordat aankopen via mobiel steeds vaker worden gedaan, dienen bedrijven hun organisatie daarop ook aan te passen. Wanneer zij dat niet doen, verliezen zij omzet. We vroegen wat voor redenen er zijn om iets niet via de mobiel te kopen. Eenderde (29%) van de respondenten geeft aan ‘Als de winkel
 8. 8. niet optimaal voor mobiel geschikt is’ of ‘Als het registratieproces lastig is’. ‘Niet eenvoudig mobiel betalen’ (25%) en ‘Als ik het merk of winkel niet ken (12%) zijn minder zwaarwegende redenen. “46% wisselt van merk/aanbieder bij een slechtwerkende app” Een app aanbieden is niet voldoende. Consumenten worden steeds veeleisender ten aanzien van de kwaliteit van de door hen gedownloade apps. Voor 46% van de respondenten is een slechtwerkende app zelfs een reden om van merk of aanbieder (bijv. bank, winkel, parkeer dienst of bezorgdienst) te wisselen. Voor iets meer dan de helft van de respondenten (51%) is het een reden om van kanaal te wisselen. In plaats van de app gebruiken ze dan bijvoorbeeld de website of de telefonische helpdesk. 3% gaf aan geen apps te gebruiken. (grafiek) Een slechtwerkende app van een merk of bedrijf is voor mij een reden:
 9. 9. Verantwoording onderzoek Methode van onderzoek Het onderzoek is uitgevoerd door middel van een enquête. Hiertoe is gebruik gemaakt van een online formulier op social media en via de websites Androidworld en iCulture. Respons: In totaal hebben er 1038 mensen gereageerd. Respondenten: Alle respondenten hebben aangegeven in het bezit te zijn van een smartphone of tablet. Het merendeel van de respondenten is afkomstig van de website iCulture en in mindere mate Androidworld. Hierdoor is het aandeel iPad bij tablets (75%) en iPhone bij smartphones (83%) hoog. De leeftijdscategorieën waren als volgt verdeeld (<18jr 10%, 19-24 jr 16%, 25-30 jr 15%, 31-40 jr 22%, 41-50 jr 20%, 51jr>18%) Onderzoekperiode: Respondenten hebben tussen 5 en 25 augustus 2014 aan het onderzoek deelgenomen. Vragenlijst: De vragenlijst met 26 vragen is tot stand gekomen in overleg met Richard Otto (MobileMarketing.nl/ Adfo Groep) en Edward Hölsken (MediaBunker).
 10. 10. Mobile Marketing Monitor 2014 is ontwikkeld door MobileMarketing.nl in opdracht van MediaBunker. Over MobileMarketing.nl: MobileMarketing.nl is hét Nederlandse platform over Mobile Marketing & –advertising. Sinds maart 2013 is MobileMarketing.nl onderdeel van Adfo Groep. www.mobilemarketing.nl Over MediaBunker MediaBunker is een jong interactief bureau gespecialiseerd in de ontwikkeling van hoogwaardige native mobiele applicaties en de daarbij vaak horende backend of web-applicaties. MediaBunker bied advies en realisatie van het gehele traject, van concept tot marketing & distributie. www.mediabunker.nl Mediapartners: Over iCulture iCulture is veruit de grootste Nederlandstalige website over de Apple iPhone en iPad. We brengen nieuws, tips, reviews, geruchten en andere relevante informatie over iPhone, iPad, iOS en andere producten en diensten van Apple. www.iCulture.nl Over Androidworld Androidworld is opgericht in 2008 en de grootste Androidcommunity van Nederland en België die dagelijks bezocht wordt door tienduizenden Androidliefhebbers. Onderstaande Android-enthousiastelingen voorzien jou van het laatste nieuws, apps, games, reviews en natuurlijk een behulpzaam en actief forum. www.Androidworld.nl
 11. 11. Bijlage : Vragen en grafieken 1. Ben je in bezit van een smartphone of tablet? Ja 1039 100% Nee 0 0% 2. Download je wel eens apps van merken of adverteerders? Ja 756 73% Nee 283 27%
 12. 12. 2b. Hoe vaak maak je gebruik van deze apps? Eenmalig 19 2% Dagelijks 102 10% Wekelijks 316 30% Maandelijks 182 18% Minder dan maandelijks 137 13% 3. Wat zijn je belangrijkste redenen om een merk app te downloaden? (max 2) Ik wil iets kopen 24 7 24 % Ik wil meer informatie 40 7 39 % Voor vermaak 57 5% Toegevoegde waarde (b.v. voor maken van boodschappenlijst, als rekentool, sneller bestellen, het weer, enz.) 45 2 44 %
 13. 13. Is je houding tegenover adverteerders door hun app veranderd? Positiever 218 21% Neutraal 499 48% Negatiever 28 3% 3b. Hoe sta je tegenover communicatie van merken/adverteerders via SMS/MMS? + 27 3% +/- 59 6% - 953 92% Hoe sta je tegenover communicatie van merken/adverteerders E-mail/nieuwsbrieven op je smartphone of tablet? + 263 25% +/- 526 51% - 250 24%
 14. 14. Hoe sta je tegenover communicatie van merken/adverteerders via (mobiele) advertentiebanners op apps/websites? + 126 12% +/- 439 42% - 474 46% Hoe sta je tegenover communicatie van merken/adverteerders via schermvullende advertenties? + 16 2% +/- 53 5% - 970 93% Hoe sta je tegenover communicatie van merken/adverteerders via social media op smartphone (bijv. Facebook, Twitter, Instagram)? + 200 19% +/- 451 43% - 388 37% Via apps van merken zelf [Hoe sta je tegenover communicatie van merken/adverteerders via onderstaande mobiele kanalen?] + 611 59% +/- 314 30%
 15. 15. - 114 11% Via mobile games van merken (bijv. Skittles Fruit Ninja of Volkswagen race game) [Hoe sta je tegenover communicatie van merken/adverteerders via onderstaande mobiele kanalen?] + 227 22% +/- 395 38% - 417 40% Hoe sta je tegenover communicatie van merken/adverteerders via push-notificaties? + 46 4% +/- 180 17% - 813 78% Mobiele kortingsbonnen zijn handiger dan papieren bonnen: Mee eens 780 75% Neutraal 213 21% Mee oneens 46 4% Het lijk me handig om altijd en overal erachter te kunnen komen wat er voor kortingsacties in de buurt beschikbaar zijn: Mee eens 671 65% Neutraal 273 26% Mee oneens 95 9%
 16. 16. Ik heb er vertrouwen in dat mijn persoonlijke gegevens voldoende beschermd worden in apps : Mee eens 148 14% Neutraal 370 36% Mee oneens 521 50% Ik vind het niet erg wanneer adverteerders meer informatie over mij hebben als ik daarmee relevantere advertenties krijg: Mee eens 210 20% Neutraal 339 33% Mee oneens 490 47% Reclame op mijn mobiel is zelden relevant: Mee eens 596 57% Neutraal 366 35% Mee oneens 77 7% Merken en advertenties vallen mij meer op m'n smartphone dan op een desktop-computer: Mee eens 432 42% Neutraal 343 33% Mee oneens 264 25% Ik ervaar advertenties op mijn mobiel als meer storend dan op de pc: Mee eens 655 63% Neutraal 284 27% Mee oneens 100 10%
 17. 17. Ik zou voor sommige apps betalen om geen advertenties te hoeven zien: Mee eens 689 66% Neutraal 191 18% Mee oneens 159 15% Ik zie te veel reclame op mijn mobiel voorbij komen: Mee eens 486 47% Neutraal 447 43% Mee oneens 106 10% Ik begrijp dat mobiele reclame noodzakelijk is: Mee eens 513 49% Neutraal 336 32% Mee oneens 190 18% Ik klik regelmatig per ongeluk op mobiele advertentiebanners: Mee eens 401 39% Neutraal 293 28% Mee oneens 345 33% Ik gebruik mijn smartphone In de fysieke winkel: Ja 769 74% Nee 266 26%
 18. 18. Ik gebruik mijn smartphone als oriëntatiekanaal voor aankopen: Ja 894 86% Nee 142 14% Ik gebruik mijn smartphone om recensies van producten te lezen: Ja 914 88% Nee 123 12% Ik gebruik mijn smartphone om prijzen van producten te vergelijken: Ja 914 88% Nee 124 12% 4. Waar kom je met je mobiel het meest in contact met advertenties? SMS/MMS 15 1% E-mail/nieuwsbrieven 630 61% Social media, zoals Facebook of Twitter (apps/mobiele site) 657 63% Nieuwskanalen, zoals Nu.nl, Telegraaf (app/mobiele site) 604 58% Video, zoals YouTube (app/mobile site) 417 40%
 19. 19. Geen van bovenstaande 35 3% Op welk apparaat doe je wel eens online aankopen van digitale producten? Desktop-computer 722 69% Tablet 753 72% Smartphone 804 77% TV 41 4% Ik doe nooit online aankopen 39 4% Op welk apparaat doe je wel eens online aankopen van fysieke producten? Desktop-computer 892 86% Tablet 682 66% Smartphone 570 55% TV 7 1% Ik doe nooit online aankopen 20 2% 5. Wat is de reden om iets niet via de mobiel te kopen? Als ik het merk of winkel niet ken 284 27% Als ik niet eenvoudig mobiel kan betalen 588 57% Als het registratieproces lastig is 671 65% Als de winkel niet optimaal voor mobiel geschikt is 677 65% Overig 105 10%
 20. 20. Een slechtwerkende app van een merk of bedrijf is voor mij een reden: Om een ander kanaal te gebruiken (bijv. website via laptop of tablet) 530 51% Om van merk/aanbieder te wisselen (bijv. andere bank, of ergens anders bestellen) 475 46% Ik gebruik nooit apps 34 3% Klik je wel eens bewust op een reclamebanner in een mobiele website of app? Ja 339 33% Nee 703 68%
 21. 21. PARTNERBIJDRAGE We zeggen het al jaren, doe het goed of doe het niet. Desondanks zie je helaas nog vaak zwaar ondermaatse apps van de meest dure aanbieders en platformen voorbij komen. Met alle gevolgen van dien. Waar ABN Amro het bijvoorbeeld helemaal heeft begrepen zie je dat de app van Rabobank nog een lange weg heeft te gaan. De resultaten lagen voor ons dus in de lijn der verwachting. Maar toch is het opvallend dat de gebruikers nu ook aangeven dat een slechte app een enorm negatieve impact kan hebben op de relatie met een merk of bedrijf. Voor 46% is het een rede om te wisselen van aanbieder! Dat is redelijk heftig. Voor het andere deel betekend het een wisseling van kanaal, waarbij de mogelijkheid tot conversie logischerwijs enorm daalt. Het is dus bij zowel B2C als B2B een heel erg slecht idee om een app te laten ontwikkelen om “het hebben van een app”. De gebruikers geven aan dat ze erg blij zijn met toegevoegde waarde, diensten en oplossingen die ze ergens bij helpen. Ik adviseer daarom ook om daar goed over na te denken en als bedrijf je hier op te richten. Hoe kan je mobiel echt iets voor iemand betekenen. Edward Hölsken Creative Director & Owner MediaBunker edward@mediabunker.nl/ 023 820 03 35 E
 22. 22. De beste gebruikerservaring op elk toestel. Bij mediaBunker bedenken, ontwerpen en ontwikkelen we sinds 2008 mobiele oplossingen op maat. Hierbij staan kwaliteit en de eindgebruiker centraal. Ons idee: doe het goed of doe het niet. Intuïtieve mobiele apps, platform specifiek, die werken, er gelikt uit zien en commercieel presteren. Dat lukt niet met matige middleware, maar alleen met het juiste team dat net even verder gaat. B2B of B2C, HTML5 of Native apps, voor elke mobiele vraag creëren we een oplossing. De beste gebruikerservaring op elk toestel, daar gaat het om. Contact mediaBunker SuikerSilo-West 23 1165 MP Halfweg T. 023 820 01 40 info@mediabunker.com www.mediabunker.com
 23. 23. FNV Bouw - Beste Bouwer In de bouw speelt FNV Bouw een grote rol. Immers is meer dan de helft van alle bouwvakkers lid. FNV Bouw komt op voor de individuele belangen van de leden. Dit is bij de oude rotten goed bekend, echter is het soms lastig om de jongere generatie goed te bereiken. Daarom is er gekozen voor een iPhone en Android app waarbij we de bouwvakkers op een slimme manier van onder andere CAO informatie voorzien. Omdat een CAO een saai onderwerp is, kwamen we met een incentive. De weer-checker; De app kan door middel van GPS bepalen waar je bent en de laatste weergegevens checken. Indien de gevoelstemperatuur onder wettelijk bepaalde waardes daalt heeft men recht op vorstverlet. De app geeft hier automatisch melding van. Hierdoor werd de app al snel een populaire ‘gadget’ en werd deze gedemonstreerd bij EditieNL op RTL4. Na het succes van de weer-checker zijn we aan de slag gegaan met het opzetten van een game. Mensen kunnen meedoen voor echte prijzen. Dit doen zij door punten te verdienen met check-ins, bouwfoto’s en het beantwoorden van quiz vragen. Aan het einde van elke maand wint diegene met de meeste punten De Beste Bouwer titel met als prijs een middag met vrienden paintballen, karten of andere gave uitjes. De app is niet alleen leuk, want naast de game zit er een “meld probleem op locatie” functie in om mensen echt te kunnen helpen. Door alle app-data zoals locaties, foto’s en problemen komt er steeds meer inzicht. Deze laat FNV Bouw niet onbenut. Hiermee gaan zij daadwerkelijk naar de locaties toe om in contact te komen met mensen en problemen op te lossen. In 2014 werd het project daarom bekroond met 2 DIA nominaties.
 24. 24. New York Pizza New York Pizza is de grootste pizzaketen in Nederland. Met meer dan 125 franchise filialen worden er per jaar meer dan 4 miljoen pizza’s bezorgd. Om in Nederland marktleider te blijven en nieuwe markten te veroveren wordt er groot ingezet op de ontwikkeling van de dienstverlening. Aangezien mobiel het hoofdscherm wordt binnen het leven van de consument, is het belangrijk om hier de beste gebruikerservaring te bieden. We hebben daarom niet de standaard ideeën genomen om de zoveelste m-commerce app neer te zetten, maar zijn opnieuw na gaan denken over hoe pizza bestellen zo simpel en makkelijk mogelijk kan zijn. Een snelle, naadloze ervaring, waarbij alles met je duim te bedienen is en jouw pizza met een paar klikken voor de deur staat. Je hoeft niet te wachten op een postcode check, die wordt in de achtergrond gedaan. Gelijk pizza’s bekijken en snel navigeren met het menu en je winkelmandje binnen swipe bereik, zonder te klikken. Daarnaast is afrekenen geen enkel obstakel, naast een lijst aan betaal opties, kan je gewoon pinnen aan de deur. Een echte 1-klik-order dus. Het resultaat is een hoop enthousiasme van zowel nieuwe als vaste klanten. In de eerste maanden werden er vrijwel alleen maar 5-ster reviews achter gelaten en schoot de conversie over de 30%. Met deze mooie basis gaan mediaBunker en New York Pizza de komende jaren samen door ontwikkelen aan nieuwe technologie en functionaliteit om de beste gebruikerservaring en hoge conversies te waarborgen.
 25. 25. Sennheiser Sennheiser is wereld marktleider als het aan komt op microfoons, koptelefoons en in-ear audio voor zowel de consument als professionele gebruikers. Bij professionals gaat het hierbij voornamelijk om communicatie apparatuur welke draadloos met elkaar verbinden. Sennheiser zat met het probleem dat de bruikbare bandbreedte steeds kleiner wordt omdat de overheid en andere grote organisaties rechten claimen op bepaalde frequentie gebieden. Daarbij komt als gevolg dat de producten van Sennheiser enorme instel mogelijkheden hebben. Dit maakt het voor de professionele gebruiker allemaal niet gemakkelijk. Vaak liepen zij met stapels papier en handleidingen op locatie. Hiervoor ontwikkelde we een centraal systeem met een intuïtieve web app, iPhone app en iPad app welke allen dezelfde data gebruiken en offline opslaan/synchroniseren. Door middel van GPS kunnen we de locatie bepalen, de wettelijke mogelijkheden op frequentie gebied bekijken en de gebruiker laten zien welke instellingen specifiek op zijn apparatuur werken. Binnen 1 minuut ben je klaar en geen gesjoemel meer met stapels papier. Het succes was zo groot dat de hele branche het nu gebruikt. Er wordt inmiddels constant door ontwikkeld aan de verbetering maar ook de uitbreiding naar andere landen. In 2011 werd het project bekroond met een Zilveren SpinAward als Best Mobile Case.

×