O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Igor Savič: Zakaj je vsebinski marketing najbolj vroč komunikacijski izziv?

1.322 visualizações

Publicada em

Igor Savič, PM, poslovni mediji - Presentation at POMP Forum 2014 - the 5th international content marketing conference, Ljubljana, Slovenia.

Publicada em: Marketing
 • Seja o primeiro a comentar

Igor Savič: Zakaj je vsebinski marketing najbolj vroč komunikacijski izziv?

 1. 1. Zakaj je vsebinski marketing najbolj vroč komunikacijski izziv? Igor Savič
 2. 2. • ( en delček slike monalize)
 3. 3. • ( mozaik - več delčkov slike monalize)
 4. 4. • ( mozaik – še več delčkov slike monalize)
 5. 5. Tisti, ki prej prepoznajo in bolje razumejo prihajajoče spremembe imajo prednost.
 6. 6. misli kot prispevek v mozaik vsebinskega marketinga 9
 7. 7. 1 VM, razviti trgi in Slovenija
 8. 8. V Sloveniji: Ali res vsebine in zgodbe povečujejo prepoznavnost, lojalnost in prodajo? Je res potrebno in smiselno razvijati svoje medije? Je vsebinski marketing res nekaj, kar lahko pomaga podjetjem bolje kot oglaševanje? V čem je sploh bistvo in moč vsebinskega marketinga?
 9. 9. Kako do bolj celovite strategije vsebinskega marketinga? Zakaj in kako vsebinski marketing spreminja celotno podobo marketinga? Kako bolje razumeti, uporabiti in povečati učinkovitost in zgodb? Katera orodja uporabiti za pomoč v posameznih delih procesa? V svetu:
 10. 10. Svet razume vsebinski marketing kot novo marketinško paradigmo. Vpliva na profesionalne kariere ljudi, ki so s tem povezani. Spreminja razumevanje celotnega marketinga. Spreminja komunikacijsko podobo organizacij.
 11. 11. “In vendar se vrti…” tudi v Sloveniji 2
 12. 12. • …komunicirajo s svojimi kupci predvsem skozi dobre vsebine? • …razvijajo različne oblike svojih lastnih medijev z vsebinsko uredniško logiko • …vse bolj strateško (ne kampanjsko/akcijsko) pristopajo k VM • …vgrajujejo vsebinski marketing v svoje širše komunikacijske strategije V Sloveniji vse več podjetij, ki…
 13. 13. Letos 20 % več prijav za nagrade POMP.
 14. 14. Zakaj vsebinski marketing? 3
 15. 15. Tektonski premiki v načinu življenja in razmišljanja ter v procesu odločanja (za izdelke, storitve…) VM to omogoča in zato prinaša dodano vrednost! Ključni del marketinga postaja IZKUŠNJA IN CELOSTNO DOŽIVETJE.
 16. 16. Nadaljevanje procesa zmanjševanja učinkovitosti klasičnega predvsem oglasnega marketinga. Gledalci vse večkrat izkoristijo možnosti za “odklop”. Delež časa in pozornosti oglasom vztrajno pada.
 17. 17. Vse bolj prepričljivi so dokazi o učinkovitosti vsebinskega marketinga - ne le pri graditvi brandov in lojalnosti ampak pri neposrednem vplivu na prodajo…
 18. 18. *Zapiski iz predstavitve Julie Fleischer • REVIJO PRODJAJO - VM v Kraft foods že desetletja; revija “Food&familly” stara že 18 let. Zdaj jo prodajajo!! • VELIKO VSEBINE - Na leto pripravijo cca 22.000 prispevkov in imajo 100 milijonov obiska letno. • VRHUNSKA VSEBINA -Mnogi so s pojavom socialnih omrežij degradirali vsebine, s predpostavko, da gre za “brezplačno” distribucijo in zato ni potrebno pripravljati vrhunske vsebine. Napaka… • DISTRIBUCIJA STANE - Vprašajmo se zakaj bi sploh producirali vsebine, če nismo pripravljeni plačati za njihovo distribucijo. • BIG DATA - Potrebno je združevanje vsebinske in podatkovne platforme, kajti komunicirati je potrebno s posamezniki, ne s segmenti. • OGLAŠEVANJE PODPIRA VM - Vsebinski marketing daleč presega oglaševanje v smislu angažiranja uporabnikov, zato naj oglaševanje dela za to vsebino.
 19. 19. 4 Jedro vsebinskega marketinga niso vsebine ....
 20. 20. Jedro vsebinskega marketinga so VRHUNSKE vsebine.
 21. 21. Samo vrhunske vsebine lahko sprožijo navdih, so sestavni del “izkušnje” in sprožajo pozitivne reakcije!
 22. 22. Prenehajmo delati kampanje! Začnimo pripravljati dobre zgodbe… …ki bodo za uporabnike postale sestavni del celotne izkušnje z našim brandom.
 23. 23. Dobre zgodbe: • Gradijo na razumevanju želja in pričakovanj. • Spodbujajo želje, hrepenenje, načrte. • Spodbujajo empatijo. • Sprožajo čustva.
 24. 24. *8 kriterijev vrhunskosti vsebine: 1. Izhaja iz poglobljenega razumevanja potreb (težav) ljudi (jasno opredeljene ciljne skupine) 2. S seboj nosi jasno dodano vrednost za bralca 3. Ne gre najprej in ne zgolj za opise produktov/storitev.. 4. Skozi vsebino se podjetje razlikuje od vseh drugih (koristnost, stil..) 5. Pripravljena je v najbolj primernem (za našo ciljno skupino) medijskem formatu 6. Upošteva ključna pravila oblikovanja vrhunske zgodbe: od dramaturgije, suspenza, čustev, empatije* 7. Je dosledna v svojem stilu, ki sledi stilu medija in samega podjetja 8. Vedno nas s čim preseneti (sliko, duhovito povezavo, idejo, humorjem…)
 25. 25. Kazalci gospodarske rasti
 26. 26. Pasulj, pokovka in moške spodnje hlače
 27. 27. Včasih je kontekst pomembnejši od teksta.
 28. 28. 5 O hrani, jedeh, vsebinah in zgodbah
 29. 29. • (foto kosa mesa in postreženega zrezka…)
 30. 30. Hrana = vsebine Zgodbe = jedi
 31. 31. Če nas takrat, ko smo lačni pričaka zanimiva, lepa, okusna in zdrava jed, bomo njenega kuharja nosili v srcu in možganih. Tako kot nosimo tiste, ki so nam postregli z zanimivo, koristno, uporabno in lepo zgodbo takrat, ko smo jo potrebovali.
 32. 32. 6 Lastni mediji in medijska logika
 33. 33. Dovolj je, če pripravimo vrhunsko vsebino, vse ostalo bo steklo samo. iluzija
 34. 34. Lastni mediji so naš tehnološko vsebinski mehanizem, ki našo izbrano vsebino v pravem kontekstu dostavijo tja, kjer jo bo uporabnik našel, sprejel, in ji namenil pozornost. + Kupljeni mediji Zasluženi mediji
 35. 35. Mediji Ustvarjajo kontekst posameznim delom vsebine in s tem utrjujejo smisel in pomen. Terjajo selekcijo (izbor), prioritete (kar predpostavlja uredniško funkcijo…). Terjajo pripravo vsebine v ustrezne formate & žanre.
 36. 36. *Medijska logika Ni vezana (zgolj) na tradicionalne medije. Medij je (skozi prenos vsebin) orodje za vzpostavitev kontakta in vzdrževanje odnosa. Temelji na logiki razumevanja potrebe uporabnika (čemur sledi s formatom, načinom, žanri, lokacijo…). Temelji na razumevanja in obvladovanju tehnoloških in komunikacijskih zakonitosti. Ne temelji na “enkratni” akciji ampak gre za trajen proces. Terja drugačno organizacijo procesov v podjetju in nove funkcije (urednik!!).
 37. 37. Nasvet: Kako začeti z VM? Začnite z enim lastnim medijem. Za jasno definirano interesno skupino.
 38. 38. 7 Moč vsebinskega marketinga se pokaže, ko se vzpostavi celotna strategija
 39. 39. Temeljni gradniki strategije VM
 40. 40. Kdaj se “formula” ne izzide Imamo lastne medije, ne pa vrhunske vsebine. Imamo vrhunsko vsebino, ki jo ne promoviramo in distribuiramo. Vsebino gradimo na opisovanju produktov in ne na razumevanju potreb/težav, ki jih lahko naš produkt razreši ciljni publiki. Imamo vrhunsko vsebino in napačne medije glede na našo ciljno skupino. Pripravljamo vrhunsko vsebino in medije, ampak naši oglasi ali PR sporočajo drugačna sporočila…
 41. 41. 8 Ljudje in kompetence
 42. 42. Predlog: za interdisciplinarni študij vsebinskega marketinga
 43. 43. 9 Učinkovitost VM
 44. 44. Naredili smo zelo lep avto, a žal samo brez koles in zdaj tarnamo, da ni učinkovit in da bomo še naprej raje hodili peš?
 45. 45. Je slika komunikacijske prihodnosti organizacij in vloga vsebinskega marketinga že kaj bolj jasna..?
 46. 46. Se vidimo 24.9. 2015 Hvala igor.savic@p-m.si

×