O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Si te ushqehemi shendetshem

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshem
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 8 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Diapositivos para si (20)

Semelhante a Si te ushqehemi shendetshem (19)

Anúncio
Anúncio

Si te ushqehemi shendetshem

  1. 1. Si teSi te ushqehemiushqehemi shendetshemshendetshem
  2. 2. NJE DIETË E BALANCUAR  Një dietë e balancuar do të thotë që në çdo vakt një e treta e pjatës tuaj të përfshijë karbohidrate me përbërje niseshteje të tilla si patatet, makaronat apo orizi ; një e treta përfshin frutat dhe perimet ndërsa pjesa që mbetet përfshin ushqimet e pasura me proteina si mishi, peshku, vezët dhe bulmeti. Yndyrnat dhe sheqernat duhet të mbahen brenda normës.
  3. 3.  Shpesh mendojme se per te ndjekur nje diete te shendetshme mjafton qe te eliminojme ushqimet e renda dhe kalorike.  Sigurisht qe duhet reduktuar konsumimi i shume elementeve te demshem per organizmin, por fillimisht duhet te perqendrohemi tek futja ne dieten e perditshme te disa ushqimeve te domosdoshme.
  4. 4. Njëmbëdhjetë hapat e ushqyerjes së shëndetshme 1. Konsumo një dietë ushqyese të bazuar në ushqime të ndryshme me origjinë kryesisht bimore se sa shtazore. 2. Konsumo bukë, drithëra, oriz ose patate disa herë në ditë. 3. Konsumo varietete zarzavatesh e frutash disa herë në ditë (se paku 400 gr në ditë), mundësisht të freskëta dhe të prodhuara lokalisht. 4. Mbaj peshën trupore në limitet e rekomanduara duke mbajtur nivele të moderuara të aktivitetit fizik, çdo ditë. 1. Konsumo një dietë ushqyese të bazuar në ushqime të ndryshme me origjinë kryesisht bimore se sa shtazore. 2. Konsumo bukë, drithëra, oriz ose patate disa herë në ditë. 3. Konsumo varietete zarzavatesh e frutash disa herë në ditë (se paku 400 gr në ditë), mundësisht të freskëta dhe të prodhuara lokalisht. 4. Mbaj peshën trupore në limitet e rekomanduara duke mbajtur nivele të moderuara të aktivitetit fizik, çdo ditë.
  5. 5. 5. Mbaj nen kontroll konsumin e yndyrnave dhe zëvëndëso yndyrnat më të saturuara me vajrat vegjetalë të pasaturuara ose margarina të lehta. 6. Zëvëndëso mishin me dhjamë dhe prodhimet e mishit me bizele, bishtajore, thierza, peshk, pulë etj. 7. Zgjidh ushqime që janë me permbajtje të pakët sheqeri dhe konsumo sheqer të përpunuar dhe me kursim, duke limituar frekuencën e pijeve me sheqer dhe ëmbëlsirave. 5. Mbaj nen kontroll konsumin e yndyrnave dhe zëvëndëso yndyrnat më të saturuara me vajrat vegjetalë të pasaturuara ose margarina të lehta. 6. Zëvëndëso mishin me dhjamë dhe prodhimet e mishit me bizele, bishtajore, thierza, peshk, pulë etj. 7. Zgjidh ushqime që janë me permbajtje të pakët sheqeri dhe konsumo sheqer të përpunuar dhe me kursim, duke limituar frekuencën e pijeve me sheqer dhe ëmbëlsirave.
  6. 6. 8. Përdor qumështin dhe nënproduktet e tij që kanë sasi të pakta yndyre dhe kripe. 9. Zgjidh një dietë me sasi të pakët kripe. Konsumi total i kripes nuk duhet të jetë më shumë se 6 gr në ditë. 10. Nëse konsumoni alkool, konsumi limit duhet të jetë jo më shumë se 20 gr alkool në ditë. 11. Pergatitni ushqimin në mënyre të sigurtë dhe higjienikisht të pastër. 8. Përdor qumështin dhe nënproduktet e tij që kanë sasi të pakta yndyre dhe kripe. 9. Zgjidh një dietë me sasi të pakët kripe. Konsumi total i kripes nuk duhet të jetë më shumë se 6 gr në ditë. 10. Nëse konsumoni alkool, konsumi limit duhet të jetë jo më shumë se 20 gr alkool në ditë. 11. Pergatitni ushqimin në mënyre të sigurtë dhe higjienikisht të pastër.
  7. 7. KEISI MEÇAJKEISI MEÇAJ Punoi:Punoi:

×