O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
ISHUJT BRITANIKË
 Pjesët përbërësë të rajonit
 Arsyet e rajonizimit
 Arsyet e ndarjes së Irlandës nga MB
 Karakteristika të përgjithshm...
 Ishujt Britanikë apo
Europa Ishullore
është një ndër 5
nënrajonet e Europës.
Në këtë rajon bëjnë
pjesë vetëm dy shtete:
...
Arsyet se pse Mbretëria e Bashkuar dhe Irlanda
janë një rajon më vete janë të shumta. Ndër
më kryesoret mund të përmendim:...
 Mbretëria e Bashkuar dhe tanimë Republika
e Irlandës për shumë vite të tërë kanë qënë
pjesë e të njëjtit shtet. Ndarja e...
Mbretëria e Bashkuar
 Kryeqyteti: Londra ( 7 173
000 banorë)
 Sipërfaqja: 242 910 km2
 Popullsia: 60 442 000
banorë
 D...
Mbretëria e Bashkuar
është e ndarë në disa
nënrajone të cilat
janë:
1. Anglia
2. Skocia
3. Uellsi dhe Irlanda e
Veriut
 Relievi te të dy ishujt
është përgjithësisht
fushor. Vërehen disa
forma malore në
ishullin britanik
ndërsa në Irlandë
ma...
MBRETËRIA E
BASHKUAR
 Përshkohet nga veriu në jug
prej maleve të vjetra dhe të
ulëta: Higlandet Veriore,
malet Grampiane,...
 Klima e rajonit është e
tipit oqeanik, në sajë të
ndikimit të rrymës së
Golfstrimit, me dimër të
butë dhe me verë të
fre...
 Popullsia e këtij rajoni është me prejardhje anglo-
saksone. Ka një diferencë të madhe midis rajonit
të jugut dhe atij t...
 Besimi fetar në 85 % të
vendit është protestant
(kisha anglikane) dhe 15 %
është katolik, përgjithësisht
në Skoci, Irlan...
 Dallojmë një disnivel të theksuar midis dy shteteve
përsa i përket urbanizimit të tyre. Në Mbretërinë e
Bashkuar rrjeti ...
 Rajoni i Europës ishullore apo Ishujt Britanikë është një
ndër rajonet më të vjetra e më të zhvilluara në Europë e
jo ve...
UK
UK
UK
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

UK

991 visualizações

Publicada em

Publicada em: Turismo
 • Entre para ver os comentários

UK

 1. 1. ISHUJT BRITANIKË
 2. 2.  Pjesët përbërësë të rajonit  Arsyet e rajonizimit  Arsyet e ndarjes së Irlandës nga MB  Karakteristika të përgjithshme  Karakteristika të relievit  Klima  Popullsia  Feja  Qytetet kryesore
 3. 3.  Ishujt Britanikë apo Europa Ishullore është një ndër 5 nënrajonet e Europës. Në këtë rajon bëjnë pjesë vetëm dy shtete: Mbretëria e Bashkuar dhe Republika e Irlandës.
 4. 4. Arsyet se pse Mbretëria e Bashkuar dhe Irlanda janë një rajon më vete janë të shumta. Ndër më kryesoret mund të përmendim:  Pozicioni gjeografik (shkëputja nga Europa kontinentale)  Trashëgimia historike e përafërt  Fakti që dikur kanë qenë pjesë e të njëjtit shtet.  Kultura e përgjithshme e përbashkët dhe e ndryshme nga pjesa tjetër e Europës.
 5. 5.  Mbretëria e Bashkuar dhe tanimë Republika e Irlandës për shumë vite të tërë kanë qënë pjesë e të njëjtit shtet. Ndarja e tyre u bë më 6 dhjetor 1922, ku përfaqësues të të dy shteteve firmosën Traktatin Anglo-Irlandez. Që nga viti 1801 kur dy shtetet u bashkuan së bashku kanë ekzistuar debate e konflikte të shumta për shkak se Irlanda po humbte pak e nga pak të gjitha të drejtat e saj e po njehsoj me pjesën tjetër të ishullit. Lëvizje të shumta nisën në Irlandë për të rifituar pozitën e dikurshme si shtet i pavarur e për të mos cënuar integritetin e tyre kombëtar. Gjithsesi ndikimi anglez e britanik në tërësi ka mbetur gjithnjë i pranishëm në shtetin irlandez. Ndarja i kushtoi Irlandës humbjen e pjesës veriore të ishullit, që me marrëveshje i ngeli Mbretërisë së Bashkuar të Britanisë së Madhe (emër që iu vendos pas traktatit të 1922)
 6. 6. Mbretëria e Bashkuar  Kryeqyteti: Londra ( 7 173 000 banorë)  Sipërfaqja: 242 910 km2  Popullsia: 60 442 000 banorë  Dendësia: 250 banorë/ km2  Popullsia qytetare: 89 %  Forma e qeverisjes: mbretëri kushtetuese Republika e Irlandës  Kryeqyteti: Dublin ( 495 780 banorë)  Sipërfaqja: 70 270 km2  Popullsia: 4 016 000banorë  Dendësia: 58 banorë/ km2  Popullsia qytetare: 60 %  Forma e qeverisjes: republikë parlamentare
 7. 7. Mbretëria e Bashkuar është e ndarë në disa nënrajone të cilat janë: 1. Anglia 2. Skocia 3. Uellsi dhe Irlanda e Veriut
 8. 8.  Relievi te të dy ishujt është përgjithësisht fushor. Vërehen disa forma malore në ishullin britanik ndërsa në Irlandë majat më ta larta arrin deri në 1000 m.
 9. 9. MBRETËRIA E BASHKUAR  Përshkohet nga veriu në jug prej maleve të vjetra dhe të ulëta: Higlandet Veriore, malet Grampiane, malet Uplande, malet Penine dhe malet Kambrike. Pjesa juglindore është fushë e përshkuar nga lumi Tamiz. Vendi përshkohet tejendanë prej kanaleve lundruese. Skocia ka shumë liqene të vegjël dhe një bregdet të thyer. IRLANDA  Ishulli është fushor, përvec pjesës qendrore ku ngrihen kodra me vallëzim të lehtë dhe kudo ka liqene të vegjël. I vetmi varg malor ngrihet në pjesën jugore dhe maja më e lartë 1038 është në skajin jugperëndimor (Karrantuohill). Lumi kryesor është Shanon. Edhe ky ishull përshkohet nga kanalet lundruese.
 10. 10.  Klima e rajonit është e tipit oqeanik, në sajë të ndikimit të rrymës së Golfstrimit, me dimër të butë dhe me verë të freskët. Shirat bien në të gjithë muajt e vitit. Mjegulla është mjaft e përhapur. Në Irlandë klima favorizon rritjen e barit, që i shërben shumë bagëtisë. Ndryshe Irlanda quhet edhe “vend i gjelbër”.
 11. 11.  Popullsia e këtij rajoni është me prejardhje anglo- saksone. Ka një diferencë të madhe midis rajonit të jugut dhe atij të veriut e ishullit të Irlandës. Rreth 80 % e gjithë popullsisë së rajonit është e përqendruar në Angli, e cila është një nga pjesët më të populluara të gjithë Europës. Irlanda nga ana tjetër është një nga vendet më pak të populluara të Europës. Popullsia është përqendruar më tepër në zonën lindore të ishullit. Popullsia e Irlandës është më e reja e Europës Perëndimore ndërsa përkundrazi ajo e Mbretërisë së Bashkuar dallohet për plakje të popullsisë.
 12. 12.  Besimi fetar në 85 % të vendit është protestant (kisha anglikane) dhe 15 % është katolik, përgjithësisht në Skoci, Irlandë e Irlandë të Veriut por dallohet edhe një numër i madh i atyre që nuk besojnë në zot (ateistët )
 13. 13.  Dallojmë një disnivel të theksuar midis dy shteteve përsa i përket urbanizimit të tyre. Në Mbretërinë e Bashkuar rrjeti urban ësthë ndër më të zhvilluarit në botë dhe urbanizmi i mëtejshëm i qyteteve metropol është temë e ditës. Mbrojtja e natyrës dhe e mjedisit është një problem i madh. Si metropole të rëndësishme dallojmë: Londrën (ndër qytetet më të rëndësiushme botërore), Birmingham, Bristol, Manchester, Leeds, Shefild, Edinburg etj. Në Irlandë i vetmi metropol ekzistues është Dublini. Disa qytete me rëndësi më të vogël janë : Kork, Limerik e Galuaj.
 14. 14.  Rajoni i Europës ishullore apo Ishujt Britanikë është një ndër rajonet më të vjetra e më të zhvilluara në Europë e jo vetëm. Dallohet për historinë e kulturën e pasur si edhe për rëndësinë ekonomike e politike që ka pasur kurdoherë në arenën ndërkombëtare. Studiohet si një rajon i vecantë jo vetëm për pozitën gjeografike që ka por edhe për të gjitha karakteristikat e tjera dalluese nga pjesa tjetër e kontinentit. Për shumë shekuj ka qenë qendra e botës e Londra, metropoli kryesor i saj është ndër qytetet më të rëndësishmë në të gjithë botën.

×