Primul razboi mondial

8.412 visualizações

Publicada em

O prezentare powerpoint realizata de Dzitac Florin, clasa a VIII-a A

0 comentários
3 gostaram
Estatísticas
Notas
  • Seja o primeiro a comentar

Sem downloads
Visualizações
Visualizações totais
8.412
No SlideShare
0
A partir de incorporações
0
Número de incorporações
188
Ações
Compartilhamentos
0
Downloads
119
Comentários
0
Gostaram
3
Incorporações 0
Nenhuma incorporação

Nenhuma nota no slide

Primul razboi mondial

  1. 1. Primul Razboi Mondial a fost un conflict militar ce a durat intre anii1914-1918, a inceput ca un razboi local intre Austro-Ungaria siSerbia pe 28 Iulie 1914; el s-a fost transformat intr-un conflicteuropean prin declaratia de razboi impotriva Rusiei de pe 1 August1914;in cele din urma el a devenit un razboi global ce a implicat 32de state, 28 dintre aceste state, cunoscuti ca Aliatii sau ca PuterileAsociate, includ tari ca: Anglia, Franta, Rusia, Italia si Statele Uniteimpotriva coalitiei numita puterea Centrala, constituita din Germania,Austro-Ungaria, Imperiul Otoman si Bulgaria. Prima cauza arazboiului dintre Austro-Ungaria si Serbia a fost asasinarea pe 28Iunie 1914 in Bosnia a arhieducelui Francis Ferdinand, mostenitorultronului Austro-Ungariei, de Gavrilo Princip, un nationalist sarb. Insacauza fundamentala a conflictului isi are radacina in istoria Europeisecolului anterior, in special in politica si economia continentuluidupa anul 1871, an ce a marcat dezvoltarea Germaniei ca oimportanta putere mondiala.
  2. 2. I Europa inainte si dupa Primul Razboi MondialDupa Primul Razboi Mondial, harta Europei s-a schimbat foarte mult. Sub prevederile Tratatului de la Versailles, Germania a cedat teritoriu Belgiei, Cheoslovaciei,Danemarcai, Frantei si Poloniei. Aceste tari, impreuna cu Romania si Yugoslavia, au primit teritoriu de la Austro- Ungaria, tara care numai exista. Majoritatea teritoriilorarabe, ce faceau parte din Imperiul Otoman, au fost puse sub stapanirea Frantei si Angliei.
  3. 3. II CAUZELE RAZBOIULUI A. Cauzele principale ale inceperi Primului Razboi Mondial le reprezinta spiritul nationalist ce a insotit existenta Europei de-a lungul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, rivalitateapolitica si economica dintre state, crearea si mentinerea dupa 1871 a unei inarmari excesive si a doua aliante militare ostile. A Nationalismul Revolutia franceza si era lui Napoleon au raspandit in majoritateaEuropei ideea unei democratii politice, avand la baza principiul caoameni cu aceiasi origine etnica, limba si ideale politice au dreptul la state independente. Cu toate acestea principiul statelor autodeterminante a fost total ignorat de dinastiile si fortele ce au dominat Congresul de la Viena din 1815. Spre exemplu, poporul german pe care Congresul de la Viena la divizat in numeroase ducate, principate si regate;Italia, de asemenea a fost divizata i mute parti, unele dintre ele fiind sub contro strain. Revolutiile si miscarile nationale din secolul al XIX-lea au dus la anulareaprincipiului de antinationalizare creat in timpul congresului. Belgia si-a cucerit independenta de la Olanda in 1830, unificarea Italiei a fost realizata in 1861, si cea a Germaniei in 1971. Totusi, la sfarsitul secolului problema nationalismului era nerezolvata in multe parti ale Europei, ducand la relatii tensionate intre regiunile implicate si diverse state Europene.
  4. 4. B. ImperialismulSpiritul nationalist a fost, de asemenea, manifestat in conflictele economice. RevolutiaIndustriala, care a avut loc la sfarsitul secolului XVIII in Anglia, si urmata in Franta lainceputul secolului XIX, si mai apoi in Germania dupa 1870, a cauzat o imensa crestere aproductiei in fiecare tara, aceasta ducAnd la o nevoie de o piata de desfacere straina.Principalul camp al dezvoltari economice era Africa, si in acest teritoriu interesele coloniales-au ciocnit de multe ori. De mai multe ori intre 1898 si 1914 rivalitatea economica din Africaintre Germania, pe deoparte, si Anglia si Franta, pe cealalta parte, a fost gata sa precipiteintr-un razboi.C Expansiunea militaraCa rezultat a acestor tensiuni, intre 1871 si 1914 statele din Europa au adoptat masuridomestice si externe care au marit pericolul de razboi. Convinsi ca interesele le suntamenintate, state au mentinut armate imense, pe care le-au reinoit si crescut constant. Inacelasi timp, au crescut numarul navelor din flota. Expansiunea navala se afla intr-o intensacompetitie intre statele cele mai puternice. Anglia, influentata de expansiunea flotei Germanesi de razboiul Ruso-Japonez, a inceput in 1900 dezvoltarea flotei sub conducerea amiraluluiSir John Fisher. Razboiul dintre Rusia si Japonia a crat arme navale eficiente de maredistanta. Dezvoltarea si in alte ari ale tehnologiei militare a dus la crearea unui stat major cuplanuri precise de mobilizare si de atac, folosite in situatii fara cale de intoarcere. Lideristatelor au inteles ca inarmarea excesiva va duce in timp fie la un faliment national fie larazboi, fapte notate in conferintele de la Haga din 1899 si 1907. Cu toate acestea, rivalitateainternationala era mult prea avansata pentru a permite elaborarea unor tratate de dezarmare.Statele Europene nu numai ca s-au armat pentru scopul de "autoaparare", dar au vrut sa nuse gaseasca in situatie de a fi singuri in cazul izbucniri unui razboi, asa ca au semnat tratetecu alte mari puteri. Rezultatul a fost un fenomen care al insusi a creat sporirea probabilitatiiinceperii unui razboi general: gruparea celor mai mari puteri Europene in doua aliantemilitare ostile, Tripla Alianta formata din Germania, Austro-Ungaria si Italia si Antantaformata din Anglia, Franta si Rusia.
  5. 5. III Conferinta de pace de la ParisDupa ce au invins Germania in Primul Razboi Mondial, statele victorioase le-a fost greu sa cada la o intelegere in ceea ce priveste daunele de razboi cetrebuie platite de Germania. Lideri ai Statelor Unite, Angliei, Frantei si Italieis-au intalnit la Conferinta de Pace de la Paris din 1919 si au elaborat Tratatulde la Versailles. Tratatul impunea o serie de restrictii si masuricompensatorii pentru Germania, inclusiv demilitarizarea masiva si reparatiifinanciare. Reprezentantii de la conferinta au inclus oameni politici de aripadreapta si stanga precum primul ministru englez Llovd George, ministrul deexterne italian Giorgio Sonnino, premierul francez Georges Clemenceau sipresedintele S.U.A. Woodrow Wilsom.
  6. 6. IV Rezumatul Razboiului Primul Razboi Mondial a inceput pe 28 Iulie 1914 cu o declaratie de razboi a Austro-Ungariei adresata Serbiei, ostilitatile dintre Aliati si Puterea Centralacontinuand pana la semnarea armistitiului pe 11 Noembrie 1918, o perioada de 4 ani, 3 luni si 14 zile. Costul total al razboiului s-a ridicat la aproape 186miliarde dolari. Numarul victimele in randul fortelor de pe uscat a fost mai mare de 37 de milioane. In ciuda sperantelor generale ca pacea de dupa razboi va reda pacea mondiala permanent, in realitate, Primul Razboi Mondial a pus bazele unui conflict mult mai devastator. Puterea Centrala invinsa a declaratacceptarea celor 14 Prevederi ale presedintelui Wilson ca bazele armistitiului si s-au asteptat de la Aliati sa foloseasca aceste prevederi ca fundamente principale asupra tratatelor de pace. Pe de alta parte, totusi, Aliati au venit la Conferinta de la Versailles si la conferintele de pace de mai tarziu cu determinarea exacta a costurilor de razboi datorate de Puterile Centrale, si cu hotararea de a distribui intre ei teritorii si posesiuni ale statelor invinse dupa formula creata in secret intre ani 1915 si 1917. Presedintele Wilson, la negocierile de pace, a insistat la inceput ca Conferinta de Pace de la Paris sa se accepte intregul program prevazut in cele 14 puncte, dar, in final, pentru a se asigura de sprijinul Aliatilor, a abandonat unele prevederi. Tratatele de pace ce s-au nascut de pe urma conferintelor de la Versailles, Saint-Germain, Trianon, Neuilly si Sèvres erau clar favorabile puterilor invingatoare, aceasta ducand la crearea unui militerialism si unui nationalism agresiv in Germania si unui dezordini sociale in majoritatea Europei.
  7. 7. V Finalul Poporul german era infometat si realizand inevitabilitatea infrangerii armata s-a demoralizat. In 8august 1918 armatele unite au intreprins un atac, langaAmiens, care a dus in fine la o importanta bresa. Nemtii au fost respinsi pe teritoriul Belgiei, dar au luptat cu indarjire, si la terminarea razboiului stapaneau inca teritorii straine. In octombrie s-a destramat Imperiul Austro-Ungar. Fortele britanice si arabe, subconducerea lui T.E. Lawrence au ocupat Damascul, iar Portugalia si Turcia a capitulat. Flota germana s-a rasculat, Kaiserul a fost alungat de pe tron. La 31 octombrie 1918 Germania a cerut un armistitiu, care a intrat in vigoarea in data de 11 noiembrie 1918. Latratativele de pace din iunie 1919, puterile invingatoareau impus conditii invinsilor. Razboiului menit sa "puna capat oricarui razboi"-luase sfarsit.

×