O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike

27.362 visualizações

Publicada em

informacione per motin,barometrin dhe shtupjen atmosferike

Publicada em: Dados e análise

Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike

  1. 1. MOTI  Moti paraqet gjendjen fizike të atmosferës në një territor të caktuar, në kohën e dhënë e karakterizuar nga një kombinacion i caktuar i elementeve meteorologjike. Elementet e motit janë: temperatura e ajrit, shtypja atmosferike, era-shpejtësia dhe drejtimi i saj, vranësirat, reshjet atmosferike etj.Parashikimi i motit mundesohet per te gjithe rajonin, ai mund te konsultohet me ane te shteteve te paraqitura dhe me pas per qytetet perkatese qe kane keto shtete.- Prashikimi i motit renditet me ore, me nje diference kohore prej 3 oresh.- Koha eshte paraqitur grafikisht me nje ikone dhe me text, ku shpjegohet me fjale parashikimi.- Vlerat e temperatures jane ne Grade Celcius (°C).- Era llogaritet me km/h sipas drejtimeve te koordinatave gjeografike:- Rreshjet e shiut jane paraqitur ne milimetra (mm).- Shikueshmeria paraqitet me distance (km).- Lageshtira paraqitet ne perqindje (%)
  2. 2.  Presioni atmosferik është një forcë e cila ushtrohet ne një sipërfaqe nga pesha e ajrit në atmosferën e Tokës. Toka është mbuluar me një shtrese ajri. Kjo shtresë nuk është e shpërndarë në mënyrë të barabartë rreth globit. Në lartesi të ndryshme, shtresa e ajrit është e ndryshme.
  3. 3. barometri  Ajri është materje e cila ka peshën e vet. Thërmijat e ajrit nën ndikimin e forcës së gravitetit, shkaktojnë trysni në të gjitha objektet në sipërfaqen e Tokës dhe quhet trysni ose presion atmosferik. * Një barometër është një instrument i përdorur gjerësisht per te matur presionin atmosferik.  Barometri klasik prej merkuri është një tub qelqi rreth 1 meter të lartë me një fund të hapur dhe me maje te mbyllur. Tubi është e mbushur me zhivë . Ky tub qelqi ulet me kokë poshtë në një enë, të quajtur rezervuar, i cili gjithashtu përmban merkur. Niveli i zhivës në tub bie , duke krijuar një vakum në krye .  Në zonat e presionit të ulët , ajri largohet nga sipërfaqja e tokës më shpejt se sa mund të zëvendësohet nga ajri qe ndodhet perreth. Kjo zvogëlon peshën e ajrit mbi rezervuarin kështu niveli I zhives bie në një nivel më të ulët.  Në zonat e presionit të lartë, ajri shkon në drejtim të sipërfaqes së tokës më shpejt se sa te ngrihet lart. Pesha e ajrit është më e lartë dhe merkuri ngrihet në një nivel më të lartë..
  4. 4.  Ndryshimi I shtypjes atmosferike eshte nje nga menyrat me te zakonshme per te parashikuar motin. Kur shtypja atmosferike rritet ngadale ne me shume se nje jave, tregon se moti do te ndryshoje per nje kohe te gjate. Nje renie e papritur e shtypjes atmosferike ne disa ore tregon se moti do te perkeqesohet. Ai do te jete me shi dhe erera te forta te cilat nuk do te zgjasin per shume kohe.  Ulja presionin te barometrit tregon : stuhi , shi dhe mot me erë .  Rritja e presionit te barometrit tregon: mot të mirë , të thatë dhe të ngrohte.
  5. 5.  4267 m në Mauna Kea (observator në ishullin Hawai )  2743 m  305 m  Data: 12 janar 2010

×