Lidhja e matematikes me lendet e tjera

O
Projekt
PROJEKT
Lenda: Mateamtike
Klasa: 7-te
Viti shkollor 2015-2016
TEMA :
“Lidhja e matematikes me lendet e
tjera ”
Matematika ne:
o Gjeografi dhe Histori
o Gjuhe (Matematika gjuhesore)
o Histori
o Kimi
o Muzike
o Biologji
o Fizike
 Matematika dallohet nga shkencat e tjera për njëlidhje të veçantë që ka
ajo me realitetin.Ajo është e njënatyre të pastërin telektuale, e bazuar tek
njëseri aksiomash të deklaruara të vërteta (do të thotë që aksiomat nuk i
janë nënshtruar asnjë eksperience por janë të frymëzuara nga eksperienca)
ose mbi disaligje përkohësisht të pranuara. Një pohim matematikor – i
quajtur për gjithësisht teoremë ose propozicion konsiderohet i vërtetë
nëse procesi i vërtetimit formal që përcakton vlefshmërinë e saj respekton
një strukturë arsyetuese logjike-deduktive. Statistika ështëshkenca
qëstudion marrjen, organizimin, analizimin dhe interpretimin e ndryshime
vesasiore në zhvillimin e shoqërisë, të ekonomisë, të kulturës etj, duke
mbledhur të dhëna numërore për to, të cilat grupohen e përpunohen me
Disastudiues e identifikojnë origjinën e statistikave në1663, me publikimin
natyror dhe politiktë “Vëzhgimet mbi Ligjet e Vdekshmërisë”nga John
Graunt.
1. Lidhja e matematikës me fizikën
 Matematikën me fizikën e lidhin një sere formulash qe shërbejnë për gjetjen e
vlerave të madhësive fizike (shpejtësia, rruga e përshkuar, masa, nxitimi,pesha,
forca gravitacionale, forcat bashkevepruese). Këto formula kërkojnë përdorimin e
veprimeve matematikore (sifaktorizime, shumëzime, pjesëtime, mbledhje,
zbritje).Gjithashtu fizika vë në përdorim të gjitha format e grafikëve FIZIKË &
MATEMATIKË:
 5 FORMULAT E PADUKSHME QË KOMANDOJNË HESHTUR BOTËN
 1. Teoria e Prospektit V(x,p) = v(x)w(p)
 2. Rëniaeksponenciale N(t) = N0e-λt
 3. Ekuacioni Dopler Δλ/ λ = v/c
 4. Ekuacioni I Dirakut
 5. (cα⋅pÌ‚ + Βmc2) ψ = iâ„•δψ/δt
 6. Evolucioni i përbërë K = 2NuPK = u
 Shembull:
 Fuqitë e dhjetës janë një veprim matematikor që përdoret e dhenë fizikë kur kemi
të bëjmë me vlera shumë të mëdha ose shumë të vogla. Fuqia e dhjetës nuk
përdoret vetëm në fizik, por edhe në kimi, biologji e shkenca të tjera.
 Shembuj të përdorimit të fuqive të dhjetës janë:
 1. masa e Tokës=6x10ne fuqite
 24 24kg: Rrezja e Tokë
 s= 6400km=6.4 •10 ne fuqi te 24
 Rrezja e Hënë
 s=1.7 •10ne fuqi te 6 m
 Të shkruarit e një numri si prodhim midis një numri tjetër, më I madh ose I
barabartë me 1 dhe më I vogël se 10, dhe një fuqitë 10.
Matematika ne gjuhe :
Matematika ne lidhje me gjuhen. Ne gjuhe ne perdorim presjen per te ndare fjalet dhe
fjalite por, presja perdoret edhe ne matematike ne numrat me presje .p.sh. 0,5 ;5,7 etj..
Gjithashtu edhe kllapat (rrethore dhe katrore)te cilat ne gjuhe i perdorim per te vecuar
fjale ose fjali ne matematike i perdorim ne shprehjet numerike.Viza ne gjuhe perdoret
ne dialog kurse, ne lidhje me matemetiken viza perdoret ne figura gjeometrike ,
segmente , drejteza , viza thyesore . Kemi dypikeshin qe ne gjuhe perdoret ne ligjerate
,kur numerojme gjymtyre ne matematike ai serbesi veprimi i Matematikes ne gjuhe.
 Shembull :
 Matematikagjuhësore ne gjuhët e Europes.
Matematika ne Kimi :
 Si ne matematikeashtu dhe ne kimi te bejme me veprime te ndryshme numerike
pra, ketu ngjasojne Matematika me kimine. Ne kimi kemi numra natyrore , jo
natyrore , veprime me numra me presje , shumezime, pjese time,fuqi dhe
problemat e ndryshme . Gjithashtu kimia ka dhe shume formula ashtu si
matematika.
 Sintetizimi i elementit me numër atomik 117
 Elementi Ununseptium është elementi i fundit që mbush periodën e shtatë të
Tabelës Periodike të Elementëve. Ai do të shkruhet së shpejti mes elementëve me
numër atomik 116 dhe 118 që tashmë janë zbuluar. Përveç kësaj, eksperimentet
kanë provuar një rritje të qëndrueshmërisë të bërthamave me rritjen e neutroneve
që i përbëjnë ato.
Matematika ne Histori dhe Gjeografi :
 Lidhja e matimatikes me historin aka te bej vetem me numrat e datave , te dhena
vete luftrave (.p.sh. numri i ushtareve,tevrareve ) .
 Nje nga vizatimet më të famshme të Leonardo da Vinçit – Njeriu Vitruvian – është
cilësuar si shembull i përpjekjeve për të bashkuar matematikën, artin dhe
shkencën.“Njeriu Vitruvian” është skicë e hollësishme e trupit të njeriut, e vizatuar
në qendër të një katrori dhe rrethi, me krahet dhe këmbët e shtrira.Krahët dhe
këmbët prekin skajet e katrorit dhe rrethit duke treguar stërgjatje, si per të lënë të
kuptohet se njeriu sfidon cdo ndrydhje dhe është i prirur te kapërcejë cdo kufi,
sapo nje kufizim i vendoset. Me këtë vizatim, Leonardo me konsiderate thellësinë
dhe madhësinë trupore, simetrinë dhe lidhjet gjeometrike, duke u bazuar në idete
e Vitruviusit – studiues, artist, projektues, inxhinjer dhe arkitekt i lashtëromak
 Matematika ne ndertimine Piramidave :
Matematika ne Muzika :
 Matematika me muziken lidhen me njera-tjetren nga numrat thyesore . Ne muzik koha
6/8 , ne matematike eshte nje numer thyesor .
 – Së pari, disa hulumtime kanë dëshmuar se fëmijët duke luajtur në piano shpesh,
tregojnë aftësi të përmirësuara në shkenca të aplikuara, në zgjidhjen e problemeve
(enigmave), duke luajtur shah apo kryerjen e veprimeve matematikore.
 Së dyti, në një analizë të veçantë krahasuese – Nxënësi duke marrë një kurs muzike
tregoi rezultate më të mira rreth njëmbëdhjetëpërqind mbi mesataren në mësim. - Më i
zakonshëm dhe më i drejtë është interpretimi gjeometrik i seksionit të artë (mesit
tëartë). - Njëndarje e një linje kreative dhe imagjinare në dypjesë të pabarabarta quhet
mesi i artë.
 DO = 1 - RE = 8/9(~0.89)
 - MI = 64/81(~0.79)
 - FA = 3/4(~0.75)
 - SOL = 2/3(~0.66)
 - LA = 16/27(~0.59)
 - SI = - 128/243(~0.53) –
 - DO = 1/2(0.5)
Matematika dhe Biologjia:
 Tejcimi I ngjyres se syve
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
JU FALEMINDERIT PER VÉMÉNDJEN!
PUNOI:OLGERT NUHI
PRANOI :ENKELEJDA ALIJAJ
1 de 15

Recomendados

Lidhja e matematikes me lendet e tjera por
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraResli Zaganjori
11.6K visualizações14 slides
Matematika ne jeten e perditshme por
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
150.6K visualizações15 slides
matematika projekt por
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
62.6K visualizações9 slides
Historia e zhvillimit te matematikes por
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
203.4K visualizações93 slides
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit por
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.4K visualizações34 slides
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme por
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
52.9K visualizações27 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike por
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikekoralda
43.2K visualizações24 slides
Biodiversiteti por
BiodiversitetiBiodiversiteti
BiodiversitetiArlinda
64.7K visualizações16 slides
Thënie të arta për matematiken por
Thënie të arta për matematikenThënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematikenFaton Hyseni
16.7K visualizações4 slides
Filozofia gjate shekullit XVII por
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIDenisa Caushi
6.7K visualizações5 slides
Prodhimi i energjise por
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
23K visualizações13 slides
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi por
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
76.4K visualizações23 slides

Mais procurados(20)

pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike por koralda
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda43.2K visualizações
Biodiversiteti por Arlinda
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
Arlinda 64.7K visualizações
Thënie të arta për matematiken por Faton Hyseni
Thënie të arta për matematikenThënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematiken
Faton Hyseni16.7K visualizações
Filozofia gjate shekullit XVII por Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K visualizações
Prodhimi i energjise por roberto1723
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
roberto172323K visualizações
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi por Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.4K visualizações
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.4K visualizações
Fizika ne jeten e perditshme por An An
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An169.7K visualizações
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. por enerisaloti
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti58.4K visualizações
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone por Jugerta Poçi
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Jugerta Poçi31.8K visualizações
Trupat gjeometrik por Esmer Alda
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
Esmer Alda261.2K visualizações
Gazeta e shkolles por Valeria Baçi
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148.1K visualizações
Mjedisi dhe njeriu por Klarisa Klara
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
Klarisa Klara29.1K visualizações
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara por Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Ervis Cara11.2K visualizações
Mjedisi por Megi Collaku
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Megi Collaku171.2K visualizações
Syprina e trekëndëshit por Ramiz Ilazi
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
Ramiz Ilazi53.2K visualizações
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut por melissa cani
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
melissa cani17.3K visualizações
Ngrohja globale por Kristjana Llolli
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli51.2K visualizações
Llojet e teksteve por sindi21
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
sindi21113.7K visualizações
Hekuri ,elementi kimik me vlere... por Xhesiana Muka
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.7K visualizações

Mais de olinuhi

Revista kulturore redaksia e arsimit por
Revista kulturore redaksia e arsimitRevista kulturore redaksia e arsimit
Revista kulturore redaksia e arsimitolinuhi
1.1K visualizações10 slides
Mendimi filozofik ne Antikitet por
Mendimi filozofik ne AntikitetMendimi filozofik ne Antikitet
Mendimi filozofik ne Antikitetolinuhi
2.4K visualizações45 slides
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe por
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes ShqipeDialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipeolinuhi
3.2K visualizações12 slides
Shqiperia dhe Bashkimi Europian por
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
16.6K visualizações17 slides
Autizmi por
AutizmiAutizmi
Autizmiolinuhi
1.6K visualizações7 slides
Rendesia dhe elementet e zhurmave por
Rendesia dhe elementet e zhurmaveRendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmaveolinuhi
2.3K visualizações6 slides

Mais de olinuhi(20)

Revista kulturore redaksia e arsimit por olinuhi
Revista kulturore redaksia e arsimitRevista kulturore redaksia e arsimit
Revista kulturore redaksia e arsimit
olinuhi1.1K visualizações
Mendimi filozofik ne Antikitet por olinuhi
Mendimi filozofik ne AntikitetMendimi filozofik ne Antikitet
Mendimi filozofik ne Antikitet
olinuhi2.4K visualizações
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe por olinuhi
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes ShqipeDialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe
olinuhi3.2K visualizações
Shqiperia dhe Bashkimi Europian por olinuhi
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.6K visualizações
Autizmi por olinuhi
AutizmiAutizmi
Autizmi
olinuhi1.6K visualizações
Rendesia dhe elementet e zhurmave por olinuhi
Rendesia dhe elementet e zhurmaveRendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmave
olinuhi2.3K visualizações
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet por olinuhi
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletPerdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
olinuhi15.4K visualizações
Mikrofonat por olinuhi
MikrofonatMikrofonat
Mikrofonat
olinuhi535 visualizações
Shkaqet e ndotjes akustike por olinuhi
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
olinuhi36.1K visualizações
Pjeset e Veshit por olinuhi
Pjeset e VeshitPjeset e Veshit
Pjeset e Veshit
olinuhi1.2K visualizações
Shqiperia Turistike por olinuhi
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistike
olinuhi3.3K visualizações
Te drejtat e femijeve por olinuhi
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
olinuhi391 visualizações
Figurat e rilindjes sonë kombëtare por olinuhi
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
olinuhi20.8K visualizações
Mjedisi yne-lokal por olinuhi
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
olinuhi22.5K visualizações
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe por olinuhi
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeDrejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
olinuhi14.3K visualizações
Robotët por olinuhi
RobotëtRobotët
Robotët
olinuhi99 visualizações
Perdorimi dhe prodhimi i sapuneve por olinuhi
Perdorimi dhe prodhimi i sapunevePerdorimi dhe prodhimi i sapuneve
Perdorimi dhe prodhimi i sapuneve
olinuhi1.5K visualizações
Trevat Shqiptare Ne Greqi por olinuhi
Trevat Shqiptare Ne GreqiTrevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne Greqi
olinuhi10.7K visualizações
Shqiptaret ne itali por olinuhi
Shqiptaret ne italiShqiptaret ne itali
Shqiptaret ne itali
olinuhi1.1K visualizações
Pastrimi i gjuhes shqipe por olinuhi
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
olinuhi8.9K visualizações

Lidhja e matematikes me lendet e tjera

 • 2. PROJEKT Lenda: Mateamtike Klasa: 7-te Viti shkollor 2015-2016 TEMA : “Lidhja e matematikes me lendet e tjera ”
 • 3. Matematika ne: o Gjeografi dhe Histori o Gjuhe (Matematika gjuhesore) o Histori o Kimi o Muzike o Biologji o Fizike
 • 4.  Matematika dallohet nga shkencat e tjera për njëlidhje të veçantë që ka ajo me realitetin.Ajo është e njënatyre të pastërin telektuale, e bazuar tek njëseri aksiomash të deklaruara të vërteta (do të thotë që aksiomat nuk i janë nënshtruar asnjë eksperience por janë të frymëzuara nga eksperienca) ose mbi disaligje përkohësisht të pranuara. Një pohim matematikor – i quajtur për gjithësisht teoremë ose propozicion konsiderohet i vërtetë nëse procesi i vërtetimit formal që përcakton vlefshmërinë e saj respekton një strukturë arsyetuese logjike-deduktive. Statistika ështëshkenca qëstudion marrjen, organizimin, analizimin dhe interpretimin e ndryshime vesasiore në zhvillimin e shoqërisë, të ekonomisë, të kulturës etj, duke mbledhur të dhëna numërore për to, të cilat grupohen e përpunohen me Disastudiues e identifikojnë origjinën e statistikave në1663, me publikimin natyror dhe politiktë “Vëzhgimet mbi Ligjet e Vdekshmërisë”nga John Graunt.
 • 5. 1. Lidhja e matematikës me fizikën  Matematikën me fizikën e lidhin një sere formulash qe shërbejnë për gjetjen e vlerave të madhësive fizike (shpejtësia, rruga e përshkuar, masa, nxitimi,pesha, forca gravitacionale, forcat bashkevepruese). Këto formula kërkojnë përdorimin e veprimeve matematikore (sifaktorizime, shumëzime, pjesëtime, mbledhje, zbritje).Gjithashtu fizika vë në përdorim të gjitha format e grafikëve FIZIKË & MATEMATIKË:  5 FORMULAT E PADUKSHME QË KOMANDOJNË HESHTUR BOTËN  1. Teoria e Prospektit V(x,p) = v(x)w(p)  2. Rëniaeksponenciale N(t) = N0e-λt  3. Ekuacioni Dopler Δλ/ λ = v/c  4. Ekuacioni I Dirakut  5. (cα⋅pÌ‚ + Βmc2) ψ = iâ„•δψ/δt  6. Evolucioni i përbërë K = 2NuPK = u
 • 6.  Shembull:  Fuqitë e dhjetës janë një veprim matematikor që përdoret e dhenë fizikë kur kemi të bëjmë me vlera shumë të mëdha ose shumë të vogla. Fuqia e dhjetës nuk përdoret vetëm në fizik, por edhe në kimi, biologji e shkenca të tjera.  Shembuj të përdorimit të fuqive të dhjetës janë:  1. masa e Tokës=6x10ne fuqite  24 24kg: Rrezja e Tokë  s= 6400km=6.4 •10 ne fuqi te 24  Rrezja e Hënë  s=1.7 •10ne fuqi te 6 m  Të shkruarit e një numri si prodhim midis një numri tjetër, më I madh ose I barabartë me 1 dhe më I vogël se 10, dhe një fuqitë 10.
 • 7. Matematika ne gjuhe : Matematika ne lidhje me gjuhen. Ne gjuhe ne perdorim presjen per te ndare fjalet dhe fjalite por, presja perdoret edhe ne matematike ne numrat me presje .p.sh. 0,5 ;5,7 etj.. Gjithashtu edhe kllapat (rrethore dhe katrore)te cilat ne gjuhe i perdorim per te vecuar fjale ose fjali ne matematike i perdorim ne shprehjet numerike.Viza ne gjuhe perdoret ne dialog kurse, ne lidhje me matemetiken viza perdoret ne figura gjeometrike , segmente , drejteza , viza thyesore . Kemi dypikeshin qe ne gjuhe perdoret ne ligjerate ,kur numerojme gjymtyre ne matematike ai serbesi veprimi i Matematikes ne gjuhe.
 • 8.  Shembull :  Matematikagjuhësore ne gjuhët e Europes.
 • 9. Matematika ne Kimi :  Si ne matematikeashtu dhe ne kimi te bejme me veprime te ndryshme numerike pra, ketu ngjasojne Matematika me kimine. Ne kimi kemi numra natyrore , jo natyrore , veprime me numra me presje , shumezime, pjese time,fuqi dhe problemat e ndryshme . Gjithashtu kimia ka dhe shume formula ashtu si matematika.  Sintetizimi i elementit me numër atomik 117  Elementi Ununseptium është elementi i fundit që mbush periodën e shtatë të Tabelës Periodike të Elementëve. Ai do të shkruhet së shpejti mes elementëve me numër atomik 116 dhe 118 që tashmë janë zbuluar. Përveç kësaj, eksperimentet kanë provuar një rritje të qëndrueshmërisë të bërthamave me rritjen e neutroneve që i përbëjnë ato.
 • 10. Matematika ne Histori dhe Gjeografi :  Lidhja e matimatikes me historin aka te bej vetem me numrat e datave , te dhena vete luftrave (.p.sh. numri i ushtareve,tevrareve ) .  Nje nga vizatimet më të famshme të Leonardo da Vinçit – Njeriu Vitruvian – është cilësuar si shembull i përpjekjeve për të bashkuar matematikën, artin dhe shkencën.“Njeriu Vitruvian” është skicë e hollësishme e trupit të njeriut, e vizatuar në qendër të një katrori dhe rrethi, me krahet dhe këmbët e shtrira.Krahët dhe këmbët prekin skajet e katrorit dhe rrethit duke treguar stërgjatje, si per të lënë të kuptohet se njeriu sfidon cdo ndrydhje dhe është i prirur te kapërcejë cdo kufi, sapo nje kufizim i vendoset. Me këtë vizatim, Leonardo me konsiderate thellësinë dhe madhësinë trupore, simetrinë dhe lidhjet gjeometrike, duke u bazuar në idete e Vitruviusit – studiues, artist, projektues, inxhinjer dhe arkitekt i lashtëromak
 • 11.  Matematika ne ndertimine Piramidave :
 • 12. Matematika ne Muzika :  Matematika me muziken lidhen me njera-tjetren nga numrat thyesore . Ne muzik koha 6/8 , ne matematike eshte nje numer thyesor .  – Së pari, disa hulumtime kanë dëshmuar se fëmijët duke luajtur në piano shpesh, tregojnë aftësi të përmirësuara në shkenca të aplikuara, në zgjidhjen e problemeve (enigmave), duke luajtur shah apo kryerjen e veprimeve matematikore.  Së dyti, në një analizë të veçantë krahasuese – Nxënësi duke marrë një kurs muzike tregoi rezultate më të mira rreth njëmbëdhjetëpërqind mbi mesataren në mësim. - Më i zakonshëm dhe më i drejtë është interpretimi gjeometrik i seksionit të artë (mesit tëartë). - Njëndarje e një linje kreative dhe imagjinare në dypjesë të pabarabarta quhet mesi i artë.  DO = 1 - RE = 8/9(~0.89)  - MI = 64/81(~0.79)  - FA = 3/4(~0.75)  - SOL = 2/3(~0.66)  - LA = 16/27(~0.59)  - SI = - 128/243(~0.53) –  - DO = 1/2(0.5)
 • 13. Matematika dhe Biologjia:  Tejcimi I ngjyres se syve
 • 15. JU FALEMINDERIT PER VÉMÉNDJEN! PUNOI:OLGERT NUHI PRANOI :ENKELEJDA ALIJAJ