O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Moi setila

 1. 1. МОИТЕСЕТИЛА
 2. 2. Човекот има пет сетила. Тие се:Сетило за вид (очи)Сетило за слух (уши)Сетило за мирис (нос)Сетило за вкус (јазик)Сетило за допир (кожа)Секое сетило е поврзано сонашите органи.
 3. 3. Очите се сетило за вид. Со нив ги распознавамепредметите и појавите. Луѓето имаат две очи соиста боја, заштитени со капак. Бојата на очите не еиста кај сите луѓе.
 4. 4. Штоможеме давидиме со очите?
 5. 5. Увото е сетило за слух. Луѓето имаат двеуши.Со нив ги распознаваме различнитезвуците, шумовите и гласовите.
 6. 6. Што можеда слушнемесо ушите?
 7. 7. Носот е сетило за мирис. Со него дишимеи ги чувствуваме добрите и лошитемириси.
 8. 8. Штоможеме дамирисамесо носот?
 9. 9. Јазикот е сетило за вкус. Тој нислужи да почуствуваме какво ејадењето: топло-ладно, слатко-луто,солено-кисело.
 10. 10. Слатко Што чувствуваме Солено со јазикот? Кисело Горчлив
 11. 11. Кожата е сетило за допир. Неа ја има поцелото тело. Со допир на кожатачувствуваме топло-ладно, суво-водено,меко-рапаво.
 12. 12. Тврдо Меко ОстроЛадно Жешко
 • nadezdamarkovska

  Nov. 17, 2015
 • MajaPetkovska

  Oct. 7, 2015
 • biljana71

  Sep. 26, 2015
 • snezanavaskova

  Mar. 17, 2015
 • gjaneva1

  Sep. 22, 2014
 • KaterinaManeva

  Sep. 22, 2014
 • SlavicaRistovska

  Sep. 21, 2014
 • MarinaSimidzija

  Oct. 12, 2013

Vistos

Vistos totais

14.748

No Slideshare

0

De incorporações

0

Número de incorporações

5.341

Ações

Baixados

175

Compartilhados

0

Comentários

0

Curtir

8

×