O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
Disampaikan oleh:
NAZARUDDIN BIN MOHTARAM
 Takrifan
 Bebas dari sebarang risiko atau bahaya yang boleh
mendatangkan kecederaan atau kehilangan nyawa atau
kemusnah...
 Pencegahan Insiden adalah pengurusan terbaik.
 Pengurusan dan pekerja mestilah bekerjasama.
 Pengurusan atasan mestila...
 Insiden adalah:
 Peristiwa yang tidak dijangka, tidak dirancang dalam turutan
peristwa.
 Berlaku melalui kombinasi pun...
 Perundangan
 Hak-hak manusia
 Perniagaan
 Menyebabkan kecederaan serta-merta atau
kerosakan peralatan atau harta benda: (Accute effect)
 Forklift menurunkan beba...
Persekitaran
Sosial
Kesilapan
manusia
Keadaan/kelakua
n tidak selamat
Kemalangan
Kecederaan
Persekitaran
Sosial
Kesilapan
manusia
Keadaan/kelakua
n tidak selamat
Kemalangan
Kecederaan
Lack Of
Control
Inadequate
System
Inadequate
Standard
Inadequate
compliance
Basic Causes
Personal
Factor
Job System
Factor...
Polisi Pengurusan Keselamatan yang lemah &
Keputusan
Faktor Personal
Faktor Sekeliling
Sebab-sebab Asas
Sebab-sebab Tidak
...
 Tanggungjawab Pengurusan:
 Pemilihan pekerja.
 Peralatan dan mesin.
 Sistem kerja
 Maklumat dan latihan.
 Penyeliaa...
Kemalangan
Sebab A
(Pencahayaan kurang)
Sebab B
(Tidak memerhati sekeliling)
Sebab C
(kayu dilaluan)
Selari dengan Loss Ca...
 Mengapa kecacatan/kerosakan tangga tidak
dijumpai semasa pemeriksaan normal?
 Mengapa penyelia membenarkan penggunaanny...
400
80
50
3
1
Mati/Kecederaan Serius
Tidak dapat bertugas
beberapa hari
Pertolongan cemas
Harta benda
Nyaris
TYE/PEARSON/B...
 Teori Pelbagai Sebab
 Satu keadaan tidak selamat atau kelakuan tidak
selamat mungkin atau tidak menyebabkan kemalangan
...
 Anggaran bagi
setiap $1 kos
langsung
(direct)
insiden,
terdapat di
antara $4-$11
kos tidak
langsung
(indirect) atau
kos
...
 Produk @ material yang
rosak.
 Kerosakan bangunan &
plant.
 Kerosakan peralatan dan
mesin.
 Perbelanjaan Kecemasan.
...
 Kos Rekabentuk
 Ianya merupakan kos bagi merekabentuk pada sesuatu mesin atau
peralatan bagi meningkatkan keselamatan. ...
 Perbandingan terperinci kos insiden berbanding kos
terperinci bagi penambahbaikan yang dicadangkan.
 Semua kecederaan dan penyakit pekerjaan adalah boleh
dicegah.
 Pengurusan bertanggungjawab secara terus bagi pengurusan...
 Semua amalan tidak selamat, kecederaan dan kemalangan perlu
disiasat.
 Keselamatan jauh/luar dari kerja sama penting de...
 Apakah yang dimaksudkan dengan keselamatan?
 Berikan 5 prinsip Du Pont.
 Apakah kos pencegahan insiden? Terangkan deng...
1  safety awareness
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

1 safety awareness

1.354 visualizações

Publicada em

Publicada em: Saúde e medicina
 • Seja o primeiro a comentar

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

1 safety awareness

 1. 1. Disampaikan oleh: NAZARUDDIN BIN MOHTARAM
 2. 2.  Takrifan  Bebas dari sebarang risiko atau bahaya yang boleh mendatangkan kecederaan atau kehilangan nyawa atau kemusnahan harta benda atau gangguan kesihatan yang berlaku ditempat kerja atau disebabkan tempat kerja.
 3. 3.  Pencegahan Insiden adalah pengurusan terbaik.  Pengurusan dan pekerja mestilah bekerjasama.  Pengurusan atasan mestilah mengetuai.  Mesti mempunyai polisi keselamatan dan kesihatan.  Mesti mempunyai organisasi dan sumber-sumber untuk melaksanakan polisi keselamatan dan kesihatan.  Kaedah terbaik adalah maklumat dan teknologi mesti diaplikasikan.
 4. 4.  Insiden adalah:  Peristiwa yang tidak dijangka, tidak dirancang dalam turutan peristwa.  Berlaku melalui kombinasi punca.  Yg mana menghasilkan:-  Kecederaan fizikal (luka, gangguan kesihatan @ penyakit) kepada individu.  Kerosakan harta benda.  Nyaris (Hampir-hampir berlaku)  Sebarang kombinasi dari sebarang kesan.
 5. 5.  Perundangan  Hak-hak manusia  Perniagaan
 6. 6.  Menyebabkan kecederaan serta-merta atau kerosakan peralatan atau harta benda: (Accute effect)  Forklift menurunkan beban.  Seseorang terjatuh dari tangga.  Ianya berlaku sepanjang suatu tempoh (chronic effect)  Kehilangan pendengaran  Penyakit hasil dari terdedah kepada bahan kimia.
 7. 7. Persekitaran Sosial Kesilapan manusia Keadaan/kelakua n tidak selamat Kemalangan Kecederaan
 8. 8. Persekitaran Sosial Kesilapan manusia Keadaan/kelakua n tidak selamat Kemalangan Kecederaan
 9. 9. Lack Of Control Inadequate System Inadequate Standard Inadequate compliance Basic Causes Personal Factor Job System Factor Immidiate Causes Substandard acts/practices Substandard conditions Incident Events Loss Unintended harm or damage
 10. 10. Polisi Pengurusan Keselamatan yang lemah & Keputusan Faktor Personal Faktor Sekeliling Sebab-sebab Asas Sebab-sebab Tidak Langsung Insiden Tidak Dirancang KEMALANGAN Kecederaan, Kerosakan Harta Benda Kelakuan Tidak Selamat Keadaan Tidak Selamat
 11. 11.  Tanggungjawab Pengurusan:  Pemilihan pekerja.  Peralatan dan mesin.  Sistem kerja  Maklumat dan latihan.  Penyeliaan, etc  Kemalangan itu ialah kelemahan pekerja merupakan satu pendekatan yang salah. Ianya seperti menuduh mangsa daripada penjenayah.
 12. 12. Kemalangan Sebab A (Pencahayaan kurang) Sebab B (Tidak memerhati sekeliling) Sebab C (kayu dilaluan) Selari dengan Loss Causation Theory
 13. 13.  Mengapa kecacatan/kerosakan tangga tidak dijumpai semasa pemeriksaan normal?  Mengapa penyelia membenarkan penggunaannya?  Tidakkah pekerja yang cedera tahu ianya tidak patut digunakan?  Adakah pekerja telah dilatih dengan sempurna?  Adakah pekerja diingatkan supaya tidak menggunakan tangga berkenaan?  Adakah penyelia memeriksa kerja terlebih dahulu?
 14. 14. 400 80 50 3 1 Mati/Kecederaan Serius Tidak dapat bertugas beberapa hari Pertolongan cemas Harta benda Nyaris TYE/PEARSON/BIRD 1969-1975
 15. 15.  Teori Pelbagai Sebab  Satu keadaan tidak selamat atau kelakuan tidak selamat mungkin atau tidak menyebabkan kemalangan tetapi sekiranya kedua-duanya disebabkan oleh kurang kawalan pengurusan.  Teori Loss Causation Model  Setara dengan Schewhart (1930an) teori kawalan kualiti.  Teori Heinrich adalah lemah dan negatif.  Menuduh mangsa dan kurang sistem pemikiran, peningkatan berterusan, kawalan awalan dan penglibatan pekerja.
 16. 16.  Anggaran bagi setiap $1 kos langsung (direct) insiden, terdapat di antara $4-$11 kos tidak langsung (indirect) atau kos tersembunyi (hidden). Kos Langsung Kos Tidak Langsung
 17. 17.  Produk @ material yang rosak.  Kerosakan bangunan & plant.  Kerosakan peralatan dan mesin.  Perbelanjaan Kecemasan.  Denda/penalti.  Kos guaman.  Masa penyiasatan.  Masa pertukaran penyelia.  Kerja lebih masa.  Pekerja sementara.  Kehilangan pakar.  Membersihkan tapak.  Pengeluaran yang tertangguh.
 18. 18.  Kos Rekabentuk  Ianya merupakan kos bagi merekabentuk pada sesuatu mesin atau peralatan bagi meningkatkan keselamatan. Contohnya merekabentuk bagi menambah penghadang pada mesin.  Kos operasi  Ianya merupakan kos operasi bagi mengekalkan operasi syarikat untuk mencegah dari berlaku sebarang insiden. Contohnya ialah kos latihan dan pembelian alat perlindungan diri.  Panduan selamat bagi Kos masa hadapan.  Ianya merupakan kos yang ditanggung syarikat bagi memastikan panduan keselamatan senantiasa dipatuhi. Ianya juga bertujuan memantau sejauh mana keberkesanan keselamatan dan kesihatan pekerjaan di tempat kerja. Contohnya kos pengawasan kesihatan dan kos audit keselamatan.
 19. 19.  Perbandingan terperinci kos insiden berbanding kos terperinci bagi penambahbaikan yang dicadangkan.
 20. 20.  Semua kecederaan dan penyakit pekerjaan adalah boleh dicegah.  Pengurusan bertanggungjawab secara terus bagi pengurusan keselamatan.  Keselamatan adalah keadaan pekerjaan.  Latihan adalah diperlukan.  Audit dan pemeriksaan keselamatan mesti dilaksanakan.  Kekurangan/kelemahan mesti dibetulkan dengan segera.
 21. 21.  Semua amalan tidak selamat, kecederaan dan kemalangan perlu disiasat.  Keselamatan jauh/luar dari kerja sama penting dengan keselamatan di tempat kerja.  Pencegahan insiden adalah kos-pencegahan; kos tertinggi apabila manusia mengalami penderitaan.  Pekerja mesti terlibat secara aktif.
 22. 22.  Apakah yang dimaksudkan dengan keselamatan?  Berikan 5 prinsip Du Pont.  Apakah kos pencegahan insiden? Terangkan dengan ringkas.  Apakah yang dimaksudkan dengan insiden? Terangkan dengan ringkas dan berikan satu contoh.  Mengapakah pencegahan insiden perlu dilakukan di tempat kerja?

×