O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Arckifejezések

11.390 visualizações

Publicada em

 • Finally found a service provider which actually supplies an essay with an engaging introduction leading to the main body of the exposition Here is the site ⇒⇒⇒WRITE-MY-PAPER.net ⇐⇐⇐
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui
 • Was a little hesitant about using ⇒⇒⇒WRITE-MY-PAPER.net ⇐⇐⇐ at first, but am very happy that I did. The writer was able to write my paper by the deadline and it was very well written. So guys don’t hesitate to use it.
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui
 • Writing essays, letters and stories increases the learning abilities of students. That's why writing is much necessary in schools and colleges. Students should not feel burden writing work and must feel that it's not something which they can't do. It can be done with little pain. Try this HelpWriting.net.
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui
 • Dating direct: ❤❤❤ http://bit.ly/39mQKz3 ❤❤❤
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui
 • Dating for everyone is here: ❶❶❶ http://bit.ly/39mQKz3 ❶❶❶
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui

Arckifejezések

 1. 1. Arckifejezések Érzelmi állapotunk tükröződése
 2. 2. Paul Ekman (Washington, 1934. február 15.) Amerikai pszichológus a Kaliforniai Orvosi Egyetem pszichológiaprofesszora, az arckifejezés-felismerés jeles kutatója. Kimutatta, hogy az eltérő kultúrák sokféle mintákat nyújtanak számunkra érzelmeink kifejezésére, mégis, létezik legalább néhány arckifejezés, amely a világon minden ember számára ugyanazt az érzelmi állapotot tükrözi.
 3. 3. Több kultúrközi vizsgálatot folytatott, többek között egy izolált új-guineai törzset is felkeresett 1967-ben, amelynek tagjai fényképekről felismerték a nyugati emberek arckifejezései alapján az érzelmeket. Feltevésének elméleti alapját Charles Darwin teóriája adta, mely szerint az emberi arckifejezések veleszületett, nem tanult válaszmintázatok, ezáltal nem kulturálisan meghatározottak.
 4. 4. Az érzelmek az arcon a szem, szemöldök és a száj apró mozgásaival, rezzenéseivel jelennek meg. A arcizmok mozgásának elemzésével az igazi és a színlelt érzelmeket el lehet különíteni. Az emberi arckifejezések vizsgálatára Ekman és Friesen az1978-ban kidolgozta az Arctevékenység-kódoló Rendszert ( Facial Action Coding System [FACS] ) . Feltérképezték az arc 23 pár izmát, és az azokhoz kapcsolódó mozgásokat, amelyeket akcióegységnek (Action Unit) neveztek el. Az ember képes arra, hogy szabályozza arcvonásait, a testi reakciókat azonban nem (pl.: pirulás)
 5. 5. Lényegesebb támpontok az arckifejezések felismerésében
 6. 6. A fontosabb mimikai izmok
 7. 7. Öröm Ha a száj sarkai is felfele kanyarodnak, csak akkor nem erőltetett. Megjelennek a szarkalábak a szem sarkainál. Álnevetés közben az ember tud arra is figyelni, hogy hunyorogjon a szemével. Bánat A felső szemhéj és a szemöldök külső széle lejjebb van a szokásosnál. Illetve a száj sarkai is lekonyulnak. Gyakran ezek a jelek csak pár pillanatig tartanak, mert az ember észreveszi magán, hogy erőt vett rajta valamilyen érzelem és igyekszik kontrollálni.
 8. 8. Harag Az ajkak egyenesek, párhuzamosan futnak egymás mellet és általában össze is préselődnek. A szemöldök összehúzódik az orrnyereg irányába. Ez is olykor csak egy ezredmásodpercig tart. Meglepődés Alapvetően a kikerekedett szemek, és a felhúzott szemöldök jellemzi. Olykor a száj is kinyílik egy kicsit. Csak akkor őszinte a meglepődés, ha szemöldök egy másodpercnél nem hosszabb ideig marad felhúzva. Ha ennél tovább marad felhúzva, akkor az már csak színlelt meglepődés.
 9. 9. Félelem Az ajkak a fül irányába széthúzódnak. Az alsó szemhéj megfeszül és a felső szemhéját is felhúzza az, aki valóban megijed. Undor A felső ajak legalább annyira felhúzódik, hogy kivillanjanak a fogak, melyet az orrcimpa apró rándulásai is gyakran követnek. Megvetés Az ajkak csak az egyik oldalon emelkednek meg. Néha ez azzal párosul, hogy az ember a fejét finoman oldalra hajtja, így azt az érzetet keltve, hogy lefelé néz megvetése tárgyára – szó szerint lenézi.
 10. 10. Különböző arckifejezések összegződnek, egymásra szerveződnek – gyakran egymásnak ellentmond az arckifejezés és az érzelem (zavarunkban mosolygunk)
 11. 11. <ul><li>Örökletes arckifejezések </li></ul><ul><li>A Haifa Egyetem (Izrael) tudósai vizsgálták, hogy örökletesek-e az arckifejezések. </li></ul><ul><li>Vakon született önkénteseket vizsgáltak, hiszen ők sohasem láthatták családtagjaik arckifejezéseit, így el sem tanulhatták azokat. </li></ul><ul><li>Azt a feladatot kapták, hogy gondolkodjanak el olyan emlékeken, amelyek valamilyen érzelmet váltanak ki belőlük. Ezeket az indulatokat aztán lefilmezték, s típusonként (öröm, harag stb.) csoportosították. </li></ul><ul><li>Az analízis befejeztével a kutatók azt az eredményt kapták, hogy az esetek nyolcvan százalékában a vak emberek arckifejezése abba a csoportba illett, amelyik a rokonait is tartalmazta. </li></ul>
 12. 12. Az utóbbi 20 évben sokat vizsgálták az érzelmi arckifejezések felismerését a különböző pszichiátriai kórképekben. Autizmusban, érzelmileg labilis személyiségzavarban, szociális fóbia esetén és szkizofrén betegeknél a normálistól eltérő arckifejezés felismerést találtak. A szakirodalomban ezt a jelenséget „ hangulati kongruenciá ”-naknevezik. Depressziós hangulatú személyek hajlamosak pozitív érzelmeket kifejező arcokat neutrálisnak, míg semleges arcokat negatívnak ítélni. Ezzel párhuzamosan mániás állapotban lévő személyek hajlamosak a szomorú arckifejezéseket kevésbé intenzívnek vagy neutrálisnak ítélni.
 13. 13. Emoticon, Smiley, Meme <ul><li>Az emotikon vagy hangulatjel nyomtatott írásjelek olyan sorozata, amely egy emberi arcot formál, és általában valamilyen érzelmet fejez ki. </li></ul><ul><li>1982-ben Scott E. Fahlman volt az első, aki a kettőspont, a kötőjel és a zárójel segítségével a világon először horizontális vigyorgó fejet írt egy levélben. Először főként komolytalan dolgok jelölésére alkalmazta, ami eleinte csak a számítástechnikához értő személyek körében, majd az egész világon elterjedt. </li></ul><ul><li>Az interneten a hangulatjelek azért terjedtek el, hogy pótolják a beszélgetés során az arckifejezéseket, gesztusokat, amik nélkül a mondanivaló néha félreérthető. Ezek összefoglaló elnevezése emotikon (emóció + ikon), de ehelyett sokszor a smiley (=mosolygó) angol szót használják. </li></ul>
 14. 14. Források: <ul><li>http://www.kommunikacio-alapjai.hu / </li></ul><ul><li>http://hu.wikipedia.org/wiki/Paul_Ekman </li></ul><ul><li>http:// www.kislexikon.hu/arckifejezes.html </li></ul><ul><li>http://www.joy.hu/szerelem/17287_7_alaperzelemhez_tartozo_oszinte_arckifejezes_jellemzoi.ht </li></ul><ul><li>http:// phd.sote.hu/mwp/phd_live/vedes/export/csuklygabor.m.pdf </li></ul><ul><li>http://www.origo.hu/tudomany/elet/20061109orokletes.html </li></ul><ul><li>http://www.sg.hu/cikkek/71658/filmeken_jobban_felismerhetok_az_arckifejezesek </li></ul><ul><li>http://www.slideshare.net/katussanta/az-emberi-arckifejezsek-biolgija-5616316 </li></ul><ul><li>http://vizvalaszto-kepregeny.blogspot.com/2011/02/arckifejezesek.html </li></ul><ul><li>http://hu.wikipedia.org/wiki/Internetes_m%C3%A9m </li></ul><ul><li>http:// hu.wikipedia.org/wiki/Hangulatjel </li></ul><ul><li>http://kommedia2011.blog.hu/ </li></ul>
 15. 15. Köszömöm a figyelmet! Készítette: Nagy Baksa Neptun kód: GKKNA9 EKF Mozgóképkultúra és Médiaismeret szak Levelező tagozat

×