Anúncio
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Anúncio

Último(20)

Anúncio

La cèl·lula 1

 1. LA CÈL·LULA Yana Xu 2n C 2013-2014
 2. Què és una cèl·lula? La cèl·lula és la unitat bàsica de l’estructura i el funcionament dels éssers vius.
 3. DIMENSIONS DE LES CÈL·LULES Les dimensions de les cèl·lules són molt variades, encara que generalment són molt petites i cal un microscopi per observar-les. La forma de les cèl·lules està relacionada amb la funció que fan.
 4. FORMA DE LES CÈL·LULES ARRODONIDES ALLARGADES Exemple: cèl·lula sexual femenina, l’òvul Exemple: cèl·lula sexual masculina, espermatozoide. CÚBIQUES ESTRELLADES Exemple: cèl·lula de la pell. Exemple: cèl·lula nerviosa.
 5. Tipus de cèl·lules: procariotes i eucariotes Segon la seva complexitat hi ha dos grans tipus de cèl·lules: les procariotes i les eucariotes.
 6. Les cèl·lules eucariotes Les cèl·lules eucariotes tenen una estructura més complexa. Estan formades per: -Una membrana cel·lular. -Un citoplasma. -Un material nuclear. Les cèl·lules eucariotes poden ser animals o vegetals. Els organismes formats per cèl·lules eucariotes són la gran majoria del món viu. Poden ser unicel·lulars o pluricel·lulars.
 7. PARTS DE LA CÈL·LULA EUCARIOTA - La membrana cel·lular envolta la cèl·lula i controla l’intercanvi entre l’interior i l’ exterior. El nucli esta separat del citoplasma per un embolcall nuclear. A l’interior del nucli s’hi troben el nucléol, i la cromatina, que esta formades per material genètic [ADN]. El citoplasma és una substància gelatinosa que omple la cèl·lula i conte diversos orgànuls.
 8. ORGÀNULS CEL·LULARS Són els següents: - Els ribosomes. - Els mitocondris. - L’aparell de Golgi. - Els lisosomes. - Els cloroplasts. - El vacúol.
 9. RIBOSOMES Els ribosomes fabriquen les proteïnes.
 10. MITOCONDRI Els mitocondris produeixen energia.
 11. RETICLE ENDOPLASMÀTIC El reticle endoplasmàtic emmagatzema i transporta proteïnes.
 12. APARELL DE GOLGI L’aparell de Golgi transporta proteïnes i lípids a l’exterior de la cèl·lula.
 13. LISOSOMES -Els lisosomes actuen com l’aparell digestiu de la cèl·lula.
 14. CLOROPLASTS Els cloroplasts fan la fotosíntesi.
 15. VACÚOL El vacúol emmagatzema aigua, nutrients i residus.
 16. Diferències entre cèl·lula vegetal i animal CÈLUL·LA ANIMAL CÈL·LULA VEGETAL -No té paret cel·lular -No té cloroplast -Forma esfèrica -Té vacúols petits -Té una paret formada per cel·lulosa. -Té cloroplasts. - Té forma poligonal. -Té vacúols grans.
 17. BIBLIOGRAFIA http://www.xtec.cat/~jgurrera/ http://www.xtec.cat/~rvillanu/celula/celula.htm http://blocs.xtec. cat/naturalsbellvitge/files/2009/10/celc2b7lula1.jpg
Anúncio