O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

LA GESTACIÓ: Primeres setmanes de l'embrió

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Les cèl·lules mare
Les cèl·lules mare
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 28 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Diapositivos para si (20)

Anúncio

Semelhante a LA GESTACIÓ: Primeres setmanes de l'embrió (20)

Mais de Míriam Redondo Díaz (20)

Anúncio

Mais recentes (20)

LA GESTACIÓ: Primeres setmanes de l'embrió

 1. 1. Les primeresLes primeres setmanes desetmanes de l'embriól'embrió TOT PLEGAT, 40 SETMANES. Primer Trimestre
 2. 2. […] Para llegar a ser un embrión, tienes que construirte a ti mismo a partir de una única célula. Tienes que respirar antes de tener pulmones, digerir antes de poseer un tubo digestivo, construir huesos cuando eres pulposo y formar series de neuronas dispuestas ordenadamente antes de saber pensar. Una de las diferencias críticas entre tú y una máquina es que no se necesita del funcionamiento de ésta hasta que está construida, sin embargo cada animal debe funcionar mientras se construye a sí mismo […] Biología del Desarrollo (Scott F. Gilbert)
 3. 3. DESENVOLUPAMENT EMBRIONARIDESENVOLUPAMENT EMBRIONARI Durant el desenvolupament humà es poden distingir dues etapes principals: el període embrionari i el fetal. El període embrionari comprèn les primeres vuit setmanes de desenvolupament i acaba amb la diferenciació dels primers òrgans. Al final d’aquest període l’embrió mesura de 2,3 a 3,2 cm de llargada. El període fetal, en canvi, és una etapa de creixement ràpid del fetus que acaba amb el naixement. Durant aquest període el fetus continua creixent i madurant, és a dir, desenvolupant-se.
 4. 4. Les primeres vuit setmanes: l'embrióLes primeres vuit setmanes: l'embrió
 5. 5. Etapes del desenvolupament embrionariEtapes del desenvolupament embrionari En el desenvolupament embrionari humà podem distingir diverses etapes: ● Segmentació: Primera setmana de desenvolupament embrionari. En aquesta etapa el zigot pateix successives divisions i es desenvolupa fins a l'estat de mòrula i posteriorment fins al de blàstula (blastocist). El blastocist s'implanta a l'endometri uterí. ● Gastrulació: Aquesta etapa donarà lloc a l'aparició de la gàstrula. Es caracteritza per la formació de les capes precursores dels diferents teixits de l'embrió: ectoderma, mesoderma i endoderma. Té lloc durant la segona i tercera setmana del desenvolupament embrionari. ● Organogènesi: es diferencien els teixits i es formen tots els òrgans.
 6. 6. Etapes del desenvolupament embrionariEtapes del desenvolupament embrionari ● Segmentació ● Gastrulació ● Organogènesi
 7. 7. Segmentació (1a setmana)Segmentació (1a setmana) Durant la primera setmana de desenvolupament embrionari té lloc la segmentació. En aquesta etapa el zigot pateix successives divisions i es desenvolupa fins a l'estat de mòrula i posteriorment fins al de blàstula (blastocist).
 8. 8. Segmentació (1a setmana)Segmentació (1a setmana) La segmentació comença al cap de poques hores de la fecundació, amb la primera divisió cel·lular per mitosi que donarà lloc a dos blastòmers. A les 48h ja es compten 4 blastòmers, que continuen dividint-se... D'aquesta manera es passa per un estadi de 8 cèl·lules, posteriorment 16 i 32. Aquestes subdivisions del zigot no s'acompanyen de creixement cel·lular, de manera que l'embrió no augmenta de mida i roman envoltat per la membrana pel·lúcida.
 9. 9. Embrió en estat de mòrula (4t dia)Embrió en estat de mòrula (4t dia) Els blastòmers continuen dividint-se fins que, a l'inici del 4t dia, es forma un conglomerat compacte de 16-32 cèl·lules, d'aspecte semblant a una mora, que s'anomena mòrula i que continua descendint per la trompa.
 10. 10. Embrió en estat de blàstula (5è dia)Embrió en estat de blàstula (5è dia) Durant el quart dia de desenvolupament embrionari, es genera una cavitat a l’interior de la mòrula, la qual agafa la forma d’una pilota buida. És el blastocist primerenc. La cavitat que es forma a l'interior s'anomena blastocel i s'omple de líquid.
 11. 11. Embrió en estat de blàstocist (5è dia)Embrió en estat de blàstocist (5è dia) El blastocist continua desenvolupant-se i al final del 5è dia es distingeixen dos grups de cèl·lules: l'embrioblast i el trofoblast.
 12. 12. Embrió en estat de blàstocist (5è dia)Embrió en estat de blàstocist (5è dia) La cèl·lules de la massa cel·lular interna, ara anomenada embrioblast, es troben en un pol, mentre que les cèl·lules de la massa cel·lular externa o trofoblast s'aplanen i formen la paret epitelial del blastòcit.
 13. 13. Durant aquests sis primers dies l’embrió ha incrementat considerablement el nombre de cèl·lules que el conformen però no creix en mida. L’energia i els nutrients necessaris per incrementar el nombre de cèl·lules per divisió els obté de les substàncies de reserva que l’oòcit tenia emmagatzemades. Segmentació (1a setmana)Segmentació (1a setmana)
 14. 14. L'embrió ha anat dividint-se i desenvolupant-se al mateix temps que s'ha anat desplaçant per la trompa de Fal·lopi per arribar finalment fins l'úter. Allà s'ancorarà i continuarà el seu desenvolupament durant 39 setmanes més. Segmentació (1a setmana)Segmentació (1a setmana)
 15. 15. El blastocist arriba a l'úterEl blastocist arriba a l'úter
 16. 16. La nidació:La nidació: un moment clau en la gestacióun moment clau en la gestació S'anomena nidació o implantació a la fase molt primerenca de l'embaràs en el qual el blastocist s'adhereix a la paret de l'úter. Gràcies a aquesta adhesió, l'embrió (i posteriorment el fetus) podrà rebré oxigen i nutrients de la mare per poder créixer. La implantació comença al final de la primera setmana -setè o vuitè dia- després de la fecundació i s'estén fins al final de la segona setmana -14 dies després de la fecundació.
 17. 17. La nidació:La nidació: un moment clau en la gestacióun moment clau en la gestació En arribar a l'úter el blastocist pren possessió, roman immòbil i s'orienta amb el pol embrionari cap a l'endometri. Els trofoblasts secreten un enzim que erosiona la capa epitelial de l’úter i permet a l’embrió implantar-se (nidar). Els trofoblasts creixen cap a l’interior de les parets de l’úter, subjectant l’embrió i arribant a establir contacte amb els vasos sanguinis de la mare.
 18. 18. La nidació:La nidació: un moment clau en la gestacióun moment clau en la gestació El blastocist produeix l’hormona gonadotropina coriònica que estimula el cos luti (formació que ha quedat a l’ovari després de l’ovulació) perquè segueixi produint progesterona. La progesterona fa que l’úter generi un teixit ric en vasos sanguinis que permetrà la circulació entre la mare i l’embrió. En aquests moments comença a formar-se la placenta, que continuarà desenvolupant-se fins al tercer mes de gestació aproximadament. El teixit de l’úter, ric en vasos sanguinis, envolta tot el blastocist.
 19. 19. La nidació (7è-14è dia)La nidació (7è-14è dia) Fotografia d'un embrió implantant-se a l'endometri El fotògraf Lennart Nilsson, de Strängnäs (Suècia), ha invertit 12 anys de la seva vida fent fotos del fetus en desenvolupament a l'úter de la mare.
 20. 20. La gastrulació (3a setmana)La gastrulació (3a setmana) Aquestes capes són l'origen dels diferents teixits i òrgans. La gastrulació és el procés que pateix el blastocist fins convertir-se en una gàstrula. Les cèl·lules del blastocist migren i s'organitzen per formar 3 capes de cèl·lules: - Endoderma - Mesoderma - Ectoderma
 21. 21. LA GASTRULACIÓLA GASTRULACIÓ La gastrulació es produeix per una reorganització de les cèl·lules de la blàstula (blastocist)
 22. 22. GASTRULACIÓGASTRULACIÓ ECTODERMA: La capa més externa, donarà lloc a la pell, el cabell, les lents dels ulls, el nas, la boca, l’anus, les dents i tot el sistema nerviós. És la capa que primer es desenvolupa. MESODERMA: La capa intermèdia, precursora dels músculs, ossos, teixit limfàtic, melsa, sang, cor, pulmons i els sistemes reproductor i excretor. És la capa que es desenvolupa més tard. ENDODERMA: La capa interna, de la qual en sorgiran la llengua, les amígdales, la uretra, la bufeta i el tracte digestiu.
 23. 23. GASTRULACIÓGASTRULACIÓ
 24. 24. GASTRULACIÓGASTRULACIÓ
 25. 25. Formació de membranes extraembrionàriesFormació de membranes extraembrionàries A banda dels teixits embrionaris, però, hi ha tot un seguit d’altres estructures imprescindibles per al desenvolupament correcte de la gestació, que es desenvolupen al mateix temps que s'implanta l'embrió i es desenvolupa la gàstrula: són les membranes extraembrionàries. Aquestes membranes extraembrionàries s'anomenen: còrion, amni, sac vitel·lí i al·lantoides El desenvolupament d'algunes d'aquestes membranes comporten la formació de la placenta.
 26. 26. Formació de membranes extraembrionàriesFormació de membranes extraembrionàries Al final de la gastrulació l'embrió està format per les tres capes germinatives (ectoderma, mesoderma i endoderma) i està envoltat per 4 membranes extraembrionàries: el còrion, l'amni, el sac vitel·lí i l'al·lantoide
 27. 27. Vídeos i altres...Vídeos i altres... El blastocist i les cèl·lules mares embrionàries La primera setmana de l'embrió i la implantació Fecundació i primeres setmanes Segona i tercera setmana Impressionants fotografies de la gestació de Lennart Nilsson
 28. 28. Continua amb les presentacions: Primer trimestre de gestació Placenta i altres estructures annexes FI

×