Anúncio
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Último(20)

Destaque(20)

Anúncio

LLUM.pdf

 1. PER QUÈ TENIM LLUM I EN CANVI, HI HA ZONES DEL MÓN QUE NO HI ARRIBA?
 2. Hipòtesis 1. HI HA UN SATÈL·LIT A L'ESPAI QUE ENVIA LLUM A LA TERRA. 2. A CASA HI HA UN QUADRE ELÈCTRIC QUE FA LLUM. 3. SI MARXA EL LLUM ENS PODEM QUEDAR SENSE AIGUA. 4. A LES CIUTATS HI HA TORRES ELÈCTRIQUES QUE ENVIEN LLUM. 5. ELS QUADRES ELÈCTRICS TENEN CABLES DE DIFERENTS COLORS: VERMELL, TARONJA, NEGRE, ROSA I GROC. AQUESTS COLORS NO SERVEIXEN PER A RES. 6. ELS CABLES ESTAN FETS DE PLÀSTICS I FERRO. 7. EL FERRO ÉS UN CONDUCTOR DE L’ELECTRICITAT.
 3. INDAGACIÓ ASSEMBLEA/INVESTIGACIÓ VAM COMENÇAR AQUEST PROJECTE INVESTIGANT SI A L’ESCOLA HI HA UN QUADRE ELÈCTRIC. LLAVORS, VAM ANAR A PREGUNTAR A LA LAURA (CONSERGE) I ELLA ENS VA ENSENYAR EL QUADRE ELÈCTRIC, ERA ENORME!!!. LA LAURA TAMBÉ ENS VA EXPLICAR QUE ELLA A PARTIR DEL QUADRE CONTROLAVA TOTS ELS LLUMS DE L’ESCOLA!
 4. INDAGACIÓ ASSEMBLEA / ASSAIG ERROR Circuit elèctric Material: pila, interruptor, bombeta, cables, portabombeta. (experimentació, assaig/error) A PARTIR DE LA VISITA DEL DIA ANTERIOR, VAM ESTAR PARLANT SOBRE ALLÒ QUE ENS HAVIA DIT LA LAURA (CABLES, BOMBETA, LLUM, ETC.). COM QUE A L’ESCOLA DISPOSÀVEM D’AQUESTS MATERIALS, VAM VOLER FER UN CIRCUIT ELÈCTRIC! VAM ESTAR MOLT DIES PER ACONSEGUIR ENCENDRE UNA BOMBETA AMB UN INTERRUPTOR.
 5. INDAGACIÓ (assemblea) CONDUCTOR AÏLLANT OR ACER FERRO COURE METALL PLATA PLÀSTIC LLANA FIL FUSTA VIDRE TELA MENTRES CONNECTÀVEM EL CIRCUIT, VAM COMPROVAR QUE UNS MATERIALS DEIXEN PASSAR L’ELECTRICITAT (COURE) I D’ALTRES NO (PLÀSTIC). UN AMIC ENS VA DIR QUE EL COURE ERA UN MATERIAL CONDUCTOR I, EL PLÀSTIC UN MATERIAL AÏLLANT. LLAVORS, VA SER EL MOMENT DE FER SUPOSICIONS SOBRE ALGUNS MATERIALS, JA QUE DESPRÉS HO COMPROVARÍEM
 6. INDAGACIÓ ASSEMBLEA /GRUP COOPERATIU ESTÀVEM TANT CONTENTS DEL NOSTRE CIRCUIT ELÈCTRIC QUE VAM DECIR ENSENYAR EL NOSTRE EXPERIMENT ALS NOSTRES AMICS DE SEGON. ABANS, ENS VAM PREPARAR L’EXPOSICIÓ ORAL!
 7. INDAGACIÓ Hi ha 2 tipus de satèl·lits, els artificials, creats pels homes, i els naturals, es creen sols com la LLUNA. (cerca a internet). Els quadres elèctrics controlen la potència de la llum. Pot connectar i desconnectar el llum. (cerca a internet). (CERCA INTERNET)
 8. INDAGACIÓ EL REPORTATGE UN SATÈL·LIT TÉ DOS PANELLS SOLAR. La placa solar mesura 25m. MIDA DELS SATÈL·LITS: ● CAIXA DE SABATES ● 1 TONA ● UNA LLAUNA DE REFRESC ● 25 METRES LES PRIMERES SETMANES DEL PROJECTE, PENSÀVEM QUE A L’ESPAI HI HA UN SATÈL·LIT QUE ENVIA LLUM A LA TERRA, PERÒ GRÀCIES A UNA NOTÍCIA QUE VAM BUSCAR A INTERNET, VAM SABER QUE NO ERA AIXÍ.
 9. INDAGACIÓ ASSEMBLEA/EXPERIMENTACIÓ GRÀCIES A LES NOTÍCIES QUE HI HA A INTERNET, VAM DESCOBRIR QUE A L’ESPAI NO HI HA CAP SATÈL·LIT QUE ENVIÏ LLUM A LA TERRA. PERÒ TOT I AIXÍ, VAM VOLER FER LA MAQUETA DEL NOSTRE SATÈL·LIT. PER FER AQUESTA CONSTRUCCIÓ VAM HAVER DE SEGUIR UNS PASSOS. 1. NOM 2. MATERIALS 3. DIBUIX 4. CONSTRUCCIÓ 5. PUBLICACIÓ
 10. INDAGACIÓ EXPERIMENTACIÓ/PROCÉS MATEMÀTIC AL REPORTATGE DEL SATÈL·LIT VAM LLEGIR QUE UN PANELL SOLAR MESURA 25 METRES. LLAVORS, ENS VAM PREGUNTAR QUÈ ERA AIXÒ. ABANS DE SABER QUINA DISTÀNCIA SÓN 25 METRES , VAM PENSAR… SABEM QUÈ ÉS 1 METRE? I 1 CENTÍMETRE? I 10 CENTÍMETRES?
 11. INDAGACIÓ EXPERIMENTACIÓ/PROCÉS MATEMÀTIC UN COP VAM SABER QUÈ ERA 1 METRE, VA SER EL MOMENT DE BAIXAR AL PATI A DESCOBRIR LA MIDA DEL PANELL SOLAR (25 METRES DE LONGITUD). ENTRE TOTS, VAM DIBUIXAR AL TERRA DE LA PISTA ELS 25 METRES! VA SER BASTANT DIFÍCIL PERQUÈ NOMÉS TENÍEM 5 CINTES MÈTRIQUES D’1 METRE!
 12. INDAGACIÓ ASSEMBLEA/EXPERIMENTACIÓ I 1 QUILÒMETRE? QUINA DISTÀNCIA ÉS? EL DIA QUE VAM ANAR AL PATI A DESCOBRIR ELS 25 METRES, UN AMIC VA DIR QUE ELL PODIA CORRER ALLÀ MATEIX 1KM. QUAN VAN VEURE QUE HAVIA FET 100 METRES I ES FEIA MOLT CANSAT, ENTRE TOTS VAM DECIDIR ANAR A CAMINAR 1 KM!
 13. INDAGACIÓ GRUP INTERACTIU I COOPERATIU FENT AQUEST PROJECTE ENS VAM ADONAR QUE HI HA NÚMEROS I MIDES MOLT GRANS. LLAVORS, AQUEST DIA VAM DECIDIR FER 2 GRUPS, UN VA FER UN GRUP INTERACTIU PER DIALOGAR SOBRE ELS CENTÍMETRES I METRES. EN CANVI, L’ALTRE VA ANAR AL PATI A FER SALTS DE LONGITUD. PER PODER FER AQUESTS 2 GRUPS, VAM ESTAR “DISCUTINT” QUINA ERA LA MEITAT DEL NÚMERO 11, JA QUE AQUELL DIA A CLASSE ÉREM 11 NENS I NENES. SABEU QUINA ÉS LA MEITAT DE 11? NOSALTRES SÍ!
 14. INDAGACIÓ ASSEMBLEA/EXPERIMENTACIÓ SEMPRE COMENCEM PROJECTE DECIDINT QUÈ FEM I AQUEST DIA VA TENIR LA CURIOSITAT DE SABER QUINA ALÇADA FÈIEM. ENTRE TOTS VAM DECIDIR ANAR AL PATI PER DESCOBRIR-HO. AMB UN GUIX I UNA CINTA MÈTRICA VAM HAVER DE ESBRINAR QUINA ERA LA NOSTRA ALÇADA.
 15. INDAGACIÓ ASSEMBLEA/EXPERIMENTACIÓ AVUI HEM DECIDIT FER 2 GRUPS, JA QUE VENIA LA ROSA MARIA AULET A LA NOSTRA CLASSE. AQUESTA VEGADA VA SER FÀCIL FER ELS 2 GRUPS PERQUÈ ÉREM 12 PERSONES, PER TANT, VAM FER 2 GRUPS DE 6. UN GRUP VAM ANAR AL PATI A JUGAR A LA PETANCA. QUAN TIRÀVEM A LA BOLA HAVÍEM DE CALCULAR LA DISTÀNCIA PER SABER QUINA ERA LA MÉS PROPERA A LA BOLA PETITA. L’ALTRE GRUP VAM ORDENAR NÚMEROS DEL 100 AL 200 A PARTIR DE LES NOSTRES ALÇADES.
 16. VOCABULARI ELECTRICIDAD / ELECTRICITAT LUZ / LLUM PILA / PILA ORO/ OR BOMBILLA / BOMBETA COBRE / COURE CABLE / CABLE ACERO / ACER CUADRO ELÉCTRICO / QUADRE ELÈCTRIC METRE/METRO SATÉLITE / SATÈL·LIT CINTA MÈTRICA TORRE ELÉCTRICA / TORRE ELÈCTRICA CENTÍMETRES HIERRO / FERRO PAPEL DE ALUMINIO / PAPER DE PLA
 17. RESULTAT 1. NO HI HA CAP UN SATÈL·LIT A L'ESPAI QUE ENVIA LLUM A LA TERRA. 2. HI HA SATÈL·LITS QUE ELS CREEN ELS HOMES I LES DONES, I LA LLUNA QUE ES VA CREAR SOLA. 3. A CASA HI HA UN QUADRE ELÈCTRIC QUE CONTROLA LA POTENCIA DEL LLUM. 4. HI HA CENTRALS ELÈCTRIQUES QUE CREEN ELECTRICITAT. DESPRÉS A TRAVÉS DEL CABLES S’ENVIA LLUM A LES TORRES ELÈCTRIQUES. FINALMENT DE LES TORRES ARRIBA A LES CASES. 5. ELS QUADRES ELÈCTRICS TENEN CABLES DE DIFERENTS COLORS: VERMELL, TARONJA, NEGRE, ROSA I GROC. 6. ELS CABLES ESTAN FETS DE PLÀSTICS I COURE. 7. EL FERRO, EL COURE, L’OR, LA PLATA, L’ACER SÓN CONDUCTORS DE L’ELECTRICITAT. EN CANVI, EL VIDRE, EL PLÀSTIC, EL CARTRÓ, LA LLANA, LA ROBA, EL FIL SÓN AÏLLANTS.
 18. RESULTAT 1. SABEM QUE 1 METRE SÓN 100 CENTÍMETRES. 2. 1 QUILÒMETRE SÓN 1 000 METRES. 3. HI HA MIL·LÍMETRES, METRES I QUILÒMETRES. 4. ARA FEM SERVIR CORRECTAMENT LES CINTES MÈTRIQUES. 5. HEM ENVIAT DIFERENTS MAILS, COM PER EXEMPLE AL MUSEU DE L’ELECTRICITAT.
 19. - Utilitzar la interacció i les tècniques d’aprenentatge en grup. Té la iniciativa a executar i el responsable de la comunicació entre els mestres i l’equip. Li agrada investigar, descobrir i explicar fets amb desimboltura. Aporta al grup enginy, competitivitat i generalment coherència tot i que aquesta coherència a vegades la perd fent comentaris poc adequats. Llavors és quan s’enfada i perd la raó. - Plantejar-se preguntes sobre el medi per tal de trobar respostes -Planteja dubtes i preguntes inesperats i relaciona aspectes no evidents o sorprenents: per què l’aigua del mar és salada i la del riu dolça? O, per exemple, per mesurar els 5o metres, anirem marcant a terra el metre i mig que fa la nostra cinta mètrica. - Expressar idees i processos matemàtics de manera comprensible tot emprant el llenguatge verbal (oral i escrit). Mostra iniciativa per expressar els seus processos matemàtics i es vol fer entendre. Per exemple, tenir molt clar que l’operació que s’ha de fer. Fins i tot, tenir la idea de comprovar i explicar als seus companys/es com podem descobrir els 25 metres o fins i tot, el quilòmetre. - Dissenyar una maqueta fent servir els materials adequats. Planificar (disseny així com els materials a fer servir). Dibuixar i durant tot el procés justificaR les seves decisions preses. - Planificar i produir textos orals breus adequats a la situació comunicativa. Comunicar de forma molt clara ( fer l’explicació amb un bon ritme) i entenedora (coherència, fent servir un vocabulari ric i precís), utilitzant una postura corporal adequada, en parlar.
Anúncio