Anúncio
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Apresentações para você(20)

Similar a bahagian b penulisan(20)

Anúncio

bahagian b penulisan

 1. BAHAGIAN B Panduan Jawab Soalan 1. Baca arahan soalan terlebih dahulu. 2. Baca ketiga-tiga soalan yang diberikan. 3. Pilih satu soalan yang mudah bagi calon untuk menjawab. 4. Garisi kehendak soalan yang dipilih.
 2. Teknik Jawab Soalan 1. Merangka karangan seperti peta minda atau dalam bentuk “poin”. 2. Penulisan karangan perlu ada perenggan. i) 1 perenggan pendahuluan ii) 4 perenggan isi (setiap perenggan bagi 1 isi sahaja) iii) 1 perenggan penutup 3. Pastikan calon menjawab soalan yang betul mengikut format bagi soalan berformat. 4. Karangan harus mempunyai tidak kurang daripada 80 patah perkataan.
 3. 5. Semak karangan yang ditulis. P E T A I Perbendaharaan Kata Ejaan Ayat Tanda baca Imbuhan Semak Karangan Anda
 4. Pendahuluan:- –Tajuk laporan -Nama sekolah -Tarikh aktiviti dijalankan, -tempat berlangsung , peserta HARI PENYAMPAIAN HADIAH Penutup:- Harapan, laporan disediakan Tarikh laporan ,akuan pelapor, nama pelapor,jawatan, Soalan : Sekolah kamu telah mengadakan Hari Kecemerlangan Akademik Sekolah. Sebagai setiausaha, kamu diminta menyediakan laporan tersebut. Tuliskan laporan selengkapnya. Isi 1 :- -Tujuan utama -Tujuan sampingan Isi 2 :- -Siapakah yang hadir ? -Siapakah yang merasmikan? Isi 4 :- -Anugerah Pelajar Cemerlang Lelaki dan Perempuan -Hadiah kepada Pelajar UPSR Tahun lalu Isi 3 :- - Acara-acara yang dilangsungkan - Persembahan
 5. Pendahuluan:- – Nama sekolah -Tarikh aktiviti dijalankan, -tempat berlangsung , -peserta PERTANDINGAN MELUKIS Penutup:-Harapan, Semoga – meningkatkan lagi semangat , berjaya dalam bidang ini. Soalan : Sekolah kamu telah mengadakan satu Pertandingan Melukis yang dianjurkan oleh PIBG Sekolah. Anda telah menyertai dalam pertandingan tersebut. Tulis sebuah karangan tentang pangalaman anda ketika pertandingan tersebut Isi 1 :- - Anjuran PIBG -Tujuan utama -Tujuan sampingan Isi 2 :- -Siapakah yang hadir ? -Siapakah yang merasmikan? Isi 4 :- Pelajar menang dalam pertandingan. Setiap kategori. Isi 3 :-Kategori Pertandingan 6-7 tahun - sijil ,piala ,RM 100.00 8-10 tahun- sijil ,piala ,RM 150.00 11-12 tahun- sijil,piala RM 200.00
 6. Laporan Hari Anugerah Kecemerlangan Sekolah Kebangsaan Desa Murni Pada 2 Julai 2009, Sekolah Kebangsaan Desa Murni telah mengadakan Majlis Hari Anugerah Kecemerlangan kali ke-8. Majlis tersebut berlangsung di Dewan Wawasan Sekolah Kebangsaan Desa Murni. Majlis yang diadakan ini bertujuan untuk menghargai dan mengiktiraf kejayaan murid-murid dalam peperiksaan peringkat sekolah dan pencapaian dalam pelbagai aktiviti kokurikulum. Di samping itu, majlis ini juga dapat mengeratkan hubungan antara ibu bapa dengan pihak sekolah.
 7. Para guru, kakitangan sekolah,ibu bapa dan murid-murid telah hadir dalam majlis tersebut.Hari Anugerah Kecemerlangan Sekolah Kebangsaan Desa Murni telah dirasmikan oleh Pengarah Pelajaran Negeri. Antara acara yang dilangsungkan pada hari tersebut ialah persembahan koir,tarian,lakonan dan nyanyian.Tidak ketinggalan, diadakan juga persembahan oleh murid-murid prasekolah dan pertunjukan silat oleh Ahli-ahli Pertubuhan Silat Gayung Sekolah. Pelbagai kategori anugerah dan hadiah telah disampaikan kepada murid-murid yang mencapai keputusan yang cemerlang dalam bidang akademik dan kokurikulum.Anugerah Pelajar Cemerlang Lelaki dianugerahkan kepada Mohamad Adli bin Jamal dari Tahun 6 Anggerik. Bagi kategori perempuan, dianugerahkan kepada Fathonah binti Rizal, dari Tahun 6 Mawar.
 8. Hari Anugerah Kecemerlangan Sekolah Kebangsaan Desa Murni tamat pada pukul 12.30 tengah hari.Pihak sekolah berasa bangga kerana majlis dapat dijalankan dengan lancar.Semoga majlis ini dapat meningkatkan pencapaian dan memberi semangat kepada murid-murid berjaya dalam bidang kurikulum dan kokurikulum. Disediakan oleh , 20 JULAI 2009. Hanabithafizal (HANA BINTI HAFIZAL) Setiausaha, Hari Anugerah Kecemerlangan, Sekolah Kebangsaan Seri Murni. Pulau Pinang.
 9. CONTOH PENUKARAN KARANGAN LAPORAN KE KARANGAN PENGALAMAN
 10. Laporan Hari Anugerah Kecemerlangan Sekolah Kebangsaan Desa Murni Pada 2 Julai 2009, Sekolah Kebangsaan Desa Murni telah mengadakan Majlis Hari Anugerah Kecemerlangan kali ke-8. Majlis tersebut berlangsung di Dewan Wawasan Sekolah Kebangsaan Desa Murni. Majlis yang diadakan ini bertujuan untuk menghargai dan mengiktiraf kejayaan murid-murid dalam peperiksaan peringkat sekolah dan pencapaian dalam pelbagai aktiviti kokurikulum. Di samping itu, majlis ini juga dapat mengeratkan hubungan antara ibu bapa dengan pihak sekolah.
 11. Para guru, kakitangan sekolah,ibu bapa dan murid-murid telah hadir dalam majlis tersebut.Hari Anugerah Kecemerlangan Sekolah Kebangsaan Desa Murni telah dirasmikan oleh Pengarah Pelajaran Negeri. Antara acara yang dilangsungkan pada hari tersebut ialah persembahan koir,tarian,lakonan dan nyanyian.Tidak ketinggalan, diadakan juga persembahan oleh murid-murid prasekolah dan pertunjukan silat oleh Ahli-ahli Pertubuhan Silat Gayung Sekolah. Pelbagai kategori anugerah dan hadiah telah disampaikan kepada murid-murid yang mencapai keputusan yang cemerlang dalam bidang akademik dan kokurikulum.Anugerah Pelajar Cemerlang Lelaki dianugerahkan kepada Mohamad Adli bin Jamal dari Tahun 6 Anggerik. Bagi kategori perempuan, dianugerahkan kepada Fathonah binti Rizal, dari Tahun 6 Mawar.
 12. Hari Anugerah Kecemerlangan Sekolah Kebangsaan Desa Murni tamat pada pukul 12.30 tengah hari.Pihak sekolah berasa bangga kerana majlis dapat dijalankan dengan lancar.Semoga majlis ini dapat meningkatkan pencapaian dan memberi semangat kepada murid-murid berjaya dalam bidang kurikulum dan kokurikulum. Disediakan oleh , 20 JULAI 2009. Hanabithafizal (HANA BINTI HAFIZAL) Setiausaha, Hari Anugerah Kecemerlangan, Sekolah Kebangsaan Seri Murni. Pulau Pinang.
 13. Pada 2 Julai 2009, Sekolah Kebangsaan Desa Murni telah mengadakan Majlis Hari Anugerah Kecemerlangan kali ke-8. Majlis tersebut berlangsung di Dewan Wawasan Sekolah Kebangsaan Desa Murni. Majlis yang diadakan ini bertujuan untuk menghargai dan mengiktiraf kejayaan murid-murid dalam peperiksaan peringkat sekolah dan pencapaian dalam pelbagai aktiviti kokurikulum. Di samping itu, majlis ini juga dapat mengeratkan hubungan antara ibu bapa dengan pihak sekolah. Para guru, kakitangan sekolah,ibu bapa dan murid-murid telah hadir dalam majlis tersebut. Hari Anugerah Kecemerlangan Sekolah Kebangsaan Desa Murni telah dirasmikan oleh Pengarah Pelajaran Negeri.
 14. Antara acara yang dilangsungkan pada hari tersebut ialah persembahan koir,tarian,lakonan dan nyanyian.Tidak ketinggalan, diadakan juga persembahan oleh murid-murid prasekolah dan pertunjukan silat oleh Ahli-ahli Pertubuhan Silat Gayung Sekolah. Pelbagai kategori anugerah dan hadiah telah disampaikan kepada murid-murid yang mencapai keputusan yang cemerlang dalam bidang akademik dan kokurikulum.Anugerah Pelajar Cemerlang Lelaki dianugerahkan kepada Mohamad Adli bin Jamal dari Tahun 6 Anggerik. Bagi kategori perempuan, dianugerahkan kepada Fathonah binti Rizal, dari Tahun 6 Mawar. Hari Anugerah Kecemerlangan Sekolah Kebangsaan Desa Murni tamat pada pukul 12.30 tengah hari.Pihak sekolah berasa bangga kerana majlis dapat dijalankan dengan lancar.Semoga majlis ini dapat meningkatkan pencapaian dan memberi semangat kepada murid-murid berjaya dalam bidang kurikulum dan kokurikulum.
 15. CONTOH PENUKARAN KARANGAN LAPORAN KE KARANGAN BERITA
 16. Laporan Hari Anugerah Kecemerlangan Hari Anugerah Kecemerlangan Sekolah Kebangsaan Desa Murni Butterworth, Pada 2 Julai Rabu 2009, Pada Sekolah 2 Julai Kebangsaan 2009, Sekolah Desa Kebangsaan Desa Murni telah mengadakan Majlis Hari Anugerah Kecemerlangan kali – 8. Majlis tersebut Murni telah mengadakan Majlis Hari Anugerah Kecemerlangan kali ke-8. Majlis tersebut berlangsung di Dewan Wawasan Sekolah Kebangsaan Desa Murni. Majlis yang diadakan ini bertujuan untuk menghargai dan mengiktiraf kejayaan murid-murid dalam peperiksaan peringkat sekolah dan pencapaian dalam pelbagai aktiviti kokurikulum. Di samping itu, majlis ini juga dapat mengeratkan hubungan antara ibu bapa dengan pihak sekolah.
 17. Para guru, kakitangan sekolah,ibu bapa dan murid-murid telah hadir dalam majlis tersebut.Hari Anugerah Kecemerlangan Sekolah Kebangsaan Desa Murni telah dirasmikan oleh Pengarah Pelajaran Negeri. Antara acara yang dilangsungkan pada hari tersebut ialah persembahan koir,tarian,lakonan dan nyanyian.Tidak ketinggalan, diadakan juga persembahan oleh murid-murid prasekolah dan pertunjukan silat oleh Ahli-ahli Pertubuhan Silat Gayung Sekolah. Pelbagai kategori anugerah dan hadiah telah disampaikan kepada murid-murid yang mencapai keputusan yang cemerlang dalam bidang akademik dan kokurikulum.Anugerah Pelajar Cemerlang Lelaki dianugerahkan kepada Mohamad Adli bin Jamal dari Tahun 6 Anggerik. Bagi kategori perempuan, dianugerahkan kepada Fathonah binti Rizal, dari Tahun 6 Mawar.
 18. Hari Anugerah Kecemerlangan Sekolah Kebangsaan Desa Murni tamat pada pukul 12.30 tengah hari.Pihak sekolah berasa bangga kerana majlis dapat dijalankan dengan lancar.Semoga majlis ini dapat meningkatkan pencapaian dan memberi semangat kepada murid-murid berjaya dalam bidang kurikulum dan kokurikulum. Disediakan oleh , 20 JULAI 2009. Hanabithafizal (HANA BINTI HAFIZAL) Setiausaha, Hari Anugerah Kecemerlangan, Sekolah Kebangsaan Seri Murni. Pulau Pinang.
 19. Hari Anugerah Kecemerlangan Butterworth, Rabu - Pada 2 Julai 2009, Sekolah Kebangsaan Desa Murni telah mengadakan Majlis Hari Anugerah Kecemerlangan kali ke-8. Majlis tersebut berlangsung di Dewan Wawasan Sekolah Kebangsaan Desa Murni. Majlis yang diadakan ini bertujuan untuk menghargai dan mengiktiraf kejayaan murid-murid dalam peperiksaan peringkat sekolah dan pencapaian dalam pelbagai aktiviti kokurikulum. Di samping itu, majlis ini juga dapat mengeratkan hubungan antara ibu bapa dengan pihak sekolah. Para guru, kakitangan sekolah,ibu bapa dan murid-murid telah hadir dalam majlis tersebut. Hari Anugerah Kecemerlangan Sekolah Kebangsaan Desa Murni telah dirasmikan oleh Pengarah Pelajaran Negeri.
 20. CONTOH PENUKARAN KARANGAN FAKTA KE KARANGAN SYARAHAN
 21. FAEDAH DAN CARA BERJIMAT CERMAT Pendahuluan : Penting diamalkan dalam kehidupan – sesuai dengan pepatah ‘Ingat sebelum kena, jimat sebelum habis’. Isi-isi Penting Faedah : a. Dapat menampung keperluan pada masa kecemasan dan masa hadapan - dapat melanjutkan pelajaran ke pusat pengajian tinggi dengan perbelanjaan sendiri . b. Supaya tidak meminta-meminta-tidak bergolok-gadai jika kesempitan c. Dapat mengatur hidup secara sederhana sesuai dengan keadaan kemampuan kita- bersyukur kepada tuhan dengan apa yang ada / keperluan yang sedia ada. bersaambung
 22. Cara – cara berjimat-cermat: 1. Membeli saham yang tidak berisiko tinggi seperti Amanah Saham Nasional, Amanah Saham Bumiputra, Amanah Saham Bank Simpanan Nasional dan juga membeli insuran pendidikan untuk anak-anak. 2. Menyimpan wang di bank atau menyimpan wang sedikit-sedikit di dalam tabung adalah salah satu cara berjimat cermat –cara menguji kesabaran imam kita. 3. Berbelanja untuk barang-barang yang perlu sahaja, membeli barang yang berkualiti tetapi murah. Ini akan mengekangkan diri kita mengamalkan sikap boros. Penutup - patut diamalkan demi kesejahteraan hidup masa kini atau di hari tua.
 23. Antara acara yang dilangsungkan pada hari tersebut ialah persembahan koir,tarian,lakonan dan nyanyian.Tidak ketinggalan, diadakan juga persembahan oleh murid-murid prasekolah dan pertunjukan silat oleh Ahli-ahli Pertubuhan Silat Gayung Sekolah. Pelbagai kategori anugerah dan hadiah telah disampaikan kepada murid-murid yang mencapai keputusan yang cemerlang dalam bidang akademik dan kokurikulum.Anugerah Pelajar Cemerlang Lelaki dianugerahkan kepada Mohamad Adli bin Jamal dari Tahun 6 Anggerik. Bagi kategori perempuan, dianugerahkan kepada Fathonah binti Rizal, dari Tahun 6 Mawar. Hari Anugerah Kecemerlangan Sekolah Kebangsaan Desa Murni tamat pada pukul 12.30 tengah hari.Pihak sekolah berasa bangga kerana majlis dapat dijalankan dengan lancar.Semoga majlis ini dapat meningkatkan pencapaian dan memberi semangat kepada murid-murid berjaya dalam bidang kurikulum dan kokurikulum.
 24. Karangan Contoh: Amalan berjimat-cermat penting diamalkan dalam setiap individu. Amalan ini sesuai dengan kata pepatah, ‘Ingat sebelum kena, jimat sebelum habis’. Amalan berjimat-cermat mendatangkan banyak kebaikan dan faedah. Antaranya adalah dapat menampung keperluan pada masa kecemasan dan masa hadapan iaitu pada hari tua. Kita juga dapat melanjutkan pelajaran ke pusat pengajian tinggi dengan perbelanjaan sendiri. Sesetengah orang sering meminta-minta wang untuk meminjam daripada orang lain apabila menghadapi sesuatu masalah atau kesulitan. Masalah besar akan timbul sekiranya orang tersebut tidak dapat memulangkan wang yang dipinjamnya. Jika kita tidak mahu perkara sebegitu terjadi, kita mestilah berjimat-cermat supaya tidak meminta-minta dan tidak bergolok-gadai jika berlakunya kesempitan wang.
 25. Terdapat pelbagai jenis cara untuk berjimat-cermat. Contohnya, membeli Amanah Saham yang tidak berisiko tinggi seperti Amanah Saham Nasional , Amanah Saham Bumiputra, Amanah Saham Bank Bumiputra, Amanah Saham Bank Simpanan Nasional dan juga membeli insuran pendidikan untuk anak-anak. Selain itu , menyimpan wang di bank atau menyimpan wang sedikit-sedikit di dalam tabung adalah salah satu cara berjimat-cermat dan juga cara yang baik untuk menguji kesabaran imam kita. Berbelanja untuk barang-barang yang perlu sahaja, membeli barang yang berkualiti tetapi murah. Ini akan mengekangkan diri kita mengamalkan sikap boros. Amalan ini patut diamalkan demi kesejahteraan hidup di masa kini atau pada hari tua. Kita akan sedar, pada suatu hari nanti bahawa kita akan bahagia dengan mengamalkan sikap berjimat –cermat.
 26. Karangan Contoh : Amalan berjimat-cermat penting diamalkan dalam setiap individu. Amalan ini sesuai dengan kata pepatah, ‘Ingat sebelum kena, jimat sebelum habis’. Amalan berjimat-cermat mendatangkan banyak kebaikan dan faedah. Antaranya adalah dapat menampung keperluan pada masa kecemasan dan masa hadapan iaitu pada hari tua. Kita juga dapat melanjutkan pelajaran ke pusat pengajian tinggi dengan perbelanjaan sendiri.
 27. Sesetengah orang sering meminta-minta wang untuk meminjam daripada orang lain apabila menghadapi sesuatu masalah atau kesulitan. Masalah besar akan timbul sekiranya orang tersebut tidak dapat memulangkan wang yang dipinjamnya. Jika kita tidak mahu perkara sebegitu terjadi, kita mestilah berjimat-cermat supaya tidak meminta-minta dan tidak bergolok-gadai jika berlakunya kesempitan wang. Kita dapat mengatur hidup secara sederhana sesuai dengan keadaan kemampuan kita dengan berjimat-cermat. Kita mesti bersyukur kepada tuhan dengan apa yang kita ada. Bersikap boros dan tamak menyebabkan kita tidak mengamalkan sikap berjimat-cermat. Terdapat pelbagai jenis cara untuk berjimat-cermat. Contohnya, membeli Amanah Saham yang tidak berisiko tinggi seperti Amanah Saham Nasional , Amanah Saham Bumiputra, Amanah Saham Bank Bumiputra, Amanah Saham Bank Simpanan Nasional dan juga membeli insuran pendidikan untuk anak-anak.
 28. Selain itu , menyimpan wang di bank atau menyimpan wang sedikit-sedikit di dalam tabung adalah salah satu cara berjimat-cermat dan juga cara yang baik untuk menguji kesabaran imam kita. Berbelanja untuk barang-bnarang yang perlu sahaja, membeli barang yang berkualiti tetapi murah. Ini akan mengekangkan diri kita mengamalkan sikap boros. Amalan ini patut diamalkan demi kesejahteraan hidup di masa kini atau pada hari tua. Kita akan sedar, pada suatu hari nanti bahawa kita akan bahagia dengan mengamalkan sikap berjimat –cermat.
 29. Penutup :- -Rakan ucap terima kasih -Rasa bangga dapat bantu -bersyukur rakan selamat -Pulang ke rumah bersama-sama guru bertugas. Isi 4 :- -Menunggu di luar bilik rawatan -Menemani kawan sementara menunggu ibu bapanya datang Pendahuluan :- -Peristiwa sebelum kejadian- Lihat kawan sakit kepala dan muntah-muntah. -Bertanya punca kejadian-kerana makanan Semasa di dalam kelas selepas rehat, kamu terlihat beberapa orang rakan sakit kepala dan muntah-muntah. Nyatakan tindakan yang kamu dan rakan-rakan kamu lakukan. Isi 1 :- -Perasaan aku – terkejut , takut, kasihan melihat rakan. - memicit –micit kepala rakanku Isi 2 :- -Aku dan rakan yang lain memberitahu guru bertugas - Mengarah aku bawa ke bilik guru atau bilik rawatan -Membawa rakan yang sakit ke bilik guru Isi 3:- -Guru menelefon pihak ambulans/ibu bapa -Menemani kawan yang sakit ke hospital -Mengangkat beg rakan
Anúncio