Semundjet kanceri

Semundjet i kane
rrenjet tek gjenet
Kanceri,
nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri
 Trupi është i përbërë prej qelizave të vogla.
Qelizat normale të organizmit zhvillohen dhe
vdesin në një mënyrë të kontrolluar. Ndonjëherë
qelizat vazhdojnë të ndahen dhe të rriten pa
kontrollin e zakonshëm, duke shkaktuar rritje
anormale të quajtura tumor.
 Nëse tumori nuk ndodh në afërsi të indeve dhe
pjesëve të trupit, ai quhet tumor beninj ose jo-
kanceroz. Tumoret beninje rrallë ndodh të jenë
kërcënuese për jetën.
 Nëse tumori pushton dhe shkatërron qelizat në
afërsi të indeve, ai quhet tumor malinj, ose
kancer. Kanceret ndonjëherë mund të jenë
kërcënuese për jetën. Qelizat kanceroze mund
po ashtu të shpërndahen në pjesë të ndryshme
të organizmit përmes enëve të gjakut dhe
kanaleve limfatike
 Njihen 4 tipa te
Kancerave :
KARCINOMAT,
SARKOMAT,
LEUKEMIA
,LYMFOMA.
 1)Karcinomat janë
kancere qe rrjedhin nga
indet epiteliale dhe
përfshijnë rreth 80-90
% te numrit te
përgjithshëm te
kancerave.
 2)Sarkomat janë
tumore te indit lidhor.
 3)Leucemia është
kancer i tipit qe
karakterizohet me rritje
shume te shpejt te
Kanceri i lekures
 Kanceri I lekures
eshte forma me e
shpeshte e
kancerit.Ne vendin
tone si nje vend
mesdhetar me
rrezatim te larte
diellor, kanceri I
lekures eshte
shume I shpeshte.
Melanoma
 Melanoma eshte forma
me e rrezikshme malinje
e kancerit te lekures qe
zhvillohet nga rritja e
pakontrolluar e
qelizave melanoma.
Melanoma mund te
shfaqet papritur ose
mund te zhvillohet mbi
nje
nishan ekzistues.
Kanceri i gjakut (Leucemia)
 Leucemia është kancer i
cili fillon në indin që krijon
gjakun. Ekzistojnë dy lloje
të leucemisë: ajo kronike
dhe leucemia akute, të cilat
bazohen kryesisht në atë
se sa shpejt sëmundja
paraqitet dhe
përkeqësohet. Te leucemia
kronike, përkeqësimi i
sëmundjes zakonisht
ndodh ngadalë, ndërsa te
ajo akute, zakonisht
përkeqësohet shpejt.
Leucemia kronike Në fazat
e hershme të leucemisë
kronike, qelizat leucemike
ende mund të bëjnë një
pjesë të punës të qelizave
 Njerëzit mund të mos
kenë simptoma së pari.
Megjithatë, mjekët
shpesh e kuptojnë se
pacienti ka leucemi
kronike gjatë ndonjë
kontrolli rutinë – edhe kur
nuk ka asnjë simptomë.
Në rastin e leucemisë
akute, qelizat leucemike
nuk mund të bëjnë
asnjërën prej punëve të
qelizave të bardha
normale të gjakut. Numri
i qelizave leucemike rritet
me shpejtësi, prandaj
leucemia akute zakonisht
përkeqësohet shpejt.
Kanceri i stomakut
 Kanceri i stomakut është
një ndër tumoret malinje
më të shpeshta, përgjegjës
për një numër të madh
vdekjesh në vit në
Shqipëri. Cilat llojet më të
përhapura të kancerit Janë
më shumë se 9200 njerëz
që vuajnë nga kanceri në
stomak. Tre janë llojet
kryesore të kancerit në
stomak: limfatik, tumori i
stomakut, dhe tumori
kancerogjen. •Limfatik,
janë kancere të indeve të
sistemit imunitar që
ndonjëherë gjendet në
“muret” e stomakut.
•Tumori i stomakut
zhvillohet nga indet e
 Tumoret kancerogjene
janë tumoret e qelizave
të stomakut. Cilat janë
shkaqet e sëmundjes
Infeksioni përcaktohet
si një nga shkaqet
kryesorë. Kanceri
shfaqet atëherë kur një
pjesë shumë e vogël e
mekanizmit të qelizës
nuk funksionon në
mënyrën e duhur.
Kanceri në stomak
është më shumë i
përhapur tek meshkujt,
sidomos pas moshës
60-vjeçare.
Kanceri i veshkave
 Kanceri i veshkave
është kanceri i cili
krijohet në indin e
veshkave. Kanceri i
veshkave përfshin këto
dy lloje të kancereve:
1)karcinoma e qelizave
veshkore (kanceri që
krijohet në
mbështjellësin e gypave
shumë të vegjël të
veshkave të cilat filtrojnë
gjakun dhe largojnë
produktet e
panevojshme)
2)karcinoma e legenit të
veshkave (që formohet
në qendër të veshkave
ku mblidhet urina).
Kanceri i mushkerive
 Kanceri i mushkërisë është
një nga problemet kryesore
të shëndetit në vendin tonë
ashtu si edhe në të gjithë
botën... Në ditët e sotme
kanceri i mushkërisë është
shkaku kryesor i vdekjeve
nga kanceri për të dy
gjinitë. Në vendet e
zhvilluara çdo vit numri i
personave që vdesin nga
kanceri i mushkërisë është
më i madh se numri total i
personave që vdesin nga
kanceri i gjirit, prostatës,
zorrës së trashë dhe
pankreasit.
 Kanceri i mushkërisë
është kanceri më
”vdekjeprurës” të cilit i
njihet shkaku. Duke u
krahasuar me llojet e
tjera të kancereve,
kanceri i mushkërisë
përhapet më shpejt
dhe sidomos në fazat
e fundit përhapet në
kraharor dhe prek
edhe organet kryesore
për jetën që ndodhen
prane ose përhapet
me anë të gjakut në
organe të tjera të
trupit.
Kanceri i gjirit  Kanceri i gjirit është forma
më e shpeshtë e kancerit
që prek femrat, por jo më
edhe shkaktari kryesor i
vdekjeve nga kanceri.
Rreth një në tetë femra
diagnostikohen me kancer
të gjirit çdo vit. Shkaktarët
e saktë të kancerit të gjirit
kurrë nuk mund të
konfirmohen. Mjekët rrallë
mund ta kuptojnë se pse
një femër ka zhvilluar
kancer dhe një tjetër jo.
Megjithatë goditja, lëndimi
ose prekja e gjinjve nuk
shkakton kancer. Dhe,
kanceri i gjirit nuk është i
ngjitshëm
Studimet kanë gjetur
këto faktorë të rrezikut
për kancerin e gjirit:
 Mosha
 Histori personale
shëndetësore
 Histori familjare
shëndetësore
 Ndryshime të
caktuara gjenetike
 Terapia e rrezatimit
në gjoks
 Raca
 Mungesa e aktivitetit
fizik
 Pirja e alkoolit
Punuan : Melissa Cani Marsila Mema
Milena Keshteja Marian Zhuri
1 de 15

Recomendados

Kanceri nje forme e rebelimit qelizor por
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor D. Sh
20.4K visualizações60 slides
Kanceri i gjirit por
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjiritM.Selimi90
12K visualizações37 slides
Kanceri,forme e rebelimit qelizor por
Kanceri,forme e rebelimit qelizorKanceri,forme e rebelimit qelizor
Kanceri,forme e rebelimit qelizorKlevi Hoxha
4.5K visualizações23 slides
Kanceri i gjirit por
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjiritEriola Gjeka
5.2K visualizações40 slides
Kanceri por
KanceriKanceri
KanceriDonikaLici
1.2K visualizações37 slides
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni por
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta GjoniSemundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjonieniacs
20.4K visualizações25 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Komunizmi ne shqiperi por
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiElton Gjoka
49.4K visualizações14 slides
Kanceri i gjirit por
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjiritMuhamed01
2.1K visualizações38 slides
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA por
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJAShkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJABesjona Jusufi
11.5K visualizações9 slides
Regjimi komunist në shqipëri por
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriKlea Vyshka
40K visualizações13 slides
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
109.9K visualizações9 slides
Valet elektomagnetike por
Valet elektomagnetikeValet elektomagnetike
Valet elektomagnetikedionis dioni
18.5K visualizações15 slides

Mais procurados(20)

Komunizmi ne shqiperi por Elton Gjoka
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
Elton Gjoka49.4K visualizações
Kanceri i gjirit por Muhamed01
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjirit
Muhamed012.1K visualizações
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA por Besjona Jusufi
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJAShkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Besjona Jusufi11.5K visualizações
Regjimi komunist në shqipëri por Klea Vyshka
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëri
Klea Vyshka40K visualizações
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku109.9K visualizações
Valet elektomagnetike por dionis dioni
Valet elektomagnetikeValet elektomagnetike
Valet elektomagnetike
dionis dioni18.5K visualizações
Shqiperia dhe Bashkimi Europian por olinuhi
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.6K visualizações
Kequshqyerja dhe semundjet por Sindi_haka
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.2K visualizações
PROJEKT : SKENDERBEU por #MesueseAurela Elezaj
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
#MesueseAurela Elezaj72.9K visualizações
Armiqtë e shëndetit por Gerta Hoxha
Armiqtë e shëndetitArmiqtë e shëndetit
Armiqtë e shëndetit
Gerta Hoxha3.1K visualizações
Bashkimi Europian - Projekt histori por Mirsad - New
Bashkimi Europian - Projekt histori Bashkimi Europian - Projekt histori
Bashkimi Europian - Projekt histori
Mirsad - New18.5K visualizações
Projekt ngrohja globale por Matilda Gremi
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
Matilda Gremi88.4K visualizações
Balada e murimit por sara7991
Balada e murimit Balada e murimit
Balada e murimit
sara799112.6K visualizações
Sëmundjet gjenetike por XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K visualizações
shkrimtaret e brezit te humbur por FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.4K visualizações
Semundjet e trashegueshme por An An
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshme
An An19K visualizações
PROJEKT KIMIE : Elementi Galvanik por #MesueseAurela Elezaj
PROJEKT KIMIE : Elementi Galvanik PROJEKT KIMIE : Elementi Galvanik
PROJEKT KIMIE : Elementi Galvanik
#MesueseAurela Elezaj21.3K visualizações
energjia por ANA KOSHI
energjia energjia
energjia
ANA KOSHI27.1K visualizações
Elementët kimikë por Esmer Alda
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
Esmer Alda19.6K visualizações
Revolucioni i pare industrial por FialdoMema
Revolucioni i pare industrialRevolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrial
FialdoMema8.8K visualizações

Destaque

Kanceri i mushkrive por
Kanceri i mushkrive Kanceri i mushkrive
Kanceri i mushkrive Donjet Bislimi
8.1K visualizações39 slides
Kanceri i Mushkerise por
Kanceri i MushkeriseKanceri i Mushkerise
Kanceri i MushkeriseArdian Z. Kryeziu
2.3K visualizações12 slides
Kanceri por
Kanceri Kanceri
Kanceri sara7991
4.5K visualizações8 slides
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor por
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorBiologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorsindi idnis
1.2K visualizações24 slides
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)l por
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)lKanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)l
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)lIzabela Bajrami
522 visualizações24 slides
Tarea seminario ii por
Tarea seminario iiTarea seminario ii
Tarea seminario iiEulalia González Rodríguez
184 visualizações11 slides

Destaque(20)

Kanceri i mushkrive por Donjet Bislimi
Kanceri i mushkrive Kanceri i mushkrive
Kanceri i mushkrive
Donjet Bislimi8.1K visualizações
Kanceri i Mushkerise por Ardian Z. Kryeziu
Kanceri i MushkeriseKanceri i Mushkerise
Kanceri i Mushkerise
Ardian Z. Kryeziu2.3K visualizações
Kanceri por sara7991
Kanceri Kanceri
Kanceri
sara79914.5K visualizações
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor por sindi idnis
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorBiologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor
sindi idnis1.2K visualizações
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)l por Izabela Bajrami
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)lKanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)l
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)l
Izabela Bajrami522 visualizações
KB 3 Mengidentifikasi Komplikasi Nifas por pjj_kemenkes
KB 3 Mengidentifikasi Komplikasi NifasKB 3 Mengidentifikasi Komplikasi Nifas
KB 3 Mengidentifikasi Komplikasi Nifas
pjj_kemenkes1.1K visualizações
Global Warming por Gestjana
Global WarmingGlobal Warming
Global Warming
Gestjana1.4K visualizações
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt... por AndiRabiaj21
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
AndiRabiaj21517 visualizações
Perawatan hiv komprehensif(8 12-2010) por octo zulkarnain
Perawatan hiv komprehensif(8 12-2010)Perawatan hiv komprehensif(8 12-2010)
Perawatan hiv komprehensif(8 12-2010)
octo zulkarnain 2.6K visualizações
Workshop palliative care in hospitals - an overview - 13 januari 2014 por mbakrhyta
Workshop  palliative care in hospitals - an overview - 13 januari 2014Workshop  palliative care in hospitals - an overview - 13 januari 2014
Workshop palliative care in hospitals - an overview - 13 januari 2014
mbakrhyta1.2K visualizações
Workshop - Palliative Care in Hospital - 13 januari 2014 por makerot413
Workshop - Palliative Care in Hospital - 13 januari 2014Workshop - Palliative Care in Hospital - 13 januari 2014
Workshop - Palliative Care in Hospital - 13 januari 2014
makerot4131.8K visualizações
Sëmundjet Iskemike të Zemrës por Driton Baloku
Sëmundjet Iskemike të ZemrësSëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të Zemrës
Driton Baloku4.9K visualizações
Projekt biologji por Xhoana Pepa
Projekt biologji Projekt biologji
Projekt biologji
Xhoana Pepa3.1K visualizações
Palliative Care por Lintang Diah Y
Palliative CarePalliative Care
Palliative Care
Lintang Diah Y16.4K visualizações
Paliative Care and Pahrmacist por sujatno angga
Paliative Care and PahrmacistPaliative Care and Pahrmacist
Paliative Care and Pahrmacist
sujatno angga2.4K visualizações
gjenet dhe semundjet gjenetike por Dajana Gjini
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
Dajana Gjini6.7K visualizações

Similar a Semundjet kanceri

Projekt.docx 2.. por
Projekt.docx 2..Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..Peci Ademaj
2.2K visualizações12 slides
Projekt biologji xc por
Projekt biologji xcProjekt biologji xc
Projekt biologji xcGoogle
3.9K visualizações14 slides
Biologjia por
BiologjiaBiologjia
Biologjianida63
3.1K visualizações36 slides
Projekti Biologji por
Projekti BiologjiProjekti Biologji
Projekti BiologjiErjonaHaka
209 visualizações13 slides
Bio por
BioBio
Biogili14
526 visualizações32 slides
Esi kancer por
Esi kancerEsi kancer
Esi kancershkolla-arianiti
398 visualizações6 slides

Similar a Semundjet kanceri(16)

Projekt.docx 2.. por Peci Ademaj
Projekt.docx 2..Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..
Peci Ademaj2.2K visualizações
Projekt biologji xc por Google
Projekt biologji xcProjekt biologji xc
Projekt biologji xc
Google3.9K visualizações
Biologjia por nida63
BiologjiaBiologjia
Biologjia
nida633.1K visualizações
Projekti Biologji por ErjonaHaka
Projekti BiologjiProjekti Biologji
Projekti Biologji
ErjonaHaka209 visualizações
Bio por gili14
BioBio
Bio
gili14526 visualizações
Esi kancer por shkolla-arianiti
Esi kancerEsi kancer
Esi kancer
shkolla-arianiti398 visualizações
KANCERI I KOLONIT por Besmir Grizhja
KANCERI I KOLONITKANCERI I KOLONIT
KANCERI I KOLONIT
Besmir Grizhja2.4K visualizações
Bimet mjekesore ne kancer por AnitaKrasniqi4
Bimet mjekesore ne kancerBimet mjekesore ne kancer
Bimet mjekesore ne kancer
AnitaKrasniqi4228 visualizações
Kanceri dhe gjenetika por Kasandra Bilali
Kanceri dhe gjenetikaKanceri dhe gjenetika
Kanceri dhe gjenetika
Kasandra Bilali2.7K visualizações
Semundjet e gjakut por Exhitah Vasija
Semundjet e gjakutSemundjet e gjakut
Semundjet e gjakut
Exhitah Vasija11.6K visualizações
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS por Marjan Dodaj
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINSINFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
Marjan Dodaj851 visualizações
Patogjeneza molekular e kancerit !!!! por #MesueseAurela Elezaj
Patogjeneza molekular e kancerit !!!!Patogjeneza molekular e kancerit !!!!
Patogjeneza molekular e kancerit !!!!
#MesueseAurela Elezaj798 visualizações
TK por Ramadan Lohaj
TKTK
TK
Ramadan Lohaj884 visualizações
biologjia dhe shendeti por Arens Rapushi
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendeti
Arens Rapushi4K visualizações
Karcinomat e pankreasit por Donjet Bislimi
Karcinomat e pankreasitKarcinomat e pankreasit
Karcinomat e pankreasit
Donjet Bislimi1.1K visualizações
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptx por AlbianaSyla1
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptxKANCERI I QAFES SE MITRES.pptx
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptx
AlbianaSyla140 visualizações

Mais de Melissa Cani

Statistike dhe probabilitet por
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetMelissa Cani
39.8K visualizações14 slides
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi) por
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Melissa Cani
8.3K visualizações14 slides
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori) por
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Melissa Cani
5.1K visualizações12 slides
Ds ( Down Syndrone) por
Ds ( Down Syndrone)Ds ( Down Syndrone)
Ds ( Down Syndrone)Melissa Cani
2.1K visualizações17 slides
Adoleshenca por
AdoleshencaAdoleshenca
AdoleshencaMelissa Cani
24.9K visualizações21 slides
Obeziteti por
ObezitetiObeziteti
ObezitetiMelissa Cani
13.1K visualizações9 slides

Mais de Melissa Cani(9)

Statistike dhe probabilitet por Melissa Cani
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitet
Melissa Cani39.8K visualizações
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi) por Melissa Cani
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Melissa Cani8.3K visualizações
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori) por Melissa Cani
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Melissa Cani5.1K visualizações
Ds ( Down Syndrone) por Melissa Cani
Ds ( Down Syndrone)Ds ( Down Syndrone)
Ds ( Down Syndrone)
Melissa Cani2.1K visualizações
Adoleshenca por Melissa Cani
AdoleshencaAdoleshenca
Adoleshenca
Melissa Cani24.9K visualizações
Obeziteti por Melissa Cani
ObezitetiObeziteti
Obeziteti
Melissa Cani13.1K visualizações
Anoreksia por Melissa Cani
AnoreksiaAnoreksia
Anoreksia
Melissa Cani238 visualizações
Anoreksia por Melissa Cani
AnoreksiaAnoreksia
Anoreksia
Melissa Cani1.6K visualizações
Fosile por Melissa Cani
FosileFosile
Fosile
Melissa Cani4.2K visualizações

Semundjet kanceri

 • 1. Semundjet i kane rrenjet tek gjenet Kanceri, nje forme e rebelimit qelizor
 • 2. Kanceri  Trupi është i përbërë prej qelizave të vogla. Qelizat normale të organizmit zhvillohen dhe vdesin në një mënyrë të kontrolluar. Ndonjëherë qelizat vazhdojnë të ndahen dhe të rriten pa kontrollin e zakonshëm, duke shkaktuar rritje anormale të quajtura tumor.  Nëse tumori nuk ndodh në afërsi të indeve dhe pjesëve të trupit, ai quhet tumor beninj ose jo- kanceroz. Tumoret beninje rrallë ndodh të jenë kërcënuese për jetën.  Nëse tumori pushton dhe shkatërron qelizat në afërsi të indeve, ai quhet tumor malinj, ose kancer. Kanceret ndonjëherë mund të jenë kërcënuese për jetën. Qelizat kanceroze mund po ashtu të shpërndahen në pjesë të ndryshme të organizmit përmes enëve të gjakut dhe kanaleve limfatike
 • 3.  Njihen 4 tipa te Kancerave : KARCINOMAT, SARKOMAT, LEUKEMIA ,LYMFOMA.  1)Karcinomat janë kancere qe rrjedhin nga indet epiteliale dhe përfshijnë rreth 80-90 % te numrit te përgjithshëm te kancerave.  2)Sarkomat janë tumore te indit lidhor.  3)Leucemia është kancer i tipit qe karakterizohet me rritje shume te shpejt te
 • 4. Kanceri i lekures  Kanceri I lekures eshte forma me e shpeshte e kancerit.Ne vendin tone si nje vend mesdhetar me rrezatim te larte diellor, kanceri I lekures eshte shume I shpeshte.
 • 5. Melanoma  Melanoma eshte forma me e rrezikshme malinje e kancerit te lekures qe zhvillohet nga rritja e pakontrolluar e qelizave melanoma. Melanoma mund te shfaqet papritur ose mund te zhvillohet mbi nje nishan ekzistues.
 • 6. Kanceri i gjakut (Leucemia)  Leucemia është kancer i cili fillon në indin që krijon gjakun. Ekzistojnë dy lloje të leucemisë: ajo kronike dhe leucemia akute, të cilat bazohen kryesisht në atë se sa shpejt sëmundja paraqitet dhe përkeqësohet. Te leucemia kronike, përkeqësimi i sëmundjes zakonisht ndodh ngadalë, ndërsa te ajo akute, zakonisht përkeqësohet shpejt. Leucemia kronike Në fazat e hershme të leucemisë kronike, qelizat leucemike ende mund të bëjnë një pjesë të punës të qelizave
 • 7.  Njerëzit mund të mos kenë simptoma së pari. Megjithatë, mjekët shpesh e kuptojnë se pacienti ka leucemi kronike gjatë ndonjë kontrolli rutinë – edhe kur nuk ka asnjë simptomë. Në rastin e leucemisë akute, qelizat leucemike nuk mund të bëjnë asnjërën prej punëve të qelizave të bardha normale të gjakut. Numri i qelizave leucemike rritet me shpejtësi, prandaj leucemia akute zakonisht përkeqësohet shpejt.
 • 8. Kanceri i stomakut  Kanceri i stomakut është një ndër tumoret malinje më të shpeshta, përgjegjës për një numër të madh vdekjesh në vit në Shqipëri. Cilat llojet më të përhapura të kancerit Janë më shumë se 9200 njerëz që vuajnë nga kanceri në stomak. Tre janë llojet kryesore të kancerit në stomak: limfatik, tumori i stomakut, dhe tumori kancerogjen. •Limfatik, janë kancere të indeve të sistemit imunitar që ndonjëherë gjendet në “muret” e stomakut. •Tumori i stomakut zhvillohet nga indet e
 • 9.  Tumoret kancerogjene janë tumoret e qelizave të stomakut. Cilat janë shkaqet e sëmundjes Infeksioni përcaktohet si një nga shkaqet kryesorë. Kanceri shfaqet atëherë kur një pjesë shumë e vogël e mekanizmit të qelizës nuk funksionon në mënyrën e duhur. Kanceri në stomak është më shumë i përhapur tek meshkujt, sidomos pas moshës 60-vjeçare.
 • 10. Kanceri i veshkave  Kanceri i veshkave është kanceri i cili krijohet në indin e veshkave. Kanceri i veshkave përfshin këto dy lloje të kancereve: 1)karcinoma e qelizave veshkore (kanceri që krijohet në mbështjellësin e gypave shumë të vegjël të veshkave të cilat filtrojnë gjakun dhe largojnë produktet e panevojshme) 2)karcinoma e legenit të veshkave (që formohet në qendër të veshkave ku mblidhet urina).
 • 11. Kanceri i mushkerive  Kanceri i mushkërisë është një nga problemet kryesore të shëndetit në vendin tonë ashtu si edhe në të gjithë botën... Në ditët e sotme kanceri i mushkërisë është shkaku kryesor i vdekjeve nga kanceri për të dy gjinitë. Në vendet e zhvilluara çdo vit numri i personave që vdesin nga kanceri i mushkërisë është më i madh se numri total i personave që vdesin nga kanceri i gjirit, prostatës, zorrës së trashë dhe pankreasit.
 • 12.  Kanceri i mushkërisë është kanceri më ”vdekjeprurës” të cilit i njihet shkaku. Duke u krahasuar me llojet e tjera të kancereve, kanceri i mushkërisë përhapet më shpejt dhe sidomos në fazat e fundit përhapet në kraharor dhe prek edhe organet kryesore për jetën që ndodhen prane ose përhapet me anë të gjakut në organe të tjera të trupit.
 • 13. Kanceri i gjirit  Kanceri i gjirit është forma më e shpeshtë e kancerit që prek femrat, por jo më edhe shkaktari kryesor i vdekjeve nga kanceri. Rreth një në tetë femra diagnostikohen me kancer të gjirit çdo vit. Shkaktarët e saktë të kancerit të gjirit kurrë nuk mund të konfirmohen. Mjekët rrallë mund ta kuptojnë se pse një femër ka zhvilluar kancer dhe një tjetër jo. Megjithatë goditja, lëndimi ose prekja e gjinjve nuk shkakton kancer. Dhe, kanceri i gjirit nuk është i ngjitshëm
 • 14. Studimet kanë gjetur këto faktorë të rrezikut për kancerin e gjirit:  Mosha  Histori personale shëndetësore  Histori familjare shëndetësore  Ndryshime të caktuara gjenetike  Terapia e rrezatimit në gjoks  Raca  Mungesa e aktivitetit fizik  Pirja e alkoolit
 • 15. Punuan : Melissa Cani Marsila Mema Milena Keshteja Marian Zhuri