Projekt Matematike

Matilda Gremi
Matilda GremiTravel Agent em Next Travel & Tours
Projekt:Matematicjenet e njohur
Lenda:Matematik.
Cfare eshte Matematika?
Fjala "matematikë" vjen nga gjuha e lashtë greke që do të
thotë mësim,studim, shkencë, përveç kësaj ajo përgjatë kohëve ka
marrë një kuptim më të ngushtë dhe më teknik që do të thotë "studim
matematik―
Matematika përbën një fushë të njohurive abstrakte të ndërtuara me
ndihmën e arsyetimeve logjike mbi koncepte të tilla si numrat, figurat,
strukturat dhe transformime.Ajo dallohet nga shkencat tjera për një lidhje
të veçantë që ka ajo me realitetin,ka një natyre të pastër intelektuale,e
bazuar tek një seri aksiomash të deklaruara të vërteta ose mbi disa
postulate përkohësisht të pranuara.Një pohim matematikor – i quajtur
përgjithësisht teoremë ose propozicion konsiderohet i vërtetë nëse
procesi i vërtetimit formal që përcakton vlefshmërinë e saj respekton një
strukturë arsyetuese logjike-deduktive.
Pitagora
Pitagora lindi afërsisht në vitin 592 p.e.s. dhe vdiq 486
p.e.s., ishte matematikan dhe filozof grek. Që i vogël
shfaqi shumë dhunti të veçanta që më vonë do të krijojnë
një legjendë, që e do të jetë i biri i Apollonit.Pitagora
është shumë i njohur me teoremëm e tij në matematikë,
e cila njihet si "Teorema e Pitagorës" e cila shprehet
me barazimin .
Arkimedi.
Arkimedi jetoi rreth viteve 287 p.e.s. 212 p.e.s.qe
një matematikan fizikant,inxhinier,astronom dhe filozof i
lashtësise.Thuhet nga disa historianë e matematikanë të
jetë matematikani më i madh i lashtësisë.Mendohet te
kete zbuluar parimin e dendesise dhe pluskimit, i njohur
edhe si "Parimi i Arkimedit" qe sipas gojedhenes e zbuloi
ndersa ai po lahej ne nje vaske (doli jashe neper rruge
duke bertitur "Eureka (evrika)" - (E gjeta)
Talesi Teorema e Talesit
Teorema e Talesit thotë se: Nëse
A,B dhe C janë pika të një vije
rrethore të tilla që segmenti AC
është diametër i vijës rrethore
atëherë këndi ABC është kënd i
drejtë.
Teorema e anasjelltë e Talesit
Teorema e anasjelltë e Talesit thotë
se: Hipotenuza e trekëndëshit
kënddrejt është diametër i rrethit të
jashtashkruar.
Talesi i Miletit lindi më 624
p.e.s. dhe vdiq më 552
p.e.s., ishte filozof dhe
matematikan antik. Autor i
veprave filozofike të cilat më
vonë nga shumë
shkencëtarë merren si
pikënisje e punës së tyre.
Historia
Tales nuk është i pari që e
zbuloi teoremën, dihet se
këtë teoremë e zotëronin
Egjiptianët dhe Babilonasit e
vjetër të cilët e përdornin por
pa e vërtetuar. Talesi është i
pari që dha vërtetimin e saj
prandaj ajo sot mban emrin
e tij.
Carl Friedrich Gauss
Carl Friedrich Gauss (30 prill1777 — 23 shkurt 1855) ishte një
matematikan gjerman dhe shkencëtar që ndihmoi dukshëm në shumë
fusha, duke përfshirë teorinë e numrave analizën gjeometrinë
diferenciale gjeodezinë magnetizmin astronominëdhe optikën
Nganjëherë i njohur si "princi i matematikës", Gausi pati një ndikim të
shquar në shumë fusha të matematikës dhe shkencës dhe është
rradhitur pranë Ojlerit,Njutonit dhe Arkimedit si një nga matematikanët
më të mëdhenj të historisë.
Leonard Euler
Leonhard Paul Euler, (15 Prill 1707 Basel, Zvicër– 7 shtator, 1783
Saint Petersburg, Rusi), ishte matematikan dhe fizikan zviceran i cili
kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij në Rusi dhe Gjermani.
Euler bëri zbulime të rëndësishme në fusha të ndryshme si Njehsim
diferencial dhe teoria e grafeve. Ai gjithashtu për herë të parë paraqiti
pjesën më të madhe të terminologjisë dhe nocioneve moderne
matematike, pjesërisht për analizën matematike, sikur është nocioni
i funksionit matematik.Gjithashtu është i njohur për punën e tij
në mekanikë, optikë dhe astronomi.
Euler konsiderohet të jetë matematikani më i madh i shekullit të XVIII
dhe një ndër më të mëdhenjtë i të gjitha kohërave. Gjithashtu është më
frytdhënësi, përmbledhja e punimeve të e tij përfshinë 60–80 vëllime
faqe çerekësh.Deklarata e dhënë nga Pierre-Simon Laplace shpreh
influencën që pati Euler në matematikë, ai thotë: "Lexojeni Eulerin,
lexojeni Eulerin, ai është mësuesi i të gjithë neve."
Euklidi
Euklidi rreth 365 – 275 p.e.s.) është themelues i metodës aksiomatike në gjeometri. Ai të
gjitha njohuritë gjeometrike por edhe matematike të kohës së vet i përmblodhi dhe i
sistematizoi në 13 libra të cillat njihen me titullin Elementet.
Teorema e dyte e Euklidit
Ne trekendeshin
kenddrejt,cdo katet eshte
i mesem i perpjesshem
ndermjet hipotenuzes dhe
projeksionit te tij mbi
hipotenuze
AC2=AH*AB
Teorema e pare e Ekulidit
Ne trekendeshin
kenddrej,lartesia e hequr nga
kulmi i kendit te drejte eshte e
mesme e perpjesshme
ndermejet te kateteve me
hipotenuzen.
CH2=AH*BH
THENJE PER MATEMATIKEN
1) Matematika eshte mbreteresha e shkences, kurse aritmetika
mbreteresha e matematikes. (K. GAUSS)
2) Shkenca arrin persosjen vetem atehere kur arrin te perdore
matematiken. (K.MARKS)
3) Matematika është alfabeti që zoti ka shkruar universin.
(Galileo Galilei)
4) Matematika ëshë metafizika e arsyetimit, ndërsa feja ëshë
metafizika e zemrës (Gabriele Martufi)
5) Dashuria është motorri i jetës, matematika është motori i
shkencës (Gabriele Martufi)
Projekt Matematike
1 de 10

Recomendados

matematika projekt por
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
62.7K visualizações9 slides
Matematika ne jeten e perditshme por
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
150.9K visualizações15 slides
Lidhja e matematikes me lendet e tjera por
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraolinuhi
44.3K visualizações15 slides
Thënie të arta për matematiken por
Thënie të arta për matematikenThënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematikenFaton Hyseni
16.7K visualizações4 slides
Historia e zhvillimit te matematikes por
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
203.6K visualizações93 slides
MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1 por
MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1
MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1#MesueseAurela Elezaj
49K visualizações13 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi por
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
67.1K visualizações5 slides
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI por
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI Emiljano Vladi
3.2K visualizações24 slides
Siguria e fëmijëve në internet por
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetenis vladi
18.1K visualizações11 slides
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara por
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraErvis Cara
11.3K visualizações50 slides
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme por
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
53K visualizações27 slides
Kimia ne jeten e perditshme por
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
86.7K visualizações14 slides

Mais procurados(20)

Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi por FlavioHabilaj
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
FlavioHabilaj67.1K visualizações
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI por Emiljano Vladi
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI
Emiljano Vladi3.2K visualizações
Siguria e fëmijëve në internet por enis vladi
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
enis vladi18.1K visualizações
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara por Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Ervis Cara11.3K visualizações
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme por sidorelahalilaj113
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
sidorelahalilaj11353K visualizações
Kimia ne jeten e perditshme por Orven Bregu
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.7K visualizações
Lidhja e matematikes me lendet e tjera por Resli Zaganjori
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Resli Zaganjori11.6K visualizações
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi por Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.5K visualizações
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar por Diana Lamaj
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Diana Lamaj21.6K visualizações
Mjedisi por Megi Collaku
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Megi Collaku171.3K visualizações
Sëmundjet gjenetike por XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K visualizações
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona por #MesueseAurela Elezaj
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
#MesueseAurela Elezaj16.2K visualizações
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo por Aldrin Pashku
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Aldrin Pashku10K visualizações
Historiku matematika por Arjan Shahinlli
Historiku matematikaHistoriku matematika
Historiku matematika
Arjan Shahinlli4K visualizações
Historia e numrit por jola cenollari
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
jola cenollari57.4K visualizações
PROJEKT tema:hekuri por romina balla
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri
romina balla58K visualizações
LIDHJA E MATEMATIKES ME SHKENCAT E TJERA MATEMATIKA DHE MUZIKA por #MesueseAurela Elezaj
 LIDHJA E MATEMATIKES ME SHKENCAT E TJERA MATEMATIKA DHE MUZIKA LIDHJA E MATEMATIKES ME SHKENCAT E TJERA MATEMATIKA DHE MUZIKA
LIDHJA E MATEMATIKES ME SHKENCAT E TJERA MATEMATIKA DHE MUZIKA
#MesueseAurela Elezaj27.1K visualizações
Gazeta e shkolles por Valeria Baçi
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148.2K visualizações
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit por xhulia osmanllari
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
xhulia osmanllari206.7K visualizações
Energjia, llojet dhe perdorimi por BlerinaMuobega
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.7K visualizações

Destaque

Projekt matematike por
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematikeSejda Meça
35.6K visualizações26 slides
Projekt Matemaik - Matjet e Paarritshme por
Projekt Matemaik - Matjet e PaarritshmeProjekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Projekt Matemaik - Matjet e PaarritshmeMarinela Abedini
9.6K visualizações6 slides
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig... por
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...Oksana Kamberi
17.9K visualizações17 slides
Matematicienë të shquar por
Matematicienë të shquarMatematicienë të shquar
Matematicienë të shquarKlea Vyshka
21.1K visualizações7 slides
Projekt matematike por
Projekt matematike Projekt matematike
Projekt matematike XhuLia Muca
75.7K visualizações13 slides
Paraqitjet grafike por
Paraqitjet grafikeParaqitjet grafike
Paraqitjet grafikeMenaxherat
32.6K visualizações24 slides

Destaque(20)

Projekt matematike por Sejda Meça
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematike
Sejda Meça35.6K visualizações
Projekt Matemaik - Matjet e Paarritshme por Marinela Abedini
Projekt Matemaik - Matjet e PaarritshmeProjekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Projekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Marinela Abedini9.6K visualizações
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig... por Oksana Kamberi
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...
Oksana Kamberi17.9K visualizações
Matematicienë të shquar por Klea Vyshka
Matematicienë të shquarMatematicienë të shquar
Matematicienë të shquar
Klea Vyshka21.1K visualizações
Projekt matematike por XhuLia Muca
Projekt matematike Projekt matematike
Projekt matematike
XhuLia Muca75.7K visualizações
Paraqitjet grafike por Menaxherat
Paraqitjet grafikeParaqitjet grafike
Paraqitjet grafike
Menaxherat32.6K visualizações
Applying Bourdieu's Field Theory to MLS Curricula Development. Charlotte Nord... por LIBER Europe
Applying Bourdieu's Field Theory to MLS Curricula Development. Charlotte Nord...Applying Bourdieu's Field Theory to MLS Curricula Development. Charlotte Nord...
Applying Bourdieu's Field Theory to MLS Curricula Development. Charlotte Nord...
LIBER Europe1.9K visualizações
Fotografia por hcaslides
FotografiaFotografia
Fotografia
hcaslides11K visualizações
Piktura dhe fotografia 1 por Lili Liljana
Piktura dhe fotografia 1Piktura dhe fotografia 1
Piktura dhe fotografia 1
Lili Liljana4.6K visualizações
funksioni por koralda
funksioni funksioni
funksioni
koralda21.9K visualizações
Funksioni por koralda
FunksioniFunksioni
Funksioni
koralda44.7K visualizações
Trigonometri por Valeria Baçi
TrigonometriTrigonometri
Trigonometri
Valeria Baçi37K visualizações
Matematika 10 por Valiana Rama
Matematika 10Matematika 10
Matematika 10
Valiana Rama15.3K visualizações
Pune me projekt pitagora por Dhimitër Boçe
Pune me projekt pitagoraPune me projekt pitagora
Pune me projekt pitagora
Dhimitër Boçe15.6K visualizações
Pitagora por Pranvera Gila
PitagoraPitagora
Pitagora
Pranvera Gila6.7K visualizações
Projekt matematike por Ueda Rrukaj
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematike
Ueda Rrukaj9.1K visualizações
Trekendeshat dhe simbolet por Lediø Bøjka
Trekendeshat dhe simboletTrekendeshat dhe simbolet
Trekendeshat dhe simbolet
Lediø Bøjka53.8K visualizações
Syprina e trekëndëshit por Adelina Fejzulla
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
Adelina Fejzulla116.9K visualizações
Pitagora por jola cenollari
PitagoraPitagora
Pitagora
jola cenollari5.3K visualizações
Teirema e pitagorëskl7 por Besjona Jusufi
Teirema e pitagorëskl7Teirema e pitagorëskl7
Teirema e pitagorëskl7
Besjona Jusufi4K visualizações

Similar a Projekt Matematike

MATEMATIKA por
MATEMATIKAMATEMATIKA
MATEMATIKAEmiljano Vladi
927 visualizações24 slides
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptx por
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptxMatematika dhe historia e saj KL 7.pptx
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptxRejanJara
6 visualizações42 slides
Matematik por
MatematikMatematik
MatematikXhensila Qyra
18.4K visualizações17 slides
Fizikanet e medhenj por
Fizikanet e medhenj Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj Diana Lamaj
15.1K visualizações17 slides
PORTOFOLI I PROJEKTIT ...GAUSI por
PORTOFOLI I PROJEKTIT ...GAUSI PORTOFOLI I PROJEKTIT ...GAUSI
PORTOFOLI I PROJEKTIT ...GAUSI #MesueseAurela Elezaj
4.4K visualizações27 slides
Universi por
UniversiUniversi
UniversiEGLI TAFA
1.2K visualizações13 slides

Similar a Projekt Matematike(11)

MATEMATIKA por Emiljano Vladi
MATEMATIKAMATEMATIKA
MATEMATIKA
Emiljano Vladi927 visualizações
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptx por RejanJara
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptxMatematika dhe historia e saj KL 7.pptx
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptx
RejanJara6 visualizações
Matematik por Xhensila Qyra
MatematikMatematik
Matematik
Xhensila Qyra18.4K visualizações
Fizikanet e medhenj por Diana Lamaj
Fizikanet e medhenj Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj
Diana Lamaj15.1K visualizações
PORTOFOLI I PROJEKTIT ...GAUSI por #MesueseAurela Elezaj
PORTOFOLI I PROJEKTIT ...GAUSI PORTOFOLI I PROJEKTIT ...GAUSI
PORTOFOLI I PROJEKTIT ...GAUSI
#MesueseAurela Elezaj4.4K visualizações
Universi por EGLI TAFA
UniversiUniversi
Universi
EGLI TAFA1.2K visualizações
3 fizikantet me te njohur por Aldrin Pashku
3 fizikantet me te njohur3 fizikantet me te njohur
3 fizikantet me te njohur
Aldrin Pashku8.3K visualizações
RUBRIKA : TE FAMSHEM ...ALBERT AJNSHTANJ por #MesueseAurela Elezaj
 RUBRIKA : TE FAMSHEM ...ALBERT AJNSHTANJ RUBRIKA : TE FAMSHEM ...ALBERT AJNSHTANJ
RUBRIKA : TE FAMSHEM ...ALBERT AJNSHTANJ
#MesueseAurela Elezaj1.5K visualizações
Historia e matematikës p por Arjan Hoxha
Historia e matematikës pHistoria e matematikës p
Historia e matematikës p
Arjan Hoxha7K visualizações
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!! por #MesueseAurela Elezaj
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!
#MesueseAurela Elezaj27.8K visualizações
Matematika por Xhensila Qyra
MatematikaMatematika
Matematika
Xhensila Qyra9.8K visualizações

Mais de Matilda Gremi

Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit por
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i KolonitRektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i KolonitMatilda Gremi
1.6K visualizações39 slides
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS por
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDSKUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDSMatilda Gremi
2.5K visualizações21 slides
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror por
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorKomplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorMatilda Gremi
8.9K visualizações36 slides
Politikat Efektive per Izolimin e Pacienteve por
Politikat Efektive per Izolimin e PacientevePolitikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
Politikat Efektive per Izolimin e PacienteveMatilda Gremi
845 visualizações15 slides
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi por
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne ShqiperiProjekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne ShqiperiMatilda Gremi
10.8K visualizações16 slides
"Greqia e lashte" Projekt Historie por
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt HistorieMatilda Gremi
23.1K visualizações11 slides

Mais de Matilda Gremi(14)

Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit por Matilda Gremi
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i KolonitRektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Matilda Gremi1.6K visualizações
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS por Matilda Gremi
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDSKUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
Matilda Gremi2.5K visualizações
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror por Matilda Gremi
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorKomplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Matilda Gremi8.9K visualizações
Politikat Efektive per Izolimin e Pacienteve por Matilda Gremi
Politikat Efektive per Izolimin e PacientevePolitikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
Politikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
Matilda Gremi845 visualizações
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi por Matilda Gremi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne ShqiperiProjekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Matilda Gremi10.8K visualizações
"Greqia e lashte" Projekt Historie por Matilda Gremi
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie
Matilda Gremi23.1K visualizações
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi" por Matilda Gremi
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
Matilda Gremi2.8K visualizações
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis" por Matilda Gremi
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Matilda Gremi62.7K visualizações
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone por Matilda Gremi
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten toneRoli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
Matilda Gremi6.8K visualizações
Projekt gjeografie por Matilda Gremi
Projekt gjeografieProjekt gjeografie
Projekt gjeografie
Matilda Gremi23.1K visualizações
Projekt fizike por Matilda Gremi
Projekt fizikeProjekt fizike
Projekt fizike
Matilda Gremi18.6K visualizações
Aparati i ekskretimit por Matilda Gremi
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimit
Matilda Gremi37.9K visualizações
Sindroma down por Matilda Gremi
Sindroma downSindroma down
Sindroma down
Matilda Gremi7.5K visualizações
Projekt ngrohja globale por Matilda Gremi
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
Matilda Gremi88.4K visualizações

Projekt Matematike

 • 2. Cfare eshte Matematika? Fjala "matematikë" vjen nga gjuha e lashtë greke që do të thotë mësim,studim, shkencë, përveç kësaj ajo përgjatë kohëve ka marrë një kuptim më të ngushtë dhe më teknik që do të thotë "studim matematik― Matematika përbën një fushë të njohurive abstrakte të ndërtuara me ndihmën e arsyetimeve logjike mbi koncepte të tilla si numrat, figurat, strukturat dhe transformime.Ajo dallohet nga shkencat tjera për një lidhje të veçantë që ka ajo me realitetin,ka një natyre të pastër intelektuale,e bazuar tek një seri aksiomash të deklaruara të vërteta ose mbi disa postulate përkohësisht të pranuara.Një pohim matematikor – i quajtur përgjithësisht teoremë ose propozicion konsiderohet i vërtetë nëse procesi i vërtetimit formal që përcakton vlefshmërinë e saj respekton një strukturë arsyetuese logjike-deduktive.
 • 3. Pitagora Pitagora lindi afërsisht në vitin 592 p.e.s. dhe vdiq 486 p.e.s., ishte matematikan dhe filozof grek. Që i vogël shfaqi shumë dhunti të veçanta që më vonë do të krijojnë një legjendë, që e do të jetë i biri i Apollonit.Pitagora është shumë i njohur me teoremëm e tij në matematikë, e cila njihet si "Teorema e Pitagorës" e cila shprehet me barazimin .
 • 4. Arkimedi. Arkimedi jetoi rreth viteve 287 p.e.s. 212 p.e.s.qe një matematikan fizikant,inxhinier,astronom dhe filozof i lashtësise.Thuhet nga disa historianë e matematikanë të jetë matematikani më i madh i lashtësisë.Mendohet te kete zbuluar parimin e dendesise dhe pluskimit, i njohur edhe si "Parimi i Arkimedit" qe sipas gojedhenes e zbuloi ndersa ai po lahej ne nje vaske (doli jashe neper rruge duke bertitur "Eureka (evrika)" - (E gjeta)
 • 5. Talesi Teorema e Talesit Teorema e Talesit thotë se: Nëse A,B dhe C janë pika të një vije rrethore të tilla që segmenti AC është diametër i vijës rrethore atëherë këndi ABC është kënd i drejtë. Teorema e anasjelltë e Talesit Teorema e anasjelltë e Talesit thotë se: Hipotenuza e trekëndëshit kënddrejt është diametër i rrethit të jashtashkruar. Talesi i Miletit lindi më 624 p.e.s. dhe vdiq më 552 p.e.s., ishte filozof dhe matematikan antik. Autor i veprave filozofike të cilat më vonë nga shumë shkencëtarë merren si pikënisje e punës së tyre. Historia Tales nuk është i pari që e zbuloi teoremën, dihet se këtë teoremë e zotëronin Egjiptianët dhe Babilonasit e vjetër të cilët e përdornin por pa e vërtetuar. Talesi është i pari që dha vërtetimin e saj prandaj ajo sot mban emrin e tij.
 • 6. Carl Friedrich Gauss Carl Friedrich Gauss (30 prill1777 — 23 shkurt 1855) ishte një matematikan gjerman dhe shkencëtar që ndihmoi dukshëm në shumë fusha, duke përfshirë teorinë e numrave analizën gjeometrinë diferenciale gjeodezinë magnetizmin astronominëdhe optikën Nganjëherë i njohur si "princi i matematikës", Gausi pati një ndikim të shquar në shumë fusha të matematikës dhe shkencës dhe është rradhitur pranë Ojlerit,Njutonit dhe Arkimedit si një nga matematikanët më të mëdhenj të historisë.
 • 7. Leonard Euler Leonhard Paul Euler, (15 Prill 1707 Basel, Zvicër– 7 shtator, 1783 Saint Petersburg, Rusi), ishte matematikan dhe fizikan zviceran i cili kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij në Rusi dhe Gjermani. Euler bëri zbulime të rëndësishme në fusha të ndryshme si Njehsim diferencial dhe teoria e grafeve. Ai gjithashtu për herë të parë paraqiti pjesën më të madhe të terminologjisë dhe nocioneve moderne matematike, pjesërisht për analizën matematike, sikur është nocioni i funksionit matematik.Gjithashtu është i njohur për punën e tij në mekanikë, optikë dhe astronomi. Euler konsiderohet të jetë matematikani më i madh i shekullit të XVIII dhe një ndër më të mëdhenjtë i të gjitha kohërave. Gjithashtu është më frytdhënësi, përmbledhja e punimeve të e tij përfshinë 60–80 vëllime faqe çerekësh.Deklarata e dhënë nga Pierre-Simon Laplace shpreh influencën që pati Euler në matematikë, ai thotë: "Lexojeni Eulerin, lexojeni Eulerin, ai është mësuesi i të gjithë neve."
 • 8. Euklidi Euklidi rreth 365 – 275 p.e.s.) është themelues i metodës aksiomatike në gjeometri. Ai të gjitha njohuritë gjeometrike por edhe matematike të kohës së vet i përmblodhi dhe i sistematizoi në 13 libra të cillat njihen me titullin Elementet. Teorema e dyte e Euklidit Ne trekendeshin kenddrejt,cdo katet eshte i mesem i perpjesshem ndermjet hipotenuzes dhe projeksionit te tij mbi hipotenuze AC2=AH*AB Teorema e pare e Ekulidit Ne trekendeshin kenddrej,lartesia e hequr nga kulmi i kendit te drejte eshte e mesme e perpjesshme ndermejet te kateteve me hipotenuzen. CH2=AH*BH
 • 9. THENJE PER MATEMATIKEN 1) Matematika eshte mbreteresha e shkences, kurse aritmetika mbreteresha e matematikes. (K. GAUSS) 2) Shkenca arrin persosjen vetem atehere kur arrin te perdore matematiken. (K.MARKS) 3) Matematika është alfabeti që zoti ka shkruar universin. (Galileo Galilei) 4) Matematika ëshë metafizika e arsyetimit, ndërsa feja ëshë metafizika e zemrës (Gabriele Martufi) 5) Dashuria është motorri i jetës, matematika është motori i shkencës (Gabriele Martufi)