O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Адитивно и суптрактивно мешање на боите

3.243 visualizações

Publicada em

оптика

Publicada em: Ciências
 • You can hardly find a student who enjoys writing a college papers. Among all the other tasks they get assigned in college, writing essays is one of the most difficult assignments. Fortunately for students, there are many offers nowadays which help to make this process easier. The best service which can help you is ⇒ www.HelpWriting.net ⇐
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui
 • М.С КОМЕНТАР ОД ФИЗИЧАР ОД ДРУГ АГОЛ НА ГЛЕДАЊЕ НА БОИТЕ :Секоја боја околу нас има свое значење и ни буди различни чувства. Добрата комбинација од бои, често може да се покаже како клучна за успех при работата, уредувањето на домот, промовирањето на некое добро или услуга и слично. Која боја вам ви е омилена?Црвената е бојата на огнот и на крвта, па токму затоа таа асоцира на енергија, војна, опасност, сила, моќ, одлучност, страст, копнеж и љубов. Црвената е емотивно интензивна боја. Таа го забрзува човечкиот метаболизам и дишењето и го зголемува крвниот притисок. Таа има голема видливост, па токму затоа сообраќајните знаци, семафорите и противпожарните апарати ја содржат токму неа. Во хералдиката, црвената се користи за означување храброст. Оваа боја се наоѓа и на многу национални знамиња. Значењето на боите околу нас Црвената ги поставува текстот и сликите во преден план. Може да се користи за да се акцентираат некои работи, кои можат да го натераат човекот да донесе некои брзи одлуки, како на пример „Купи сега“ или „Кликни тука“. Во маркетингот, црвената боја најчесто се користи да пробуди еротски чувства. Црвената боја својата најширока примена ја наоѓа во обележувањето на нешто што е опасно. Исто така, таа се применува и за асоцирање на енергија, па така може да се користи за промоција на енергетски пијалаци, игри, автомобили и друго. Светло-црвена: радост, сексуалност, страст, чувствителност и љубов Розова: романтика, љубов, пријателство, женски квалитети и пасивност Темно-црвена: енергија, волја, бес, лутина, лидерство, храброст, тага, злоба и гнев Кафеава: машки квалитети и стабилност Црвено-кафеава: жетва и есен Портокаловата ја комбинира енергијата од црвената и среќата од жолтата. Таа се поврзува со радост, сонце и тропски предели. Портокаловата боја претставува ентузијазам, фасцинација, среќа, креативност, решителност, атракција, успех, охрабрување и поттикнување. Во човечките очи, портокаловата е многу жешка боја, па така му дава чувство на топлина. Сепак, портокаловата не е толку агресивна како црвената. Портокаловата боја го зголемува нивото на кислород во мозокот, произведува заживувачки ефект и ја стимулира менталната активност. Таа е мошне прифатлива помеѓу младите луѓе. Како цитрусна боја, портокаловата се поврзува со здрава храна и таа го стимулира апетитот. Портокаловата е бојата на есента и жетвата. Во хералдиката, оваа боја е симбол на сила и издржливост.
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui

Адитивно и суптрактивно мешање на боите

 1. 1. АДИТИВНО И СУПТРАКТИВНО МЕШАЊЕ НА БОИТЕ КАКО ЧОВЕЧКОТО ОКО РАЗЛИКУВА БОИ  
 2. 2. КАКО ГИ ГЛЕДАМЕ РАЗЛИЧНИТЕ БОИ •Стапчињата реагираат на  интензитет на светлина;   •Чепчињата се концентрирани  во центарот на мрежницата ,   тие се осетливи на бои , а за  да можат да функционираат  им е потребно повеќе  светлина. стапчиња чепчиња
 3. 3. Човечкото око може да види илјадници бои.  Мрежницата има само три типа на клетки кои се  осетливи на бои: • Чепчиња што реагираат на црвена светлина, •Чепчиња што реагираат на зелена светлина; •Чепчиња што реагираат на сина светлина. Спектрални бои
 4. 4. Спектрални бои Боите кои се добиваат со мешањето на две или три примарни (основни) бои се викаат : ДОПОЛНИТЕЛНИ БОИ Дополнителни бои
 5. 5. Како се мешаат спектралните бои? Мешањето на две основни бои при што се добива друга боја се вика: АДИТИВНО МЕШАЊЕ на боите.
 6. 6. Како се мешаат сликарските бои? Сликарските бои се пигментски и тие се разликуваат од спектралните бои. Основни сликарски бои се : ЦРВЕНА, ЖОЛТА, и СИНА боја. Мешањето на пигментските бои се вика: СУПТРАКТИВНО мешање. При мешање на еднакви количини од основните пигментски бои се добива ЦРНАТА боја! Y M C M-магента Y-јелоу C-цијан
 7. 7. Кога телата ја менуваат бојата • Зелена капа се осветлува со светлина од основните бои од спектарот; •Зелена капа се осветлува со светлина со зелена боја; •Зелена капа се осветлува со сина светлина.
 8. 8. Проѕирни тела Бојата на светлина кај проѕирните тела , набљудувани во одбиена или пропуштена светлина може да биде различна. Проѕирните тела силно ја одбива ЖОЛТАТА светлина, а ја пропушта СИНАТА светлина.
 9. 9. КОРИСТЕНА ЛИТЕРАТУРА: -учебник по физика за IV година, средно стручно образование, -http://mk.wikipedia.org/wiki/боја
 10. 10. КОРИСТЕНА ЛИТЕРАТУРА: -учебник по физика за IV година, средно стручно образование, -http://mk.wikipedia.org/wiki/боја

×