Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi

PROJEKT 2013-2014
SHKOLLA: QEMAL STAFA
LENDA: KIMI 11
KLASA:XI-2
TEMA:
BURIMET E HIDROKARBUREVE NE SHQIPERI
OBJEKTIVAT
• Te di cfare jane HIDROKARBURET.
• Te listoj disa metoda si prodhohen ato.
• Te listoj zonat kryesore te hidrokarbureve ne
Shqiperi.
• Te liston disa perfitime qe kemi prej
hidrokarbureve
• Te permend disa nga kompanit kryesore te
nxjerrjes dhe perpunimit te hidrokarbureve ne
Shqiperi.
Punoi:
• Marinela Abedini
Hidrokarburet bëjnë pjesë në grupin e kimisë organike , dhe janë komponime të përbëra
prej dy komponentave kryesorë karbonit dhe hidrogjenit. Hidrokarburet janë burime të
rëndësishme në ushqimin e njeriut si përbërje e frutave , karotës në përbërjen
e vajit të bimëve të larta, po ashtu gjenden edhe në përbërjen e naftës, gazi nëntokësor.
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
ENERGJITIKA
Industria e hidrokarbureve
• Qeveria e Shqiperis ka percaktuar dy zona per zhvillimin e
infrastuktures detare dhe bregdetare ku do te ndertohen terminale te
importimit dhe eksportimit te terminaleve te naftes, Vlora dhe Durresi.
• Aktualishte , nenproduktet e naftes zene gati 60% te plotesimit te
nevojave me burime energjitike per tregun e brendshem,tendenc kjo
dhe per tregun rajonal.
Konsumimi I hidrokarbureve
PM10 (grimca të ngurta me
përmasa nën 10 mikron) / VIT
PARKU INDUSTRIAL ENERGJITIK NE DURRES
BERAT
• BERAT- Shqipëria duket se ka gjetur një tjetër
vendburim për naftën. Kompanitë për kërkimin
e naftës dhe gazit "Petromanas" dhe "Royal
Dutch Shell PLC", kanë njoftuar arritje të
rezultateve pozitive për praninë e naftës së
lehtë në zonat e kërkimit Shpirag-2 dhe në
Bllokun 2-3, në sipërfaqen 3 450 metrash
katrorë në rrethin e Beratit.
BERAT
• Të dy kompanitë 'Shell' dhe 'Petromanas'
kanë kryer tashmë një shpim në këtë zonë,
në pusin e quajtur Shpiragu 2. Rezultatet e
shpimit ishin të suksesshme duke zbuluar
një sasi nafte nga 1500 në 1800 fuçi në
ditë. Është e qartë se në zonë ka rezerva
nafte. Cështja është se sa të mëdha janë
ato, thuhet në analizë. Për t'i dhënë
përgjigje kësaj pyetje 'Shell' është duke
shpuar një tjetër pus, 18 kiliometër larg të
parit që njihet me emrin Molisht. Rezultatet
pritet të dalin në tremujorin e tretë dhe nëse
edhe ky pus do të konfirmojë praninë e
naftës, atëherë bëhet fjalë për një rezervë
nga 500 deri në 800 milionë fuçi.
Amonic
• Fusha e naftes ne Amonic
eshte nje fushe
naftembajtese qe u zbulua
ne 1980. Ajo eshte nje nga
fushat bregdetare me te
medha te pasura ne nafte.
Ajo filloi prodhimin në vitin
1981 dhe prodhon nafte.
Rezervat e provuara e saj
janë rreth 20 milionë fuçi
(3,2 × 106 m3).
Kucova
Kucova ende vazhdon të ruaje fizionominë e
dikurshme si qyteti i parë i industrializuar i
Shqipërisë. Karakteristike e këtij qyteti është :
• Ekzistenca e shfrytëzimit të vendburimeve të
naftës dhe gazit, ku deri më sot janë
shfrytëzuar vetëm 5 % e rezervave gjeologjike
dhe 32 % e rezervave industriale të
shfrytëzueshme.
• Ekzistenca e industrisë së fuqishme mekanike,
e përfaqësuar nga Uzina Mekanike e Naftës
(U.M.N) dhe Uzina e Riparimit të Avionëve
(U.R.A.), specifike në shkallë vendi për nga
natyra e tyre.
• Ekzistenca e qendrës shkencore të kimi-
përpunimit të naftës, karburanteve,
lubrifikantëve dhe lendeve djegëse, e
vetmja për nga natyra në shkallë vendi.
• T.E.C.-i, i cili nëse vihet në shfrytëzim,
furnizon me energji elektrike të gjithë
prefekturën e Beratit (Kuçove-Berat-
Skrapar) dhe është një nyje në sistemin
kombëtar energjetik për zonën për zonën
jug-perëndimore dhe atë qendrore.
Kucova
Patos-Marinez
• Fusha e Patos-Marinzes ka prodhuar tashmë mbi 120
milionëfuçi naftë gjatë historisë së saj 70 vjeçare,
ajo ka potencial që tëvazhdojë të jetë një prodhues i
rëndësishëm për shumë vite nëtë ardhmen.
Gazi natyror
• Prodhimi I Gazit Natyror ka filluar me
1968 me vendburimin e Divjakes me
prodhim 70 Mcm/year.
• Numri I pergjithshem I puseve te
shpuar eshte 500.
• Aktualishte numri I puseve proshues
eshte zvogeluar me 20 dhe
prodhimtaria e tyre eshte minimale
Gazi natyror
Divjaka
• Divjaka shtrihet ne
brendesi te nje fushe.
Ne territorin e saj ka
pasuri nentokesore sic
është gazi natyror.
Keto pasuri jane
shfrytezuar nga
njerezit qe prej 30
vjetesh.
Durres (Adriatik)
• Kompania e kërkimit të
naftës, gazit dhe
hidrokarbureve, “San
Leon”, ka bërë te ditur
se, deti Adriatik ka
burime të
konsiderueshme nafte
dhe gazi natyror. Janë
identifikuar plot 3.2
trilionë metra/kub gaz
dhe 145 milionë fuçi
nafte pranë brigjeve të
Durrësit.
Delvine
• “Stream Oil”
eshte kompania
qe ka
pergjegjesi mbi
gazin natyror ne
Delvine.Gazi qe
prodhohet
shperben per
energjitik dhe
per eksport.
Gazi nxirret me
ane te tubave ne
thellesi 500m.
Konkluzionet:
• Teknologjia jo bashkohore ka treguar
rezultate te larta ne pranin e
hidrokabureve. Kjo tregon qe me nje
teknologji me te avancuar vendi yne do te
arrij nje perqindje te larte te zonave te
pasura ne hidrokarbure , kryesishte nafte
dhe gaz natyror.
Konkluzionet:
• Shqiperia eshte nje vend I pasur ne
hidrokarbure, kryesishte gaz natyror dhe
nafte. Keto resurse jane pjese e shoqerive
aksionere te huaj , dhe kjo gje ben qe
perfitimi I shqipetareve te jete thjeshte nje
perqindje e vogel e te ardhurave.
• Punoi :
MARINELA ABEDINI
FALEMINDERIT PER
VEMENDJEN !
1 de 23

Recomendados

Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkollesValeria Baçi
148K visualizações12 slides
MjedisiMjedisi
MjedisiKlarisa Klara
57.7K visualizações18 slides
Hidrokarburet dhe vetite e tyreHidrokarburet dhe vetite e tyre
Hidrokarburet dhe vetite e tyreirida_2000
37.1K visualizações21 slides
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
73.2K visualizações7 slides
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
50.7K visualizações15 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados(20)

Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.6K visualizações
Ndotja nga HidrokarburetNdotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga Hidrokarburet
arnoldbeqiri5.9K visualizações
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
melissa cani23.4K visualizações
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
xhulia osmanllari206.3K visualizações
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzike
S Gashi30.8K visualizações
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.7K visualizações
IrisIris
Iris
I'ris Azizolli16K visualizações
Gazeta e shkolles Gazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Mirsad - New9.9K visualizações
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti58.3K visualizações
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Klajdi Proko28K visualizações
EutrofikimiEutrofikimi
Eutrofikimi
Arlinda 13.5K visualizações
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Denisa Caushi7.7K visualizações
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
Kristina Doko91.7K visualizações
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike
Olti OTo50.1K visualizações
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.3K visualizações

Mais de Marinela Abedini

Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetMarinela Abedini
18.8K visualizações20 slides
Projekt Fizik - MagnetizmiProjekt Fizik - Magnetizmi
Projekt Fizik - MagnetizmiMarinela Abedini
15.2K visualizações22 slides
Projekt Matemaik - SteriometriProjekt Matemaik - Steriometri
Projekt Matemaik - SteriometriMarinela Abedini
1.6K visualizações5 slides
Ndryshimet KlimatikeNdryshimet Klimatike
Ndryshimet KlimatikeMarinela Abedini
7.6K visualizações38 slides
Projekt Kimi - KarbohidratetProjekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - KarbohidratetMarinela Abedini
14K visualizações8 slides

Mais de Marinela Abedini(11)

Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
Marinela Abedini18.8K visualizações
Projekt Fizik - MagnetizmiProjekt Fizik - Magnetizmi
Projekt Fizik - Magnetizmi
Marinela Abedini15.2K visualizações
Projekt Matemaik - SteriometriProjekt Matemaik - Steriometri
Projekt Matemaik - Steriometri
Marinela Abedini1.6K visualizações
Ndryshimet KlimatikeNdryshimet Klimatike
Ndryshimet Klimatike
Marinela Abedini7.6K visualizações
Projekt Matemaik - Matjet e PaarritshmeProjekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Projekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Marinela Abedini9.6K visualizações
Projekt Kimi - KarbohidratetProjekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - Karbohidratet
Marinela Abedini14K visualizações
Projekt Fizik - ElektricitetiProjekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - Elektriciteti
Marinela Abedini44.9K visualizações
 Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
Marinela Abedini13.6K visualizações
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Marinela Abedini33.3K visualizações
Projekt Fiskultur - VoleyballProjekt Fiskultur - Voleyball
Projekt Fiskultur - Voleyball
Marinela Abedini55.4K visualizações
Piramida UshqimorePiramida Ushqimore
Piramida Ushqimore
Marinela Abedini30.9K visualizações

Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi

 • 1. PROJEKT 2013-2014 SHKOLLA: QEMAL STAFA LENDA: KIMI 11
 • 3. OBJEKTIVAT • Te di cfare jane HIDROKARBURET. • Te listoj disa metoda si prodhohen ato. • Te listoj zonat kryesore te hidrokarbureve ne Shqiperi. • Te liston disa perfitime qe kemi prej hidrokarbureve • Te permend disa nga kompanit kryesore te nxjerrjes dhe perpunimit te hidrokarbureve ne Shqiperi.
 • 5. Hidrokarburet bëjnë pjesë në grupin e kimisë organike , dhe janë komponime të përbëra prej dy komponentave kryesorë karbonit dhe hidrogjenit. Hidrokarburet janë burime të rëndësishme në ushqimin e njeriut si përbërje e frutave , karotës në përbërjen e vajit të bimëve të larta, po ashtu gjenden edhe në përbërjen e naftës, gazi nëntokësor.
 • 8. Industria e hidrokarbureve • Qeveria e Shqiperis ka percaktuar dy zona per zhvillimin e infrastuktures detare dhe bregdetare ku do te ndertohen terminale te importimit dhe eksportimit te terminaleve te naftes, Vlora dhe Durresi. • Aktualishte , nenproduktet e naftes zene gati 60% te plotesimit te nevojave me burime energjitike per tregun e brendshem,tendenc kjo dhe per tregun rajonal. Konsumimi I hidrokarbureve PM10 (grimca të ngurta me përmasa nën 10 mikron) / VIT
 • 10. BERAT • BERAT- Shqipëria duket se ka gjetur një tjetër vendburim për naftën. Kompanitë për kërkimin e naftës dhe gazit "Petromanas" dhe "Royal Dutch Shell PLC", kanë njoftuar arritje të rezultateve pozitive për praninë e naftës së lehtë në zonat e kërkimit Shpirag-2 dhe në Bllokun 2-3, në sipërfaqen 3 450 metrash katrorë në rrethin e Beratit.
 • 11. BERAT • Të dy kompanitë 'Shell' dhe 'Petromanas' kanë kryer tashmë një shpim në këtë zonë, në pusin e quajtur Shpiragu 2. Rezultatet e shpimit ishin të suksesshme duke zbuluar një sasi nafte nga 1500 në 1800 fuçi në ditë. Është e qartë se në zonë ka rezerva nafte. Cështja është se sa të mëdha janë ato, thuhet në analizë. Për t'i dhënë përgjigje kësaj pyetje 'Shell' është duke shpuar një tjetër pus, 18 kiliometër larg të parit që njihet me emrin Molisht. Rezultatet pritet të dalin në tremujorin e tretë dhe nëse edhe ky pus do të konfirmojë praninë e naftës, atëherë bëhet fjalë për një rezervë nga 500 deri në 800 milionë fuçi.
 • 12. Amonic • Fusha e naftes ne Amonic eshte nje fushe naftembajtese qe u zbulua ne 1980. Ajo eshte nje nga fushat bregdetare me te medha te pasura ne nafte. Ajo filloi prodhimin në vitin 1981 dhe prodhon nafte. Rezervat e provuara e saj janë rreth 20 milionë fuçi (3,2 × 106 m3).
 • 13. Kucova Kucova ende vazhdon të ruaje fizionominë e dikurshme si qyteti i parë i industrializuar i Shqipërisë. Karakteristike e këtij qyteti është : • Ekzistenca e shfrytëzimit të vendburimeve të naftës dhe gazit, ku deri më sot janë shfrytëzuar vetëm 5 % e rezervave gjeologjike dhe 32 % e rezervave industriale të shfrytëzueshme. • Ekzistenca e industrisë së fuqishme mekanike, e përfaqësuar nga Uzina Mekanike e Naftës (U.M.N) dhe Uzina e Riparimit të Avionëve (U.R.A.), specifike në shkallë vendi për nga natyra e tyre.
 • 14. • Ekzistenca e qendrës shkencore të kimi- përpunimit të naftës, karburanteve, lubrifikantëve dhe lendeve djegëse, e vetmja për nga natyra në shkallë vendi. • T.E.C.-i, i cili nëse vihet në shfrytëzim, furnizon me energji elektrike të gjithë prefekturën e Beratit (Kuçove-Berat- Skrapar) dhe është një nyje në sistemin kombëtar energjetik për zonën për zonën jug-perëndimore dhe atë qendrore. Kucova
 • 15. Patos-Marinez • Fusha e Patos-Marinzes ka prodhuar tashmë mbi 120 milionëfuçi naftë gjatë historisë së saj 70 vjeçare, ajo ka potencial që tëvazhdojë të jetë një prodhues i rëndësishëm për shumë vite nëtë ardhmen.
 • 16. Gazi natyror • Prodhimi I Gazit Natyror ka filluar me 1968 me vendburimin e Divjakes me prodhim 70 Mcm/year. • Numri I pergjithshem I puseve te shpuar eshte 500. • Aktualishte numri I puseve proshues eshte zvogeluar me 20 dhe prodhimtaria e tyre eshte minimale
 • 18. Divjaka • Divjaka shtrihet ne brendesi te nje fushe. Ne territorin e saj ka pasuri nentokesore sic është gazi natyror. Keto pasuri jane shfrytezuar nga njerezit qe prej 30 vjetesh.
 • 19. Durres (Adriatik) • Kompania e kërkimit të naftës, gazit dhe hidrokarbureve, “San Leon”, ka bërë te ditur se, deti Adriatik ka burime të konsiderueshme nafte dhe gazi natyror. Janë identifikuar plot 3.2 trilionë metra/kub gaz dhe 145 milionë fuçi nafte pranë brigjeve të Durrësit.
 • 20. Delvine • “Stream Oil” eshte kompania qe ka pergjegjesi mbi gazin natyror ne Delvine.Gazi qe prodhohet shperben per energjitik dhe per eksport. Gazi nxirret me ane te tubave ne thellesi 500m.
 • 21. Konkluzionet: • Teknologjia jo bashkohore ka treguar rezultate te larta ne pranin e hidrokabureve. Kjo tregon qe me nje teknologji me te avancuar vendi yne do te arrij nje perqindje te larte te zonave te pasura ne hidrokarbure , kryesishte nafte dhe gaz natyror.
 • 22. Konkluzionet: • Shqiperia eshte nje vend I pasur ne hidrokarbure, kryesishte gaz natyror dhe nafte. Keto resurse jane pjese e shoqerive aksionere te huaj , dhe kjo gje ben qe perfitimi I shqipetareve te jete thjeshte nje perqindje e vogel e te ardhurave.
 • 23. • Punoi : MARINELA ABEDINI FALEMINDERIT PER VEMENDJEN !