O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

EL MOVIMENT DELS COSSOS

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Estudi del Moviment
Estudi del Moviment
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 14 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Diapositivos para si (19)

Quem viu também gostou (13)

Anúncio

Mais recentes (20)

Anúncio

EL MOVIMENT DELS COSSOS

 1. 1. UD.4: El moviment dels cossos 4t ESO. IES Balàfia. Maria Comes Navarro
 2. 2. Quan viatges en tren i mires per la finestra, quin moviment et sembla que descriu el paisatge? Què vol dir que el moviment és relatiu? Podem dir que el moviment nostre dalt del tren és relatiu? Per què? Si viatgem en tren, mentre nosaltres estem quiets en un seient, algú que ens observara des de fora, ens veuria passar a molta velocitat. Nosaltres ens movem respecte un observador extern al tren, tanmateix dintre del tren nosaltres estem quiets. http :// www.xtec.cat / aulanet /experimenta/ univers.htm ?171000175
 3. 3. EL MOVIMENT Direm que un cos efectua un MOVIMENT quan canvia la posició o el punt de l’espai en què es troba. <ul><li>Quan el cos que es mou passa d’una posició 1 a una altra posició 2, descriu una TRAJECTÒRIA. </li></ul><ul><li>La TRAJECTÒRIA pot ser: </li></ul><ul><li>recta , i parlem de MOVIMENT RECTILINI </li></ul><ul><li>o corba , i en aquest cas parlem de MOVIMENT CURVILINI </li></ul>
 4. 4. SISTEMES DE REFERÈNCIA Per descriure el moviment d’un cos hem de saber per quins punts de l’espai ha passat i en quin moment ho ha fet. Si el MOVIMENT ÉS RECTILINI, el sistema de referència serà una RECTA. Partint de l’origen el mòbil es pot moure cap a la dreta o bé cap a l’esquerra. Les posicions que queden a la dreta tenen un valor positiu; les posicions que queden a l’esquerra tenen un valor negatiu. El punt de la recta on es troba el mòbil inicialment s’anomena origen i es representa amb la lletra O .
 5. 5. Anomenem DESPLAÇAMENT a la diferència entre la posició final (x) i la posició inicial (x o ). Es mesura en metres. En l’exemple de la corredora, si la posició final és x=14m, i comença en -4m, el desplaçament serà: Δ x= x-x o = 14-(-4)= 18 m L’ESPAI RECORREGUT , s , és la distància que ha recorregut un mòbil sobre la seua trajectòria. En aquest cas l’espai recorregut coincideix amb el desplaçament: s= 14+4 = 18 m Fixa’t que l’espai recorregut sempre és positiu. L’ESPAI RECORREGUT Aquesta figura mostra la trajectòria que segueix una corredora:
 6. 6. Representa la gràfica posició-temps o x-t: De la trajectòria que segueix la corredora podem completar la següent gràfica: Als espais marcats la corredora es troba als punts assenyalats. Completa la taula:
 7. 7. Quan Alex Crivillé fa una volta completa al circuit de Jerez recorre una distància de 4.423,101 m, però el seu desplaçament és zero. http :// www.educaplus.org / movi /3_2graficas. html En un circuit de fórmula 1, el final del recorregut coincideix amb l’inici, i per tant, el desplaçament és zero.
 8. 8. Fixa’t que la gràfica x-t pot ser ascendent, paral·lela a l’eix d’abcisses o descendent. Quan el cos es mou cap a la dreta i x 0 =0: Quan el cos es mou cap a la dreta i x 0 ≠ 0:
 9. 9. Quan el cos es mou cap a l’esquerra i x 0 =0: Feu l’activitat 2 de la pàg. 9 del llibre
 10. 10. LA VELOCITAT Definim la VELOCITAT com el desplaçament d’un mòbil per unitat de temps. Sovint s’utilitza el km/h per mesurar velocitats, però en el sistema internacional d’unitats (SI) la velocitat es mesura en m/s. http :// www.xtec.cat / aulanet /experimenta/ univers.htm VELOCITAT UNIFORME Un mòbil es desplaça a una velocitat uniforme quan recorre espais iguals en temps iguals. VELOCITAT VARIABLE Un mòbil es desplaça a una velocitat variable quan recorre espais iguals en temps diferents.
 11. 11. Quan la velocitat és UNIFORME la gràfica x-t és una recta inclinada : Quan la velocitat és VARIABLE la gràfica x-t és una corba :
 12. 12. Calcula la velocitat en m/s d’un cotxe que ha recorregut 1000m en 1,2 min. Dades: desplaçament= 1000m temps= 1,2 min = 72 s Fórmules: Càlcul: v= 1000/72= 13,8 m/s Exercici 3 pàg. 11 llibre
 13. 13. MOVIMENT RECTILINI UNIFORME Equació general del moviment uniforme <ul><li>CARACTERÍSTIQUES D’AQUEST MOVIMENT: </li></ul><ul><li>Trajectòria rectilínia </li></ul><ul><li>Velocitat constant (acceleració=0) </li></ul>
 14. 14. Fer exercicis 34, 35, 36, 37, 38 i 39 pàg. 28 llibre

×