O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Edat moderna

 • Entre para ver os comentários

Edat moderna

 1. 1. L’EDAT MODERNA
 2. 2. EN LA LÍNIA DEL TEMPS
 3. 3. Organització política MONARQUIA ABSOLUTA: Quan començà l’Edat Moderna,Europa estava formada per grans regnes on el rei i la reina vivien envoltats de la seva cort en palaus luxosos. Cada vegada, els reis, es van anar fent més poderosos i fins i tot creien que el seu poder provenia de Déu. Tenien el poder absolut i per això s’anomenen monarquies absolutes. La monarquia absoluta és una forma de govern on el rei tenia tot el poder (controlava l’exèrcit i la justícia, recaptaven impostos).
 4. 4. Les noves rutes comercials i la possibilitat d’aconseguir les riqueses d’Amèrica, van incrementar el poder dels reis, que van crear estats moderns i van competir per crear grans imperis, això va provocar també moltes guerres. Al llarg de l’edat moderna es van anar configurant les monarquies absolutes com a forma de govern. Les principals monarquies absolutes europees van ser les que van crear les dinasties dels: ● Àustries (Carles I i Felip II -fill de l’anterior-) van governar un imperi molt poderós i ● Borbons (comença amb Felip V) Una dinastia és una família que passa el poder reial de pares a fills. Moltes vegades es concertaven matrimonis entre cases reials per tal de poder obtenir més territoris.
 5. 5. REGNAT DELS REIS CATÒLICS: Els Reis Catòlics ( Isabel i Ferran) regnaven conjuntament dins la Corona de Castella i la Corona d’Aragó, però cada regnat mantenia les seves lleis i les seves institucions pròpies. Els Reis Catòlics van ampliar els seus territoris. El 1492, van conquerir el regnat de Granada (encara sota el domini àrab). També van concloure la conquesta de les Illes Canàries, que havia començat uns cent anys abans. Van incorporar a la Corona d’Aragó el regne de Nàpols, a Itàlia i petits territoris al nord d’Àfrica. A més a més, el 1512, la Corona de Castella es va annexionar el regne de Navarra. El 1492, els Reis Catòlics van financar l’expedició de Cristòfol Colon, un mariner genovès que volia arribar a les illes de les espècies per una altra ruta i va arribar a descobrir un altre continent ( Amèrica ).
 6. 6. Organització social Piràmide social
 7. 7. A l’Edat Moderna , la societat es trobava dividida en dos grups: els privilegiats i els no privilegiats Privilegiats: REI És la màxima figura de govern sobre un país sotmès a la monarquia autoritària. NOBLESA Eren les persones que tenien accés a la reialesa, per tant també tenien grans fortunes . JERARQUIA ECLESIÀSTICA (clergat) Eren els bisbes, abats dels monestirs i el papa. -No pagaven impostos. - Podien dur armes. - Eren jutjats per uns tribunals i per unes lleis diferents. - Eren propietaris de la major part de les terres. - Residien en castells, en grans cases o a la cort (palau dels reis) - Normalment, tenien accés a protecció per part de l’ exèrcit reial.
 8. 8. No privilegiats SERFS: Eren les persones que estaven al servei de la noblesa i/o de la reialesa. CAMPEROLS: Pagesos, treballadors del camp. JORNALERS: Persona que treballa i cobra per un dia de feina ( principalment la feina és al camp o d’obrer). MARGINATS I CAPTAIRES Eren persones excluides de la societat i que no tenien ofici. BURGESIA Eren persones que vivien a les ciutats i s’havien enriquit gràcies al comerç. Cada cop van tenir més poder econòmic. - Pagaven imposts. - Vivien de la feina que feien. - No podien dur armes. - No podien accedir a càrrecs importants. - La majoria dels pagesos treballaven les terres dels propietaris i vivien en la pobresa.
 9. 9. L’agricultura i la ramaderia: Eren molt importants i segueixen sent la font de riquesa principal. Els pagesos sembraven i feien la collita de les terres dels nobles sense res a canvi. El comerç: Els productes que es comerciaven cada vegada tenien un paper més important en l’economia perquè les noves rutes amb Amèrica, Àsia i Àfrica permetien intercanviar nous productes poc habituals de trobar a Europa, com ara: or, plata, espècies, patates, tomàquets, cacau, cafè etc. i exportar cap els nous territoris productes que es feien aquí. Les espècies servien per a conservar els aliments en bon estat i donar més gust. En aquells temps era molt difícil trobar-les perquè només n’hi havia en unes illes concretes. Tipus d’espècies: pebre, nou moscada, canyella, claus etc. Només la gent rica en podia tenir. Manufactura: La manufactura és un procés en el que agafem matèries primeres (fusta, teixits, metalls….) i en fem un producte elaborat (vestits, espases, mobles…). Per exemple, a partir d’aquesta època la gent ja no havia de fer la roba a mà sinó que hi havia grups de persones especialitzades que la feien. L’ECONOMIA
 10. 10. Aquí tenim unes imatges d’alguns productes que vam portar d’Amèrica. Aquests altres van venir d’Àsia Tomàquets Cacau Patates Cafè Canyella Arròs Seda
 11. 11. El descobriment d’Amèrica Cristòfor Colom pretenia arribar a les illes de les espècies travessant l'oceà Atlàntic perquè estava convençut que el món era rodó. Va embarcar el dia 3 d'agost i va desembarcar el 12 d'octubre de 1492 (ara el dia de la Hispanitat). Va fer escala a les Illes Canàries. En arribar a terra va prendre possessió en nom de la Corona de Castella i Aragó i va anomenar aquella terra com Hispaniola. Colon va fer quatre viatges a aquelles terres. Uns quants anys més tard, un navegant italià anomenat Amerigo Vespucci va demostrar que aquelles terres no formaven part de Àsia, sinó que pertanyien a un nou continent, que va rebre el nom d'Amèrica en seu honor. Els indis americans s’anomenen així perquè Colom es pensava que estava a l’Índia.
 12. 12. Aquestes són les rutes que va seguir Colom en els seus quatre viatges
 13. 13. Com va fer el primer viatge? Va navegar amb tres vaixells. Les caravel·les Eren embarcacions molt lleugeres, amb un casc llarg i estret, que podien navegar amb facilitat a la bolina, és a dir, cenyint la vela contra el vent. Tenien una sola coberta, amb dos o tres pals on aparellaven veles llatines -triangulars-, que permetien una navegació ràpida, ideal per fer reconeixements, descobertes, etc. Les dues caravel·les de l’expedició de Colom eren la Niña i la Pinta, construïdes a Palos (Huelva) i que portaven una tripulació d’uns 20 i 30 homes respectivament.
 14. 14. La nau Era un vaixell panxut, més lent que les caravel·les que duia tres pals: els dos primers amb una vela quadrada i l’últim amb vela triangular o llatina. Portava dos castells a proa i popa per protegir- se dels atacs. La nau que duia Colom es deia Santa Maria i la seva tripulació la composaven uns 40 homes.
 15. 15. Cristòfol Colom va anar a buscar espècies (nou moscada, safrà, pebre,...) però va portar altres productes com: verdures: (patata, tomàquet, carbassa,blat de moro), cacau, vainilla, plata, goma, coco, làtex… Europa va portar cap a Amèrica productes manufacturats: teixits, armes, vi, oli, farina, fruits secs... a més a més, va ser molt important el fet de portar el cavall i la vaca a Amèrica.
 16. 16. Transports marítims i avenços tècnics En aquesta època es van introduir millores en la construcció de vaixells i en els instruments de navegació que van permetre que els vaixells s’endinsessin en els oceans. Els marins portuguesos van crear la caravel·la, una embarcació més adequada per navegar per l’Oceà Atlàntic que les que ja existien. Alguns dels instruments que portaven dins el vaixell: Astrolabi: per saber la latitud en que estaven (distància a l’ Equador) Brúixola: per saber on està el nord, sud, est i oest i així poder-se orientar Sondalessa: per mesurar la profunditat
 17. 17. Ballesteta o bastó de Jacob utilitzat per mesurar l’angle entre dos cossos al cel o l’altura del sol sobre l’horitzó, així coneixien la latitud en la que estaven Corredora de barqueta per saber la velocitat a la que viatjaven. Quadrant els mariners l’usaven per saber la latitud i també l’hora
 18. 18. CONCEPCIÓ DEL MÓN
 19. 19. Durant el segle XV navegants i aventurers europeus van fer un seguit d’expedicions que van ampliar el món que es coneixia. Van arribar a zones fins aleshores desconegudes i, per tant, van fer grans descobriments geogràfics: ★ Els portuguesos arriben fins a Oceania i la Xina, passant per les costes africanes, ja que volien dominar el comerç de la seda i les espècies. ★ Colon viatja través de l’Atlàntic intentant establir una nova ruta cap a Àsia i es va trobar amb Amèrica. ★ El 1522 es va completar la primera volta al món. Per primera vegada es va demostrar que la Terra era esfèrica. Ferrnao de Magalhaes va emprendre el viatge i, en morir, va continuar-lo Juan Sebastiàn Elcano. Així van néixer les colònies, que són territoris nous que els diferents països europeus conquerien en altres continents. Després de la descoberta de nous llocs, es començava la colonització del territori: imposició de lleis, la llengua i la religió dels antics pobladors. Els obligaven a treballar gairebé com a esclaus. Amb aquests descobriments es va desenvolupar el comerç de llarga distància, que va permetre la introducció de nous productes tant a Europa com als països colonitzats.
 20. 20. CULTURA A l’Edat Moderna es va produir un canvi de mentalitat en les persones. La influència de l’església va disminuir i l’ésser humà es va convertir en el centre de l’ univers. Els científics van començar a observar la natura i a fer servir el raonament lògic per comprendre el món que els envoltava. Es van desenvolupar dos gran moviments artístics: el Renaixement i el Barroc Galileu Galilei, segle XVII Isaac Newton, segle XVII Leonardo da Vinci, segle XV Gutemberg, segle XV Aquestes persones van ser grans pensadors i científics.
 21. 21. El Renaixement és un moviment cultural i artístic que es va desenvolupar durant l’Edat Moderna, a partir del segle XV i es va iniciar en Itàlia. Pretenia retornar a l’ideal de bellesa dels estils grec i romà. Els artistes del Renaixement representaren un ideal de bellesa centrat en l´ésser humà. EL RENAIXEMENT: s.XV- s.XVI
 22. 22. EL RENAIXEMENT: pintura El naixement de Venus, de Boticelli D’ una banda volia exaltar la naturalesa del cos humà. D’altra banda, volia transmetre una sensació de serenitat i equilibri. La Gioconda, de Leonardo da Vinci
 23. 23. Les escultures estaven fetes amb marbre.Tenien un aire grec, reproduïen el cos humà. David, de Miquel Àngel Representava la bellesa i la perfecció del cos humà EL RENAIXEMENT: escultura La Pietat, de Miquel Àngel
 24. 24. EL RENAIXEMENT: arquitectura Es van utilitzar elements de les construccions de l’antiguitat clàssica. Elements: Cúpules Columnes Arcs de mig punt
 25. 25. EL BARROC: s.XVII - s.XVIII El Barroc és un estil artístic amb abundant temàtica religiosa i mitològica. Donant molta importància a l’ Esglèsia . El Barroc es caracteritzava per la monumentalitat, normalment decorat amb línies corbes i una decoració recarregada. Les pintures presenten contrastos entre llums i ombres.
 26. 26. El BARROC: escultura, pintura i arquitectura Èxtasi de Santa Teresa, de Bernini Barroc Les Meninas, de Velázquez Baldaquí, de Bernini. Es troba al Vaticà.
 27. 27. RELIGIÓ L’ Església cristiana es va dividir arran d’ un conflicte iniciat al 1517 (segle XVI) pel monjo alemany Martí Luter. Martí creia que el papa, amb el seu comportament donava molt mal exemple. Aquest moviment es coneix amb el nom de Reforma protestant (L’església s’ha de renovar). Aquestes noves idees van provocar molt conflictes socials i polítics a Europa. D’ aquí sorgiren: Catòlics: fidels al papa de Roma; Protestant o reformats: en negaven l’ autoritat . Martí Luter
 28. 28. ALTRES AVENÇOS TÈCNICS ❏ EL TELESCOPI: Ens permet veure les estrelles i els planetes, ens apropa objectes que estan molt lluny. El va inventar Galileu Galilei que també va defensar que la Terra girava al voltant del Sol. Aquesta teoria contradeia el que l’ església acceptava i que deia la Terra era el centre de l’ Univers.
 29. 29. ❏ LA IMPREMTA: Va ser un invent molt important per ala difusió de les noves idees i dels nous coneixements que es van produir en aquesta època. La va inventar Johann Gutemberg en el segle XV. La impremta permetia fer moltes còpies d’un llibre de forma ràpida i econòmica, en lloc d’ haver-los de copiar a mà com es feia abans.
 30. 30. LA IL.LUSTRACIÓ: el final de l’ Edat Moderna A finals de l’Edat Moderna (durant el segle XVIII) es va produir un canvi important en les idees que van generar un gran moviment cultural que va rebre el nom d’ Il.lustració. Els il.lustrats defensaven que totes les persones neixien iguals i amb els mateixos drets i feien servir l’educació com a mitjà per poder aconseguir els canvis. Les noves idees van provocar unes revoltes socials que van acabar en una autèntica revolució. A partir de 1789 s’inicia l’ Edat Contemporània

×