O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Aραχνοειδή έντομα, Γ. Νάσης

615 visualizações

Publicada em

Σύντομη αναφορά στα αραχνοειδή

Publicada em: Meio ambiente
 • Seja o primeiro a comentar

Aραχνοειδή έντομα, Γ. Νάσης

 1. 1. Αραχνοειδή έντομα Εργασία του μαθητή Γιώργου Νάση για το μάθημα της Βιολογίας Υπεύθυνος Καθηγητής: Κύριος Ματσούκας
 2. 2. Τι είναι τα αραχνοειδή ή αραχνίδια Τα αραχνοειδή είναι μια κατηγορία αρθρόποδων. Τα αρθρόποδα ανήκουν στο φύλο των ασπόνδυλων. Το όνομα το πήραν από την κατασκευή των ποδιών τους που αποτελούνται από μερικές αρθρώσεις. Όχι μόνο τα πόδια τους, αλλά και ολόκληρο το σώμα τους αποτελείται από διάφορα τμήματα (άρθρα). Το σώμα των αρθρόποδων εξωτερικά είναι καλυμμένο από χιτίνη, μια σκληρή ουσία που εκκρίνεται από τα κύτταρα της επιδερμίδας.
 3. 3. Αράχνη
 4. 4. Ο μύθος της αράχνης Η αράχνη, κατά τη μυθολογία, ήταν κόρη του Ίδμονα, ο οποίος κατοικούσε στη Λυδία. Ήταν υφάντρα και διδάχτηκε την τέχνη της από τη θεά Αθηνά, ήταν μάλιστα φημισμένη. Καυχήθηκε όμως κάποτε ότι ύφαινε καλύτερα από την Αθηνά και συναγωνίστηκαν στον αργαλειό. Η Αράχνη έφτιαξε ένα αριστούργημα και τότε θυμωμένη η Αθηνά τη μεταμόρφωσε σε μικρό ζωύφιο, που, καταραμένο από τη θεά, υφαίνει συνέχεια χωρίς ποτέ να τελειώνει το υφαντό του.
 5. 5. Η φυσιολογία της Ανήκει στα αρθρόποδα και έχει οκτώ πόδια, σε αντίθεση με τα έντομα που έχουν έξη. Ζει κρεμασμένη στις γωνιές που σχηματίζουν οι τοίχοι και τα ταβάνια των σπιτιών, στα κλαδιά των δέντρων και των θάμνων. Το σώμα της, όπως και των εντόμων, χωρίζεται σε τρία άνισα μέρη: Το κεφάλι, όπου υπάρχει το στόμα και τέσσερα ζευγάρια μάτια, ο θώρακας, όπου ξεφυτρώνουν τέσσερα ζευγάρια πόδια και τέλος η κοιλιά, όπου υπάρχει το πεπτικό της σύστημα.
 6. 6. Πού και πώς ζει
 7. 7. Κάθε φθινόπωρο το θηλυκό γεννά μερικές εκατοντάδες αυγά που έχουν κιτρινωπό χρώμα, τα τυλίγει με ένα κουκούλι και τα κρύβει σε απόκρυφα μέρη. Από τα αυγά βγαίνουν τέλειες μικρές αράχνες που αρχίζουν μόνες τους τη δική τους ζωή, χωρίς να έρθουν καθόλου σε επαφή με τους γονείς τους. Παρ' όλη την αποκρουστική της όψη, η αράχνη είναι ωφέλιμο έντομο, γιατί εξοντώνει τις μύγες και άλλα βλαβερά για τους ανθρώπους έντομα. Αράχνη Γολιάθ Αράχνη του Κογκό
 8. 8. Σκορπιός
 9. 9. Πού και πώς ζει
 10. 10. Δεν απομακρύνεται από την κρύπτη του εκτός από την εποχή που πολλαπλασιάζεται, οπότε πρέπει να βρει το ταίρι του. Μετά τη σύζευξη, ο θηλυκός σκορπιός καταβροχθίζει τον αρσενικό και ύστερα από μερικούς μήνες το θηλυκό γεννάει 25 - 30 αβγά. Η μητέρα βοηθά με τις λαβίδες της να βγουν τα μικρά από τα αυγά. Αφού τα καθαρίσει, τα βάζει πάνω στη ράχη της, όπου μένουν περίπου 15 μέρες. Στο διάστημα αυτό η μητέρα μένει συνέχεια στη φωλιά της, χωρίς να τρώει τίποτα.
 11. 11. Το τσίμπημα του σκορπιού Το τσίμπημα του σκορπιού που ζει στην Ευρώπη προκαλεί πόνους και ερεθίζει το δέρμα, δεν είναι όμως επικίνδυνο. Οι σκορπιοί που ζουν στις ισημερινές περιοχές είναι πολύ επικίνδυνοι. Το δηλητήριο που έχουν στο αγκάθι στην άκρη της ουράς τους είναι θανατηφόρο, περισσότερο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες.
 12. 12. Φαλάγγια Το φαλάγγι είναι αραχνίδιο της τάξης Opiliones (Φαλάγγια), το οποίο διακρίνεται για τα οκτώ πολύ επιμήκη και λεπτά πόδια του και το συγκριτικά μικρό ωοειδές ή σφαιρικό σώμα του, μήκους 1 – 22 mm. Λόγω της σωματικής ομοιότητας του με τις αράχνες, το φαλάγγι συγχέεται συχνά με αυτές, αλλά σε αντίθεση με αυτές δεν υφαίνει ιστό, δεν παράγει δηλητήριο, ενώ το σώμα του δεν αποτελείται από δυο τμήματα αλλά από ένα. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφτεί περίπου 7.000 είδη.
 13. 13. Ακάρεα
 14. 14. Ακάρεα οικιακής σκόνης
 15. 15. Γαλεώδη Είναι γένος αραχνίδιων αρθροπόδων. Περιλαμβάνει περίπου 175 είδη. Απαντώνται στη Μέση Ανατολή και τη Μογγολία, βορειοανατολικά της Κίνας και της Ινδίας, καθώς και στην Αφρική, βόρεια του Ισημερινού. Επίσης, είναι γνωστά στη Βαλκανική χερσόνησο. Είναι νυχτόβια σαρκοφάγα και τρέφονται με άλλα έντομα, και αν επιτρέπει το μέγεθός τους ακόμη και με μικρά τρωκτικά. Στην Ελλάδα το πιο κοινό είδος είναι το Galeodes Graecus. Παρά την τρομακτική τους εμφάνιση και τους λαικούς μυθους, τα γαλεώδη θεωρούνται ακίνδυνα για τον άνθρωπο, απούσια αδένων δηλητηρίου, εάν και το δάγκωμα τους θεωρειται εξαιρετικά δυνατό. Η κοινή ονομασία τους είναι μαρμάγκα η μυρμηγκάνα.
 16. 16. Γαλεώδες από την Ινδία
 17. 17. Συνοπτική εικόνα των αραχνιδίων

×