O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Treball Analisis Supermercats

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio

Confira estes a seguir

1 de 41 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Diapositivos para si (15)

Quem viu também gostou (20)

Anúncio

Semelhante a Treball Analisis Supermercats (20)

Mais de Yolanda Fernández Vilaplana (20)

Anúncio

Treball Analisis Supermercats

 1. 1. Manual d’ IC SUPERMERCATS Yolanda Fernández Vilaplana 4rt de PiRP - Programes d’identitat Visual 20/11/2012
 2. 2. Índex Marques ................................................................................................................................................... o Introducció / Perquè aquests 5 supermercats? .............................................................. 1 o Història de la marca i Anàlisis del naiming .................................................................. 2-4 o Representació del Logotip ........................................................................................... 5-9 o Composició i Área de seguretat.................................................................................10-12 o Tamanys mínims dels logotips.................................................................................. 13-14 o Usos incorrectes del logotip...................................................................................... 15-17 Color corporatiu ........................................................................................................................................ o Logotip en color (Pantone, CMYK, RGB) i monocromàtic (Positiu i negatiu) .......... 18-20 Tipografia ...................................................................................................................................... 21-23 Papereria bàsica ......................................................................................................................... 2 4 -27 Aplicacions .................................................................................................................................. 28-31 Web corporativa .......................................................................................................................... 32-36 Xarxes socials (Facebook i Twitter) .............................................................................................. 37-38 Conclusions ................................................................................................................................ . 39
 3. 3. Introducció 1 Supermercats En el següent treball s’ha elaborat una amplia investigació sobre la Identitat Corporativa de 5 supermercats que operen en el territori espanyol. Es parla de supermercat, per tant, hem de deixar de banda la relació que pot haver amb les grans superficies (hipermercats) com poden ser Carrefour o Eroski. D’aquesta manera, entenem que un supermercat es un establiment comercial urbà que té un tamany mitjà --> de 400 a 1.500 m² de superficie de venta. Els supermercats que s’analitzen en el treball són: Perquè aquests 5 supermercats? - Per proximitat. - Per coneixença --> Sóc consumidora / confiança. - Crec que un supermercat forma part de la vida de tothom i és un lloc que regularment freqüentem.
 4. 4. Marques 2 Condis Els supermercats Condis ofereixen una àmplia varietat de pro- ductes d’alimentació com ara fruita, verdura, carn o peix. A més, també podem trobar una selecció de productes de drogueria i higiene personal. “El naiming sorgeix gràcies als possibles derivats del cognom dels Condis neix a Barcelona l’any 1969 en el moment que els ger- seus precedors” mans Condal decideixen entrar en el negoci i obrir una parada en el mercat de la Nostra Senyora de la Mercè. L’any 1980 inau- guren el primer supermercat i, poc a poc, es van implementant per tota Catalunya, Madrid, Guadalajara i Toledo. Bon preu La cadena de supermercats Bonpreu opera a Catalunya sota el compromís d’oferir productes que generen satisfacció al client, gràcies a la seva qualitat i preus econòmics. La seva gran apos- ta és els productes de denominació catalana. “El naiming ve donat per la ferma El Grup Bonpreu neix a Manlleu l’any 1974 i, en l’actualitat, po- aposta de productes d’origen cata- seeix 80 supermercats al voltat de tota Catalunya. Per altra ban- là a Bon preu” da, des de l’any 1988, Bonpreu compra la cadena d’hipermercats Esclat i es crea així el Grup Bonpreu.
 5. 5. Marques 3 Consum Consum és l’aposta d’una Cooperativa valenciana per oferir pro- ductes frescos al client a la ciutat. Els seus supermercats són un model ideal per a realitzar la compra de la semana ja que proposen plans d’estalvi per consums grans. “El naiming és un genèric i significa Consum neix a València l’any 1975 de la mà de 600 socis. A par- comprar un producte” tir d’aquí s’inicia una cooperativa amb tres models de negoci: els Supermercats Consum, Consum Bàsic i Supermercats Charter. En l’actualitat, podem trobar els supermercats Consum arreu d’Espanya, més concretament a València, Catalunya, Murcia, Castella la Manxa, Aragó i Andalusia. Mercadona Mercadona és una cadena de supermercats espanyola que es caracteritza per potenciar la relació entre qualitat i preu dels seus productes. Des de els seus inicis s’ha caracteritzat per transmetre una política de transparència als seus clients que permeten estar-ne segur de la qualitat dels seus productes de “El naiming de Mercadona ve de marca blanca Hacendado. la paraula en Valencià MERCA de Mercat i DONA” La empresa neix a a València l’any 1977. Avui en dia compta amb més de 1.300 tendes distribuides per tot Espanya que ofe- reixen una bona alimentació però, també, una àmplia gama de productes per a la higiene, perfumeria i drogueria anomenats Deliplus i Bosque Verde.
 6. 6. Marques 4 Dia La cadena de supermercats Dia és un model de negoci de des- comptes i segueix una política de reducció de preus mitjançant la disminució de costos. Aquest aspecte fa que les seves tendes es converteixin en un referent per a milers d’espanyols dia rere dia. En les seves tendes podem trobar, a part dels productes “El naiming són les segles Distribu- d’alimentació, productes per a bazar i tèxtils, drogueria i higiene ció Internacional d’Alimentació” personal. A part, el seu valor diferencial radica en el fet que po- seeix, també, la seva propia companyia de telefonia mòbil que ofereix tarifes de baix cost. Dia neix a Madrid l’any 1979 sota la premissa d’implementar- se com a petita superfície pròxima al teu domicili. Des de l’any 2000, Dia forma part del Grup Internacional Carrefour, el major distribuidor d’Europa i el segon del món en aquest sector.
 7. 7. Marques 5 Representació del Logotip logomarca vertical logomarca horitzontal La marca Condis es representa per un logotip i un simbol. A més, també s’afegeix la paraula SUPERMERCATS a sota que recalca el tipus de comerç del qual es parla. Es pot representar de dues formes segons els diferents suports en la qual s’inscriu el logomarca. Per exemple, el logomarca en vertical es representa en diverses peces de la papereria bàsica com ara el catàleg, la targeta client o la bossa de compra (també es representa d’aquesta manera en la comunicació online - pàgina web i xarxes socials). En canvi, el logomarca horitzontal el trobem en aplicacions d’un altre tipus, com són el rètol de l’entrada, el camió, la placa dels empleats o el carret de compra.
 8. 8. Marques 6 Representació del Logotip logomarca original - vertical altres logomarques - horitzontal i vertical La marca Bonpreu es representa per un logotip i dos simbols (un a d’alt i un a sota del nom). A més, també, compta amb una submarca que utilitza un altre tipus de representació (vist en el exemple “altres logomarques”). Pel que fa al logomarca original, trobem que es representa enmarcat per un requadre verd que inscriu la peça en els diferents suports (a vegades trobem que les tres peces del logomarca actuen per si soles, com per exemple en el carret de compra que es reprodueix tansols una indiana del simbol groc de sota o en el rètol de l’entrada). En les diverses peces de la papereria bàsica trobem que el logomarca ve adjunt per la imatge corporativa de l’Esclat com ara en el catàleg i la targeta client (en el cas de la pàgina web, les xarxes socials, el camió i la placa de empleats es dibuixa el logomarca sense la imatge de l’Esclat). En canvi, en la bossa de compra es representa el logotip sense els dos simbols (en aquest cas l’acompanya l’eslògan És bo, es bonpreu).
 9. 9. Marques 7 Representació del Logotip logomarca vertical logomarca horitzontal La marca Consum es representa per un logotip i un simbol. A més, també s’afegeix la paraula COOPERATIVA a sota que recalca el tipus de negoci del qual es parla. Es pot representar de dues formes segons els diferents suports en la qual s’inscriu el logomarca. Per exemple, el logomarca en vertical es representa en diverses peces de la papereria bàsica com ara el catàleg o la bossa de plàstic i, també, en les xarxes socials com Facebook (per altra banda, el logomarca ve representat de manera horitzontal i amb el text en negatiu - blanc sobre fons taronja - tant en la bossa de roba com en la targeta client, la pàgina web, el rètol de l’entrada o la placa dels empleats). En canvi, pel que fa a les aplicacions del camió o el carret de compra, la marca opta per petites variacions del logomarca (tal com es pot veure en les pàgines 29 i 30).
 10. 10. Marques 8 Representació del Logotip logomarca vertical logomarca horitzontal La marca Mercadona es representa per un logotip i un simbol. A més, també s’afegeix l’eslògan SUPERMERCADOS DE CONFIANZA a sota. Es pot representar de dues formes segons els diferents suports en la qual s’inscriu el logomarca. Per exemple, el logomarca en vertical es mostra en el camió de la companyia i el logomarca en horitzontal es reprenta en les diverses pe- ces de la papereria bàsica, com la targeta client (en negatiu), la pàgina web, el rètol de l’entrada i el carret de compra. En altres ocasions, la marca opta per fer ús del logotip, independentment del simbol (com en el catàleg o la placa dels treballadors) o a la inversa (com en les xarxes socials) Per altra banda, hi ha aplicacions que no s’usa el logomarca com ara la bossa de compra que tansols indica la pàgina web en un dels laterals.
 11. 11. Marques 9 Representació del Logotip logomarca horitzontal logomarca horitzontal - en negatiu La marca Dia es representa per un logotip i un simbol (a vegades el simbol s’inscriu sol, com en el catàleg, la bossa de compra, les xarxes socials o el camió de la companyia). Es pot representar en positiu o negatiu segons els diferents suports però sempre de manera horitzon- tal (és a dir, no és apta col·locar el logomarca en vertical). En la majoria de les peces trobem el logomarca en negatiu com ara en la targeta client (on s’afegeix la paraula CLUB), la pàgina web, el rètol de l’entrada, la placa dels empleats o el carret de compra.
 12. 12. Marques 10 Composició i Área de seguretat Condis x 8x x 8x 8x 4x Composició i Área de seguretat Bonpreu x 8x 8x
 13. 13. Marques 11 Composició i Área de seguretat Consum x 8x x 8x 8x 4x Composició i Área de seguretat Mercadona x 8x x 10x 3x 2x
 14. 14. Marques 12 Composició i Área de seguretat Dia x 8x x 8x 1/2X 5x 6x 1/2X
 15. 15. Marques 13 Tamanys mínims dels logotips OFFSET SERIGRAFIA SUPORT DIGITAL 21 mm 22 mm 69 px 12,5 mm 13,5 mm 42 px 31 mm 32 mm 102 px 8 mm 9 mm 28 px 21 mm 22 mm 69 px 12,5 mm 13,5 mm 42 px 21 mm 22 mm 69 px 12 mm 13 mm 40 px
 16. 16. Marques 14 Tamanys mínims dels logotips OFFSET SERIGRAFIA SUPORT DIGITAL 31 mm 32 mm 98 px 6,5 mm 7,5 mm 22 px 26 mm 27 mm 84 px 11 mm 12 mm 38 px 34,5 mm 35,5 mm 110 px 6 mm 7 mm 21 px 26,5 mm 27,5 mm 85 px 8,5 mm 9,5 mm 27 px
 17. 17. Marques 15 Usos incorrectes del logotip Condis Canvis en la distribució dels elements Distorció en les proporcions dels elements Usos incorrectes del logotip Bonpreu Canvis en la distribució dels elements Distorció en les proporcions dels elements
 18. 18. Marques 16 Usos incorrectes del logotip Consum Canvis en la distribució dels elements Distorció en les proporcions dels elements Usos incorrectes del logotip Mercadona Canvis en la distribució dels elements Distorció en les proporcions dels elements
 19. 19. Marques 17 Usos incorrectes del logotip Dia Canvis en la distribució dels elements Distorció en les proporcions dels elements
 20. 20. Color corporatiu 18 Logotip en color i Monocromàtic Condis: PANTONE Violet C C:91 /M:99 /Y:0 /K:0 R:55 /G:1 /B:151 PANTONE Warm Red C C:0 /M:96 /Y:76 /K:0 R:233 /G:19 /B:47 SUPERMERCATS SUPERMERCATS PANTONE 334 C C: 96 /M:10 /Y:69 /K:0 Positiu una tinta Negatiu una tinta R:2 /G:152 /B:125 Logotip en color i Monocromàtic Bonpreu: PANTONE 356 C C:98 /M:49 /Y:100 /K:16 R:1 /G:95 /B:43 PANTONE 116 C C:0 /M:25 /Y:95 /K:0 R:251 /G:207 /B:12 Positiu una tinta Negatiu una tinta
 21. 21. Color corporatiu 19 Logotip en color i Monocromàtic Consum: PANTONE 1505 C C:0 /M:68 /Y:90 /K:0 R:254 /G:129 /B:0 PANTONE 172 C C:0 /M:97 /Y:87 /K:0 R:234 /G:0 /B:0 COOPERATIVA COOPERATIVA Positiu una tinta Negatiu una tinta Logotip en color i Monocromàtic Mercadona: PANTONE 347 C C:98 /M:26 /Y:100 /K:0 R:0 /G:130 /B:64 PANTONE 2728 C C:91 /M:62 /Y:0 /K:0 MERCADONA MERCADONA R:0 /G:108 /B:245 PANTONE 7408 C C:5 /M:34 /Y:97 /K:0 Positiu una tinta Negatiu una tinta R:234 /G:184 /B:3
 22. 22. Color corporatiu 20 Logotip en color i Monocromàtic Dia: PANTONE Warm Red C C:0 /M:96 /Y:76 /K:0 R:233 /G:19 /B:47 SUPERMERCATS Positiu una tinta Negatiu una tinta
 23. 23. Tipografia 21 Condis Condis: Myriad Arabic Bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefjhijklmnopqrstuvwxyz 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 . : , ; (*?’) SUPERMERCATS Bonpreu: Minion Pro Bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefjhijklmnopqrstuvwxyz 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 . : , ; (*?’)
 24. 24. Tipografia 22 Consum: consum Myriad Pro Bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefjhijklmnopqrstuvwxyz 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 . : , ; (*?’) COOPERATIVA *En la tipografia de Consum hi ha una lleugera modificació. Mercadona: Arial Rounded MT Bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdef jhijklmnopqrstuvwxyz 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 . : , ; (*?’) MERCADONA SUPERMERCADOS DE CONFIANZ A *En la tipografia de Mercadona hi ha una lleugera modificació.
 25. 25. Tipografia 23 Dia: Dia Lucida Grande Bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefjhijklmnopqrstuvwxyz 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 . : , ; (*?’) *En la tipografia de Dia hi ha una lleugera modificació.
 26. 26. Papereria bàsica 24 Targeta client: Les targetes client és un element molt impor- tant per el propi consumidor ja que és una consum peça que la porten sempre en la cartera. Per TARJETA DE SOCIO CLIENTE aquesta raó les marques han de fer un dis- seny merament atractiu. Condis MERCE BERMUDEZ CAPEL Nº Socio: 1750942 Fecha alta: 10-05-2012 En el cas de Condis, aquest any ha elaborat JAVIER FERNANDEZ PUIG 9216860011520119 un redisseny de la seva targeta amb una imat- ge més simbòlica i original (s’ inscriu el logo- Diaclub marca en negatiu sobre fons vermell). Dia Dia Per altra banda, Consum i Dia són molt més Dia comercials, tansols els interessa que surti el M ERCADONA logomarca (Dia fins i tot afegeix la imatge dues vegades en la cara de la targeta). clubDia Dia A part, Bonpreu opta per un disseny més per- 8060 5700 0743 3925 MARIA JOSE GIMENO CAPLLIURE sonalitzat i afegeix un fons exclussiu per la seva targeta (unes margarides que li donen un color molt càlid).Finalment, Mercadona opta per una imatge d’un carret de compra.
 27. 27. Papereria bàsica 25 Catàlegs: OFERTA NOVEMBRE Del 2 al 28 de novembre de 2012 Els supermercats solen tenir un catàleg en les caixes perquè el consumidor pugui veure quines GRAN són les pròximes ofertes una vegada abandona € oferta aniversari l’establiment. En el cas de Condis, Consum i Dia 4 veiem que en la portada del catàleg es dóna èmfa- si a les ofertes, destaquen imatges de productes 95 /un €€ (Consum prefereix usar la imatge de 4 globus per Formatge ovella € € El Pastor peça 500 gr. tal de promocionar els preus del seu Aniversari). Avança’t al Nadal preus per a celebrar Per altra banda, Bonpreu prefereix usar un flayer promocionant l’oferta del formatge d’ovella. En aquest cas, és un disseny més particular ja que el tamany és un dina-A5 i nomès informa sobre un producte. En canvi, hem de destacar també el cas de Mer- cadona ja que no té catàleg (no fa publicitat dels seus productes comercials) però si que publica mensualment una revista per a informar sobre les novetats en els seus productes de bellesa.
 28. 28. Papereria bàsica 26 Bosses de compra: 900 500 103 www.mercadona.es Pel que fa a les bosses de compra destaquem dues parts. Hi han marques com ara Condis, Bonpreu i Dia que usen bosses de plàstic per plasmar el seu logomarca (Bonpreu afegeix també l‘eslògan). Per altra banda, Mercadona opta per les bos- ses de roba, amb la imatge d’una cistella plena És bo, és bonpreu. de menjar (sabem que és Mercadona perquè la informació la trobem en el lateral). Protecció al medi ambient Aquesta bossa és de polietilé. La seva destrucció no produeix gasos nocius o substàncies corrosives. Finalment, hi ha marques com ara Consum que tenen totes dues bosses de compra (tal com podeu veure en la imatge, en la bossa www.consum.es de plàstic s’inscriu el logomarca, el telèfon i el còdic de barres i, en la bossa de roba hi ha una sèrie d’imatges d’aliments - amb tota la informació pertinent en el lateral dret). 900 500 126 ATENCIÓN: Esta bolsa no es un juguete, para evitar riesgos de asfixia no deje a los bebés y a los niños jugar con ella.
 29. 29. Papereria bàsica 27 Tiquet de compra: El tiquet de compra és un dels elements més im- portants en la papereria bàsica d’un supermercat i per aquesta raó les marques fan tot el possible per estar visibles en el paper d’una manera elegant i significativa. Per exemple, hi ha tiquets de compra molt visuals com ara el de Bon Preu o Consum que usen la part de derrere per enganxar el logo- marca i la informació més rellevant. En canvi, hi ha daltres com Condis i Mercadona que prefereixen ser més formals i no ensenyen en cap lloc del tiquet el logomarca (tansols s’inscriu el nom en la part superior). Per altra banda, el Supermercat Dia és fa més vis- tós i crida més l’atenció gràcies a la franja lateral esquerra que inscriu el logomarca. A més, és im- portant destacar el fet que Dia nombra en el seu tiquet Facebook i Twitter (aquest fet el fa més no- tori ja que s’implica en les preferències dels con- sumidors). A part, en el revers del tiquet trobem de nou el logomarca acompanyat d’informació, com ara el telèfon, la web, etc).
 30. 30. Aplicacions 28 Rètol d’entrada: És molt important com es plasma la imatge gràfica d’una marca en el ràpid SUPERMERCAT rètol d’entrada d’un establiment ja SUPERMERCATS SUPERMERCATS SUPERMERCATS SUPERMERCATS SUPERMERCATS que és el primer que un consumidor veurà. Els supermercats opten per un rètol molt visual que incorpora la imatge corporativa de la marca. Aquests són rètols de Condis, Bonpreu, Consum, Mercadona i Dia respectivament. Dia MARKET
 31. 31. Aplicacions 29 Placa dels empleats: Les plaques dels empleats són merament identificatives i s’identifiquen per incloure el logomarca de l’empresa con- YOLANDA YOLANDA YOLANDA juntament amb el nom del treballador. Tots cinc inclouen el logomarca a d’alt de la placa i enrequadren el nom sobre el fons del color corporatiu oficial de la marca. MERCADONA Dia L’única placa diferent és la de Consum ja que no enrequa- YOLANDA dra el nom i dibuixa el logomarca sobre una franja de color YOLANDA taronja que s’extendeix d’una banda a l’altre de la placa.
 32. 32. Aplicacions 30 Mànec del carret de compra: Els diferents carrets de compra tenen particularitats molt di- verses en el mànec. Condis opta per afegir el logotip sense el símbol en els dos laterals. Al contrari de Mercadona que només ho inclou en el costat esquerre i en aquest cas, també porta el síímbol.Per altra banda, Bonpreu opta per la indiana, Consum tansols ha afegit el símbol enmig del mànec i Dia s’ha instal·lat dins d’una parcel·la en el centre de la barra. Cal destacar el suport lateral del mànec ja que tots cinc carrets de compra opten per destacar-hi el color corporatiu que els diferencia de la resta de supermercats. Dia
 33. 33. Aplicacions 31 Camió: Els diferents camions de transport de cada marca són bastant similars. Per exemple, tots cinc opten per incloure en el lateral el logotip (almenys una part, com en el cas de Dia que tansols usa el símbol). ME RC AD ON A L’únic aspecte diferent és el que trobem en el camió de Consum ja que el símbol s’enquadra dins d’una semi-esfera de color taronja.
 34. 34. Pàgina web 32 Condis: http://www.condis.es/ La pàgina web de Condis és merament informativa i funcional. A la part superior-esquerra trobem el logomarca sen- se la “coletilla” supermercats. Per altra banda, a d’alt també hi ha un buscador d’establiments i els diferents links disponibles (xarxes socials, la compra de Con- dis online, etc). El menú s’estructura uniformament a d’alt i baix de la imatge central. Finalment, a la part inferior trobem les dades acreditatives de l’empresa.
 35. 35. Pàgina web 33 Bonpreu: http://www.bonpreu.cat/ La pàgina web de Bonpreu destaca per la seva complexi- tat en les parts. A la part superior-esquerra trobem el logo- marca acompanyat per totes les altres imatges corporatives de l’empresa. Per altra banda, a d’alt també hi ha el telèfon d’informació, la possibilitat de canviar l’idioma a castellà i el link de les diferents xarxes socials. El menú principal es troba a la part esquerra de la pàgina, acompanyat d’un cercador i l’informació de la targeta client. Al mig, trobem ofertes en la qual opera la marca, com ara la del descompte a l’espectacle del Mag Lari. També, hi ha un apartat d’actualitat, d’ofertes de feina, etc. Finalment, a la part inferior trobem una imatge de les diferentes classes de pomes (una de les imatges identificatives de Bonpreu).
 36. 36. Pàgina web 34 Consum: http://www.consum.es/ La pàgina web de Consum és merament informativa i destaca per la seva formalitat. A la part superior-esquerra trobem el logo- marca de l’empresa, sota un petit menú. També trobem a d’alt de la pàgina un buscador d’establiments. Per altra banda, el menú s’estructura a l’esquerra de la web per catagories (també hi ha part de l’informació d’interés a la part dreta, com ara el telèfon d’atenció al client). Al mig de la pàgina trobem diversa publicitat en gran per desta- car els productes més importants de Consum. A sota, trobem un menú de notícies. Finalment, a la part inferior trobem el link de les diferents xarxes socials.
 37. 37. Pàgina web 35 Mercadona: http://www.canalmercadona.es/ La pàgina web de Mercadona és la més visual dels 5 supermer- cats. A la part superior-esquerra trobem el logomarca desglos- sat (primer trobem el símbol i després la marca amb la frase “Portal de las webs informativas de Mercadona”). Després trobem sub-apartats de les diferents seccions que ofe- reix la tenda amb una imatge per tal que sigui més atractiu. Un dels aspectes més importants de la web és destacar-ne el color corporatiu i fer una pàgina molt més dinàmica i il·lustrativa.
 38. 38. Pàgina web 36 Dia: http://www.dia.es/ La pàgina web de Dia és la més il·lustrativa de totes (a més, el color vermell li dona molta més autoritat). A la part superior- esquerra trobem el logomarca de l’empresa, acompanyat del es- lògan “Calidad y precio están muy cerca”. D’alt trobem un petit menú per enregistrar-te a la web i conèixer aspectes importants de la marca. Per altra banda, el menú s’estructura en una petita franja de co- lor verd (també, a la part esquerra trobem informació d’interés com ara la compra online o el catàleg de productes). Al mig de la pàgina trobem diversa publicitat en gran per destacar els produc- tes més importants de Consum. A sota, trobem un menú de notícies, el link de les diferents xar- xes socials, telèfon, etc.
 39. 39. Xarxes socials 37 Facebook: Els cinc supermercats usen el Face- book per comunicar-se amb els seus consumidors més àmpliament. De totes formes, hi ha una clara di- ferència entre els seguidors de Mer- cadona (176.400 “me gusta”) i els se- guidors de Bonpreu (274 “me gusta”). Pel que fa a la imatge personal, els 5 opten per posar el logomarca. D’altra banda, en la imatge de capça- lera hi ha variacions (Condis i Bon- preu no tenen, Consum i Mercadona fan ús d’una fotografia i Dia explota l’aniversari dels 33 anys).
 40. 40. Xarxes socials 38 Twitter: Els cinc supermercats usen el Twitter per comu- nicar-se amb els seus consumidors. De totes formes, hi ha una clara diferència en- tre els seguidors de Mercadona (2.684) o els se- guidors de Dia (2.212) i els seguidors de Condis (614). Per altra banda, és rellevant esmentar el fet que Mercadona no segueix a ningú i que, tot i ser el supermercat amb més seguidors, és cu- riós veure que no explota gairebé res el Twitter (tansols 245 tweets). Pel que fa a la imatge personal, tots opten per posar el logomarca menys Bonpreu, que usa a imatge de les pomes (també destaca Condis amb aquest fons més càlid - fotografia d’una flor blanca i un cel blau). D’altra banda, cal destacar el format, Bonpreu i Dia usen un “widget” per tal de tenir en el seu perfil aquest format més qua- drat i Condis, Consum i Mercadona usen el for- mat tradicional .
 41. 41. Conclusions 39 Tal i com s’ha pogut observar, en el Manual d’Identitat Corporativa s’exposen totes les eines per tal d’emplear correctament les 5 marques gràfiques i aclarar-ne els possibles dubtes respecte a la incorporació del logotip en les diferents aplicacions en la qual intervé un supermercat. Pel que fa a la imatge corporativa Aspectes positius --> ALTA NOTORIETAT: S’han construit logotips Personals i Identificatius en totes les seves peces (papereria, aplicacions, web...). - Coherencia en tota la seva comunicació. - S’obté una percepció positiva respecte a les 5 marques / creïble / popular / - S’estableix un vincle de fidelitat entre client-supermercat / confiança i solvència. Aspectes negatius --> POCA RELLEVÀNCIA: El disseny no és gaire acurat - Manca de creativitat i originalitat (es pot parlar de disseny “estàndard”). - Generen un interés molt baix / no destaca cap per sobre de l’altre. - Totes presenten una tipografia de palsec acompanyada d’un simbol “limitat” (icone poc impactant i innovadora). - Es pot prescendir del text descriptiu “COOPERATiVA” o “SUPERMERCAT”. ¿Que podem destacar? COLORS: Cada marca s’identifica per un color en concret (exemple: Consum és taronja i Dia es vermell). ¿Que es pot tenir en compte? Eslògan: Tansols en algunes peces s’usa un eslògan (cas de Bonpreu en la bossa de compra --es bo, es bon preu; cas de Dia en la web --calidad y precio estan muy cerca). Hi ha d’altres que no es veu enlloc l’eslògan o no en tenen (cas de Condis o Consum).

×