Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet

Korba Ferizaj
Korba FerizajKa kush punon per mu :)
SHKOLLA FILLORE “DITURIA"
    DARDANI

Emri i Nxënsit:     Zenel Kovaqi

 KLASA:          9/1.
               Proteinat, Yndyrnat dhe
 TEMA:              Karbohidratet
 ARSIMTARI I LËNDËS:   Skender Mjaki         PRILL 2013
 Emri proteinë rrjedh nga greqishtja “prota” dhe do të thotë i
 rëndësishëm.
 Ato përbëjnë një pjesë të madhe të të gjithë organizmit tonë
 dhe luajnë efekte jetike.
 Formohen nga vargje aminoacidesh të lidhur me lidhje
 peptidike.
 Ka gjithsej 20 lloje aminoacidesh ku 9 jane themelore dhe
 11 jo-themelore.
 9 proteinat esenciale nuk prodhohen dot nga trupi ynë
 prandaj është me shumë rëndës të merren nëpërmjet
 ushqimeve me përmbajtje të lartë proteinash.
 Proteinat jo-themelore prodhohen nga trupi ynë, por për
 prodhimin e tyre duhen proteinat e tjera që shërbejnë si
 katalizatorë.
3
  Formimi i organeve të brendshme si
  mëlcia, muskujt, ligamentet, kockat etj. Ruajtja e formës
  trupore.

  Përbëjnë 15% të trupit tonë.

  Shërbejnë si katalizatorë.

  Transportojnë oksigjenon në gjak.

  Marrin pjesë në transportin aktiv të lëndëve ushqyese.

  Nga to formohen edhe antirupat që mbrojnë trupin nga
  sëmundjet.

  Rregullimi i hormoneve dhe matobolizmit të ushqimeve.
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
 Proteinat ndahen në proteina me vlerë biologjike të lartë
 (treten shpejt) proteina me vlerë biologjike të ulët (treten me
 vështirësi)
 Proteina e hirrës - thartirat, ka vlerën më të lartë bilogjike
 pra është kualiteti më i lartë i proteinës dhe tretet shumë
 shpejt në organizëm.
 Proteina e kazeinës - proteina e qumështit. Ka vlerën
 mesatare biologjike dhe tretet më ngadalë në organizmin e
 njeriut.
 Proteina e sojës - bizelja, fasulja, arrat, kikirikat, etj. ka
 vlerën më të ulët biologjike dhe tretet shumë ngadalë në
 organizmin e njeriut.
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
  Proteina e plotë është ajo proteinë e cila përmban 9 amino
  acidet themelore pra është proteinë e kompletuar dhe është
  shumë e rëndësishme për shëndetin e njeriut.
  Proteinë të plotë përmbajnë:
  hirra, vezët, qumështi, djathi, kosi, mishi i bardhë i pulës, mishi i
  peshkut, mishi i kuq (bifteku,përshuta),etj.
  Proteina e mangët - e paplotë është proteinë e pakompletuar
  sepse i mungojnë 2 apo 3 amino acide nga 9 amino acidet
  themelore, pra nuk i ka të gjitha amino acidet themelore.
  Edhe kjo proteinë është e dobishme për shëndetin e njeriut dhe
  ka mundësi të kompletohet, të bëhet proteinë e plotë.
  Proteinë të mangët-paplotë përmbajnë:
  drithërat, bizelja, fasulja, kikirikat, arrat, farat,
Projekt Kimi
        9
 Mungesa e proteinës rezulton në lodhje të përgjithshme të
 njeriut, në dobësimin e muskujve dhe indeve, në ndjeshmëri
 ndaj infeksioneve, dhe gjithashtu shfaqë dëshirën për
 konsumimin më të madh të sheqernave gjatë ditës, siç është
 çokollata dhe ëmbëlsirat tjera të cilat mund të shkaktojnë
 trashjen - rritjen e peshës trupore.
 Më parë, në bazë të disa studimeve është menduar se
 konsumimi i lartë i ushqimit me proteina
 mund ti shkaktojë stres veshkëve dhe mëlqisë sepse këto
 organe duhet të punojnë më tepër në mënyrë që të nxjerrin
 materiet toksike të mbetura nëpërmjet urinës, dhe gjithashtu
 mund të shkaktojë humbjen e kalciumit të eshtrave nëpërmjet
 urinës.
 Kurse tani studimet e fundit tregojnë se përdorimi i lartë i
 ushqimit me proteina nuk mund të shkaktojë kurfarë stresi
 veshkëve dhe mëlqisë, sepse proteina është substancë
 termogjenike e cila mund të lirohet nga trupi edhe nëpërmjet
 nxehtësisë.
  Lipidet (lipos-gr-yndyrë) në përgjithësi përkufizohen
  si yndyrëra të patretshme në ujë, por treten në tretës
  tjerë organik p.sh. tretës të lipideve
  janë acetoni ose benzeni. Në natyrë ndodhen edhe
  si molekula të tilla si
  vajra, kolesterole, sterole, vitamina(A, D, E dhe K ), mono
  gliceride, digliceride, fosfolipide, etj. Funksionet kryesore
  biologjike të lipideve janë: depozitimi i energjisë, veprojnë
  si komponentë strukturor në membranën qelizore, dhe si
  molekula sinjalizuese.

                                11
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
  Lipidet janë një grup komponimesh që kanë shumë
  funksione biologjike, të tilla si komponente strukturore
  në membranën qelizore, deponimin e burimeve të
                                Projekt Kimi
  energjisë etj. Lipide në përgjithësi janë hidropfobik apo
  amfifilike të vogla që kanë origjinë tërësisht ose
  pjesërisht nga dy lloje substancash biokimike: ketonet
  dhe grupet izofrene. Duke marrë parasysh këtë, lipidet
  ndahen në:
  alkine yndyrore
  glicerolipide
  glicerofosfolipide
  sfingolipide
  saharolipide
  poliketone (ketone të përbëra)
  Yndyrnat janë bazë, në shumë procese të organizmit dhe janë
  një formë e përqendruar e energjisë. Marrja e tepruar e
                                 Projekt Kimi
  yndyrnave, mund të çojë në dhjamosje. Mishi, djathi, vaji i
  palmës, vaji i arrës së kokosit, dhjamërat e
  kafshëve, vezët, peshqit, arrat, kanë yndyrna të tretshme.
  Obeziteti është një ndër sëmundjet më shqetësuese të të gjithë
  shoqërisë njerëzore sot. Obeziteti vjen si pasojë
  mbiushqyerjes, sidomos me yndyrna, të cilat duke qenë se nuk
  konsumohen energjikisht depozitohen si dhjam.
  Sipas disa kërkimeve arsyeja që ne na pëlqejnë kaq shumë
  yndyrnat është fakti se edhe vetë truri jonë përbëhet nga 50%
  ynfyrë (mielina dhe membrama e neuroneve)
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
 Karbohidratet janë materie të përbëra nga
 karboni, hidrogjeni dhe oksigjeni, dhe zakonisht
 kategorizohen si sheqera,nisheste dhe fibra.
 Sheqeri i cili gjendet në përmbajtjen e ushqimit
 përcaktohet si monosaharid apo dysaharid.
 Monosaharidet janë njësi e vetme e sheqerit dhe kur
 shumë njësi të tilla lidhen, atëherë formohen nishestet
 (karbohidratet që gjenden në bimë) dhe glikogjeni
 (karbohidrate që ruhen në trupin e njeriut).Në
 monosaharide bëjnë pjesë:glukoza (e njohur si sheqeri i
 gjakut), fruktoza (sheqeri i pemëve),dhe galaktoza.
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
 Karbohidratet e thjeshta-(sheqer i thjeshtë), janë
 monosaharidet dhe dysaharidet.
 Karbohidratet e thjeshta treten shpejtë në organizëm dhe
 rrisin nivelin e sheqerit në gjak shumë shpejtë. Në këtë rast
 pankreasi detyrohet të prodhojë më shumë insulinë e cila
 merr glukozën më shpejtë nga gjaku dhe e ruan atë si
 glikogjen apo yndyrë në trupin e njeriut, në mënyrë që të
 rikthehet niveli normal i sheqerit në gjak.
 Karbohidratet e thjeshta janë: sheqeri i bardhë-
 sukroza, ëmbëlsirat,tortet,kiflet,pijet e gazuara,lëngjet me
 sukroze-sheqer të
 përpunuar, qokolata,bombonet,biskotat,qipsat dhe gjithë
 artikujt që përmbajnë sheqer të rafineruar.
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
  Karbohidratet e përbëra-(sheqer natyral) janë polisaharidet të
  cilat formohen nga bashkimi i tri apo më shumë njësive të
  sheqerit.
  Karbohidratet e përbëra treten dhe depërtojnë në gjak më
  ngadalë, diku për 1 deri 3 orë, çka do të thotë se niveli i sheqerit
  në gjak rritet ngadalë dhe mbetet i qëndrueshëm, dhe në këtë
  rast pankreasi detyrohet të prodhoj vetëm një sasi të vogël të
  insulinës.Kjo mundëson të kemi energji për një kohë më të gjatë
  dhe mos të ndihemi të uritur.
  Karbohidratet e përbëra janë:
  drithërat, orizi, pemët, patatet, domatet, qumështi dhe produktet
  e qumshtit,lëngjet pa sheqer shtesë-të
  bardhë, shpagetat, gruri, bizelja, fasulja.
  Karbohidratet e përbëra janë shumë të rëndësishme për
  shëndetin e njeriut, janë ushqime jetësore sepse përmbajnë
  shumë vitamina dhe minerale si: vitaminat B,vitamin
  E, zink, magnezium, hekur dhe gjithashtu rrisin rezervat e
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
  Karbohidratet me indeks glikemik të lartë edhe pse mund
  të jenë disa karbohidrate të përbëra (si patatet e pjekura
  dhe orizi i bardhë) ato treten shpejtë në organizëm dhe
  rrisin shumë shpejtë nivelin e sheqerit në gjak që do të thotë
  se nuk janë shumë të dobishme për shëndetin e njeriut e
  sidomos për personat me sëmundje të diabetit-sheqerit te të
  cilët rritja e nivelit të sheqerit në gjak mund të shkaktojë
  probleme të mëdha shëndetësore.

  Karbohidratet me indeks glikemik të ulët të cilat
  gjithashtu mund të jenë disa karbohidrate të thjeshta (siç
  janë pemët) treten më ngadal dhe rrisin nivelin e sheqerit në
  gjak më ngadal që do të thotë se janë shumë të nevojshme
  dhe të dobishme për shëndetin e njeriut e sidomos për
  personat me sëmundje të diabetit-sheqerit.
1 de 22

Recomendados

Yndyrat dhe sheqernat por
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatVilma Kafexhiu
31K visualizações7 slides
Sëmundjet gjenetike por
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
50.8K visualizações15 slides
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. por
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
58.5K visualizações29 slides
Biologji por
BiologjiBiologji
BiologjiIna Dena
11.4K visualizações14 slides
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
109.9K visualizações9 slides
Fizika ne jeten e perditshme por
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
169.8K visualizações37 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare por
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
84.2K visualizações9 slides
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912) por
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Kristjana Duni
74.4K visualizações71 slides
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” por
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” #MesueseAurela Elezaj
50.2K visualizações24 slides
Projekt edukimi fizik por
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizikAnesti çobani
41.9K visualizações24 slides
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina por
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteinaProteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina#MesueseAurela Elezaj
10.4K visualizações10 slides
Komunizmi ne Shqiperi por
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
44.2K visualizações18 slides

Mais procurados(20)

Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare por Ke Keiss
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss84.2K visualizações
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912) por Kristjana Duni
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Kristjana Duni74.4K visualizações
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” por #MesueseAurela Elezaj
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
#MesueseAurela Elezaj50.2K visualizações
Projekt edukimi fizik por Anesti çobani
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizik
Anesti çobani 41.9K visualizações
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina por #MesueseAurela Elezaj
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteinaProteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
#MesueseAurela Elezaj10.4K visualizações
Komunizmi ne Shqiperi por Denis Lezo
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo44.2K visualizações
Energjia llojet por Klodjan Hoxha
Energjia llojetEnergjia llojet
Energjia llojet
Klodjan Hoxha26.8K visualizações
Hidrokarburet dhe vetite e tyre por irida_2000
Hidrokarburet dhe vetite e tyreHidrokarburet dhe vetite e tyre
Hidrokarburet dhe vetite e tyre
irida_200037.1K visualizações
Filozofia gjate shekullit XVII por Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K visualizações
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem por ArenoardReno
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno7.1K visualizações
Mikrogjallesat por ldddmk
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
ldddmk17.5K visualizações
Projekt Fizik - valet por Marinela Abedini
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
Marinela Abedini18.9K visualizações
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik por Septic Flesh
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimikKarbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Septic Flesh20.2K visualizações
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimi por Mirsad - New
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimiRoli i substancave organike natyrore - Projekt kimi
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimi
Mirsad - New5.3K visualizações
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut por irena kotobelli
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
irena kotobelli26.3K visualizações
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr... por Edward Newgate
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Edward Newgate37.7K visualizações
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi por Alimerko Brunilda
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiLojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Alimerko Brunilda27.2K visualizações
Aparati i ekskretimit por Matilda Gremi
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimit
Matilda Gremi37.8K visualizações
Te drejtat e femijeve por 22062002
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
2206200241K visualizações
Ushqyerja e shëndetshme por Exhitah Vasija
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshme
Exhitah Vasija51.1K visualizações

Destaque

Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet por
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetBurim Derveni
51.9K visualizações14 slides
Projekt Kimi - Karbohidratet por
Projekt Kimi - KarbohidratetProjekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - KarbohidratetMarinela Abedini
14K visualizações8 slides
Dialektet e shqipes por
Dialektet e shqipesDialektet e shqipes
Dialektet e shqipesKlarisa Klara
10.9K visualizações3 slides
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme. por
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.Eva Ciciku
30.6K visualizações13 slides
Karbohidratet por
KarbohidratetKarbohidratet
KarbohidratetAzem Zogaj
14.3K visualizações11 slides

Destaque(7)

Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet por Burim Derveni
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Burim Derveni51.9K visualizações
Projekt Kimi - Karbohidratet por Marinela Abedini
Projekt Kimi - KarbohidratetProjekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - Karbohidratet
Marinela Abedini14K visualizações
Dialektet e shqipes por Klarisa Klara
Dialektet e shqipesDialektet e shqipes
Dialektet e shqipes
Klarisa Klara10.9K visualizações
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme. por Eva Ciciku
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Eva Ciciku30.6K visualizações
Karbohidratet por Azem Zogaj
KarbohidratetKarbohidratet
Karbohidratet
Azem Zogaj14.3K visualizações
ADN SLIDE por Fan Cart
ADN SLIDEADN SLIDE
ADN SLIDE
Fan Cart7K visualizações

Similar a Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet

Projekt kimi por
Projekt kimiProjekt kimi
Projekt kimiUeda Rrukaj
25.2K visualizações10 slides
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE por
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE Universiteti Politeknik Tirane
18.8K visualizações42 slides
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME por
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME gregorjupa
18.2K visualizações9 slides
Ushqyerja por
Ushqyerja Ushqyerja
Ushqyerja ornela rama
13K visualizações30 slides
Ushqyerja e shendetshme por
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeErvis Duti
7.1K visualizações29 slides
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme por
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeRiku Verri
22.6K visualizações28 slides

Similar a Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet(20)

Projekt kimi por Ueda Rrukaj
Projekt kimiProjekt kimi
Projekt kimi
Ueda Rrukaj25.2K visualizações
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME por gregorjupa
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
gregorjupa18.2K visualizações
Ushqyerja por ornela rama
Ushqyerja Ushqyerja
Ushqyerja
ornela rama13K visualizações
Ushqyerja e shendetshme por Ervis Duti
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshme
Ervis Duti7.1K visualizações
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme por Riku Verri
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Riku Verri22.6K visualizações
Te ushqehemi dhe jo te hame! por Egla Mërzheku
Te ushqehemi dhe jo te hame!Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Egla Mërzheku5.1K visualizações
Piramida ushqimore por XhuLia Muca
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimore
XhuLia Muca5.4K visualizações
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01 por Merkur Sinani
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Merkur Sinani1.8K visualizações
Një jetë e shëndetshme por Mario Peleshka
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
Mario Peleshka2.7K visualizações
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona. por An An
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
An An126.8K visualizações
Te ushqyerit por Xhesika Merko
Te ushqyeritTe ushqyerit
Te ushqyerit
Xhesika Merko4.4K visualizações
Piramida Ushqimore por Marinela Abedini
Piramida UshqimorePiramida Ushqimore
Piramida Ushqimore
Marinela Abedini30.9K visualizações
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli por irena kotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
irena kotobelli6.9K visualizações
Nutricioni por melita luci
NutricioniNutricioni
Nutricioni
melita luci822 visualizações
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe por Klarisa Klara
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Klarisa Klara5.5K visualizações
Ushqimet por Daniela Muhaj
UshqimetUshqimet
Ushqimet
Daniela Muhaj971 visualizações
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit) por Xhoana Pepa
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Xhoana Pepa1.9K visualizações
Food por Enxhi_01
FoodFood
Food
Enxhi_011.3K visualizações

Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet

 • 1. SHKOLLA FILLORE “DITURIA" DARDANI Emri i Nxënsit: Zenel Kovaqi KLASA: 9/1. Proteinat, Yndyrnat dhe TEMA: Karbohidratet ARSIMTARI I LËNDËS: Skender Mjaki PRILL 2013
 • 2.  Emri proteinë rrjedh nga greqishtja “prota” dhe do të thotë i rëndësishëm.  Ato përbëjnë një pjesë të madhe të të gjithë organizmit tonë dhe luajnë efekte jetike.  Formohen nga vargje aminoacidesh të lidhur me lidhje peptidike.  Ka gjithsej 20 lloje aminoacidesh ku 9 jane themelore dhe 11 jo-themelore.  9 proteinat esenciale nuk prodhohen dot nga trupi ynë prandaj është me shumë rëndës të merren nëpërmjet ushqimeve me përmbajtje të lartë proteinash.  Proteinat jo-themelore prodhohen nga trupi ynë, por për prodhimin e tyre duhen proteinat e tjera që shërbejnë si katalizatorë.
 • 3. 3
 • 4. Formimi i organeve të brendshme si mëlcia, muskujt, ligamentet, kockat etj. Ruajtja e formës trupore.  Përbëjnë 15% të trupit tonë.  Shërbejnë si katalizatorë.  Transportojnë oksigjenon në gjak.  Marrin pjesë në transportin aktiv të lëndëve ushqyese.  Nga to formohen edhe antirupat që mbrojnë trupin nga sëmundjet.  Rregullimi i hormoneve dhe matobolizmit të ushqimeve.
 • 6.  Proteinat ndahen në proteina me vlerë biologjike të lartë (treten shpejt) proteina me vlerë biologjike të ulët (treten me vështirësi)  Proteina e hirrës - thartirat, ka vlerën më të lartë bilogjike pra është kualiteti më i lartë i proteinës dhe tretet shumë shpejt në organizëm.  Proteina e kazeinës - proteina e qumështit. Ka vlerën mesatare biologjike dhe tretet më ngadalë në organizmin e njeriut.  Proteina e sojës - bizelja, fasulja, arrat, kikirikat, etj. ka vlerën më të ulët biologjike dhe tretet shumë ngadalë në organizmin e njeriut.
 • 8. Proteina e plotë është ajo proteinë e cila përmban 9 amino acidet themelore pra është proteinë e kompletuar dhe është shumë e rëndësishme për shëndetin e njeriut.  Proteinë të plotë përmbajnë: hirra, vezët, qumështi, djathi, kosi, mishi i bardhë i pulës, mishi i peshkut, mishi i kuq (bifteku,përshuta),etj.  Proteina e mangët - e paplotë është proteinë e pakompletuar sepse i mungojnë 2 apo 3 amino acide nga 9 amino acidet themelore, pra nuk i ka të gjitha amino acidet themelore.  Edhe kjo proteinë është e dobishme për shëndetin e njeriut dhe ka mundësi të kompletohet, të bëhet proteinë e plotë.  Proteinë të mangët-paplotë përmbajnë: drithërat, bizelja, fasulja, kikirikat, arrat, farat,
 • 10.  Mungesa e proteinës rezulton në lodhje të përgjithshme të njeriut, në dobësimin e muskujve dhe indeve, në ndjeshmëri ndaj infeksioneve, dhe gjithashtu shfaqë dëshirën për konsumimin më të madh të sheqernave gjatë ditës, siç është çokollata dhe ëmbëlsirat tjera të cilat mund të shkaktojnë trashjen - rritjen e peshës trupore.  Më parë, në bazë të disa studimeve është menduar se konsumimi i lartë i ushqimit me proteina  mund ti shkaktojë stres veshkëve dhe mëlqisë sepse këto organe duhet të punojnë më tepër në mënyrë që të nxjerrin materiet toksike të mbetura nëpërmjet urinës, dhe gjithashtu mund të shkaktojë humbjen e kalciumit të eshtrave nëpërmjet urinës.  Kurse tani studimet e fundit tregojnë se përdorimi i lartë i ushqimit me proteina nuk mund të shkaktojë kurfarë stresi veshkëve dhe mëlqisë, sepse proteina është substancë termogjenike e cila mund të lirohet nga trupi edhe nëpërmjet nxehtësisë.
 • 11. Lipidet (lipos-gr-yndyrë) në përgjithësi përkufizohen si yndyrëra të patretshme në ujë, por treten në tretës tjerë organik p.sh. tretës të lipideve janë acetoni ose benzeni. Në natyrë ndodhen edhe si molekula të tilla si vajra, kolesterole, sterole, vitamina(A, D, E dhe K ), mono gliceride, digliceride, fosfolipide, etj. Funksionet kryesore biologjike të lipideve janë: depozitimi i energjisë, veprojnë si komponentë strukturor në membranën qelizore, dhe si molekula sinjalizuese. 11
 • 13. Lipidet janë një grup komponimesh që kanë shumë funksione biologjike, të tilla si komponente strukturore në membranën qelizore, deponimin e burimeve të Projekt Kimi energjisë etj. Lipide në përgjithësi janë hidropfobik apo amfifilike të vogla që kanë origjinë tërësisht ose pjesërisht nga dy lloje substancash biokimike: ketonet dhe grupet izofrene. Duke marrë parasysh këtë, lipidet ndahen në:  alkine yndyrore  glicerolipide  glicerofosfolipide  sfingolipide  saharolipide  poliketone (ketone të përbëra)
 • 14. Yndyrnat janë bazë, në shumë procese të organizmit dhe janë një formë e përqendruar e energjisë. Marrja e tepruar e Projekt Kimi yndyrnave, mund të çojë në dhjamosje. Mishi, djathi, vaji i palmës, vaji i arrës së kokosit, dhjamërat e kafshëve, vezët, peshqit, arrat, kanë yndyrna të tretshme.  Obeziteti është një ndër sëmundjet më shqetësuese të të gjithë shoqërisë njerëzore sot. Obeziteti vjen si pasojë mbiushqyerjes, sidomos me yndyrna, të cilat duke qenë se nuk konsumohen energjikisht depozitohen si dhjam.  Sipas disa kërkimeve arsyeja që ne na pëlqejnë kaq shumë yndyrnat është fakti se edhe vetë truri jonë përbëhet nga 50% ynfyrë (mielina dhe membrama e neuroneve)
 • 16.  Karbohidratet janë materie të përbëra nga karboni, hidrogjeni dhe oksigjeni, dhe zakonisht kategorizohen si sheqera,nisheste dhe fibra.  Sheqeri i cili gjendet në përmbajtjen e ushqimit përcaktohet si monosaharid apo dysaharid.  Monosaharidet janë njësi e vetme e sheqerit dhe kur shumë njësi të tilla lidhen, atëherë formohen nishestet (karbohidratet që gjenden në bimë) dhe glikogjeni (karbohidrate që ruhen në trupin e njeriut).Në monosaharide bëjnë pjesë:glukoza (e njohur si sheqeri i gjakut), fruktoza (sheqeri i pemëve),dhe galaktoza.
 • 18.  Karbohidratet e thjeshta-(sheqer i thjeshtë), janë monosaharidet dhe dysaharidet.  Karbohidratet e thjeshta treten shpejtë në organizëm dhe rrisin nivelin e sheqerit në gjak shumë shpejtë. Në këtë rast pankreasi detyrohet të prodhojë më shumë insulinë e cila merr glukozën më shpejtë nga gjaku dhe e ruan atë si glikogjen apo yndyrë në trupin e njeriut, në mënyrë që të rikthehet niveli normal i sheqerit në gjak.  Karbohidratet e thjeshta janë: sheqeri i bardhë- sukroza, ëmbëlsirat,tortet,kiflet,pijet e gazuara,lëngjet me sukroze-sheqer të përpunuar, qokolata,bombonet,biskotat,qipsat dhe gjithë artikujt që përmbajnë sheqer të rafineruar.
 • 20. Karbohidratet e përbëra-(sheqer natyral) janë polisaharidet të cilat formohen nga bashkimi i tri apo më shumë njësive të sheqerit.  Karbohidratet e përbëra treten dhe depërtojnë në gjak më ngadalë, diku për 1 deri 3 orë, çka do të thotë se niveli i sheqerit në gjak rritet ngadalë dhe mbetet i qëndrueshëm, dhe në këtë rast pankreasi detyrohet të prodhoj vetëm një sasi të vogël të insulinës.Kjo mundëson të kemi energji për një kohë më të gjatë dhe mos të ndihemi të uritur.  Karbohidratet e përbëra janë: drithërat, orizi, pemët, patatet, domatet, qumështi dhe produktet e qumshtit,lëngjet pa sheqer shtesë-të bardhë, shpagetat, gruri, bizelja, fasulja.  Karbohidratet e përbëra janë shumë të rëndësishme për shëndetin e njeriut, janë ushqime jetësore sepse përmbajnë shumë vitamina dhe minerale si: vitaminat B,vitamin E, zink, magnezium, hekur dhe gjithashtu rrisin rezervat e
 • 22. Karbohidratet me indeks glikemik të lartë edhe pse mund të jenë disa karbohidrate të përbëra (si patatet e pjekura dhe orizi i bardhë) ato treten shpejtë në organizëm dhe rrisin shumë shpejtë nivelin e sheqerit në gjak që do të thotë se nuk janë shumë të dobishme për shëndetin e njeriut e sidomos për personat me sëmundje të diabetit-sheqerit te të cilët rritja e nivelit të sheqerit në gjak mund të shkaktojë probleme të mëdha shëndetësore.  Karbohidratet me indeks glikemik të ulët të cilat gjithashtu mund të jenë disa karbohidrate të thjeshta (siç janë pemët) treten më ngadal dhe rrisin nivelin e sheqerit në gjak më ngadal që do të thotë se janë shumë të nevojshme dhe të dobishme për shëndetin e njeriut e sidomos për personat me sëmundje të diabetit-sheqerit.