O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Crregullimet ushqimore
Crregullimet ushqimore
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 14 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Diapositivos para si (20)

Semelhante a crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia (20)

Anúncio

Mais recentes (20)

Anúncio

crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia

  1. 1. Tema:Të ushqyerit shëndetshëm Nëntema: Crregullimet në të ngrënë, obeziteti ,bulimia dhe anoreksia Gjimnazi:“Dhaskal Todri” Lënda: Aftësim Për Jetën Klasa:Xd
  2. 2. Qëllimi I punës • Të mësojmë më shumë rreth crregullimeve në të ngrënë shkaqet dhe pasojat. Ojektivat • Të kuptojmë cdo të thotë crregullim në të ngrënë. • Të njohim fazat e crregullimeve në të ngrënë. • Të kuptojmë shkaqet dhe pasojat qe cojnë shumicën e njerëzve në crregullime të të ngrënit. • Të studiojmë mbi obezitetin, buliminë dhe anoreksinë.
  3. 3. Anëtarët e grupit: • Adelajda Mazhi ( Lider) • Koralda Basha • Enkelejda Kaliaj • Tatjana Klosi • Redis Idrizi • Anxhela Idrizi • Amarild Qosja
  4. 4. Përmbajtja e projektit: • Në këtë projekt ne kemi studiuar dhe punuar mbi crregullimet në të ngrënë.Kemi mbledhur dhe paraqitur informacione të ndryshme mbi obezitetin, buliminë dhe anoreksinë nervore. Gjithashtu në këtë projekt ne kemi paraqitur foto të ndryshme në lidhje me këto crregullime.Pjesë e këtij projekti është edhe një poster I cili paraqet më së miri këto sëmundje.
  5. 5. Çrregullimi në të ngrënë • Çrregullimet e të ngrënit fillojnë në moshën e adoleshencës, dhe janë më të shpeshta tek vajzat se tek djemtë. Numri i të rinjve me çrregullime të të ngënit është i vogël, por personat me këto çrregullime mund të kenë pasoja serioze në shëndet, dhe në rastet kur nuk trajtohen pasojat mund të jenë edhe vdekjeprurëse. Personat me çrregullime të të ngrënit, e shohin peshën e trupit si qëndrën e identitetit dhe lumturisë.
  6. 6. Problemet që mund të vijnë nga të ngrënit shumë dhe në mënyrë të pakontrolluar, janë të shumta dhe shkaktojnë avari të ndryshme në organizëm. Gjithashtu, të ushqyerit pa kriter është edhe një burim sëmundjesh, një pjesë e mirë e të cilave mund të jenë fatale për jetën. Disa prej sëmdundjeve kryesore që vijnësi pasoje e kequshqyerjes janë: 1.Bulimia nervore 2.Obeziteti 3.Anoreksia nervore SËMUNDJET QË VIJNË NGA KEQUSHQYERJA
  7. 7. • Bulimia është e ngjashme me anoreksinë, por ka disa ndryshime. Bulimikët nuk humbasin shumë në peshë dhe në të vërtetë ata janë pak mbipeshë.Gjithashtua ata janë të shqetësuar për masën e tyre trupore dhe duan të dobësohen. Ata kanë shpesh një babëzi për të ngrënë, konsumojnë sasi të mëdha karbohidratesh në një periudhë të shkurtër kohe dhe përdorin laksative që shtojnë jashtëqitjen për të eliminuar ushqimin që kanë konsumuar ose provokojnë të vjella. Bulimia nervore prek më shumë adoleshentet.
  8. 8. Obeziteti konsiderohet një situatë jonormale, ku ka depozitim të tepërt të yndyrës në trup. Kjo ndodh nga marrja e tepërt e ushqimit, dmth të energjisë te tepërt. Ndër faktorët që lidhen me shfaqen e sëmundjes janë : stresi, lodhja, trishtimi,mosha,disa ilace,çrregullime hormonale, ndëprerja e pirjes së duhanit, mbajta e kileve te tepërta të shtatzanise,trashëgimia.
  9. 9. Për të vlerësuar gjendjen ushqyese të trupit dhe te obezitetit, përdorim Body Mass Index ( BMI ). BMI = Pesha / Gjatesia2 ( Kgr/m2 ) Nje person klasifikohet mbipeshe kur BMI eshte midis 25 – 30 ndersa si obez nese eshte ≥ 30. Per shembull nje person qe eshte 97kg dhe gjatesi 1,76, ka BMI 31,3…eshte obez !  Klasifikimi – BMI Klasifkimi i te rriturve ne baze te BMI  Nënpeshe (-18)  Peshe normale (18,50 - 24,99)  Mbipeshe (29,99 - 25,00)  Obez (+30)
  10. 10. • Anoreksia - nënkupton një dëshirë të egzagjeruar për të qenë i dobët, duke pasur tendencën të ruash të njëjtën peshë trupore përkohësisht. Personat të cilat kanë anoreksi prezantojnë një imazh të deformuar mbi trupin e tyre duke e konsideruar veten shumë më të shëndoshë se sa janë në realitet dhe në periudhat kur janë shumë nën peshën normale. Këta persona hanë shumë pak, preferojnë frutat dhe perimet, evitojne sa më shume sheqernat dhe pastat, mishin dhe djathrat sic dhe gjellën e gatuar.

×