O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
Ден на
християнското
семейство
На 21 ноември православната църква отбелязва
празника Въведение Богородично, а в българския
народен календар той е отреде...
Единствено българите
празнуваме Въведение
Богородично като Ден на
християнското семейство.
Тук отново се преплитат
църко...
Пак от нея започва
и пътят към Църквата
и вярата.
Затова и празникът
Въведение Богородично
е на особена почит сред
правосл...
Когато Мария
навършила три години,
благочестивите й
родители Йоаким и Ана
изпълнили обещанието
си, дадено пред Бога, и
ост...
По време на пътя, тя и нейното
семейство били съпроводени
от своите близки, носещи
запалена свещ в ръцете си.
Всички оста...
След като навършила
годините, в които
младите възпитанички
на храма се връщали в
света, за да се омъжат,
тя била "дадена"...
 Почитането на Въведение
Богородично датира от 715 година,
когато за първи път празникът е
бил почетен самостоятелно. В
К...
 В някои части на България се
изпълнява обичаят "стрижба", по
време на който кръстникът отрязва
коса от главата на момчет...
Според преданията на
нашите деди, мома или
ерген не трябва да се бият
с метла, тъй като
съществува риск след това
да не с...
 Кукерските игри също имали роля
да ускорят закъснелите сватби,
като кукерите "биели" ергените и
момите, останали незадом...
 В различните части на България се спазвали различни обичаи.
 В Габровския край, например, имало специална местност, в к...
Преди семейството да се събере
около трапезата, отново най-
възрастната жена изливала вино
в огъня и пепелта на домашното...
 Много от традициите и обичаите,
спазвани на този ден, са останали в
историята, но Денят на християнското
семейство е пра...
Какво се гадае?
Ако на този ден е топло
и слънчево – зимата ще
е мразовита, лятото –
слънчево о горещо,
плодородието-малко...
Празникът е един от
най-светлите
християнски
празници.
Принадлежи към
Великите празници.
Чества се всяка
година на 21
ноем...
21ноември - Ден на християнското семейство
21ноември - Ден на християнското семейство
21ноември - Ден на християнското семейство
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

21ноември - Ден на християнското семейство

6.478 visualizações

Publicada em

Презентацията съдържа допълнителна информация и любопитни факти за отбелязване на деня на християнското семейство и традициите на българин. По идея на колега и информация от интернет.

Publicada em: Educação
 • Entre para ver os comentários

21ноември - Ден на християнското семейство

 1. 1. Ден на християнското семейство
 2. 2. На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а в българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство.  От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват важни знания за света.  В семейството те не само биват възпитавани, но и изграждат своя характер и именно семейната среда е предпоставка за развитие на техните заложби и дарби.
 3. 3. Единствено българите празнуваме Въведение Богородично като Ден на християнското семейство. Тук отново се преплитат църковното и народните традиции, съхранявани и отстоявани в продължение на стотици години.
 4. 4. Пак от нея започва и пътят към Църквата и вярата. Затова и празникът Въведение Богородично е на особена почит сред православния български народ.
 5. 5. Когато Мария навършила три години, благочестивите й родители Йоаким и Ана изпълнили обещанието си, дадено пред Бога, и оставили дъщеря си в храма - да служи на Господа и да се подготвя за великото си предназначение на Божия майка.
 6. 6. По време на пътя, тя и нейното семейство били съпроводени от своите близки, носещи запалена свещ в ръцете си. Всички останали изумени, когато родителите й я оставили на първото стъпало на храма и тя изкачила съвсем сама 15-те му стъпала. На най-горното стъпало с благословия я посрещнал Първосвещеник Захария, баща на Св. Йоан Кръстител.
 7. 7. След като навършила годините, в които младите възпитанички на храма се връщали в света, за да се омъжат, тя била "дадена" на възрастния си родственик Йосиф, който трябвало да бди над нея.
 8. 8.  Почитането на Въведение Богородично датира от 715 година, когато за първи път празникът е бил почетен самостоятелно. В Константинопол има църква, която е посветена на него, построена от император Юстиниан Велики през 543 година.  По стар български обичай, редом с пожеланията към новороденото за здраве, щастие и радост, се отправят и благословии, свързани със създаването на дом, изпълнен с благоденствие и многобройна челяд.
 9. 9.  В някои части на България се изпълнява обичаят "стрижба", по време на който кръстникът отрязва коса от главата на момчето, когато навърши 5-6 години, като едновременно с това го благославя с думите: "Айде, сега ни е живо кумче – както на златни ножици, така и на сребърни венци".  Всъщност, сребърните венци са неизменна част от сватбения реквизит, а целта на благопожеланията, изречени на този ден, е да предначертаят житейския път на момчето.
 10. 10. Според преданията на нашите деди, мома или ерген не трябва да се бият с метла, тъй като съществува риск след това да не се оженят. Това може и да ви разсмее, но нима никой от вас не се е пазил да не бъде "заметен" отново по същата причина.
 11. 11.  Кукерските игри също имали роля да ускорят закъснелите сватби, като кукерите "биели" ергените и момите, останали незадомени след сватбарския сезон /от Йордановден до Заговезни/.  Момъкът, връщан от мома, надявал кукерските одежди и започвал да я преследва с голяма ряпа в ръка и мех с пепел, изричайки на висок глас: "Не харесваш, връщаш, а сега да те видим!"  Народът ни е вярвал, че тези моми спъвали късмета и на останалите и задържали и техните сватби.
 12. 12.  В различните части на България се спазвали различни обичаи.  В Габровския край, например, имало специална местност, в която се извивало хоро, за да се представят неомъжените девойки.  Във Видинския край ергените и момите се събирали на седенки, по време на които варели царевица, пеели весели песни и извивали кръшни хора.  И всичко това, за да се даде възможност за нови запознанства и бъдещи сватби.
 13. 13. Преди семейството да се събере около трапезата, отново най- възрастната жена изливала вино в огъня и пепелта на домашното огнище с думите "Цъфти къщо! Весели се, стопане! Където идеш, тук да се върнеш. Роса да доведеш, жито да донесеш".  И това далеч не била единствената благословия за благоденствие и изобилие в дома.
 14. 14.  Много от традициите и обичаите, спазвани на този ден, са останали в историята, но Денят на християнското семейство е празник, който трябва да почитаме и уважаваме. 21 ноември е прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме и колко много означават те за нас.  Семейството е ценност, съумяла да съхрани народността и духовността ни през годините, затова го посветете на най-близките си хора и се заредете с много, много любов.
 15. 15. Какво се гадае? Ако на този ден е топло и слънчево – зимата ще е мразовита, лятото – слънчево о горещо, плодородието-малко. Ако на този ден е дъждовно или вали сняг, зимата ще е снежна, лятото-влажно, годината плодородна.
 16. 16. Празникът е един от най-светлите християнски празници. Принадлежи към Великите празници. Чества се всяка година на 21 ноември.

×