O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Crregullimet e te
ngrenit
Anoreksia,
Bulimia,
c’rregullimet e
te te ngrenit
ne sasi te
medha,
osteoporoza,
kanceri,
semund...
Crregullim i te ngrenit qe karakterizohet
nga marrja e porcioneve te medha te
ushqimit, dhe nxjerrja e tij me ane te
provo...
Bulimia
Shkaqet
Gjer më tani nuk njihen
shkaktarët e bulimisë.
Hulumtuesit besojnë se
bulimia fillon me
mospëlqim të trupi...

Vídeos do YouTube não são mais aceitos pelo SlideShare

Visualizar original no YouTube

Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 31 Anúncio
1 de 31 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Diapositivos para si (20)

Semelhante a Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja (20)

Mais recentes (20)

Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja

  1. 1. Crregullimet e te ngrenit Anoreksia, Bulimia, c’rregullimet e te te ngrenit ne sasi te medha, osteoporoza, kanceri, semundjet e sistemit Semundje qe perfshin deshiren ekstreme per te qene e holle. Simptomat e anoreksise jane: humbja e madhe e peshes, rrahjet e ngadalta te zemres, temperatura e ulet e trupit, renia e flokeve,tharje e lekures,nderprerje e ciklit menstrual,ngadalesim apo ndalim I rrahjeve te zemres. Depresioni, ankthi dhe nervozizmi, imazhi I gabuar per trupin, vetevlersim I ulet, terheqje nga aktivitetn.
  2. 2. Crregullim i te ngrenit qe karakterizohet nga marrja e porcioneve te medha te ushqimit, dhe nxjerrja e tij me ane te provokimit te te vjellave, ushtrimeve fizike te tejzgjatura dhe si perfundim, synimet e cdo bulimiku nuk arrihen sepse ato nuk bien dot ne peshe (Jo ne cdo rast)
  3. 3. Bulimia Shkaqet Gjer më tani nuk njihen shkaktarët e bulimisë. Hulumtuesit besojnë se bulimia fillon me mospëlqim të trupit dhe brengosje ekstreme për madhësinë e trupit dhe peshën. Zakonisht individët që vuajnë kanë vetbesim të ulët, ndjenjë të pafuqisë dhe frikë se do të bëhen të trashë.
  4. 4. • eshte nje problem mjekesor. Personat qe jane mbipeshe ose obeze (mbipeshe e grades se rende) kane me teper mundesi per te zhvilluar probleme me shendetin se sa personat qe kane nje peshe te shendetshme. • Te marresh kalori me teper se sa kerkon trupi rezulton ne shtim peshe. Obeziteti
  5. 5. • Kockat jane ato qe ruajne disa organe te trupit tone, realizojne levizjen, depozitojne minerale dhe mbajne ne vetvete te ashtuquajturen palcen e kockes vendi ku prodhohen qelizat e gjakut Osteoporoza • 1)Shihet me shpesh te grate. Nje nga faktoret qe e mbron kocken prej qelizave shkaterruese eshte estrogjeni I cili prodhohet nga vezoret. Gjate menopauzes estrogjeni ulet dhe qelizat shkaterruese rrisin punen e tyre • 2)Shihet tek moshat e medha. Thame se sidomos pas moshes 45 vjec dominonte shkaterrimi I kockave I cili pas moshes 70 vjec theksohet akoma me shume. Llojet e osteoporozave Kockat jane te perbera nga fosfori , kalciumi, dhe magneziumi.
  6. 6. Shenjat e para steoporoza është një sëmundje e fshehtë. Nuk jep shenja për një kohë të shkurtër por afatgjate. 3-4 vjet pas menopauses 30 % e kockës humbet. Nëse është krijuar osteoporoza vihet re kërrusje dhe dhimbje të belit dhe shpinës. Sidomos kockat e vertebrës janë shumë delikate. Edhe kockat e kyçit të dorës ndikohen. Tek tipi I dytë vihen re më shumë dhimbjet e kockave. Me rritjen e moshës rritet mundësia e thyerjes së kockave të legenit. Këto lloj thyerjesh janë tepër të rrezikshme për jetën apo për ta bërë të sëmurin të mos lëviz nga shtrati. Kush rrezikohet më shumë ? Gratë Ato që janë të dobëta Ato që i kanë flokët apo lëkurën ngjyrë të hapur. Ato që hyjnë herët në menopauzë. Ato që kanë pak lëvizje. Ato që përdorin alkool dhe cigare. Ato që përdorin pak qumësht apo produktet e tij. Ato që përdorin kortizon. Ato që i kanë të dëmtuara funksionin e veshkave. Ato që kanë bërë shumë lindje Ato që kanë tek të afërmit e tyre një problem të tillë. A kanë rëndësi aktivitetet fizike ? Po, ato janë shumë të dobishme pasi forcojnë muskujt dhe rrisin dendësinë minerale të kockave. Gjithashtu rrisin dhe estrogjenin. Por nuk duhet të jenë aktivitete shumë lodhëse sepse kanë efekt të kundërt dhe bëhen shkak për dhënie peshe.
  7. 7. A ka vlerë kalciumi dhe vitamina D ? Po, sidomos gjatë rritjes së një fëmije për një zhvillim sa më të mire të skeletit. Dhe nevoja për kalcium vazhdon përgjatë gjithë jetës e jo vetëm në fëmijëri. Kalciumi duhet më mire të merret me diet. Dobia e atij të marrë me ushqime është 30%. Burimet kryesore janë qumështi dhe nënproduktet e tij. Pastaj perimet me gjethe jeshile, fasulet, fistiqet, lajthitë,dhe peshqit e vegjël. Nëse sasia e nevojshme ditore nuk mund të kompensohet me ushqime duhen marrë në formë kripërash kalciumi. Si ndikon alkooli dhe cigarja ? Alkooli ndikon keq tek hormonet që merren me rregullimin e kalciumit dhe pakëson formimin e kockës. Duke aktivizuar citokrom P 450 rrit shkatërrimin e vit D në mëlçi.Gjithashtu prish edhe thithjen e kalçiumit. Alkli bëhet shkak për hipogandizëm, hiperkortizolizëm, dhe cirrozë hepatike apo acidozë metabolike. Nëse mendohet se rrit edhe mundësinë për tu rrëzuar atëherë dalin qartë në pah dëmet e tij. Duhani me nikotinën që përmban bëhet shak për aktivizimin e citokrom P450 që sjell pakësimin e vitaminës D. Gjithashtu ka veti antiestrogjenike. Pakëson thithjen e kalciumit. Gratë që pinë duhan janë më të dobëta dhe hyjnë në menopauzë më herët. Diagnostikimi Ka disa aparatura. Më e përdorura sot është metoda DEXA. Nuk e dëmton të sëmurin. Pasi ajo shtrihet burimi i dritës përshkruan trupin e saj dhe të dhënat grumbullohen në një kompjuter. Kjo mund të zgjasi rreth 30-45 minuta megjithëse ndryshon sipas aparatit. Osteoporozat e theksuara mund të shihen e dhe në grafinë direkte rëntgen. Nëse arrihet të shihet në grafi kjo do të thotë se rreth 30 % e masës së kockës është pakësuar. Megjithatë edhe klinika dhe shenjat e të sëmurit ndihmojnë shumë në diagnozë.

×