Projekt matematike

XhuLia Muca
XhuLia MucaStudent em XhuLia Muca
4210011 0010 1010 1101 0001 0100 1011
: VEҪIMI I NJË SHKRONJE NË NJË
FORMULË
Në shkencë përdoren shumë formulat . Formula është
një barazim, ku në të dyja anët e tij qëndrojnë
shprehje me shkronja. Në shumë raste kërkohet që
në formulë të veçohet një shkronjë.
Për të bërë këtë, formulën e konsiderojmë si një
ekuacion me një ndryshore, ku si ndryshore
konsiderojmë pikërisht këtë shkronjë, ndërsa
shkronjat e tjera konsiderohen si numra të njohur.
• Në fund të këtij projekti nxënësi të jetë i aftë të :
1- Të veçojë një shkronjë në një formulë.
2- Të bashkpunojë me mësuesit e tij.
3- Të evidentojë formula të fizikës, kimisë dhe matematikës.
4- Të mësojë se si të bashkpunojë me nxënësit e tjerë si
partnerë.
5- Të përforcojë njohuritë e marra nga matematika gjatë viteve.
Problema (Fizikë)
1) Sikur të punonte në mënyrë të përsosur
rendimenti I një motori termik kap vlerën
nmax =0.46 . Në praktikë ky motor përveç
25 kw punë të dobishme , kryen edhe 4
kw punë të dobishme , për shkak të
kërkimeve . Njehso :
a) Sa energji të dobishme mekanike prodhon
ky motor për 1 orë ?
b)Sa energji shtesë të padobishme harxhon
motorri në 1 orë ?
c) Sa është puna e përgjithshme që ka kryer
motorri ?
d) Sa nxehtësi harxhon ky motorr për 1 orë ?
e) Sa është rendimenti real I këtij motorri ?
ZGJIDHJE
a) Nga Pd= gjejmë :
Ad=25000 W · 3600s = J
b) An=Pn · t =4000 W · 3600s = 1,4 · J
c) A=Ad + An = 10,4 · J
d) Nga nmax = nxjerrim :
Qn = 10,4 · 0,46 = 22,7 · J
e) n= = 9 · 22,6 · =39,8 %
2) Trupi (guri) lihet I lirë pa shpejtësi fillestare nga një farë lartësie dhe bie në tokë pas 2
sekondash. Përcakto : a) Shpejtësinë kur takon tokën b) Lartësinë e lëshimit
Të dhënat :
v0 = 0
t = 2s
g = 10m/
a) v = ?
b) h = ?
ZGJIDHJE
a) Shpejtësia përfundimtare kur guri takon tokën
është :
V= v0 + gt = 0 + 10m/ · 2s = 20m/s
b) Rruga që përshkon guri është e barabartë me
lartësinë e rënies së lirë prandaj kemi :
= 2gh dhe h = 2g = 20m
• Ky përfundim gjendet edhe me ndihmën e
formulës së rrugës :
h = 2 = 20m
421
0011 0010 1010 1101 0001 0100 1011
Problema (Matematikë)
1) Veço ndryshoren a në formulën :
y =(a+b) x + c
16=(a+3) 2 + c
16=2a + 2 · 3 + c
16=2a + 6 + c
16 – 6=2a + c
10=2a + c
10 – c+ 2a
=a
a= (10-c)
2) Veço ndryshoren a në formulën : y=
y= y=
32 = 32=a ·
= 32=a · 16
=a
= x 2=a
a=2
= x
=
*a=3 c=4
421
0011 0010 1010 1101 0001 0100 1011
1) Brinja e një gjashtëkëndëshi të rregullt
është . Gjej sipërfaqen dhe
perimetrin e katrorit të brendashkruar
tij.
Të dhënat :
a6 =
Skatrorit = ?
Pkatrorit = ?
ZGJIDHJE :
a6 = P=4 · a4
= R P=4 · 2
a6 =R P=8 cm
a4 =R · S= a4
a4 =R · S=
a4= · S=
a4=2 cm
A B
C
DE
F
3) Gjej sipërfaqen e trekëndëshit kur
jepen 2 brinjë dhe këndi ndërmjet
tyre .
Të dhënat :
b=10 cm
c=6 cm
=60º
Zgjidhje :
= -2bc ·cos
= - 2(10 · 6) · 60
= 100 + 36 – 2 · 60 ·
=136 – 60
= 76 a = a = 8,717
S = bc · sin
S = · 10 · 6 · 60º
S = 0,5 · 60 · 0,8660 26
S = · 60 · =A
B
C
60º
Problema (Kimi)
1) Një tretësirë përmban 20gr NaOH në
vëllimin 0,1 litër. Gjej përqëndrimin
molar dhe normal të tretësirës.
Të dhënat :
NaOH = 20gr
CM = ?
CN =?
M e Na = 23
M e O = 16
M e H = 1
v = 0,1 l
ZGJIDHJE
Ebazës = = = 40
CM = = = =5
CN = = = =5
Përgjigje : Përqëndrimi molar dhe normal I
tretësirës është 5 .
2) Një tretësirë e ka pehashin (PH) 12,84 .
Gjej përqëndrimin e joneve [OH¯]
Të dhënat :
Ph = 12,84
POH =?
[OH¯] =
ZGJIDHJE :
+ POH¯ = 14
12,84 + POH¯ = 14
POH¯ = 14 – 12,84
POH¯= 1,16
Përgjigje : Përqëndrimi I joneve [OH¯]
është 1,16
Problema (Kimi)
Formulat e përdorura :
Formula matematike : y =(a+b) x + c , y= , a6 = , P=4 · a4 , S= a4
= -2bc ·cos , S = bc · sin
Formula matematike : Ebazës = , CM = , CN = , + POH¯ = 14
Etj…
Burimet e informacionit:
Libri I Matematikës Kl. X
Libri I Fizikës Kl. X
Libri I Kimisë Kl .X
Anëtarët :
Xhulia Muça : Puna në Pc , Problemat e matematikës , kimisë.
Valentina Murrani : Problemat e Fizikës.
Pranoi :
Jola Bendo
FALEMINDERIT PËR VËMENDJEN

1 de 13

Recomendados

Syprina e trekëndëshit por
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitRamiz Ilazi
53.3K visualizações8 slides
Syprina e trekëndëshit por
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitAdelina Fejzulla
116.9K visualizações8 slides
Vecimi i nje shkronje por
Vecimi i nje shkronjeVecimi i nje shkronje
Vecimi i nje shkronjepetrit isufi
4.7K visualizações8 slides
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona por
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona #MesueseAurela Elezaj
16.2K visualizações3 slides
matematika projekt por
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
62.7K visualizações9 slides
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo por
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoAldrin Pashku
10K visualizações15 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Hebrenjtë në Shqipëri por
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K visualizações13 slides
shkrimtaret e brezit te humbur por
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
47.2K visualizações12 slides
Lidhja e matematikes me lendet e tjera por
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraolinuhi
44.3K visualizações15 slides
Matematika ne jeten e perditshme por
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
150.9K visualizações15 slides
Fizika ne jeten e perditshme por
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
169.8K visualizações37 slides
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
109.9K visualizações9 slides

Mais procurados(20)

Hebrenjtë në Shqipëri por DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K visualizações
shkrimtaret e brezit te humbur por FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.2K visualizações
Lidhja e matematikes me lendet e tjera por olinuhi
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
olinuhi44.3K visualizações
Matematika ne jeten e perditshme por Ana Ana
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana150.9K visualizações
Fizika ne jeten e perditshme por An An
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An169.8K visualizações
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku109.9K visualizações
Syprina e trapezit por Adelina Fejzulla
Syprina e trapezitSyprina e trapezit
Syprina e trapezit
Adelina Fejzulla51.8K visualizações
Komunizmi ne Shqiperi por Denis Lezo
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo44.2K visualizações
Sëmundjet gjenetike por XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K visualizações
Acidi acetik (Etanoik) por Fleurati
Acidi acetik (Etanoik)Acidi acetik (Etanoik)
Acidi acetik (Etanoik)
Fleurati18.2K visualizações
Filozofia gjate shekullit XVII por Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K visualizações
Historia e numrit por jola cenollari
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
jola cenollari57.4K visualizações
Lidhja e matematikes me lendet e tjera por Resli Zaganjori
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Resli Zaganjori11.6K visualizações
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme por ornela rama
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
ornela rama50.4K visualizações
Biodiversiteti por Arlinda
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
Arlinda 64.7K visualizações
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit por Marinela Abedini
 Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
Marinela Abedini13.6K visualizações
Kimi- Hekuri por Admin Nuriu
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
Admin Nuriu54.8K visualizações
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme por sidorelahalilaj113
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
sidorelahalilaj11353K visualizações
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. por ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.7K visualizações
Gazeta e shkolles por Valeria Baçi
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148.2K visualizações

Destaque

Projekt Matematike por
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt MatematikeMatilda Gremi
151.2K visualizações10 slides
funksioni por
funksioni funksioni
funksioni koralda
21.9K visualizações17 slides
Funksioni por
FunksioniFunksioni
Funksionikoralda
44.7K visualizações4 slides
Projekt matematike por
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematikeUeda Rrukaj
9.1K visualizações2 slides
Matematike por
MatematikeMatematike
MatematikeFjoralba Prendi
30K visualizações10 slides
Matematicienë të shquar por
Matematicienë të shquarMatematicienë të shquar
Matematicienë të shquarKlea Vyshka
21.1K visualizações7 slides

Destaque(7)

Projekt Matematike por Matilda Gremi
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
Matilda Gremi151.2K visualizações
funksioni por koralda
funksioni funksioni
funksioni
koralda21.9K visualizações
Funksioni por koralda
FunksioniFunksioni
Funksioni
koralda44.7K visualizações
Projekt matematike por Ueda Rrukaj
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematike
Ueda Rrukaj9.1K visualizações
Matematike por Fjoralba Prendi
MatematikeMatematike
Matematike
Fjoralba Prendi30K visualizações
Matematicienë të shquar por Klea Vyshka
Matematicienë të shquarMatematicienë të shquar
Matematicienë të shquar
Klea Vyshka21.1K visualizações
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar por Diana Lamaj
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Diana Lamaj21.6K visualizações

Mais de XhuLia Muca

Untitled Presentation por
Untitled PresentationUntitled Presentation
Untitled PresentationXhuLia Muca
654 visualizações1 slide
Romeo and juliet projekt por
Romeo and juliet projektRomeo and juliet projekt
Romeo and juliet projektXhuLia Muca
12.6K visualizações9 slides
Piramida ushqimore por
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimoreXhuLia Muca
5.4K visualizações13 slides
Progetto por
ProgettoProgetto
ProgettoXhuLia Muca
129 visualizações7 slides
Histori por
HistoriHistori
HistoriXhuLia Muca
6.1K visualizações9 slides
Shqipëria e pastër por
Shqipëria e pastërShqipëria e pastër
Shqipëria e pastërXhuLia Muca
285 visualizações5 slides

Mais de XhuLia Muca(6)

Untitled Presentation por XhuLia Muca
Untitled PresentationUntitled Presentation
Untitled Presentation
XhuLia Muca654 visualizações
Romeo and juliet projekt por XhuLia Muca
Romeo and juliet projektRomeo and juliet projekt
Romeo and juliet projekt
XhuLia Muca12.6K visualizações
Piramida ushqimore por XhuLia Muca
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimore
XhuLia Muca5.4K visualizações
Progetto por XhuLia Muca
ProgettoProgetto
Progetto
XhuLia Muca129 visualizações
Histori por XhuLia Muca
HistoriHistori
Histori
XhuLia Muca6.1K visualizações
Shqipëria e pastër por XhuLia Muca
Shqipëria e pastërShqipëria e pastër
Shqipëria e pastër
XhuLia Muca285 visualizações

Projekt matematike

 • 1. 4210011 0010 1010 1101 0001 0100 1011 : VEҪIMI I NJË SHKRONJE NË NJË FORMULË
 • 2. Në shkencë përdoren shumë formulat . Formula është një barazim, ku në të dyja anët e tij qëndrojnë shprehje me shkronja. Në shumë raste kërkohet që në formulë të veçohet një shkronjë. Për të bërë këtë, formulën e konsiderojmë si një ekuacion me një ndryshore, ku si ndryshore konsiderojmë pikërisht këtë shkronjë, ndërsa shkronjat e tjera konsiderohen si numra të njohur.
 • 3. • Në fund të këtij projekti nxënësi të jetë i aftë të : 1- Të veçojë një shkronjë në një formulë. 2- Të bashkpunojë me mësuesit e tij. 3- Të evidentojë formula të fizikës, kimisë dhe matematikës. 4- Të mësojë se si të bashkpunojë me nxënësit e tjerë si partnerë. 5- Të përforcojë njohuritë e marra nga matematika gjatë viteve.
 • 4. Problema (Fizikë) 1) Sikur të punonte në mënyrë të përsosur rendimenti I një motori termik kap vlerën nmax =0.46 . Në praktikë ky motor përveç 25 kw punë të dobishme , kryen edhe 4 kw punë të dobishme , për shkak të kërkimeve . Njehso : a) Sa energji të dobishme mekanike prodhon ky motor për 1 orë ? b)Sa energji shtesë të padobishme harxhon motorri në 1 orë ? c) Sa është puna e përgjithshme që ka kryer motorri ? d) Sa nxehtësi harxhon ky motorr për 1 orë ? e) Sa është rendimenti real I këtij motorri ? ZGJIDHJE a) Nga Pd= gjejmë : Ad=25000 W · 3600s = J b) An=Pn · t =4000 W · 3600s = 1,4 · J c) A=Ad + An = 10,4 · J d) Nga nmax = nxjerrim : Qn = 10,4 · 0,46 = 22,7 · J e) n= = 9 · 22,6 · =39,8 %
 • 5. 2) Trupi (guri) lihet I lirë pa shpejtësi fillestare nga një farë lartësie dhe bie në tokë pas 2 sekondash. Përcakto : a) Shpejtësinë kur takon tokën b) Lartësinë e lëshimit Të dhënat : v0 = 0 t = 2s g = 10m/ a) v = ? b) h = ? ZGJIDHJE a) Shpejtësia përfundimtare kur guri takon tokën është : V= v0 + gt = 0 + 10m/ · 2s = 20m/s b) Rruga që përshkon guri është e barabartë me lartësinë e rënies së lirë prandaj kemi : = 2gh dhe h = 2g = 20m • Ky përfundim gjendet edhe me ndihmën e formulës së rrugës : h = 2 = 20m
 • 6. 421 0011 0010 1010 1101 0001 0100 1011 Problema (Matematikë) 1) Veço ndryshoren a në formulën : y =(a+b) x + c 16=(a+3) 2 + c 16=2a + 2 · 3 + c 16=2a + 6 + c 16 – 6=2a + c 10=2a + c 10 – c+ 2a =a a= (10-c) 2) Veço ndryshoren a në formulën : y= y= y= 32 = 32=a · = 32=a · 16 =a = x 2=a a=2 = x = *a=3 c=4
 • 7. 421 0011 0010 1010 1101 0001 0100 1011 1) Brinja e një gjashtëkëndëshi të rregullt është . Gjej sipërfaqen dhe perimetrin e katrorit të brendashkruar tij. Të dhënat : a6 = Skatrorit = ? Pkatrorit = ? ZGJIDHJE : a6 = P=4 · a4 = R P=4 · 2 a6 =R P=8 cm a4 =R · S= a4 a4 =R · S= a4= · S= a4=2 cm A B C DE F
 • 8. 3) Gjej sipërfaqen e trekëndëshit kur jepen 2 brinjë dhe këndi ndërmjet tyre . Të dhënat : b=10 cm c=6 cm =60º Zgjidhje : = -2bc ·cos = - 2(10 · 6) · 60 = 100 + 36 – 2 · 60 · =136 – 60 = 76 a = a = 8,717 S = bc · sin S = · 10 · 6 · 60º S = 0,5 · 60 · 0,8660 26 S = · 60 · =A B C 60º
 • 9. Problema (Kimi) 1) Një tretësirë përmban 20gr NaOH në vëllimin 0,1 litër. Gjej përqëndrimin molar dhe normal të tretësirës. Të dhënat : NaOH = 20gr CM = ? CN =? M e Na = 23 M e O = 16 M e H = 1 v = 0,1 l ZGJIDHJE Ebazës = = = 40 CM = = = =5 CN = = = =5 Përgjigje : Përqëndrimi molar dhe normal I tretësirës është 5 .
 • 10. 2) Një tretësirë e ka pehashin (PH) 12,84 . Gjej përqëndrimin e joneve [OH¯] Të dhënat : Ph = 12,84 POH =? [OH¯] = ZGJIDHJE : + POH¯ = 14 12,84 + POH¯ = 14 POH¯ = 14 – 12,84 POH¯= 1,16 Përgjigje : Përqëndrimi I joneve [OH¯] është 1,16 Problema (Kimi)
 • 11. Formulat e përdorura : Formula matematike : y =(a+b) x + c , y= , a6 = , P=4 · a4 , S= a4 = -2bc ·cos , S = bc · sin Formula matematike : Ebazës = , CM = , CN = , + POH¯ = 14 Etj…
 • 12. Burimet e informacionit: Libri I Matematikës Kl. X Libri I Fizikës Kl. X Libri I Kimisë Kl .X Anëtarët : Xhulia Muça : Puna në Pc , Problemat e matematikës , kimisë. Valentina Murrani : Problemat e Fizikës. Pranoi : Jola Bendo