O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

BAHASA MELAYU SPM TINGKATAN 4.docx

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Buku sumber ss form4
Buku sumber ss form4
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 56 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Semelhante a BAHASA MELAYU SPM TINGKATAN 4.docx (20)

Mais recentes (20)

Anúncio

BAHASA MELAYU SPM TINGKATAN 4.docx

 1. 1. 1 TEMA BUKU BAHASA MELAYU TINGKATAN 4 KSSM -TETINGKAP KARANGAN BAHAGIAN A DAN B BIL ISU/TEMA T4 PUNCA- KESAN- LANGKAH- 1. MEREALISASIKAN IMPIAN (SUKAN & REKREASI) KITALAH JUARA! Faktor –faktor yang menghalang masyarakat bersukan? 1-Kesibukan masyarakat dengan dunia pekerjaan. 2-Persepsi negatif masyarakat bahawa bersukan hanya membuang masa dan tidak mempunyai masa depan yang cerah. 3-Masyarakat kurang kesedaran tentang kebaikan bersukan untuk menjamin kesihatan. Faedah bersukan 1-Kegiatan sukan dapat membantu mengekalkan kesihatan fizikal dan mental. 2-Bidang sukan dapat mengisi masa lapang dengan berfaedah. 3-Bersukan dapat mengeratkan hubungan perpaduan dalam kalangan masyarakat berbilang kaum. Langkah meningkatkan mutu sukan negara 1-Kementerian Belia dan Sukan harus menyediakan infrastruktur sukan yang lengkap di seluruh negara. 2-Kementerian Pendidikan perlu berperanan mencungkil bakat- bakat muda daripada peringkat sekolah lagi. 3-Atlet negara perlu didedahkan dengan kejohanan-kejohanan antarabangsa secara lebih kerap. E-SUKAN JUTAWAN SUKAN Atlet Sukan Elektronik Malaysia-jutawan -Chai Yee Fung, -Adam Erwann Shah Faktor-Faktor E-Sukan Jadi Pilihan 1-Minat remaja dalam permainan video minat remaja yang cenderung berkawan dengan gajet. Kesan Baik Jika Menceburi E-Sukan 1-Ramai atlet e-sukan negara telah berjaya menempa nama dalam pertandingan antarabangsa seperti Chai Yee Fung, Nur Amirul bin Afandi dan menjana pendapatan lumayan. Langkah-Langkah Menggalakkan Rakyat Menyertai E-Sukan Tanpa Melupakan Permainan Tradisional 1-Ibu bapa harus memberi sokongan kepada anak-anak yang berminat dalam permainan video.
 2. 2. 2 2-E-sukan boleh dijadikan sebagai suatu kerjaya dengan pendapatan lumayan. 3-Tawaran hadiah kemenangan dalam pertandingan sukan elektronik yang lumayan 2-Industri e-sukan membuka peluang pekerjaan baharu kepada rakyat tempatan [jurulatih, pengurus pasukan]. 3-Remaja dipupuk kemahiran menyelesaikan masalah, kemahiran membuat keputusan dalam masa yang singkat, dan kemahiran bekerja dalam pasukan. 2-Kerajaan menganjurkan pelbagai pertandingan E-Sukan di semua peringkat untuk membuka mata masyarakat. 3-Kerajaan menubuhkan akademi e-sukan untuk mencungkil bakat baharu. 4-Latihan dan bimbingan untuk meningkatkan kualiti permainan atlet. MENAWAN SAMUDERA SUKAN AIR KEPENTINGAN SUKAN AIR Aktiviti sukan air :- -luncur jet -selam skuba -luncur air -berkayak Punca-punca kemalangan aktiviti berkaitan air 1-Tidak mematuhi peraturan yang ditetapkan/ ciri-ciri keselamatan ketika berhampiran dengan air. 2-Kurang kemahiran dan pengalaman dalam mengendalikan sukan air yang disertai [langkah keselamatan untuk melepaskan diri jika musibah berlaku]. Kepentingan sukan air 1-Sukan air dapat menyihatkan tubuh badan [berupaya memiliki berat badan yang ideal, kecerdasan fizikal, kecerdasan mental dan stamina]. 2-Sukan air mampu membentuk disiplin [mematuhi standard Langkah menyelamatkan dan cara mengatasi kemalangan yang melibatkan aktiviti air 1-Peserta sukan air mematuhi peraturan yang ditetapkan. 2-Peserta sukan air belajar cara menyelamatkan orang lemas. 3-Peserta sukan air menguasai kemahiran mengendalikan sukan
 3. 3. 3 3-Arus sungai/ laut yang deras. operasi yang ketat demi menjaga keselamatan diri]. 3-Memupuk semangat kerjasama dalam kalangan pemain [atlet sukan kayak, sukan polo air perlu bersepakat untuk memenangi pertandingan]. air daripada jurulatih yang bertauliah. TANGAN YANG MENGGONCANG DUNIA Atlet Wanita -Nicol David -Pandela Rinong -Sivasanggari Faktor yang menggalakkan penglibatan wanita dalam sukan 1-Dorongan dan sokongan ibu bapa. 2-Meningkatkan tahap kesihatan dan kecergasan. 3-Faktor kewangan iaitu hadiah, elaun, insentif dan ganjaran yang lumayan. 4-Memberikan keseronokan dan mengisi masa lapang dengan berfaedah. Sumbangan wanita dalam sukan 1-Menyumbang pingat dalam kejohanan sukan peringkat antarabangsa. 2-Meningkatkan imej negara. 3-Sumbangan sebagai jurulatih. Langkah untuk meningkatkan penglibatan wanita dalam sukan 1-Wanita perlu positif dan yakin dengan kemampuan diri. 2-Sokongan daripada keluarga dan persatuan sukan. 3-Pelbagai kemudahan dan peralatan sukan harus disediakan oleh kerajaan .
 4. 4. 4 Faktor penghalang wanita menyertai sukan 1-Bebanan tugas yang banyak. 2-Tiada sokongan ibu bapa. 3-Kurang kemudahan peralatan /kurang pendedahan dan peluang untuk menyertai aktiviti sukan. MENYUSURI PULAU INSPIRASI Kelebihan mengembara bersama- sama rakan 1-Dapat mengeratkan hubungan antara kawan. 2-Mudah mencapai kata sepakat untuk merancang jadual perjalanan. 3-Mudah mendapat bantuan pada waktu kecemasan.
 5. 5. 5 BIL ISU/TEMA T4 PUNCA- KESAN- LANGKAH- 2. INSAN TERDIDIK, NEGARA SEJAHTERA (PENDIDIKAN) BAHASA MELAYU DI PERSADA DUNIA Faktor-faktor pelajar kurang minat membaca 1-Ibu bapa tidak menjadi suri teladaan yang baik/ Ibu bapa tidak membelikan bahan bacaan untuk anak-anak. 2-Penggunaan gajet yang berlebihan untuk tujuan hiburan. 3-Pihak sekolah kurang memberi kesedaran tentang kebaikan membaca. 4-Kewujudan teknologi maklumat di hujung jari. Kelebihan pendidikan maya 1-Penyampaian ilmu cepat dan mudah-maklumat berada di hujung jari. 2-Murid boleh memanfaatkan penggunaan e-buku yang kosnya lebih murah/ percuma berbanding buku fizikal. 3-Menjimatkan pelbagai kos seperti kos pengangkutan dan kos penginapan. Langkah-langkah untuk memartabatkan bahasa kebangsaan 1-Kerajaan menetapkan segala urusan rasmi negara menggunakan bahasa kebangsaan. 2-DBP harus melaksanakan pelbagai aktiviti pemantapan bahasa kebangsaan-membimbing pihak kerajaan, swasta dan media menggunakan bahasa Melayu yang betul. 3-Sekolah melancarkan Bulan Bahasa dengan aktiviti-aktiviti yang menarik. Punca kekurangan zat makanan dalam kalangan remaja Faedah pengambilan makanan yang sihat Amalan-amalan remaja yang sihat
 6. 6. 6 MAKANAN MINDA 1-Ibu bapa tidak menyediakan makanan seimbang untuk anak- anak. 2-Amalan pemakanan yang tidak sihat-makanan segera dan tidak berkhasit seperti mi segera, minuman berkarbonat, burger. 3-Waktu makan yang tidak teratur. 1-Mengekalkan kesihatan dan mencegah penyakit-membekalkan zat dan nutrien yang cukup. 2-Mampu mengawal kadar obesiti. 3-Perkembangan fizikal dan mental lebih stabil -tubuh badan menjadi kuat dan otak akan bekerja lebih lancar dan berkesan. 1-Memiliki disiplin diri yang baik - menjauhi aktiviti tidak sihat. 2-Amalan gaya hidup sihat-amalan pemakanan yang seimbang, melakukan aktiviti riadah. 3-Mematuhi ajaran agama. EVOLUSI PEMBELAJARAN SEPANJANG HAYAT MEMBAWA DUNIA KE BILIK DARJAH Kepentingan pendidikan alternatif [pendekatan pedagogi yang berbeza daripada pedagogi arus perdana] 1-Persekitaran pembelajaran berasaskan rumah berupaya memberi bimbingan individu. 2-Saiz kelas yang kecil-menjalin hubungan rapat antara murid dengan guru. 3-Membantu membasmi buta huruf dalam kalangan murid yang tidak mempunyai dokumen dan tidak Ciri-ciri bilik darjah masa hadapan 1-Pembelajaran interaktif. 2-Dilengkapi pelbagai kemudahan canggih seperti papan pintar, meja digital, guru robot. 3-Guru berperanan sebagai fasilitator/ pembimbing.
 7. 7. 7 berpeluang bersekolah di sekolah kerajaan. 4-Murid diberi peluang untuk belajar mengikut minat dan pengalaman mereka. ISU/TEMA T4 PUNCA- KESAN- LANGKAH- 3 MEMETIK BINTANG (KERJAYA) MENJULANG POTENSI DIRI HARAPAN SETINGGI GUNUNG Faktor-faktor pemilihan kerjaya bagi seseorang remaja 1-Latar belakang akademik. 2-Minat dan cita-cita. 3-Prospek kerjaya, iaitu kerja yang stabil dan gaji yang berpatutan. Kebaikan pameran kerjaya kepada murid Tingkatan 5 1-Memberikan peluang kepada murid T5 untuk mendapatkan maklumat pekerjaan. 2-Membantu dalam menentukan pemilihan kursus di pusat pengajian tinggi-Mendapat info tepat terus daripada pusat pengajian tinggi. 3-Murid-murid diberi pendedahan tentang tip untuk temu duga seperti penyediaan resume, kemahiran berkomunikasi dan etika berpakaian. Persediaan dan usaha untuk mencapai kerjaya impian 1-Melengkapkan diri dengan pengetahuan akademik. 2-Kemahiran komunikasi supaya dapat menjalankan tugas baik. 3-Penguasaan pelbagai bahasa antarabangsa.
 8. 8. 8 KERJAYA DI AWAN BIRU Faktor kerjaya di awan biru menjadi pilihan remaja 1-Cita-cita dan minat yang mendalam dalam kerjaya bidang penerbangan. 2-Gaji yang lumayan. 3-Bekerja sambil melancong berupaya menjelajah dan berkenalan dengan orang baharu. Keistimewaan kerjaya di awan biru 1-Gaji dan elaun yang lumayan. 2-Berpeluang bertugas sambil menjelajah ke tempat menarik di dunia. 3-Dapat berkenalan dengan orang yang berbeza budaya, agama dan cara hidup. SAKSI SENYAP RUNGKAI MISTERI DARI TITIK KE TITIK Forensik -penggunaan bukti sains dalam penyiasatan kes jenayah Bagaimanakah kemajuan sains dapat membantu bidang forensik negara kita? 1-Dapat menghasilkan bahan bukti saintifik dan maklumat yang tepat dalam siasatan kes mahkamah. 2-Membantu mahkamah menentukan orang yang kena tuduh bersalah atau tidak. 3-Membantu selesaikan siasatan kes jenayah dengan cepat. Maksud animasi -proses menyatukan banyak gambar yang kemudian dimainkan dengan kelajuan yang pantas Prospek kerjaya -pelukis lukisan watak 2D dan 3D bidang penyiaran, penerbitan dan pengiklanan -pereka grafik -penyunting video dan audio Filem Animasi Malaysia  Upin dan Ipin Apakah faktor kerjaya dalam bidang animasi mendapat sambutan? 1-Prospek kerjaya dalam bidang animasi yang luas. 2-Bidang animasi menawarkan pendapatan yang lumayan dan boleh bekerja dari rumah. 3-Murid yang kreatif tanpa kelulusan akademik yang tinggi turut boleh menceburi bidang animasi.
 9. 9. 9 (kes kebakaran, kes bunuh, pemeriksaan kenderaan yang terlibat dalam kemalangan maut, kes menggodam akaun media sosial, kes kehilangan wang dalam bank dan sebagainya.  Geng  Kampung Boy BIL ISU/TEMA T4 PUNCA- KESAN- LANGKAH- 4. MENJULANG HARAPAN DI BUMI BERTUAH (PERTANIAN, PENTERNAKAN, PERIKANAN) SINAR BAHARU PENTERNAK JAYA SEMERAH ROZEL Pertanian pintar Pertanian pintar merupakan konsep pengurusan pertanian menggunakan teknologi moden untuk meningkatkan kuantiti dan kualiti produk pertanian. Faktor yang menggalakkan pertanian, penternakan dan perikanan di Malaysia 1-Penggunaan teknologi membantu meningkatkan hasil pertanian, perikanan dan penternakan. 2-Kemajuan infrastruktur melancarkan kegiatan ekonomi. 3-Permintaan yang tinggi dari dalam dan luar negara. 4-Pelbagai kemudahan pemasaran oleh agensi kerajaan (FAMA, MARDI). Kebaikan pertanian pintar 1-Penggunaan sensor dapat mengumpul data merangkumi keadaan cuaca, kualiti tanah, tumbesaran atau kesihatan ternakan. 2-Keupayaan untuk meramal hasil pengeluaran membolehkan petani merancang pengedaran produk dengan lebih baik. 3-Pengurangan kos pengurusan dan pembaziran kerana peranti pintar dapat mengesan sebarang kelainan dalam pertumbuhan tanaman atau kesihatan ternakan. Langkah-langkah untuk menarik minat remaja dalam bidang pertanian, perikanan dan penternakan 1-Ibu bapa mendedahkan anak- anak tentang kelebihan menceburi bidang pertanian sejak mereka kecil. 2-Kemudahan pinjaman oleh pihak bank untuk memulakan bidang pertanian. 3-Kerajaan mengajurkan kempen kepentingan menceburi bidang pertanian secara berterusan.
 10. 10. 10 4-Dapat meningkatkan kualiti dan kuantiti produk pertanian. TERBAIK DARI KOLAM REALISASIKAN IMPIAN SINAR BAHARU PENTERNAK JAYA Apakah persediaan menjadi usahawan berjaya? 1-Berkebolehan memberikan keyakinan kepada masyarakat dan kebolehan komunikasi yang baik 2-Menawarkan produk yang unik supaya dapat bersaing. 3-Menyediakan produk dan perkhidmatan yang berkualiti. SRIKANDI BERJASA! (PENYERTAAN WANITA) Apakah cabaran wanita dalam pembangunan dan kemajuan negara? 1-Tekanan antara tuntutan tanggungjawab keluarga dengan tuntutan kerjaya. -peranan wanita sebagai ibu dan wanita bekerjaya. 2-Diskriminasi dalam dunia pekerjaan tanggapan dan persepsi bahawa wanita tidak setanding dengan golongan lelaki. Apakah sumbangan wanita dalam pelbagai bidang? 1-Satu pertiga tenaga buruh negara terdiri daripada wanita. 2-Sumbangan wanita dalam ekonomi keluarga. 3-Lebih ramai wanita telah diberi jawatan penting, menjadi ketua serta pembuat dasar. Apakah peranan wanita dalam pembangunan pertanian, perikanan dan penternakan? 1-Tenaga kerja dalam sektor pertanian, perikanan dan penternakan. 2-Menceburi industri berasaskan pertanian, perikanan dan penternakan.
 11. 11. 11 3-Kemudahan penjagaan anak- masih ada pusat jagaan yang tidak mempunyai kakitangan terlatih yang mencukupi 4-Pembangunan institusi kekeluargaan dan pengukuhan masyarakat penyayang. JUADAH PENAMBAT SELERA PETUA NENEK UNTUK SIHAT Tumbuhan Herba -cekur -pegaga -kunyit -limau purut -rosel -ginseng -aloe vera -tongkat ali Khasiat dan kepentingan herba 1-Bahan penyedap dalam makanan-rempah ratus. 2-Tujuan perubatan untuk merawat penyakit seperti kencing manis, kembung perut, batuk dan lain-lain. 3-Rawatan akibat gangguan makhluk halus. 4-Bahan asas pembuatan kosmetik kecantikan kulit. Faktor-faktor Malaysia berpotensi memajukan industri perubatan herba 1-Mempunyai pelbagai sumber alam semulajadi. 2-Mempunyai pusat untuk mendapatkan bekalan benih dan pokok herba (Syarikat Global Herba). 3-Sokongan masyarakat terhadap perubatan herba. Langkah-langkah memajukan industri perubatan herba 1-Kerajaan menggalakkan penanaman herba secara besar- besaran . 2-Kerajaan memastikan produk yang dihasilkan berkualiti dan selamat digunakan. 3-Sekolah / Kerajaan membuat pameran jenama produk herba Malaysia. ISU/TEMA T4 PUNCA- KESAN- LANGKAH- 5. MEMACU PRODUKTIVITI (ALAM SEKITAR & TEKNOLOGI HIJAU) RUMAH PASANG SIAP Apakah cabaran-cabaran dalam industri pembinaan? 1-Harga keperluan bahan mentah yang tidak stabil. 2-Kekurangan penggunaan teknologi, kepakaran dan jentera. Apakah kepentingan sektor perindustrian? 1-Mewujudkan peluang pekerjaan kepada rakyat/masyarakat. Apakah langkah-langkah memajukan industri kecil dan sederhana? 1-Pihak kerajaan membantu dengan memberikan suntikan modal.
 12. 12. 12 MENGHADAPI RINTANGAN MAJU DALAM INDUSTRI MUTAKHIR 3-Kekurangan tenaga kerja yang terlatih. 2-Meningkatkan pelaburan asing ke dalam negara. 3-Meningkatkan taraf hidup rakyat. 2-Agensi-agensi kerajaan menawarkan khidmat nasihat/ pembangunan penyelidikan industri. 3-Media massa mewujudkan platform pasaran secara digital. KHAZANAH HUTAN BAKAU KEK LAPIS SARAWAK Apakah kepentingan hutan paya bakau? 1-Membekalkan kayu bakau bagi industri arang kayu bakau. 2-Menjamin keseimbangan ekosistem. 3-Mewujudkan peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat. 4-Meningkatkan ekonomi negara melalui pengeksportan kayu bakau. Apakah langkah unutk mempromosikan produk makanan tempatan? 1-Agensi kerajaan/ Badan Bukan Kerajaan (NGO)/ Syarikat korporat mewujudkan program/aktiviti/ pesta produk makanan tempatan. 2-Media massa mewujudkan promosi makanan tempatan secara meluas. 3-Kerajaan memasukkan/ mempromosikan produk makanan tempatan dalam kempen pelancongan di dalam dan di luar negara.
 13. 13. 13 INDUSTRI KRAF TANGAN Apakah langkah memajukan industri kraf tangan? 1-Pihak kerajaan melantik @ memperkenalkan adiguru kraf untuk melatih generasi muda. 2-Agensi kerajaan yang terlibat menjalankan pembangunan penyelidikan kraf tangan Contoh:- teknologi pembuatan, bahan mentah, ketahanan dan sebagainya. 3-Mewujudkan pasaran barangan kraf Malaysia di dalam dan di luar negara. 4-Kementerian Pengajian Tinggi menawarkan kursus/program berkaitan kraf tangan di institusi pengajian tinggi. ISU/TEMA T4 PUNCA- KESAN- LANGKAH- 6. DUNIA PELANCONGAN (PELANCONGAN) Apakah faktor-faktor yang menjadi tarikan pelancongan negara? 1-Keindahan alam semulajadi. Apakah kepentingan pelancongan? 1-Meningkatkan pertumbuhan ekonomi negara. Apakah langkah-langkah memajukan pelancongan?
 14. 14. 14 2-Kewujudan seni budaya yang unik daripada pelbagai kaum. 3-Kestabilan sosial, ekonomi dan politik. 4-Pakej pelancongan yang menarik dan berpatutan. 5-Peningkatan kualiti pendidikan dan kesihatan. 2-Mewujudkan peluang pekerjaan kepada rakyat dalam pelbagai bidang. 3-Meningkatkan taraf hidup masyarakat di kawasan pelancongan. 1-Agensi kerajaan yang terlibat mengadakan promosi pelancongan di dalam dan di luar negara 2-Pengusaha pelancongan menawarkan pakej pelancongan yang menarik dan berpatutan. 3-Kerajaan menaik taraf kemudahan yang ada di kawasan- kawasan pelancongan. 4-Kerajaan memberikan rebat kepada rakyat untuk menggalakkan pelancongan domestik. 5-Kerajaan mengurangkan cukai terhadap pengusaha-pengusaha pelancongan. MALAYSIA SYURGA MAKANAN PELANCONGAN GASTRONOMI POS KUALA MU MASA UNTUK BERLIBUR Apakah kebaikan pelancongan gastronomi? 1-Mempopularkan makanan tempatan kepada pelancong di dalam dan di luar negara. Apakah ciri-ciri pelancongan hijau? 1-Memilih penginapan yang berkonsepkan hotel hijau yang diperakukan. 2-Berjalan kaki, menggunakan basikal atau pengangkutan awam.
 15. 15. 15 SAMBIL MENYELAM MINUM AIR 2-Memelihara kepelbagaian warisan dan budaya masyarakat Malaysia. 3-Meningkatkan pendapatan masyarakat yang terlibat. 3-Mengurangkan penghasilan sampah -membawa atau membeli peralatan mesra alam seperti botol air pakai ulang, beg beli-belah. 3-Berjimat dalam penggunaan air, elektrik dan tenaga yang tidak boleh diperbaharui. TAHAN MENGHIJAU WARISAN DUNIA PELANCONGAN PENDIDIKAN PELANCONGAN HIJAU Apakah manfaat pelancongan pendidikan? 1-Meningkatkan pendapatan negara/ meningkatkan aliran wang masuk ke dalam negara. 2-Meningkatkan kepakaran dan kemudahan dalam bidang pendidikan. 3-Meningkatkan taraf pendidikan rakyat 4-Meningkatkan imej negara sebagai pusat pendidikan di peringkat antarabangsa.
 16. 16. 16 Apakah kelebihan pelancongan hijau? 1-Memelihara kawasan persekitaran. 2-Meningkatkan kesedaran masyarakat tentang tanggungjawab menjaga alam sekitar. 3-Menjimatkan penggunaan tenaga dan sumber yang tidak boleh diperbaharui. 3-Menggalakkan masyarakat menggunakan produk mesra alam. ISU/TEMA T4 PUNCA- KESAN- LANGKAH- 7. DEMI KEDAMAIAN MUAFAKAT KORPORAT (KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJA) Apakah punca-punca kemalangan di tempat kerja? 1-Tidak fokus/ cuai semasa bekerja 2-Keadaan persekitaran tempat kerja yang tidak sesuai Apakah kepentingan budaya kerja selamat? 1-Memastikan pekerja selamat di tempat kerja Apakah cara-cara memastikan tempat kerja selamat? 1-Kerajaan menguatkuasakan akta- akta bagi melindungi keselamatan pekerja.
 17. 17. 17 Contoh:- pengudaraan, pencahayaan, ruang kerja. 3-Penguatkuasaan peraturan keselamatan di tempat kerja yang longgar. 4-Kurang kepakaran/ pengetahuan/ kemahiran mengendalikan operasi kerja. Contoh :- pengendalian mesin, bahan kimia, jentera dan sebagainya. 2-Meningkatkan motivasi dan produktiviti pekerja. 3-Menjaga kebajikan pekerja dan keluarga jika ditimpa kecelakaan di tempat kerja. 4-Menangani masalah tekanan emosi pekerja. 2-Majikan sentiasa memastikan protokol kerja selamat diamalkan dalam organisasi. 3-Majikan mengadakan kursus - kursus tertentu untuk melatih pekerja. JEBAK DIGITAL Apakah punca-punca jenayah siber? 1-Mudah mempercayai kata-kata orang yang tidak dikenali. 2-Tertipu dengan penyamaran sebagai pihak berkuasa. 3-Mangsa mudah panik apabila mendapat panggilan/ pesanan ringkas yang sengaja direka untuk menipu mangsa. Apakah kesan-kesan jenayah siber? 1-Menyebabkan kerugian wang ringgit. 2-Menimbulkan kemurungan dan trauma kepada mangsa. 3-Menjatuhkan maruah/ imej diri dan keluarga. Apakah langkah-langkah mengatasi jenayah siber? 1-Pihak kerajaan menyekat laman sesawang yang menyalahi undang- undang/ pihak kerajaan memantau laman-laman sesawang. 2-Media massa memberikan maklumat dan kesedaran tentang jenayah siber kepada masyarakat.
 18. 18. 18 4-Kurang pengetahuan tentang jenayah siber. 3-Masyarakat tidak sewenang- wenangnya mendedahkan sebarang maklumat peribadi. TENTANG BULAN (KESUKARELAWANAN) Apakah sebab-sebab remaja perlu menyertai aktiviti kesukarelawanan? 1-Mengisi masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah. 2-Dapat membentuk nilai-nilai yang baik dalam diri remaja. 3-Dapat mempelajari kemahiran komunikasi dengan berkesan. 4-Dapat mengelakkan diri daripada terlibat dengan gejala negatif. Apakah kepentingan remaja menyertai aktiviti kesukarelawanan? 1-Menanam perasaan prihatin terhadap golongan yang kurang bernasib baik. 2-Meningkatkan daya kepimpinan dalam kalangan remaja. 3-Meningkatkan jati diri remaja. 4-Melengkapkan diri dengan ilmu dan pengalaman dalam diri remaja. Apakah langkah-langkah menggalakkan remaja menyertai aktiviti kesukarelawanan? 1-Kerajaan melancarkan pertubuhan sukarelawan di peringkat sekolah dan institusi pengajian tinggi. 2-Kerajaan dan pihak swasta memberikan keutamaan dalam sektor pekerjaan tertentu kepada sukarelawan selepas tamat belajar. 3-Media massa mengadakan kempen berkaitan kebaikan kesukarelawanan. 4-Guru/ pihak sekolah mewujudkan aktiviti sukarelawan di kawasan setempat.
 19. 19. 19 GERUH-GERAH BADAN AIR, GEMA BELANTARA Apakah punca-punca kemalangan di badan air? 1-Tidak mematuhi papan tanda amaran. 2-Tidak mengetahui keadaan dan kedalaman air 3-Kecuaian diri dan ibu bapa semasa melakukan aktiviti di badan air. 4-Tidak mengetahui aktiviti atau sukan air yang disertai. 5-Tidak ada pengetahuan tentang langkah-langkah keselamatan jika berlaku kecemasan di badan air. Apakah persediaan-persediaan yang perlu ada sebelum membuat penjelajahan hutan? 1-Mengetahui keadaan cuaca. 2-Membawa keperluan dan bekalan yang mencukupi. 3-Bergerak secara berkumpulan. 4-Memaklumkan kepada pihak berkuasa sebelum penjelajahan hutan. 5-Menggunakan khidmat jurupandu jika perkhidmatan tersebut disediakan. BIL ISU/TEMA T4 PUNCA- KESAN- LANGKAH- 8. DALAM LIPATAN KENANGAN (SEJARAH & WARISAN) RUMAH PUSAKA SUTAN MANGATAS Apakah cabaran mengekalkan warisan budaya? 1-Kecanggihan teknologi masa kini. Apakah kepentingan mengekalkan bangunan bersejarah? 1-Tarikan pelancong yang akan memajukan sektor ekonomi negara. Apakah usaha-usaha untuk mengekalkan warisan budaya? 1-Kerajaan mewartakan sebagai warisan budaya negara.
 20. 20. 20 ALA EMAK KAHWINKAN AKU 2-Pengaruh budaya luar yang menjadi amalan dalam kehidupan. 3-Kelemahan jati diri bangsa, sehingga merendah-rendahkan budaya sendiri. 4-Gaya moden lebih mudah dan mengikut arus zaman. 2-Menjadi lambang jati diri bangsa dan negara. 3-Sumber penyelidikan untuk pembangunan pendidikan. 4-Meningkatkan semangat patriotik dalam kalangan masyarakat. 5-Menjadi iktibar dan tatapan generasi masa hadapan. 2-Agensi kerajaan dan pihak-pihak swasta mengadakan festival/aktiviti berkaitan warisan budaya. 3-Kementerian Pelajaran mewujudkan aktiviti warisan budaya sejak sekolah rendah sehingga ke peringkat institusi pengajian tinggi. 4-Kerajaan mewujudkan institusi pengajian yang menawarkan pengajian tentang warisan budaya. SEJARAH MENDEWASAKAN KITA YANG LAMA JANGAN DILUPAKAN DARAH SATRIA TEKSTIL WARISAN TERCATAT DALAM SEJARAH Apakah sebab-sebab kuih warisan perlu dipelihara? 1-Lambang keunikan bangsa kerana kuih warisan mempunyai nilai estetika yang tersendiri. 2-Tidak dilupakan dan dapat dinikmati oleh generasi yang akan datang. Apakah kepentingan mempelajari Sejarah? 1-Sebagai mekanisme utama dalam pembinaan negara bangsa. 2-Rakyat akan lebih memahami kewujudan Perlembagaan dan undang-undang dalam negara. 3-Menyemai dan memupuk semangat patriotisme. Apakah usaha menghidupkan tekstil warisan? 1-Penciptaan dan penggunaan teknologi untuk meningkatkan pengeluaran tekstil warisan secara komersial. 2-Media massa mewujudkan platform digital untuk memasarkan
 21. 21. 21 3-Meningkatkan imej negara. 4-Menjadi panduan dan iktibar kepada generasi masa kini dan akan datang. tekstil warisan di dalam dan di luar negara. 3-Pihak kerajaan memberikan bantuan khidmat nasihat dan kepakaran kepada pengusaha tekstil warisan. 4-Kerajaan/ pengusaha tekstil warisan mewujudkan pusat ilmu tentang penghasilan tekstil yang diusahakan. -Langkah untuk menarik minat masyarakat terutama generasi muda 5-Pihak kerajaan mengadakan kempen memakai tekstil warisan. Contoh:- songket, batik 6-Pereka fesyen menggunakan elemen tekstil warisan dalam rekaan fesyen mereka. BIL ISU/TEMA T4 PUNCA- KESAN- LANGKAH- 9. Apakah kepentingan karya seni bagi meningkatkan patriotisme? Apakah langkah-langkah meningkatkan hubungan kejiranan?
 22. 22. 22 SAYANGI MALAYSIAKU (JATI DIRI PATRIOTISME & KEWARGANEGARAAN BUKAN SEBARANG SENIMAN SEBUTIR PERMATA BUDAYA 1-Filem bertemakan kemerdekaan dapat membina jati diri cinta akan Malaysia kerana filem dan pementasan begitu rapat dengan anak muda. 2-Lukisan bermotifkan kemerdekaan membantu memberi kesedaran kepada masyarakat supaya lebih mencintai negara. 3-Karya seni sajak yang mempunyai nada patriotisme dapat membangkitkan semangat patriotisme 1-Menyuburkan kembali amalan bergotong- royong membolehkan masyarakat bersama-sama menjalankan pelbagai aktiviti seperti membersihkan kawasan kediaman. 2-Mengadakan amalan rumah terbuka terutama pada hari-hari perayaan untuk memberi ruang kepada masyarakat menjalin kemesraan walaupun mereka menyambut perayaan yang berbeza. 3-Menghidupkan kembali konsep rukun tetangga untuk mengawal keselamatan kawasan perumahan Apakah peranan wanita melahirkan generasi yang berkualiti? 1-Dalam konteks wanita sebagai ibu, kita dapat melihat bahawa generasi yang terbentuk menerima pengaruh yang berkesan daripada didikan dan sentuhan kasih sayang daripada ibunya.
 23. 23. 23 2-Dalam konteks wanita berkerjaya kita boleh melihatnya menerusi kepemimpinan mereka yang berkesan sebagai ketua atau pemimpin bagi sesebuah organisasi mampu membentuk generasi yang berkualiti melalui tindakan dan amalan ‘Kepemimpinan Melalui Teladan’. 3-Peranan wanita dalam melahirkan generasi yang cemerlang menerusi peranan mereka dalam kerja-kerja kebajikan yang sentiasa meyumbangkan bakti dan tenaga dapat memberikan inspirasi kepada generasi muda khususnya, agar terdidik ke arah kehidupan yang berkualiti. MENU MALAYSIA DI SERATA DUNIA IDENTITIKU AMALAN HIDUP BERMASYARAKAT? Apakah kepentingan amalan hidup bermasyarakat? 1-Melahirkan masyarakat yang bersatu padu, harmoni dan sejahtera. Bagaimanakah makanan dapat menonjolkan jati diri? 1-Dalam sektor pelancongan, promosi Malaysia sebagai destinasi ‘syurga makanan’ yang memperkenalkan pelbagai jenis
 24. 24. 24 2-Menjamin keselamatan kawasan setempat. 3-Mendapatkan bantuan ketika kecemasan Apakah kepentingan evolusi kad pengenalan Malaysia? 1-Pengeluaran kad pintar ini dilihat menepati piawaian standard antarabangsa selain tidak mudah rosak dan telah ditambah baik kualiti material cip daripada bahan tahan lasak. 2-Aplikasi MyKad ini berperanan sebagai teknologi merekod serta menyimpan data dan maklumat rasmi seseorang individu. 3-Kad pengenalan juga digunakan sebagai prasaran kekunci awam, merekod maklumat kesihatan diri dan juga untuk tujuan e-tunai kerana segala proses perbankan dapat dilakukan dengan kad pintar ini. makanan merentas etnik dapat membentuk identiti masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum. 2-Aspek kepelbagaian makanan memberikan ruang kepada pembentukan perpaduan kaum yang mencerminkan latar belakang kehidupan masyarakat Malaysia yang bersifat pelbagai. 3-Penyediaan makanan cita rasa Malaysia di luar negara dapat memupuk semangat patriotisme pengusaha makanan kerana bangga dengan makanan negara sendiri
 25. 25. 25 KESUKARELAWANAN Apakah Faktor-Faktor Remaja Kurang Menyertai Aktiviti Kesukarelawanan 1-Sikap masyarakat setempat hari ini terutamanya golongan dewasa yang bekerja, sibuk dengan urusan sendiri dan tidak sedar akan sikap mereka yang mengabaikan aktiviti komuniti telah mempengaruhi sikap dan minda remaja 2-Hubungan remaja dengan golongan dewasa yang agak renggang kerana tanggapan orang dewasa terhadap remaja yang dianggap masih belum keras ubun- ubunnya dan tidak perlu menyertai aktiviti komuniti 3-Perkembangan teknologi yang moden turut menghalang penglibatan remaja dalam aktiviti kemasyarakatan kerana Faedah Menyertai Aktiviti Kemasyarakatan 1-Semangat kerjasama dalam kalangan anggota masyarakat di sesuatu tempat dapat dipupuk untuk mewujudkan kehidupan yang harmoni. 2-Dapat membentuk semangat kekitaan dan melahirkan masyarakat yang bersatu padu. 3-Dapat memanfaatkan masa senggang dengan aktiviti berfaedah. Langkah-Langkah Menyemai Semangat Kesukarelawanan Dalam Kalangan Generasi Muda 1-Kementerian Pendidikan Tinggi berusaha menjadikan kerja kesukarelawan sebagai satu aktiviti dalam kalangan pelajar dan dimasukkan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia sehingga 2025 2-Yayasan Sukarelawan Siswa (YSS), sebuah entiti yang ditubuhkan di bawah Kementerian Pendidikan, bukan sahaja berusaha menarik seberapa ramai sukarelawan dalam kalangan siswa, malah fungsi pentingnya ialah untuk menampilkan pemimpin sukarelawan dalam kalangan siswa. 3-Pelbagai persatuan dan kelab ditubuhkan pada peringkat
 26. 26. 26 menganggap bahawa aktiviti kemasyarakatan sebagai tidak relevan dan tidak menarik lagi. universiti untuk menyemai semangat kesukarelawan dalam kalangan siswa. TIADA RINTANGAN DAPAT MENGHALANG (OKU) Apakah sumbangan golongan OKU kepada negara? 1-Nur Azlia Syafinaz, atlet lumba basikal paralimpik - mengharumkan nama negara dalam acara lumba basikal sukan paralimpik di peringkat antarabangsa dan pencapaian tertinggi beliau adalah di Sukan Para Asian pada tahun 2018 dengan menyumbangkan sebanyak 3 buah pingat emas dan sebuah pingat gangsa. 2-Eamienor Zakiah Md Zuki, guru dan penulis buku isyarat) - aktif dalam pertubuhan bukan kerajaan khasnya untuk golongan bisu dan pekak. Beliau menjadi guru khas dan kini memegang jawatan sebagai Setiausaha Kehormat kepada Malaysian Federation of the Deaf. Apakah usaha-usaha yang boleh dilakukan untuk membantu golongan OKU? 1-Kerajaan menyediakan peluang untuk golongan OKU mendapatkan kemahiran dalam bidang tertentu. 2-Bantuan modal juga diperlukan oleh golongan OKU untuk memulakan sesuatu perniagaan. 3-Pihak kerajaan juga menyediakan peluang untuk menyambung pelajaran di peringkat yang lebih tinggi kepada OKU.
 27. 27. 27 Beliau turut aktif dalam menulis buku-buku bahasa isyarat khasnya untuk golongan yang normal. 3-Norisah Bahrom, seorang atlet wanita kurang upaya yang telah mengharumkan nama negara dalam sukan tenis di peringkat antarabangsa, melanjutkan pelajaran di Pusat Pengajian Orang Cacat, bekerja dan minat yang mendalam terhadap sukan tenis hingga berjaya peroleh gangsa dalam Sukan Asia Beijing (2008). BIL ISU/TEMA T4 PUNCA- KESAN- LANGKAH- 10. BAHASA BUGAR, SASTERA KEKAR BAHASA MURNI WAJAH PERIBADI SASTERA UNTUK MASYARAKAT Apakah sebab-sebab bahasa rasmi negara kita mesti didaulatkan? 1-Bahasa sebagai identiti negara yang seharusnya dibanggakan oleh seluruh rakyat di Malaysia kerana melalui bahasa, negara kita terkenal dengan negara yang berbudi dan berbahasa. Apakah kepentingan filem dan drama adaptasi novel? 1-Berupaya untuk membangunkan khalayak juga pasaran buku sastera itu sendiri sekiranya adaptasi karya berjaya disampaikan dengan baik dan berkesan. 2-Merupakan usaha menghidupkan kembali khazanah sastera negara di Apakah ciri-ciri karya sastera yang menarik? 1-Dapat meninggalkan kesan yang mendalam pada hati pembaca. 2-Jalan cerita yang ditampilkan tidak terlalu meleret-leret dan menimbulkan beberapa unsur kejutan atau peristiwa yang tidak diduga.
 28. 28. 28 2-Bahasa Malaysia sebagai bahasa perpaduan yang digunakan sebagai lambang penyatuan suara rakyat Malaysia yang jugq berfungsi sebagai alat untuk menyatupadukan rakyat. 3-Bahasa Malaysia berperanan sebagai bahasa penghantar ilmu mengetengahkan penggunaan bahasa Malaysia sebagai bahasa penghantar di sekolah kebangsaan dan bahasa ibunda lain seperti cina dan tamil di sekolah jenis kebangsaan. samping berpotensi untuk meluaskan khalayak sastera tempatan 3-Penghayatan terhadap karya sastera akan menjadi lebih mudah dan berkesan kerana pengkarya filem yang mampu mendalami sastera bukan sahaja dapat memberikan intepretasi yang bagus terhadap teks, bahkan memberikan nilai hiburan dan pemaknaan karya dengan lebih meluas. 4-Membuka ruang kepada karya itu sendiri untuk dikenali oleh masyarakat walaupun, telah mencapai usia separuh abad. 3-Mengandungi unsur-unsur imaginasi. 4-Menampilkan gaya bahasa yang indah dan mudah difahami. 5-Menampilkan nilai-nilai murni yang dapat memberikan kesan kepada pembaca dan seterusnya secara tidak langsung membentuk jati. TUKANG TULIS Apakah kepentingan mempelajari sastera? 1-Membolehkan pelajar menjiwai unsur dan nilai murni dari segi kerohanian, kemanusiaan, kemasyarakatan, kebudayaan,
 29. 29. 29 kewarganegaraan, menanam perasaan bangga dan cinta akan tanah air. 2-Membina insaniah dalam kehidupan manusia. 3-Sastera sangat diperlukan untuk melengkapkan nilai sesuatu masyarakat dan mempelajari sejarahnya untuk memperbaik kehidupan mereka. SATERAWAN DARI UTARA PENCINTA BAHASA Tuliskan pengajaran yang dapat dijadikan teladan berdasarkan novel yang anda baca. 1-Kita hendaklah mempunyai matlamat hidup untuk berjaya. -Raiha berjaya menjadi seorang pakar bedah setelah belajar bersungguh-sungguh dalam pelajaran. Walaupun cita-cita Raiha untuk menjadi pakar bedah tidak direstui tetapi dengan matlamat hidup yang jelas, cita-cita Raiha akhirnya berjaya dikecapi.
 30. 30. 30 2-Kita hendaklah menghormati hak orang lain. -Unong Siron berhak untuk mendapat kesihatan baiknya semula, tetapi Pusat Rawatan Pantai Kasih telah menyebabkan wang insurans akibat kemalangan jalan raya anaknya itu dihabiskan untuk membayar kos enam kali pembedahan. 3-Kita hendaklah bertanggungjawab terhadap perkara yang dilakukan. -Doktor Sadiz tidak bertanggungjawab menyalahkan Raiha atas kematian anak perempuannya. Dia merahsiakan perkara sebenar yang berlaku dan menghukum Raiha atas peristiwa hitam itu. BELILAH BARANGAN BUATAN MALAYSIA Apakah kebaikan membeli barangan buatan Malaysia? 1-Menjimatkan perbelanjaan keluarga dengan membeli barangan buatan Malaysia.
 31. 31. 31 2-Semangat patriotisme yang tinggi dapat disemai dalam sanubari masyarakat sekiranya sikap sering mengagung-agungkan barangan buatan tempatan yang luhur ini dipupuk dalam kalangan anak watan Malaysia. 3-Membeli barangan buatan tempatan merupakan teras kejayaan Malaysia menggapai lonjakan masa depan dalam bidang industri. Apakah kelebihan permainan tradisional berbanding permainan moden? 1-Permainan tradisional merupakan aset kebanggaan budaya bangsa Malaysia. 2-Permainan tradisional juga merupakan satu daya tarikan yang signifikan dalam industri pelancongan.
 32. 32. 32 3-Permainan tradisional dapat mengukuhkan hubungan masyarakat kita yang berbilang bangsa dan sentiasa sibuk mengejar kekayaan duniawi. BIL ISU/TEMA T4 PUNCA- KESAN- LANGKAH- 11. EKONOMI DINAMIK, NEGARA BERWIBAWA BELANJAWAN DINAMIK Apakah kepentingan belanjawan dalam bidang pendidikan? 1-Dapat membantu menaikkan kadar enrolmen pelajar setiap tahun. 2-Peruntukan yang besar dalam sektor pendidikan terutama dalam penyediaan infrastruktur pendidikan. 3-Akses pendidikan akan menjadi lebih baik seperti peningkatan bilangan sekolah, nisbah guru kepada murid semakin berkurangan dan purata saiz kelas menjadi lebih kecil. Apakah langkah-langkah memajukan koperasi sekolah anda? 1-Kriteria pemilihan guru penasihat koperasi perlu diberi perhatian yang serius oleh pihak pentadbir supaya guru-guru yang dilantik mempunyai kelayakan, minat dan sikap yang positif terhadap penubuhan koperasi sekolah. 2-Pihak pentadbir perlu memainkan peranan yang proaktif dalam memastikan guru penasihat koperasi menjalankan tugas mereka berlandaskan kepada Akta dan UUK supaya tujuan penubuhan koperasi sekolah tidak lari dari matlamat asalnya iaitu menjaga
 33. 33. 33 kebajikan ahli dan bukannya bermotifkan kepada keuntungan semata-mata. 3-Guru-guru penasihat koperasi perlu diberi ruang dan peluang untuk menghadiri kursus atau seminar tentang pendidikan dan pengurusan koperasi sekolah, peranan anggota dan lembaga koperasi, penyelenggaraan akaun dan pelancongan. MENDUNG BERALIH JUA Apakah kepentingan koperasi sekolah? 1-Memudahkan pelajar mendapatkan barangan sekolah dan perkhidmatan. 2-Ahli koperasi akan mendapat pendedahan asas terhadap perniagaan. 3-Koperasi juga menambahkan sumber kewangan sekolah.
 34. 34. 34 TUNAIKAN TANGGUNGJAWAB Apakah kepentingan cukai kepada rakyat dan negara? 1-Untuk menyediakan infrastruktur asas dan membina kemudahan awam. 2-Peniaga tempatan akan mendapat keuntungan apabila barangan import dikenakan cukai kerana akan menggalakkan pengguna untuk memilih barangan tempatan yang lebih murah. 3-Beban cukai ke atas barangan- barangan ini adalah untuk memastikan aktiviti tidak sihat seperti meminum minuman keras, merokok dan berjudi akan dapat dikawal dan tidak mendatangkan kemudaratan kepada masyarakat. Apakah cabaran-cabaran memperkasa pendidikan vokasional? Apakah kebaikan pendidikan vokasional? Bagaimanakah kemahiran insaniah dapat meningkatkan kebolehpasaran diri anda dalam bidang kemahiran pilihan anda?
 35. 35. 35 YAKIN, PASTI BOLEH(PENDIDIKAN VOKASIONAL) 1-Pemupukan budaya pendidikan untuk seumur hidup iaitu pendidikan bukan hanya terhad kepada pembelajaran di peringkat sekolah sahaja, malah ia lebih merupakan suatu proses pembelajaran sepanjang hayat. 2-Persepsi masyarakat terhadap pendidikan teknik dan vokasional yang sering memandang rendah pada pelajar-pelajar sekolah vokasional sebagai pelajar yang gagal dalam bidang akademik masih menebal di kalangan masyarakat. 3-Meningkat dan membuat penambahbaikan terhadap sekolah vokasional dapat memberi peluang kepada lebih ramai pelajar yang tercicir untuk mengikuti aliran teknik dan vokasional. 1-Melahirkan individu yang mahir dalam pelbagai kemahiran teknikal. 2-Menjana individu yang mempunyai ilmu pengetahuan yang luas dalam bidang yang pelbagai. 3-Kebolehupayaan individu yang mempunyai pendidikan TVET untuk memenuhi peluang pekerjaan di negara Malaysia. 4-Melahirkan masyarakat yang berpengetahuan tinggi dan berinovasi. 1-Orang yang mempunyai kemahiran komunikasi lisan yang baik mempunyai kemampuan untuk menyampaikan maklumat kepada orang lain dengan bercakap. 2-Kemahiran berfikir secara kritis membolehkan anda menilai setiap kemungkinan penyelesaian, menggunakan logik dan penaakulan, untuk menentukan mana yang paling mungkin berjaya. 3-Kemahiran berfikir secara kritis membolehkan kita menilai setiap kemungkinan penyelesaian, menggunakan logik dan penaakulan, untuk menentukan yang paling mungkin berjaya. Apakah langkah-langkah memantapkan pendidikan vokasional?
 36. 36. 36 PENDIDIKAN VOKASIONAL 1-Memantapkan Sistem Pendidikan Teknik dan Vokasional kerana sistem pendidikan vokasional perlu kepada perubahan dari semasa ke semasa mengikut kesesuaian keperluan organisasi dan perkhidmatan di Malaysia. 2-Memperkukuhkan kurikulum pendidikan teknik dan vokasional bagi menghasilkan modal insan yang berkemahiran, progresif dan dinamik. 3-Menyediakan piawaian yang menyeluruh di samping mengambil kira perbezaan antara industri- industri dan lokasi mereka agar kemahiran dan pengetahuan asas dapat digunakan dengan berkesan oleh pihak industri. SIMPAN, LABUR DAN UNTUNG Apakah keistimewaan SSPN-i? 1-Premium dibayar oleh PTPTN. 2-Perlindungan Ringit ke Ringgit (akaun am) dan maksimum RM100,000.00 (akaun amanah)
 37. 37. 37 3-Khairat/ pampasan kematian untuk pendeposit (RM2,000.00) dan penerima manfaat (RM500.00). TAK TAKUT RUGI? (PERNIAGAAN DALAM TALIAN) Apakah kelebihan dan kekurangan perniagaan dalam talian? Kelebihan 1-Urusan jual beli dapat dijalankan dengan lebih mudah dan cepat di samping menjimatkan kos. 2-Dapat meluaskan pasaran di serata dunia. 3-Memberikan peluang kepada peniaga dalam talian beroperasi selama 24 jam setiap hari. Kekurangan 1-Peniaga terpaksa menghadapi pelbagai kerenah pelanggan. Apakah cara mengelakkan tertipu apabila melibatkan diri dalam perniagaan dalam talian? 1-Jangan tergoda dengan harga yang murah. 2-Simpan bukti pemindahan atau transaksi wang dengan baik. 3-Meminta foto sebenar barang yang akan dibeli.
 38. 38. 38 2-Risiko jaminan kualiti apabila barang yang dibeli tidak menepati kehendak pelanggan. 3-Kurang komunikasi antara penjual dan pembeli. BIL ISU/TEMA T4 PUNCA- KESAN- LANGKAH- 12. ASLI & KONTEMPORARI (KESENIAN, KEBUDAYAAN & ESTETIKA) EKSPRESI DIRI Apakah faktor-faktor yang mendorong kreativiti pelajar? 1-Pengetahuan akan memberi kelebihan kepada individu kreatif untuk mengenal pasti idea-idea yang asli dan baharu. 2-Motivasi akan mendorong pelajar untuk lebih tekun dan bersungguh-sungguh dalam kerja atau tugasan walaupun terdapat pelbagai halangan dan cabaran. 3-Personaliti individu yang kreatif akan terbuka kepada kritikan, menyedari tentang kewujudan risiko, berani, dan tidak Jelaskan kebaikan bidang seni visual kepada remaja? 1-Dari segi aspek kognitif, penganjuran aktiviti seni visual yang tersusun dan terancang dapat melahirkan kanak-kanak yang mempunyai keupayaan menyelesaikan masalah serta mampu membuat penilaian dan bijak membuat keputusan. 2-Dari segi aspek fizikal, penggunaan alat dan bahan memberikan satu bentuk latihan berkesan kepada otot tangan (psychomotor) dan koordinasi tangan serta mata.
 39. 39. 39 mempedulikan sebarang teguran, kritikan, dan cacian. 3-Dari segi aspek sosial dan emosi, murid boleh berinteraksi dan meningkatkan keupayaan bersosial selain meningkatkan keyakinan diri. ASIMILASI SENI Apakah punca muzik tradisional dilupakan? 1-Proses globalisasi menyebabkan kegiatan seni atau budaya asing lebih menarik minat orang ramai termasuk generasi muda yang mahukan breakdance, hip-hop, popping iaitu tempo muzik yang lebih rancak. 2-Kekurangan pusat latihan muzik tradisional turut menyebabkan masalah ini. 3-Sikap masyarakat yang dingin juga menjejaskan muzik tradisional kita. Apakah kepentingan muzik tradisional? 1-Memberi peluang kepada generasi yang akan datang mewarisi kepelbagaian budaya dan kesenian pelbagai kaum. 2-Memberi peluang kepada murid mendalami bidang seni yang menarik. 3-Membolehkan murid menjadikan bermain alat muzik tradisional sebagi hobi. Apakah langkah-langkah untuk mengekalkan muzik tradisional? 1-Kempen dan pertandingan orkestra muzik tradisional penting supaya masyarakat mendapat pendedahan dan mempelajari muzik tradisional 2-Guru menggalakkan pelajar untuk menyertai bengkel Kesenian Muzik tradisional di sekolah atau mana mana anjuran persatuan luar dari sekolah. 3-Pelajar mempelajari kaedah menggunakan alatan muzik tradisional semasa berada dalam kelas muzik Apakah kelebihan urutan tradisional? Apakah langkah-langkah mempopularkan urutan tradisional?
 40. 40. 40 INDAHNYA TERAPEUTIK? 1-Urutan mampu menghilangkan tekanan ataupun stress yang dihadapi kerana dengan usapan lembut mampu melegakan tubuh badan anda daripada penat seharian melakukan kerja. 2-Urutan juga mampu menyihatkan badan apabila perjalanan darah menjadi lancar setelah melakukan urutan tradisional. 3-Urutan juga dapat membuatkan anda tidur dengan lebih lena kerana badan merasa segar dan sihat selepas melakukannya. 1-Memberikan pengiktirafan dan bukan hanya dijadikan sebagai profesion diwarisi turun-temurun, sebaliknya boleh dikomersialkan sebagai kerjaya profesional. 2-Menjadikan urutan tradisional sebagai tarikan pelancong dengan mendapat sokongan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia bagi memperkenalkan teknik urutan Malaysia. 3-Menawarkan kursus tukang urut yang mendapat pengiktirafan daripada Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) dan kelulusan daripada Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) untuk melayakkan tukang urut mencapai standard tinggi. KRAF MALAYSIA Apakah kepentingan industri kraf tangan Malaysia? 1-Dapat menjadi sumber tambahan bagi menambahkan pendapatan penduduk desa. Apakah langkah-langkah memajukan industri kraf tangan Malaysia?
 41. 41. 41 2-Dapat mempelbagaikan sumber ekonomi yang sedia ada di negara ini. 3-Membentuk masyarakat yang kreatif, inovatif serta mempunyai semangat daya yang tinggi. 1-Pihak kerajaan haruslah mempromosikan barangan kraf tangan di mata dunia secara bijak. 2-Pengusaha kraf tangan perlulah kreatif dan inovatif untuk menghasilkan pelbagai kraf tangan yang unik dan moden. 3-Industri kraf tangan perlu diberi bantuan oleh pihak kerajaan dari segi dana atau modal. HUTAN KECILKU DARI DAPUR BONDA DUTA REMAJA FILHARMONIK Apakah kelebihan memiliki hobi atau minat tersendiri? 1-Untuk mengisi masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah. 2-Dapat menambahkan ilmu pengetahuan yang sedia ada. 3-Dapat mengekalkan kesihatan fizikal dan mental. Bagaimanakah memanfaatkan masa lapang? 1-Menambah pengetahuan dengan membaca buku. 2-Melakukan aktiviti yang menyihatkan seperti berjoging atau beriadah 3-Membantu ibu bapa menguruskan kerja-kerja di rumah. BIL. ISU/TEMA T4 PUNCA- KESAN- LANGKAH-
 42. 42. 42 13. SEGALANYA BERMULA DI SINI (ALAM SEKITAR & TEKNOLOGI HIJAU) LUBUK AKAL TEPIAN ILMU Apakah faedah dan kepentingan inovasi dalam kehidupan? 1-Meningkatkan kualiti hidup – dapat jimatkan masa dalam melakukan tugasan seharian. 2-Membuka pasaran baharu dalam ekonomi dunia – pembelian atas talian semakin digemari dan digunakan secara meluas. 3-Mengurangkan risiko terhadap kebergantungan kepada tenaga kerja manusia – menguruskan mesin lebih mudah daripada menguruskan manusia – kualiti produk lebih seragam, mengelakkan risiko kecuaian dan kelekaan manusia. Apakah usaha memupuk budaya inovasi dalamkalangan masyarakat? 1-Sistem Pendidikan - mengubah kurikulum di sekolah mengikut peredaran zaman - melatih pelajar berfikir secara kritis dan kreatif, mewujudkan institusi dan mata pelajaran yang menggalakkan pelajar untuk mengembangkan kreativiti dan inovasi. 2-Ibu bapa - menerapkan unsur kreativiti dan inovasi dalam diri anak mereka sejak mereka kanak- kanak lagi - membeli alat-alat mainan yang boleh mengembangkan kemahiran kreatif dan inovatif anak-anak. 3-Pihak kerajaan - Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mengadakan karnival untuk meningkatkan kesedaran mengenai kepentingan pemikiran
 43. 43. 43 yang kreatif dan memupuk budaya inovasi dalam kalangan rakyat. PATAH DAGU BERTONGKAT PARUH Apakah faktor-faktor hidupan haiwan dan habitatnya terancam? 1-Kehilangan dan degradasi habitat -pembalakan haram yang memusnahkan spesies tumbuhan dan habitat haiwan, perubahan ekosistem akibat hakisan tanah dan pantai. 2-Pemburuan haram dan kegiatan manusia -mengeksploitasikan binatang dan mengaut keuntungan yang banyak, pembukaan tanah secara besar- besaran untuk tujuan pertanian, perdagangan dan pembangunan industri. 3-Pencemaran -pencemaran sisa industri dan penggunaan racun serangga, pembakaran hutan secara terbuka, Apakah usaha-usaha memelihara haiwan terancam? 1-Kerajaan menguatkuasakan undang-undang -mengenakan hukuman yang berat kepada pihak yang melanggar undang-undang, menjalankan pemantauan dengan kerap. 2-Pendidikan -mengelakkan penggunaan barangan diperbuat daripada spesies terancam, kempen menentang pembalakan haram dan keterlaluan, timbul kesedaran tentang kepentingan pemeliharaan dan pengekalan sumber asli. 3-Penyelidikan dan pembangunan -menjalankan kajian dan penyelidikan bagi meneruskan pembiakan haiwan, pelbagai pelalian dan hormon perlu dicipta, merancang dengan teliti aktiviti
 44. 44. 44 perubahan ekosistem akibat sisa kumbahan. pembinaan seperti pertanian dan perumahan dan kesannya terhadap ekosistem. KUASA GRAVITI,PANORAMA DIORAMA, PULAU 11 GELARAN Apakah kesan pencemaran plastik kepada alam sekitar? 1-Lebih 250 spesies hidupan marin terancam - bahan kimia dalam plastik akan menyerap ke dalam tisu haiwan yang memakannya -menganggu gugat serta merencatkan sistem rantaian makanan di lautan. 1-Mengundang bahaya kepada kepelbagaian hidupan laut - 100 000 kehidupan marin mati terperangkap dengan sisa plastik, memakan sisa plastik. 2-Timbunan sisa plastik yang tidak boleh dikitar semula mengakibatkan bahan kimia berbahaya tersebar ke persekitaran dan meresap ke tanah serta beberapa aliran air – hanya 9% sisa plastik dikitar semula pada tahun Apakah usaha-usaha memulihara dan memelihara alam sekitar? 1-Kitar semula -Masyarakat mengitar semula barang terpakai - 40 peratus sampah sarap seperti tin, besi buruk, botol, kertas dan barangan plastik boleh dikitar semula. -Kerajaan membanteras kegiatan pembakaran terbuka -menguatkuasakan undang - undang - proses pembakaran akan meningkatkan jumlah karbon dioksida seterusnya akan menyebabkan kesan rumah hijau dan pemanasan global -dapat mengelakkan pencemaran udara dan jerebu. Perhutanan semula - kegiatan menanam semula hutan yang telah ditebang dengan spesies
 45. 45. 45 2012 – jangka masa pelupusan plastik adalah 20 hingga 1000 tahun. pokok yang cepat tumbuh dan bermutu - kelembapan suhu dapat dikekalkan dan seterusnya masalah peningkatan suhu alam sekitar dapat dielakkan terutamanya di kawasan bandar-bandar besar. Apakah kepentingan kesenian dan kebudayaan sesuatu kaum pada zaman sains dan teknologi ini? 1-Memupuk semangat kerjasama dan perpaduan dalam kalangan masyarakat – sikap saling menghormati dapat dibentuk sekaligus melahirkan masyarakat majmuk yang harmoni. 2-Memupuk bakat dan minat – mempunyi cita rasa seni yang tinggi dan kreatif, mengintegrasikan unsur-unsur teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam pendidikan seni. Apakah etika berjual beli yang wajar dipatuhi oleh peniaga dan pembeli? 1-Jujur dan amanah -tidak menyembunyikan kecacatan barang, tidak melakukan sumpah palsu, jujur dalam timbangan, tidak berbohong ketika jual beli, tidak terlalu banyak mengambil untung. 2-Tolak ansur -tidak memaksa dalam proses jual beli, lemah lembut/pemaaf /mempermudah dalam jual beli. 3-Bertanggungjawab - menjual barangan yang halal dan tidak melanggar hukum/norma/etika,
 46. 46. 46 3-Membentuk identiti bangsa Malaysia yang unik -menjadi pegangan dan amalan hidup seharian masyarakat, simbol keagungan negara di mata dunia sebagai sebuah negara berbilang bangsa dan budaya yang disanjung tinggi serta dihormati. cepat bertindak apabila menerima aduan, tidak melakukan riba. BIL ISU/TEMA T4 PUNCA- KESAN- LANGKAH- 14. SIHAT DAN BERSIH PILIHANKU IKRAR ANDA HARAPAN MEREKA Apakah isu-isu pendermaan organ dan tisu? 1-Mencacatkan mayat -proses pendermaan organ tidak akan menjejaskan rupa dan tubuh mayat dan pengebumian boleh dijalankan seperti biasa. 2-Organ atau tisu diambil tanpa pengetahuan waris -proses pengambilan organ dan tisu untuk tujuan transplan hanya boleh dilakukan setelah mendapat kebenaran bertulis daripada waris. 4-Pandangan agama Apakah kepentingan pendermaan organ dan tisu? 1-Membantu pesakit organ meneruskan kehidupan -pesakit sembuh daripada sakit selepas pemindahan organ. 2-Menambahkan bekalan organ dan tisu -mempercepat proses pemindahan organ dan mengurangkan senarai pesakit yang menunggu - dapat menyelamatkan nyawa pesakit dan mengurangkan peratus kematian disebabkan penyakit. Apakah langkah-langkah untuk menyedarkan orang ramai tentang kepentingan mendermakan organ dan tisu? 1-Peranan kerajaan dan badan bukan kerajaan - menganjur karnival kesihatan, kempen kesedaran untuk menerangkan kepentingan, faedah dan kejayaan pendermaan organ dan tisu. 2-Peranan media massa -bekerjasama menguar-uarkan melalui televisyen, radio, internet, mengedarkan risalah bagi
 47. 47. 47 -Islam mengharuskan pendermaan organ dan tisu selepas seseorang meninggal dunia, agama lain (Hindu, Buddha, Kristian, dan Sikh) menganggap pendermaan organ sebagai satu amalan mulia. 3-Mengelakkan aktiviti pemerdagangan orang dan pembelian organ secara haram - bekalan organ yang kurang mengakibatkan pesakit mencari alternatif lain dengan membeli organ di luar negara yang mengeksploitasi sesetengah golongan yang berisiko. mempromosikan kepentingan kempen derma organ dan tisu. 3-Peranan ibu bapa - memupuk kesedaran terhadap kepentingan pendermaan organ dalam diri anak-anak, memberikan sokongan dan galakan. VEKTOR PEMBAWA PENYAKIT DEBU-DEBU DI UDARA CEGAH SEBELUM PARAH Apakah kesan pencemaran udara kepada kesihatan? 1-Kesukaran bernafas -gatal pada bahagian kerongkong dan batuk, mata pedih, hidung berair, kerap bersin dan terasa sakit dada. 2-Alahan kulit -kulit gatal, timbul kesan kemerah- merahan dan bengkak, kesan ruam pada permukaan kulit sama ada gatal mahupun pedih. 3-Mata gatal dan sentiasa berair Apakah langkah-langkah menghapuskan vektor pembawa penyakit seperti demam denggi dan leptospirosis? 1-Musnahkan tempat-tempat pembiakan vector - buang air bertakung, lupus sisa makanan dan sampah secara sempurna. 2-Hapuskan vektor - semburan kabus untuk membunuh nyamuk Aedes dewasa, pemusnahan tikus diamalkan di sekitar premis.
 48. 48. 48 -pesakit tidak selesa, terasa hendak demam, pening kepala, mata menjadi kering, pedih, penglihatan kabur dan mata menjadi merah. 3-Pencegahan awal - penggunaan ubat jentik-jentik, kuarantin haiwan yang sakit, memberikan vaksin kepada haiwan, menjaga kebersihan persekitaran bagi mengelakkan kehadiran perumah haiwan. Apakah langkah-langkah menangani pencemaran udara? 1-Menghijaukan kawasan - penanaman pokok dapat mengurangkan masalah peningkatan suhu - kandungan karbon dioksida dalam udara dapat dikurangkan dan meningkatkan kandungan gas oksigen melalui proses fotosintesisnya. 2-Penguatkuasaan undang-undang - Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) diberi kuasa untuk mengawasi mana-mana kilang di negeri masing-masing - penduduk di sekitar boleh membuat aduan jika ada kilang yang tidak mematuhi
 49. 49. 49 akta kualiti alam sekitar kepada PBT untuk diambil tindakan selanjutnya. 3-Kempen - kempen mencintai alam sekitar disiarkan dalam televisyen, radio dan media sosial - semai rasa tanggungjawab dalam diri setiap individu. MARAH, JANGAN ENGKAU MARAH Apakah kesan buruk akibat gagal mengawal emosi? 1-Mendapat penyakit mental - kemurungan, keresahan, gangguan bipolar dan skizofrenia. 2-Tidak boleh berfikir secara rasional – menjadi punca kejadian jenayah, mencederakan diri dan orang sekeliling, berlakunya insiden pembunuhan dalam kalangan ahli keluarga atau orang terdekat. 3-Hubungan sosial tidak mesra – suka menyendiri, kurang bergaul dan tidak mesra. Apakah cara mengawal emosi? 1-Bertenang -tarik nafas dalam-dalam, kosongkan fikiran semasa marah, guna daya imaginasi untuk menggambarkan sesuatu yang tenang dan lepaskan nafas perlahan-lahan. 2-Ambil masa untuk memberi maklum balas -gunakan teknik kiraan, fikir sebelum menyatakan sesuatu. 3-Rehatkan diri -cari aktiviti yang membuatkan diri tenang, mendengar muzik atau melukis,
 50. 50. 50 membasuh muka atau mandi untuk menyejukkan sistem saraf yang tegang disebabkan emosi marah. BIL ISU/TEMA T4 PUNCA- KESAN- LANGKAH- 15. ANGIN PERUBAHAN MEMBADAI FUTURIS HARGA TEKNOLOGI INOVASI 5G Apakah cabaran teknologi 5G? 1-Isu keselamatan dan penyalahgunaan media sosial serta Internet -penggodam, penipuan, gangguan siber, ancaman privasi, pengintipan siber dan pencerobohan digital negara di seluruh dunia. 2-Isu pergaulan sosial yang semakin terbatas -kurang pergaulan secara bersemuka, gaya hidup berubah. 3-Isu kesihatan - kesan radiasi elektromagnetik (EMR) terhadap manusia dan binatang. Apakah kepentingan dan ancaman teknologi dan inovasi? 1-Kepentingan: membolehkan sesuatu pekerjaan menjadi lebih mudah dan menjimatkan masa -boleh melakukan kerja di mana- mana dan pada bila-bila masa atau di luar waktu kerja. 2-Kepentingan: menjamin kualiti kerja yang lebih baik -mencipta dan mengekalkan kelebihan dalam persaingan, mewujudkan persekitaran kerja yang berdaya maju. 3-Ancaman: penyebaran berita palsu, buli siber, penggodam data, serangan perisian jahat.
 51. 51. 51 BIODIESEL Apakah kebaikan pelaksanaan biodiesel? 1-Pengurangan pelepasan gas rumah hijau -mengurangkan kesan hujan asid. 2-Mempelbagai sumber tenaga -mengurangkan pergantungan terhadap diesel. 3-Memperkukuh harga komoditi -mengurangkan stok minyak sawit dan memperkukuh harga buah tandan segar (FFB). BIL ISU/TEMA T4 PUNCA- KESAN- LANGKAH- 16. DIPIMPIN UNTUK MEMIMPIN BELIA POSITIF TERSERLAH WIBAWA Apakah perkara-perkara yang perlu diberikan perhatian dalam pembangunan belia? 1-Pembangunan kendiri Bagaimanakah caranya belia meningkatkan potensi diri? 1-Mengenal diri sendiri - mencari perkara yang paling diminati dalam diri.
 52. 52. 52 - memperbaiki diri dan kehidupan, baik dalam pembentukan sikap, pengurusan emosi mahupun kemahiran berfikir. 2-Potensi diri -kepimpinan, berdaya upaya, sensitiviti/keprihatinan, keusahawanan dan kreatif. 3-Pendidikan -mengembangkan ilmu pengetahuan di dalam pelbagai aspek. 2-Melakukan perkara baharu dalam hidup - melakukan pelbagai aktiviti untuk menggali kelebihan dan kekurangan diri, tidak takut untuk mencuba sesuatu yang baharu. 3-Mempelajari cara mengembangkan potensi diri -merujuk mentor untuk membantu perkembangkan potensi diri. MARI MENGUNDI PEMIMPIN BERKESAN PENCETUS KEJAYAAN Apakah ciri-ciri pemimpin yang dapat memacu kecemerlangan belia? 1-Wawasan jelas - mempunyai wawasan yang jelas, memiliki kemampuan berfikir dalam pelbagai pendekatan bagi mencari alternatif serta mampu memperjelas atau memperhalusi sesuatu yang abstrak kepada yang nyata. Apakah tanggungjawab seorang pengundi? 1-Membuat pendaftaran sebagai pengundi – daftar di laman sesawang Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) sekiranya sudah mencapai umur 21 tahun dan membuat semakan nama dan pusat mengundi sebelum hadir mengundi. 2-Mengundi pada hari mengundi - hadir ke tempat undian lebih awal
 53. 53. 53 2-Nilai baik - memimpin dengan nilai kasih sayang, teladan serta mempunyai nilai integriti dalam diri, menunjukkan sifat yang positif. 3-Daya kekuatan - memiliki daya kekuatan hingga mampu menggerakkan orang lain serta mempunyai daya tahan fizikal dan mental. dan membawa dokumen pengenalan diri untuk mengundi. 3-Memilih calon pilihan raya yang berkualiti – pilih calon yang diyakini boleh memberi khidmat terbaik selepas tamatnya proses pilihan raya (ADUN dan Parlimen). MUAFAKAT SERANTAU Apakah kepentingan pusat serantau pendidikan seperti SEAMEO? 1-Menganjurkan program bagi meningkatkan pendidikan dalam negara – mencerminkan kualiti inovasi pendidikan selaras dengan negara-negara luar. 2-Mempromosikan perubahan pendidikan dalam kalangan rakyat – mengelakkan rakyat ketinggalan dalam arus perkembangan dunia sains dan teknologi. 3-Menjadikan kehidupan rakyat lebih berkualiti dalam pelbagai Bagaimanakah cara belia memanfaatkan media sosial? 1-Menjadikan media sosial sebagai tempat perbincangan dalam kalangan pelajar bagi membincangkan masalah dan persoalan yang timbul dalam pembelajaran. 2-Menggunakan rangkaian sosial untuk berkongsi informasi dan ilmu dengan orang lain - aspek pembelajaran di sekolah dan aktiviti harian.
 54. 54. 54 aspek kehidupan – melahirkan anak watan bervisi tinggi. 3-Melayari media sosial untuk mengetahui isu semasa yang berlaku di persekitaran dengan mudah. Apakah manfaat teknologi maklumat dan komunikasi kepada murid? 1-Meningkatkan kefahaman murid terhadap pelajaran – belajar melalui pelbagai sumber secara alam maya. 2-Membuka ruang untuk pembelajaran kendiri - maklumat boleh didapati dengan pantas tanpa mengira sempadan, waktu dan tempat. 3-Menjadikan proses pembelajaran lebih seronok – dapat meneroka pelbagai portal pembelajaran secara maya dan dapat berhubung ke serata dunia sambil berkongsi ilmu pengetahuan. Apakah langkah menangani kemalangan jalan raya? 1-Menjalankan kempen kesedaran – pihak berwajib perlu mengadakan kempen kesedaran tentang kesan pemanduan tidak berhemah menggunakan media sosial. 2-Memperkasa penguatkuasaan undang-undang mendenda dan memberikan hukuman yang setimpal kepada pemandu yang sengaja melanggar peraturan jalan raya. 3-Memastikan jalan raya diselenggara dengan baik dan mempunyai ciri keselamatan terbaik
 55. 55. 55 – pihak berwajib perlu sentiasa melakukan pemeriksaan di setiap jalan raya bagi mengenalpasti keadaan terkini dan menyelenggara jalan raya yang rosak dengan cepat. Apakah kesan penggunaan gajet kepada mata kanak-kanak? 1-Penglihatan kabur - mata dipaksa bekerja keras supaya imej objek dapat dilihat dalam keadaan terfokus. 2-Mata kering - akibat kurang kerdipan mata daripada biasa kerana peningkatan daya tumpuan terhadap bahan bacaan melalui skrin.
 56. 56. 56 3-Peningkatan rabun jauh (Myopia) – regangan bebola mata berlaku apabila proses akomodasi berlaku pada masa yang sama.

×