O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Leergang waarneming realiteit_en_invloed_van_de_context

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Talent met een knipoog
Talent met een knipoog
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 9 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Quem viu também gostou (20)

Semelhante a Leergang waarneming realiteit_en_invloed_van_de_context (20)

Anúncio

Mais recentes (20)

Leergang waarneming realiteit_en_invloed_van_de_context

  1. 1. Waarneming, realiteit en invloed van de context Mei 2013 – februari 2014 De leergang Waarneming, realiteit en de invloed van context die in maart 2013 start heeft twee belangrijke uitgangspunten: de mens en de continu veranderende wereld. Beide zijn rijke inspiratiebronnen voor modern leiderschap. Met deze twee dynamische constanten als leidraad willen we met u een zestal gebieden tegen het licht houden en onderzoeken hoe we hierbinnen invloed kunnen uitoefenen: individuen, teams, organisaties, maatschappij, creativiteit en toekomst. Het ontdekken van de constante factoren in elke dynamiek, de invloed die de omstandigheden uitoefenen op mens en organisatie en het kunnen werken met al deze factoren is wat de leergang u biedt.
  2. 2. Voor wie? Dit leerjaar is opgezet voor leidinggevenden, consultants, kunstenaars, ondernemers en bestuurders die zich uiteen moeten zetten met complexe en dynamische veranderingen in overwegend statische omstandigheden en/of controlerende of belerende omgevingen. Werkwijze We bieden een beweeglijke leergang waarbij de inbreng van de deelnemers van groot belang is. We onderzoeken door te bespreken en beschouwen, maar ook door te ontdekken, ervaren en begrijpen. We werken met een aantal docenten/inleiders die een specifieke dynamiek goed kennen. We maken daarnaast gebruik van kennis en activiteiten uit de volgende vakgebieden: organisatiekunde, psychologie, theaterregie, groep en team dynamica, de kunsten en consultative leadership.
  3. 3. Veel van de aspecten zijn alleen real time en op basis van bestaande casussen te leren: uw organisatie, de groep deelnemers als zodanig en de onderlinge uitwisseling zijn dus essentieel bij het leren. U gaat samenwerken in een team om een bepaald thema uit te werken en tot implementatie te brengen. De opleiding bestaat uit zes bijeenkomsten. Vier daarvan vinden plaats in Nederland, één in Londen en één in Berlijn. Doelen Leren waarnemen, begrijpen en activeren van de dynamiek van mens en organisatie in de maatschappelijke context. Het trainen van de vaardigheden die nodig zijn om dit te kunnen: waarne- men, informatie verzamelen en rangschikken, samenwerken in de zin van ‘collective smartness’, dynamiek ontdekken en benoemen, in actie brengen. Het ontdekken van de constante factor die in elke dynamiek bestaat: het wil ergens heen. En deze weten te combineren met de dynamiek in elk mens: zij wil graag iets doen. Onze ervaring is: de meest succesvolle veranderingen zijn zonder druk, met begrip van de realiteit van de mensen in de organisatie en in alignment met de klanten en de maatschappelijke ontwikkelingen tot stand gekomen.
  4. 4. Programma Individuen Teams Organisatie 16 & 17 mei 2013 27 & 28 juni 2013 (London) 19 & 20 september Donderdag Donderdag (o.l.v. Nick Zienau) Donderdag Eigenheid in actie Teaminterventies Organisatievormen • Entry en contracting • Intervention styles: acceptant, • Invloeden van: structuur en • Werken met informatie uit de catalytic, confrontational, bestuur, context en stromingen, waarneming prescriptive leiderschap en cultuur, ordening • Inzicht in eigen behoeften en en kennis drijfveren Vrijdag • Organisatiebewustzijn Teamdynamiek • Invloed van realiteit en context in Vrijdag • Intervisie een organisatie Eigenheid van anderen • Team opdracht in Tate Modern • Verschil tussen persona, • Leren te leren Vrijdag persoonlijkheid en individualiteit • Invloed van realiteit en context in Organisatiedynamiek • Herkennen van iemands talent een team • Intervisie • Stimuleren dat individuen tot hun • Archetypes en gedrag recht komen • Fundamentele paradigma’s • Interventies in een organisatie
  5. 5. Maatschappij Creativiteit Toekomst en 31 oktober & 1 november 2013 12 & 13 december 2013 (Berlijn) interventie 6 & 7 februari 2014 Donderdag (o.l.v. Yvonne Zonderop) Donderdag (o.l.v. Robert Hogervorst) Maatschappelijke verkenningen Creativiteit en realiteit Donderdag (o.l.v. Markku Wilenius) • Maatschappelijke ontwikkelingen • Omgaan met creativiteit in de Future studies en tendensen door diverse context van de maatschappij • Toekomst kunnen voorzien en inleiders maken Vrijdag Vrijdag Creativiteit en transformatie Vrijdag Making sense of the phenomena • Intervisie Interventies • Intervisie • Hoe stimuleer je creativiteit? • Interventies ontwerpen • Uitdagingen, collectief • Kracht van het niet weten en • Attitude en invloed onderzoeken bewustzijn, patronen, druk en het ontdekken • Eindopdrachten teams drang, communicatie en media, • Ontwerpen presenteren beïnvloeding en betovering van organisaties, teams en individuen
  6. 6. Wie zijn wij? Margot Zoeteman: studieleiding, werken met teams en thema’s. Peter Paul Gerbrands (paulsconstant.com): studieleiding, werken met thema’s, lecturing. Wat wij doen: wij organiseren de leergang, delen onze ervaringen en inzich- ten, wij stimuleren en confronteren, wij luisteren en zwijgen, wij leren en ontwerpen, wij delen en genieten. Verder werken mee Huibert van Wijngaarden (curro.co.nl): Werken met teams en thema’s. Nick Zienau (j.mp/nickzienau): Teamdynamics and intervention styles. Yvonne Zonderop (yvonnezonderop.nl): Maatschappelijke ontwikkelingen. Robert Hogervorst (art-studio-hogervorst.com): Creativiteit en context. Markku Wilenius (markkuwilenius.fi): Future dynamics. En diverse andere inleiders.
  7. 7. Inspiratiebronnen Onze inspiratiebronnen zijn mensen als Chris Argyris, Peter Senge, Carl Gustav Jung, Michael Tsjechow en vele anderen. Ze spreken ons aan omdat hun werkwijze de realiteit altijd als stimulans neemt. Verder laten we ons graag enthousiasmeren door ontwikkelingen in de techniek en de weten- schap. Voor ons is het werken in een almaar veranderende context een grote inspi- ratiebron als we de mens daarin de belangrijkste plek kunnen geven. Data 1e bijeenkomst: Individuen, 16 & 17 mei 2013 2e bijeenkomst: Teams (London), 27 & 28 juni 2013 3e bijeenkomst: Organisaties, 19 & 20 september 2013 4e bijeenkomst: Maatschappij, 31 oktober & 1 november 2013 5e bijeenkomst: Creativiteit (Berlin), 12 & 13 december 2013 6e bijeenkomst: Toekomst en interventie, 6 & 7 februari 2014 Tijden Op de donderdag is het programma van 9.30 tot 18.00 uur Op de vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur
  8. 8. Kosten De kosten voor de opleiding zijn € 6500. Voor particulieren € 3500. Dit bedrag is inclusief alle lesmaterialen en lunches. En exclusief: reiskosten, hotelverblijf, overige maaltijden en studieboeken. Deelname U kunt zich inschrijven door een email te sturen of te bellen naar: Margot Zoeteman margot.zoeteman@gmail.com 06 22 90 07 21 Peter Paul Gerbrands peterpaulgerbrands@panassembla.com 06 55 76 59 02 We nodigen u graag uit voor een gesprek.
  9. 9. reality at work Achter deze leergang staat een groep ervaren consultants, kunstenaars en coaches die samen het Panassembla initiatief vormgeven. Wat ons verbindt is het volgende: We willen met volledige inzet werken aan het vinden van een weg uit de heersende paradigma’s van sturing, controle en beheersing. We werken graag met de informatie van individu en context nog voordat het zich heeft aangepast aan de bestaande structuren en opvattingen. In deze informatie kunnen we de volgende stappen in ontwikkeling voor mens en organisa- tie herkennen. Het verzamelen van deze waarnemingen en deze dusdanig ordenen dat er een duidelijk weg voorwaarts ontstaat, is onze belangrijkste drijfveer. We willen de collectieve intelligentie stimuleren en de mensen en de orga- nisaties niet los zien van de sociale omgeving waarin het leven zich ontwik- kelt. Ook willen we onze ogen niet sluiten voor de schaduwkanten van de huidige manier van functioneren van de maatschappij, maar een bijdrage leveren aan de oplossing hiervan.

×