O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Το βιβλίο της Θεσσαλονίκης

Βιβλίο

 • Seja o primeiro a comentar

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Το βιβλίο της Θεσσαλονίκης

 1. 1. 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΥΚΩΝ ΤΑΞΗ Δ1 “Περπατώντας στο μονοπάτια της πόλης μου” ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΓΚΙΟΥΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 2. 2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ Πριν ο κάθε μαθητής διδαχθεί και μάθει την ιστορία της Ελλάδας και πολύ περισσότερο την παγκόσμια ιστορία, θα πρέπει να διδαχθεί και να μάθει καλά την ιστορία του τόπου του. Αυτό θα τον βοηθήσει να προσανατολιστεί στον χρόνο και στον τόπο, να εμπεδώσει το αίσθημα της αγάπης προς την ιδιαίτερή του πατρίδα ώστε να δημιουργήσει στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στην πόλη του, πράγμα πρωταρχικό και αναγκαίο για να αγαπήσει και να εκτιμήσει τον πλούτο της. Έτσι, αποφασίσαμε να εργαστούμε πάνω στο θέμα αυτό, να γνωρίσουμε την ιστορία της πόλης μας, να ακούσουμε ιστορίες, παραδόσεις και μύθους και να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας χωριστήκαμε σε ομάδες. Δουλεύοντας ως δημοσιογράφοι ψάξαμε σε έντυπα και περιοδικά για φωτογραφίες, ειδήσεις, άρθρα, γενικές πληροφορίες και ότι άλλο σχετικό με το θέμα της ομάδας μας, τραγουδήσαμε, εμπνευστήκαμε, διαβάσαμε, γράψαμε, ετοιμάσαμε την ιστορική γραμμή, κατασκευάσαμε τη μακέτα της Θεσσαλονίκης και ταξιδέψαμε για να γνωρίσουμε την ιστορία της, τα μνημεία της και τους ανθρώπους της. Πιο συγκεκριμένα: 1.Χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες Η ομάδα των Γεωγράφων αναζήτησε κατάλληλους χάρτες και φωτογραφίες και περιέγραψε τη γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης στον χάρτη της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Η ομάδα των Ιστορικών αναζήτησε πληροφορίες για την ιστορία της Θεσσαλονίκης και κατέγραψε τις διάφορες περιόδους. Η ομάδα των Αρχαιολόγων αναζήτησε πληροφορίες και παρουσίασε τα κυριότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Η ομάδα των Αρχιτεκτόνων αναζήτησε πληροφορίες σχετικά με τη ρυμοτομία της Θεσσαλονίκης καθώς και την αρχιτεκτονική κατασκευή των σπιτιών.
 3. 3. 2. Δουλεύοντας τα παιδιά ως δημοσιογράφοι ψάχνουν σε έντυπα και περιοδικά για φωτογραφίες, ειδήσεις, άρθρα, γενικές πληροφορίες και ότι άλλο σχετικό με το υπόθεμα της ομάδας τους. 3. Το αλφαβητάρι της Θεσσαλονίκης. Γράφουμε τα γράμματα του αλφαβήτου και δίπλα από κάθε γράμμα σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης. 4. Φτιάχνουμε τη μακέτα της Θεσσαλονίκης. 5. Ετοιμάζουμε επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων της Θεσσαλονίκης. 6. Γράφουμε ποιήματα, χαϊκού, λίμερικ, αινίγματα, παροιμίες, ιστορίες, διαφημίσεις, σταυρόλεξα και κρυπτόλεξα για κάθε ομάδα και ετοιμάζουμε το βιβλίο της Θεσσαλονίκης. 7. Ετοιμάζουμε πρόγραμμα ξενάγησης και προτείνουμε στους επισκέπτες εναλλακτικούς περιπάτους στην πόλη της Θεσσαλονίκης. 8. Επισκεφτήκαμε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ». Στη συνέχεια με διαφορετικά υλικά και τεχνικές διαμορφώσαμε τη δική μας Θεσσαλονίκη όπως την οραματιστήκαμε ιδανικά. 9. Παιχνίδι ρόλων Τα παιδιά παίζουν θεατρικό δρώμενο και μας ξεναγούν στα μνημεία της πόλης μας. 10. Όλες αυτές τις δραστηριότητες τις καταγράφαμε στο wiki της τάξης http://1thirdclass.wikispaces.com/ και στο τέλος ετοιμάσαμε το βιβλίο της Θεσσαλονίκης με τον τίτλο “Περπατώντας στα μονοπάτια της πόλης μου” Μέσα από τη διάδραση με έργα τέχνης τα παιδιά προσεγγίζουν τον τρόπο ζωής των κατοίκων της πόλης, τις καθημερινές συνήθειες και αντιλήψεις που έχουν διαμορφωθεί σ’ ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Τα παιδιά σταδιακά ανακαλύπτουν τα στοιχεία της πόλης, θετικά και αρνητικά και αποφασίζουν τι θα επέλεγαν να αλλάξουν σε αυτήν την πόλη. Στην καινούρια αυτή διαδρομή της βιωματικής πλέον γνώσης τα παιδιά δούλεψαν ευχάριστα και λειτούργησαν ατομικά και ομαδικά σε ένα κλίμα πρωτόγνωρο και ανέπτυξαν την κριτική τους ικανότητα..
 4. 4. Η μακέτα της Θεσσαλονίκης
 5. 5. ΟΔΗΓΙΕΣ Για να παίξετε το παιχνίδι θα χρειαστείτε ένα ζάρι και πιόνια. Στη σκάλα ανεβαίνετε και στο φιδάκι κατεβαίνετε. Στα τετράγωνα με τα αξιοθέατα απαντάτε στις ερωτήσεις και ακολουθείτε τις οδηγίες. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ 3 ΕΡΩΤΗΣΗ:Πόσους ορόφους έχει ο Λευκός Πύργος; ΑΠΑΝΤΗΣΗ:6 ΣΩΣΤΟ:Πήγαινε ένα τετράγωνο μπροστά και ανέβα τη σκάλα. ΛΑΘΟΣ: Χάνεις τη σειρά σου για 2 γύρους. ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ 7 ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς αλλιώς λέγεται η Καμάρα; ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Αψίδα του Γαλερίου. ΣΩΣΤΟ: Ρίξε ξανά το ζάρι. ΛΑΘΟΣ:Πήγαινε πίσω στην αρχή. ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ 7 ΕΡΩΤΗΣΗ:Ποιος ναός είναι; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ναός του Αγίου Δημητρίου. ΣΩΣΤΟ: Πρόσθεσε τρία στη ζαριά σου. ΛΑΘΟΣ:Πήγαινε ένα τετράγωνο μπροστά και κατέβα το φιδάκι. ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ 17 ΕΡΩΤΗΣΗ:Το επταπύργιο χρησιμοποιήθηκε ως… ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φυλακή. ΣΩΣΤΟ:Παίξε ξανά. ΛΑΘΟΣ: Χάνεις τη σειρά σου.
 6. 6. ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ 21 ΕΡΩΤΗΣΗ: Με ποιο όνομα είναι γνωστό αυτό το κτίριο; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ροτόντα. ΣΩΣΤΟ:Πήγαινε δύο τετράγωνα μπροστά. ΛΑΘΟΣ: Μείνε εκεί που είσαι. ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ 26 ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς ονομάζεται η πλατεία; ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Πλατεία Αριστοτ[ελους. ΣΩΣΤΟ: Ρίξε ξανά το ζάρι. ΛΑΘΟΣ: Ξεκουράσου για 2 γύρους. ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ 31 ΕΡΩΤΗΣΗ:Ποιο είναι το ύψος του πύργου του ΟΤΕ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 76 μέτρα. ΣΩΣΤΟ: Προχώρα στο επόμενο αξιοθέατο. ΛΑΘΟΣ: Πήγαινε ένα τετράγωνο μπροστά και κατέβα το φιδάκι. ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ 33 ΕΡΩΤΗΣΗ:Πώς ονομάζεται αυτό το αξιοθέατο; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ρωμαϊκή αγορά. ΣΩΣΤΟ:Συγχαρητήρια! Κέρδισες το παιχνίδι! ΛΑΘΟΣ: Πήγαινε ένα τετράγωνο πίσω και κατέβα το φιδάκι. ΠΑΙΞΕ, ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!! ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Δ1 ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΥΚΩΝ
 7. 7. Κουίζ γνώσεων 1.Πότε χτίστηκε ο Λευκός Πύργος; 1583 μ.Χ. 1878 μ.Χ. 1460 μ.Χ. 2. Από πού ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917; Από την κουζίνα ενός ξύλινου φτωχόσπιτου, σε μια φτωχογειτονιά. Από Τούρκους στρατιώτες. Από έκρηξη που έγινε σε αποθήκη πυρομαχικών. 3.Ποια εκκλησία της Θεσσαλονίκης είναι παλαιότερη; Ο Άγιος Μηνάς Ο Άγιος Δημήτριος Η Αγία Σοφία 4.Τι είναι η Θεσσαλονίκη; Παραθαλάσσια πόλη Ορεινή πόλη Νησί 5.Η Καμάρα είναι κτίσμα ... της Ρωμαϊκής εποχής; της Τουρκοκρατικής εποχής; της Γερμανικής εποχής; 6.Πότε χρησιμοποιήθηκε το Επταπύργιο για φυλακές; 2014 1985 1890 7.Πώς αλλιώς ονόμαζεται η Θεσσαλονίκη; Άνω πόλη Νύμφη του Θερμαϊκού Μεγάλη πόλη 8. Ποιος είναι ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης; Ο Άγιος Νεκτάριος. Ο Άγιος Διονύσιος. Ο Άγιος Δημήτριος.
 8. 8. 9. Η πλατεία Αριστοτέλους σχεδιάστηκε το 1917 από... τoν Ερνέστ Εμπράρ; τον Αριστοτέλη; τον Μέγα Αλέξανδρο; 10. Πού βρίσκεται η Θεσσαλονίκη; Στην Πελοπόννησο Στη Θράκη Στη Μακεδονία 11.Βουνό της θεσσαλονίκης είναι... ο Όλυμπος; ο Χορτιάτης; η Πάρνηθα; 12.Από πού πήρε το όνομά της η Θεσσαλονίκη; Από τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από τη γυναίκα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από την ετεροθαλή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 13. Πόσους ορόφους έχει ο Λευκός πύργος; Έξι Οκτώ Πέντε 14. Πότε χτίστηκε η Καμάρα; Τον έκτο αιώνα. Τον τέταρτο αιώνα. Τον τρίτο αιώνα. 15. Το 324 ο Μ. Κωνσταντίνος, στο πλαίσιο της διαμάχης του με τον Λικίνιο, χρησιμοποίησε τη Θεσσαλονίκη ως στρατιωτικό ορμητήριο κατασκευάζοντας νέο λιμάνι. Πώς ονομάστηκε το λιμάνι αυτό; Σκαπτός Λιμένας Μέγα Λιμάνι Βαθύς Λιμένας
 9. 9. Θεατρικό δρώμενο Αφηγητής 1: Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε στην ωραία μας Θεσσαλονίκη μια οικογένεια. Ο πατέρας, η μητέρα και τα δύο τους παιδιά. Κάθε Χριστούγεννα έρχονται διάφοροι συγγενείς για να τους επισκεφτούν. Αυτά τα Χριστούγεννα ήρθε ο αδελφός της μαμάς μαζί με τη γυναίκα του από την Κατερίνη.Τα χαίρονταν που θα ξανάβλεπαν τον θείο και τη θεία, γιατί τους αγαπούσαν πολύ. Σκεφτόντουσαν ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να τους ξεναγήσουν στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Μητέρα: Χτυπάει το κουδούνι.Τρέξτε ν' ανοίξετε παιδιά. Παιδί 1: Εγώ θα πάω πρώτος. Παιδί 2: Όχι, εγώ. Εσύ είσαι πιο μικρός. Αφηγητής 2: Τελικά, την πόρτα την ανοίγει ο πατέρας, γιατί τα παιδιά μάλωναν και οι επισκέπτες περίμεναν έξω απ' την πόρτα. Πατέρας : Καλωσήρθατε! Χρόνια πολλά! Περάστε,περάστε. Θείος και Θεία:Καλώς σας βρήκαμε. Αφηγητής 2: Ήρθε και η μητέρα μαζί με τα παιδιά που ήταν κατά κόκκινα απ' το μάλωμα και κρεμάστηκαν απ' το λαιμό του θείου και της θείας. Θεία: Καλέ,πόσο ψήλωσαν αυτά. Κοντεύουν να με φτάσουν. Μητέρα: Περάστε, καθίστε να ξεκουραστείτε.Καθυστερήσατε. Σας περιμέναμε νωρίτερα. Παιδί1 : Θείε σου έχουμε μια έκπληξη. Παιδί 2: Πιστεύω να μην τη φανερώσεις, γιατί μετά δεν θα είναι έκπληξη. Θείος: Για ελάτε εδώ κοντά μου.Σας έχω κι εγώ μια έκπληξη. Αφηγητής:Τα παιδιά γούρλωσαν τα μάτια και τσίριξαν όταν είδαν τον θείο τους ν' ανοίγει δύο μεγάλα πακέτα τυλιγμένα με χριστουγεννιάτικα περιτυλίγματα και κόκκινες κορδέλες. Παιδιά: Σας ευχαριστούμε πολύ! Πατέρας:Μην τα ανοίγετε εδώ.Πηγαίνετε στο δωμάτιό σας.Αφήστε μας λίγο να μιλήσουμε. Αφηγητής 2: Όλοι μαζί επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο 50 και άκουγαν προσεκτικά τον ξεναγό. Κάθε τόσο,τα παιδιά σιγοψιθύριζαν στο αυτί του θείου και της θείας. Παιδί 1:Κοίτα,κοίτα θείε τι μεγάλος που είναι ο Άγιος Δημήτριος... Παιδί 2:Κοίτα θεία.Τώρα περνάμε από τα κάστρα και τον Πύργο του Τριγωνίου. Θεία:Πω,πω!Πόσο μεγάλη είναι η Πανεπιστημιούπολη. Μητέρα: Να και το Βυζαντινό Μουσείο.Τώρα σε λίγο θα δείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο και το κτήριο της Χ.Α.Ν.Θ. Αφηγητής 1:Η διάρκεια της διαδρομής ήταν περίπου μια ώρα. Όταν τελείωσε η περιήγηση αποβιβάστηκαν στον Λευκό Πύργο κι από εκεί κατευθύνθηκαν στον Πύργο του Ο.Τ.Ε .για να πιουν χυμό τα παιδιά, καφέ οι μεγάλοι και να δουν την πόλη από ψηλά. Μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους και έφτιαξαν ένα πρόγραμμα για να επισκεφτούν τα αξιοθέατα που τους άρεσαν πιο πολύ. Παιδιά: Θείε αύριο να πάμε στη Μονή Βλατάδων και να κάνουμε και μια βόλτα στα στενά δρομάκια της Άνω Πόλης. Μητέρα:Α, εγώ θα πάρω τη θεία σας και θα πάμε για ψώνια. Πατέρας:Κι εγώ απ' ότι φαίνεται θα μείνω στο σπίτι για να μαγειρέψω.
 10. 10. Διαφημίσεις
 11. 11. Άγιε Δημήτρη καβαλάρη, προστάτευε τη Σαλονίκη! Βλατάδων η μονή, στην κορυφή της πόλης. Γαλέριου αψίδα η γνωστή Καμάρα. Δ.Ε.Θ. κάθε Σεπτέμβρη, μην τη λησμονήσεις! Επταπύργιο ή Γεντί Κουλέ το φρούριο στην Άνω Πόλη. Ζέιτενλικ, η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας. Ηλία Προφήτου ο ναός,σταυροειδής εγγεγραμμένος με περίτεχνο τρούλο. Θερμαϊκού νύμφη, αλλιώς η Θεσσαλονίκη. Ιμαρέτ Αλατζά, ένα ξεχασμένο αλλά αξιόλογο μνημείο. Καραμπουρνάκι με το καραβάκι, η θέα μοναδική. Λευκός Πύργος, μοναδικός και σε όλους γνωστός. Μέγας Αλέξανδρος, της Μακεδονίας στρατηλάτης. ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 12. 12. ΝΟΗΣΙΣ, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Ξεχωριστό το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού! Όσιος Δαυίδ, ναός με ένα σπάνιας ομορφιάς μοναδικό ψηφιδωτό. Πλατεία Αριστοτέλους, το στολίδι της Θεσσαλονίκης. Ρωμαϊκή Αρχαία Αγορά με ξεχωριστή ομορφιά. Σκεπαστή αγορά με υφάσματα πολλά, το Μπεζεστένι. Τείχη βυζαντινά έχει η Θεσσαλονίκη. Υπέροχο το Κ.Θ.Β.Ε. με παραστάσεις μοναδικές. Φράγμα Θέρμης, για έναν περίπατο στην εξοχή. Χαμάμ Μπέη στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αριστοτέλους. Ψηφιδωτά πολλά σε μνημεία βυζαντινά. Ωραία που είσαι Θεσσαλονίκη, σε αγαπώ!,
 13. 13. ΟΜΑΔΑ ΓΕΩΓΡΑΦΩΝ Ζωή, Γιώργος, Χαρά, Γεωργία, Φλώρα Η Θεσσαλονίκη έχει βόρειο γεωγραφικό πλάτος 39 μοίρες και 24 πρώτα λεπτά και ανατολικό γεωγραφικό μήκος 22 μοίρες και 59 πρώτα λεπτά. Η πόλη βρίσκεται στη Βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα στο κεντρικό τμήμα της Μακεδονίας και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Κέδρινου λόφου και περιβάλλεται στα ανατολικά από το δάσος του Σέιχ Σου. Στη Σίνδο υπάρχει η βιομηχανική ζώνη της πόλης και στα νότια βρίσκονται οι περιοχές του αεροδρομίου, της Θέρμης και νοτιοανατολικά η περιοχή του Πανοράματος. Νοτιοανατολικά της πόλης υψώνεται το όρος Χορτιάτης, φυσική οχύρωση και πηγή μέρους του νερού που χρησιμοποιείται για την ύδρευσή της. Βορειοδυτικά απλώνεται η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, που συμπληρώνει τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης σε ύδρευση. Βόρεια της πόλης υψώνεται το όρος Σιβρί που χωρίζεται από τον Χορτιάτη με το πέρασμα του Δερβενίου. Η πεδιάδα ευνόησε την οικονομική ανάπτυξη της πόλης και της γύρω περιοχής, καθώς σχηματίστηκε σταδιακά από τις προσχώσεις των ποταμών που διαρρέουν το νομό κι έτσι είναι ιδιαίτερα εύφορη. Οι τρεις αυτοί ποταμοί, ο Αξιός, ο Λουδίας και ο Γαλλικός, εκβάλουν δυτικά της πόλης ενώ ακόμα νοτιότερα εκβάλλει ο Αλιάκμονας. Το Δέλτα του Αξιού αποτελεί υγροβιότοπο 22.000 στρεμμάτων ιδιαίτερης σημασίας, που προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ. Η θέση της πόλης στην ευρύτερη περιοχή Μακεδονίας-Θράκης, η ύπαρξη του λιμανιού της ως φυσικής πύλης της περιοχής αυτής προς τη θάλασσα αλλά και η φυσική οχύρωσή της καθιστούν τη Θεσσαλονίκη αφενός σημαντικό στρατηγικό σημείο, αφετέρου εμπορικό, συγκοινωνιακό και πολιτισμικό σταυροδρόμι από την αρχαιότητα έως και τα σημερινά χρόνια. Ο Νομός Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία και βρέχεται από τον Θερμαϊκό κόλπο στα δυτικά,και τον Στρυμονικό κόλπο στα ανατολικά. Γειτονικά είναι ο Νομός Ημαθίας στα νοτιοδυτικά,ο Νομός Πέλλας στα δυτικά,ο Νομός Κιλκίς στα βόρεια,ο Νομός Σερρών στα ανατολικά και ο Νομός Χαλκιδικής στα νότια. Η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης
 14. 14. Η Θεσσαλονίκη είναι όμορφη πολύ αλλά και λίγο βροχερή. Όλοι την αγαπούν και συχνά γι' αυτή μιλούν. Βρέχεται από τον Θερμαϊκό σαν να ναι νησάκι μικρό. Είναι όμορφη πολύ σαν ένα παραδεισένιο πουλί. Έχει αξιοθέατα πολλά και είναι θαυμαστικά Έχει όμορφα πουλιά σαν να 'ναι πριγκηπικά. Θεσσαλονίκη πόλη μαγική έχει βουνό και παραλιακή και αγορά παραδοσιακή το Μοδιάνο, την ξακουστή. Ποίημα Θεσσαλονίκη Αινίγματα Είναι ψηλός και εντυπωσιακός και ζει από καιρό. Τι είναι; (Ο Λευκός Πύργος) Βρίσκομαι βόρεια εγώ και τη Θεσσαλονίκη κοιτώ. Έχω δάσος φοβερό και ραντάρ αεροπορικό. Τι είναι; (Το όρος Χορτιάτης) Της Θεσσαλονίκης βαθούλωμα μικρό, μπροστά στον Πύργο τον Λευκό. Τι είναι; (Ο Θερμαϊκός Κόλπος) Είναι στρογγυλό και τραγανό της Θεσσαλονίκης μοναδικό... Τι είναι; (Το κουλούρι)
 15. 15. Χαϊκού Στη σκοτεινή νύχτα ζωγραφίζω τον Λευκό τον Πύργο μας. Στη Θεσσαλονίκη τα αξιοθέατα είναι πολλά. Τον κόλπο τον θερμαϊκού τον συναντάνε από παντού. Η Θεσσαλονίκη όμορφη πολύ με πολλά μουσεία.Βόρρας και Όλυμπος όρη της Μακεδονίας ξακουστά. Λίμερικ Πήγε μια στα κάστρα και έπεσε πάνω της μια γάστρα με κοτόπουλο ψητό παναγιά τι είναι αυτό! νοστιμιά και χαρά στα κάστρα. Η Θεσσαλονίκη είναι όμορφη πολύ ενθουσιάζει όλη τη γη βρίσκεται στη Μακεδονία και όλοι την έχουν λατρεία. Η όμορφη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη είναι όμορφη πολύ ενθουσιάζει όλη τη γη βρίσκεται στη Μακεδονία και όλοι την έχουν λατρεία. Η όμορφη Θεσσαλονίκη. Ο κόλπος του Θερμαϊκού τον συναντάνε από παντού. Έχει και τον Πύργο τον Λευκό που έχει και το σήμα το γνωστό ο κόλπος του Θερμαϊκού ! Ένα αγόρι από τη Θεσσαλονίκη είχε στην αυλή του ένα κατσίκι και το φρόντιζε πολύ για να είναι γερό πολύ. Το μικρό αγόρι από τη Θεσσαλονίκη
 16. 16. Ακροστιχίδα της Θεσσαλονίκης 1 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 3 _ _ _ _ _ _ _ _ 4 _ _ _ _ _ _ 5 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6 _ _ _ _ _ _ 7 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8 _ _ _ _ 9 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10 _ _ _ _ _ _ 11 _ _ _ _ _ _ _ _ Ορισμοί 1 Η πρωτεύουσα του νομού Θεσσαλονίκης 2 Το ......... της Θεσσαλονίκης 3 Ένας ποταμός της Θεσσαλονίκης (αντίστροφα) 4 Ποιος νομός βρίσκεται στα ανατολικά; 5 Πλατεία της Θεσσαλονίκης 6 Μνημείο της Θεσσαλονίκης 7 Ποιος νομός βρίσκεται δυτικά; 8 Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στον ...... Θεσσαλονίκης. 9 Λιμανάκι της Θεσσαλονίκης(αντίστροφα) 10 Ποιος νομός είναι προς τα Βόρεια 11 Ποιος νομός είναι γειτονικά; Mια φορά κι ένα καιρό ζούσε ένας βασιλιάς που είχε μια πολύ όμορφη κόρη, την οποία λάτρευε. Τα χρόνια πέρασαν, η κόρη του βασιλιά μεγάλωσε, παντρεύτηκε και έφυγε μακριά σε άλλη χώρα, όπου ήταν πρίγκιπας ο άντρας της. Ο βασιλιάς ένιωθε ότι του έλειπε πολύ και οι επισκέψεις κατά τη διάρκεια του χρόνου δεν του ήταν αρκετές. Μετά από πολύ σκέψη πήρε, λοιπόν, μια μεγάλη απόφαση. Να φτιάξει ένα νέο βασίλειο, στο οποίο βασιλιάς θα ήταν ο γαμπρός του και αυτό το βασίλειο θα ήταν πολύ κοντά στο δικό του, διαδρομή μικρότερη από μία μέρα, για να βλέπει συνέχεια την αγαπημένη του κόρη. Έβαλε λοιπόν όλους τους αξιωματικούς και τους σοφούς του παλατιού του να ψάξουν και να βρουν αυτό το μέρος. Μετά από μεγάλη αναζήτηση το μέρος βρέθηκε. Είχε θάλασσα και απάνεμο λιμάνι, τον Θερμαϊκό Κόλπο. Είχε γύρω γύρω βουνό με ένα μεγάλο δάσος, το Σέιχ Σου. Έκτισε ένα μεγάλο πύργο, στρόγγυλο και άσπρο, που τον ονόμασε Λευκό Πύργο, για να ζήσει το πριγκιπικό ζευγάρι, και μεγάλα ψηλά τείχη για να τους προστατεύουν.Το γέμισε πλατείες και πανέμορφα κτίρια και μια μεγάλη σκεπαστή αγορά, που πουθενά δεν υπήρχε άλλη σαν αυτήν. Το νέο βασίλειο ήταν πανέμορφο και το ζευγάρι ενθουσιάσηκε. Το μόνο που έλειπε ήταν το όνομά του....ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, φώναζε ο βασιλιάς ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ. Παραμύθι
 17. 17. Οριζόντια 1 Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην........ Μακεδονία 2 Ένας ποταμός της Θεσσαλονίκης 3 Ο Πύργος της Θεσσαλονίκης 4 Η Θεσσαλονίκη πήρε το όνομά της από την ...... του Μέγα Αλέξανδρου. Κάθετα 1. Η Θεσσαλονίκη είναι ..... 2 Ο κόλπος που βρέχεται στην Θεσσαλονίκη 3 Ο Λευκός ...... βρίσκεται στην παραλία της Θεσσαλονίκης 4 Στην Ακρόπολη βρίσκονται τα ...... Σταυρόλεξο 2 1 4 1 4 2 3 3
 18. 18. Μ Φ Η Κ Ρ Κ Ω Δ Φ Α Α Ξ Ι Ο Σ Σ Ψ Ξ Η Ρ Κ Ε Ν Τ Ρ Ι Κ Η Λ Ι Ε Θ Ε Ρ Μ Α Ι Κ Ο Σ Δ Π Α Ρ Α Λ Ι Α Υ Τ Ο Κ Δ Υ Ν Θ Ο Σ Δ Ο Ν Φ Γ Β Ε Α Σ Τ Ι Τ Ι Α Φ Π Μ Σ Ρ Ρ Α Ε Α Θ Ο Χ Α Φ Π Α Σ Λ Τ Γ Α Λ Λ Ι Κ Ο Σ Ο Ε Α Κ Ρ Ο Π Ο Λ Η Υ Τ Ω Γ Γ Α Ξ Χ Α Ε Σ ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ Βρείτε 10 λέξεις που έχουν σχέση με τη Θεσσαλονίκη ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΛΑΤΡΕΥΤΗ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΗ
 19. 19. ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ 9.30 πμ:Μπέη Χαμάμ:Στην πλατεία Αριστοτέλους βρίσκεται το Μπέη Χαμάμ, γνωστό και σαν "λουτρά Παράδεισος". Είναι το πιο παλιό και πιο μεγάλο διατηρημένο οθωμανικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και χτίστηκε το 1444 από τον σουλτάνο Μουράτ Β΄. 10.30 πμ:Το Χαμζά Μπέη τζαμί : Χτίστηκε το 1467/8 από την κόρη του στρατιωτικού αξιωματούχου Χαμζά Μπέη και επεκτάθηκε πριν από το 1592, όταν αυξήθηκε ο μουσουλμανικός πληθυσμός της πόλης. Η εξωτερική εμφάνιση αλλιώθηκε με τη στέγαση του κινηματογράφου Αλκαζάρ και καταστημάτων στο μνημείο αυτό. 11.30 πμ:Επίσκεψη στο Μπεζεστένι: Ένα απ΄τα πιο γνωστά μνημεία οθωμανικής αρχιτεκτονικής βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Θεσσαλονίκης. Η αγορά Μπεζεστένι χτίστηκε τον 15ο αι για να στεγάσει τα πολυτελή προïόντα των υφασματοπωλών και χρυσοχόων. 13.00 μμ: Επίσκεψη στον Λευκό Πύργο. Χτίστηκε γύρω στο 1430 και ήταν μέρος της οχύρωσης της πόλης. Χρησιμοποιήθηκε απ΄τους Οθωμανούς σαν φυλακή. Ο Λευκός Πύργος έχει ύψος 34 μ. Με εντυπωσιακό τρόπο ο επισκέπτης ενημερώνεται για την ιστορία της πόλης. 14.30 μμ: Φαγητό σε ουζάδικο της παραλίας. 17.30μμ: Βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και γνωριμία με την πόλη. Καλή διαμονή στην πόλη μας!!!
 20. 20. ΟΜΑΔΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ Ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και πρωτεύουσα του Νομού Θεσσαλονίκης. Είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία που προσελκύει το ενδιαφέρον των ιστορικών ερευνητών, αρχαιολόγων και εθνολόγων. Ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον τότε βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο και πήρε το όνομά της από την ετεροθαλή αδερφή του Μ. Αλεξάνδρου και γυναίκα του ιδρυτή της πόλης Κασσάνδρου, Θεσσαλονίκη. Ρωμαϊκή Κυριαρχία Από την ίδρυσή της και μέχρι το 168 π.Χ. η Θεσσαλονίκη δεν έπαιζε σημαντικό ρόλο, λόγω της τότε πρωτεύουσας της Μακεδονίας, Πέλλας. Μετά την ήττα του Περσέα στην Πύδνα η Μακεδονία διαιρέθηκε σε 4 επαρχίες από τους Ρωμαίους, μία εκ των οποίων είχε πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Λίγο αργότερα, οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν την Εγνατία Οδό στη Θεσσαλονίκη η οποία περνούσε μέσα από την πόλη και τη συνέδεε με την Κωνσταντινούπολη και τη Ρώμη. Το 305 μ.Χ. γίνεται έδρα ενός από τα 4 τμήματα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από τον καίσαρα Γαλέριο, ο οποίος εγκαθίσταται και την κάνει πρωτεύουσά του. Εκείνη την περίοδο κτίστηκε η Ροτόντα, ο Ιππόδρομος, η αψίδες του και το ανάκτορό του. Βυζαντινά Χρόνια Ο Κωνσταντίνος ο Μέγας ήταν αυτός που μετέτρεψε τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία της Θεσσαλονίκης στο μακροβιότερο χριστιανικό βασίλειο. Η γεωγραφική και στρατηγική σημασία της Θεσσαλονίκης και τα έργα που κατασκευάζονταν τότε στην πόλη, την καθιστούν «Συμβασιλεύουσα», ονομάζεται «Μεγαλούπολις» και κατέχει τη θέση της δεύτερης πόλης στην αυτοκρατορία μετά την Κωνσταντινούπολη.Ο Μ. Θεοδόσιος το 380 έκτισε τα τείχη της πόλης. Την ίδια περίοδο ασπάστηκε το Χριστιανισμό και όρισε το Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους με σχετικό αυτοκρατορικό διάταγμα. Η περιόδος της Τουρκοκρατίας Στις 29 Μαρτίου το 1430 ο Τούρκος σουλτάνος Μουράτ ο Β’ μπήκε στη Θεσσαλονίκη, την κατέστρεψε και την έθεσε υπό οθωμανική κυριαρχία.Το 1866 οι Τούρκοι γκρέμισαν το παραθαλάσσιο τείχος της πόλης, ενώ το 1889 γκρέμισαν το ανατολικό τείχος που ένωνε τον Λευκό Πύργο με το Επταπύργιο. Η απελευθέρωση Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τους Τούρκους από τον ελληνικό στρατό, στις 26 Οκτωβρίου του 1912. Το 1917, μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Το 1916 ιδρύθηκε το πανεπιστήμιο, οργανώθηκε η Διεθνής Έκθεση και ξεκίνησε η αναστήλωση της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου. Η σύγχρονη Θεσσαλονίκη Μετά από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 και έως το 1950, η Θεσσαλονίκη ανασχεδιάστηκε και η εικόνα της θύμιζε ελάχιστα την εικόνα της πριν την πυρκαγιά. Η ανοικοδόμηση της πόλης βασίστηκε σε σχέδιο πόλης του Γάλλου αρχιτέκτονα Ερνέστ Εμπράρ. Η σύγχρονη Θεσσαλονίκη είναι χτισμένη ημικυκλικά κατά μήκος της παραλίας και αμφιθεατρικά σε βάθος 2-4 χλμ. Σίμος, Ορφέας, Υβόνη, Μαρία, Αθηνά
 21. 21. Η Θεσσαλονίκη έχει ιστορία σπουδαία και θαυμαστή. Πήρε το όνομά της απ' του Μεγάλου Αλεξάνδρου την αδελφή. Θέλησαν να την κατακτήσουν αυτοκράτορες και βασιλιάδες πολλοί, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Σαρακηνοί κι Οθωμανοί. Θεσσαλονίκη είσαι όμορφη πολύ με μεγάλη ιστορία. Θεσσαλονίκη είσαι πόλη λαμπρή και συνεχίζεις ιστορία. Η Θεσσαλονίκη Μακεδόνισσα κόρη Πριγκίπισσα Με τον Φίλιππο βασιλιά πατέρα και τη Θεσσαλή Νικησίπολις μητέρα. Όμορφη Θεσσαλονίκη που ΄χεις δυνατά τείχη και τον Κάσσανδρο αρχηγό θα μπούμε όλοι σε ρυθμό. Ποίημα Θεσσαλονίκη Αινίγματα Την παραλία ατενίζει λέγεται λευκός μα δεν ασπρίζει. Τι είναι; (Ο Λευκός Πύργος) Έχω το άρωμα του Θερμαϊκού και όνομα πριγκίπισσας κι όποιος έρχεται στο παλάτι μου τον στέφω Μακεδόνα. Τι είναι; (Η Θεσσαλονίκη) Είμαι ντυμένη στα λευκά,τις ομορφιές μου έχω και από τον πύργο τον ψηλό τα κύματα ανεμίζω, Τι είναι; (Η Θεσσαλονίκη) Ψηλό είναι άγαλμα, κοντά στην θάλασσα είναι. Τι είναι; (Ο Μέγας Αλέξανδρος)
 22. 22. Χαϊκού Σπάνε πέτρες, χτίζουν τείχη γύρω απ' τη Θεσσαλονίκη. Τέτοια ιστορία τόσα μεγαλεία πάντα λαμπερά. Η Θεσσαλονίκη μας έχει αξιοθέατα πολλά. Ο μέγας Κάσσανδρος ίδρυσε αυτή την ωραία πόλη. Σαλονίκη ξεχωριστή με ιστορία μοναδική. Λίμερικ Τη Θεσσαλονίκη σημάδεψαν πολλοί πολιτισμοί γιατί την ήθελαν πολλοί λαοί. Άλλοι γκρέμισαν, άλλοι έχτισαν. Στο τέλος, οι Έλληνες τους έδιωξαν. Μία Θεσσαλονίκη, πολλοί πολιτισμοί. Η παραλία σου μεγάλη Σαν την Αριστοτέλους δεν έχει άλλη Τα κάστρα σε φυλάνε, την ιστορία σου κρατάνε Να κι ο λευκός ο πύργος ξεπροβάλλει. Όμορφη Θεσσαλονίκη με τα όμορφα σου τείχη και τα μνημεία τα πολλά, τα επισκεφτόμαστε συχνά. Όμορφη Θεσσαλονίκη. Ο μεγάλος Κάσσανδρος ο σοφός ήταν πολύ πολύ σημαντικός. Έχτισε αυτή την ωραία πόλη ξεχωριστή στην ιστορία όλη. Ο μεγάλος Κάσσανδρος ο σοφός. Όμορφη Θεσσαλονίκη που' χεις δυνατά τείχη, και τον Κάσσανδρο αρχηγό θα μπούμε όλοι σε ρυθμό. Όμορφη, λαμπρή Θεσσαλονίκη.
 23. 23. Ακροστιχίδα της Θεσσαλονίκης 1. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2. _ _ _ _ _ _ _ _ _ 3._ _ _ _ _ _ _ 4._ _ _ _ _ _ _ _ 5._ _ _ _ _ _ _ _ _ 6._ _ _ _ _ _ _ 7._ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8._ _ _ _ 9._ _ _ _ _ _ _ _ 10. _ _ _ _ _ _ _ _ _ 11._ _ _ _ _ _ _ 0ρισμοί 1.Η πρωτεύουσα του νομού Θεσσαλονίκης. 2.Η Via Egnatia ήταν . . . . . . . .δίαυλος. 3.Οι αδερφοί Κύριλλος και Μεθόδιος δημιούργησαν το ............... αλφάβητο. 4.Χρόνια ορόσημο για τη . . . . . . . . ιστορία. 5.Το 54 μ.Χ. ο . . . . . . . . . Παύλος κήρυξε την Θεσσαλονίκη. 6.Το 324 ο Μέγας Κωνσταντίνος χρησιμοποίησε τη Θεσσαλονίκη ως ορμητήριο για τη διαμάχη του με τον . . . . . . . . 7.Η Θεσσαλονίκη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν επαρχία της ... αυτοκρατορίας. 8.Η Ροτόντα είναι ο ... του Αγίου Γεωργίου. 9.Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με πλούσια ... 10.Ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον τότε βασιλιά της Μακεδονίας . . . . . . . . . . και πήρε το όνομά της από την ετεροθαλή αδερφή του Μ. Αλεξάνδρου. 11.Ο Ιππόδρομος κτίστηκε την ... εποχή.(αντίστροφα) Παραμύθι Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια οικογένεια που πήγαινε να δει την Θεσσαλονίκη. Στην αρχή πήγαν στον Λευκό Πύργο, μπήκαν μέσα και είδαν από ψηλά όλη τη Θεσσαλονίκη. Λίγο πιο μετά πήγαν στην Καμάρα την είδαν και έβγαλαν πολλές φωτογραφίες. Κόντευε μεσημέρι και για αυτό πήγαν να φάνε σε μια ταβέρνα. Λίγο αργότερα συνάντησαν τον Μ.Αλέξανδρο να έρχεται στην ταβέρνα και η οικογένεια του φώναξε: έλα κάτσε μαζί μας.Τότε ο Μ.Αλέξανδρος πήγε στο τραπέζι τους, έκατσε παρήγγειλε ό,τι ήθελε και άρχισαν να μιλάνε για διάφορα πράγματα. Όταν έφυγαν απ' την ταβέρνα πήγαν να δουν ένα θέατρο στο βασιλικό θέατρο. Μαζί τους είχε πάει και ο Μ.Αλέξανδρος. Μόλις τελείωσε είχε βραδιάσει και γι' αυτό αποχαιρετίστηκαν με τον Μ.Αλέξανδρο και είπαν να ξαναβρεθούν. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
 24. 24. Οριζόντια 1.Οι παλιές φυλακές της Άνω πόλης. 2.Ο αρχαίος ναός του Αγίου Γεωργίου. 3.Ο πατέρας της Θεσσαλονίκης. 4.Ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 5.Πέρασαν κι αυτοί σαν κατακτητές απ' την Θεσσαλονίκη. Κάθετα 1.Γι' αυτόν φημίζεται η Θεσσαλονίκη 2.Ο προστάτης της Θεσσαλονίκης. 3.Η Αψίδα του ... ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ 1 1 2 2 3 3 4 5
 25. 25. ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΥΜΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΕΡΩΧΗ ΛΑΜΠΕΡΗ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΣΑ ΗΜΙΚΥΚΛΙΚΗ ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ Βρείτε 10 λέξεις που έχουν σχέση με τη Θεσσαλονίκη ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΑ Φ Τ Ε Ο Θ Α Ρ Ξ Π Σ Κ Α Σ Σ Α Ν Δ Ρ Ο Σ Υ Κ Χ Η Υ Χ Ο Φ Π Ρ Χ Ω Α Β Ω Κ Ρ Ι Ε Ω Ρ Ι Σ Σ Π Ε Γ Λ Ρ Μ Κ Σ Α Η Τ Β Ι Ι Σ Α Υ Τ Ν Ω Π Ρ Π Π Ε Ι Λ Ο Τ Γ Σ Α Α Π Α Ο Ρ Ρ Α Υ Α Ι Σ Ο Σ Ι Ν Ι Ξ Β Γ Ο Η Σ Υ Ο Γ Α Λ Ε Ρ Ι Ο Σ Γ Ρ Κ Υ Ρ Ι Λ Λ Ο Σ Τ Τ
 26. 26. Σύγχρονος περίπατος 9.30πμ:Επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΜΚΘ),το μόνο μουσείο κινηματογράφου στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. 11.30 πμ:Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.Το μουσείο ιδρύθηκε το 1997. Το μουσείο διοργανώνει εκθέσεις τόσο από την μόνιμη συλλογή όσο και άλλες περιοδικές εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. 13.00 μμ:Επίσκεψη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (NOESIS),το σημαντικότερο τεχνολογικό μουσείο στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1978 ως Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. 16.00 μμ:Φαγητό σε ταβέρνα στην Νέα Παραλία της πόλης με θέα τη θάλασσα. 19.00 μμ: Επίσκεψη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ένα σύγχρονο,διεθνών προδιαγραφών πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο, το οποίο να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων, από συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου και όπερας, μπαλέτα, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκθέσεις, μέχρι και συνεδριακές εκδηλώσεις. Ευχόμαστε να σας ξαναδούμε στην πόλη μας!!!
 27. 27. ΟΜΑΔΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ Μνημεία Θεσσαλονίκης Λευκός Πύργος Ήταν αμυντικός πύργος ο οποίος χτίστηκε τον ΙΕ' αιώνα. Χρησίμευε ως φυλάκιο φρουρών και ως φυλακή. Ένωνε το ανατολικό με το νοτιοανατολικό τείχος, το οποίο κατεδαφίστηκε το 1866. Τώρα λειτουργεί ως μουσείο με ποικίλλες συλλογές γλυπτών, νωπογραφιών, τοιχογραφιών, κλπ. Βρίσκεται στην παραλία. Ροτόντα Ένα κυκλικό κτίριο το οποίο ανεγέρθηκε το 306 μ.Χ. ως το Πάνθεον ή το Μαυσωλείο του Γαλέριου. Κατά τη βασιλεία του Μεγάλου Θεοδοσίου έγινε χριστιανική εκκλησία με λίγες μόνο αλλαγές και λίγα πρόσθετα στοιχεία. Τα μωσαϊκά της είναι μοναδικά για την εποχή. (Δ' αιώνας). Αψίδα του Γαλερίου Χτισμένη λίγο πριν το 305 μ.Χ. σε ανάμνηση της νίκης του Γαλερίου κατά των Περσών το 297. Ήταν μέρος τετραπλού συγκροτήματος τοποθετημένη στο σημείο όπου η θριαμβευτική πομπή από τα ανάκτορα συναντούσε την πιο πολυσύχναστη οδό της Θεσσαλονίκης. Τα ανάγλυφα απεικονίζουν κι εξυμνούν την νίκη της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας εναντίον των στους Περσών. Βυζαντινά Οχυρωματικά Τείχη Αυτά τα τείχη, τα οποία σώζονται μέχρι και σήμερα, κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του Μεγάλου Θεοδοσίου (Δ' αιώνας μ.Χ.) και επισκευάστηκαν πολλές φορές για να αντέξουν τις εισβολές των βαρβάρων. Βρίσκονται στην Άνω Πόλη. Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Αναστηλώθηκε το 1948 αφού καταστράφηκε από τον σεισμό του 1918, αντιγράφοντας το αρχικό σχέδιο της πεντάκλιτης βασιλικής. Η εκκλησία αρχικά χτίστηκε πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού λουτρού. Κάτω από το ιερό και την πτέρυγα του ναού βρίσκεται η κρύπτη του Αγίου Δημητρίου. Βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου. Εκκλησία της Αγίας Σοφίας Ένα κτίριο του Η' αιώνα, ένας χριστιανικός ναός σταυροειδής με τρούλο. Τα έξοχα μωσαϊκά της χρονολογούνται από τον Η' και τον ΙΒ' αιώνα ενώ οι τοιχογραφίες από τον ΙΑ' αιώνα. Βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Πλατεία Αριστοτέλους Η πλατεία Αριστοτέλους αποτελεί συνδετικό κρίκο της αρχιτεκτονικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης με την σύγχρονη μορφή της. Η ιστορική της σπουδαιότητα απορρέει από την ανάδειξη της σε κεντρικό σημείο κατά τον ανασχεδιασμό της πόλης από τον δημιουργό της πλατείας Αριστοτέλους,τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ernest Hébrard, μετά την πυρκαγιά του 1917. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πανέμορφη πόλη με πλούσια ιστορία και πολλά μνημεία. Δημήτρης, Παναγιώτα, Αλεξάνδρα, Κωνσταντίνος, Ιωάννα
 28. 28. Ποίημα Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη μου γλυκειά είσαι μες στην ομορφιά, με μνημεία πολλά και με μουσεία αρκετά! Ο Λευκός Πύργος είναι ψηλός πολύ και η Καμάρα εκλεκτή. Όλες οι πόλεις σε ζηλεύουν για τα μνημεία μα εσύ είσαι μόνο μία. Η Θεσσαλονίκη είναι όμορφη πόλη. Την έφτιαξε ο Κάσσανδρος με την τέχνη του όλη. Λευκός πύργος, Ροτόντα, Άνω πόλη, τα επισκέπτονται οι τουρίστες όλοι. Θεσσαλονίκη όμορφη που σ' αγαπούν πολύ με τον Πύργο τον Λευκό που τον λατρεύουν όλοι. Αινίγματα Βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αν της αλλάξω τον τόνο γίνεται δωμάτιο. Τι είναι; (Η Καμάρα) Κάστρο ψηλό, χωρίς ιππότες, φυλακή, χωρίς φυλακισμένους ξένοι πολλοί τον ανεβοκατεβαίνουν. Τι είναι; (Ο Λευκός Πύργος) Είναι στρογγυλός και λευκός, σ' όλη τη γη μοναδικός. Τι είναι; (Ο Λευκός Πύργος)
 29. 29. Χαϊκού Λευκός Πύργος, Κάστρα, Άη Δημήτρης Θεσσαλονίκη μου! Πόλη μου όμορφη με προστάτη τον Άγιο Δημήτρη. Είμαι η Καμάρα που όλοι με θαυμάζουν με λαχτάρα. Τουρίστες από άλλες χώρες ήρθαν στην καλή μας πόλη. Θεσσαλονίκη μου γλυκειά σ' έχω στην καρδιά παντοτινά! Λίμερικ Άγιε Δημήτριε πολιούχε την πόλη προστάτευε που έσωσες τη Θεσσαλονίκη και γύρισες πίσω με νίκη. Άγιε Δημήτριε, της Θεσσαλονίκης πολιούχε! Θεσσαλονίκη, η ομορφότερη πόλη την αγαπάνε οι άνθρωποι όλοι. Άνω Πόλη, Ροτόντα, Άγιος Δημήτριος, Κάστρα, Λευκός Πύργος, κάτω από έναν ουρανό γεμάτο άστρα. Θεσσαλονίκη, η πιο όμορφη πόλη! Θεσσαλονίκη μου καλή έχεις φύση τρομερή. Έχεις πεδιάδες και βουνά με αξιοθέατα πολλά. Αχ! όμορφη Θεσσαλονίκη. Μια είναι η Θεσσαλονίκη και ξέρει μόνο από νίκη! ΠΑΟΚ, Άρης, Ηρακλής, γι' αυτούς τώρα τι να πεις!... Νίκη, νίκη για τη Θεσσαλονίκη! Ο Λευκός Πύργος είναι ωραίος πολύ με ιστορία διαλεκτή. Όλοι τους θαυμάζουν κι εκλεκτό τον ονομάζουν. Ο Λευκός Πύργος είναι ωραίος πάρα πολύ.
 30. 30. Ακροστιχίδα της Θεσσαλονίκης Ορισμοί 1.Είναι στολισμένος με ψηφιδωτά ο ......της Ροτόντας 2. Πώς αλλιώς λέγονται τα Κάστρα 3.Το ............του Επταπυργίου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα 4.Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Εθνικής Αμύνης 5.Ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης 6.Το μεγαλύτερο μνημείο της Θεσσαλονίκης 7.Πώς αλλιώς λέγεται η Μονή Λατόμου 8.Ναός αφιερωμένος στη Κοίμηση της Θεοτόκου χτισμένος το 1727 9.Χτίστηκε από τους Ρωμαίους 10.Η αψίδα της Θεσσαλονίκης 11.Υπάρχει ο ναός του προφήτη... Παραμύθι Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια όμορφη γυναίκα που την έλεγαν Θεσσαλονίκη κι ο άνδρας της ήταν βασιλιάς Τότε την ερωτεύτηκε ένας Τούρκος και ξέσπασε μάχη για να την πάρει. Στη μάχη νίκησε ο στρατός του βασιλιά, αλλά ένας Τούρκος πήγε κρυφά στο κάστρο και στόχεψε τον άνδρα της Θεσσαλονίκης, Δεν ήταν καλός όμως στην τοξοβολία και έτσι καταλάθος πέτυχε τη Θεσσαλονίκη.Επειδή ήταν η πιο όμορφη κοπέλα και για τον άδικο χαμό της, η πόλη ονομάστηκε Θεσσαλονίκη. Έχτισαν έναν πύργο που τον ονόμασαν Λευκό Πύργο και γύρω από την πόλη έφτιαξαν κάστρα για να προστατεύονται από τους εχθρούς. Η Όμορφη Θεσσαλονίκη Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια πανέμορφη χωριατοπούλα η Θεσσαλονίκη. Ήταν πολύ καλή και αγαπούσε όλον τον κόσμο. Το θέμα ήταν ότι ήταν πολύ φτωχειά. Μια μέρα ήρθε στο χωριό ένα πριγκηπόπουλο ο Αρθρούρος και την ερωτεύτηκε. -Αχ τι όμορφη που είσαι, της είπε. -Ευχαριστώ, του απάντησε η Θεσσαλονίκη. Σιγά σιγά παντρεύτηκαν και ο Αρθούρος της χάρισε μια όμορφη πόλη, τη Θεσσαλονίκη. -Θες να πάμε μια βόλτα, τη ρώτησε ο Αρθούρος. -Θα το ήθελα πολύ του απάντησε χαρούμενα η Θεσσαλονίκη. Η βόλτα τους ήταν πολύ ωραία! Η Θεσσαλονίκη ήταν υπέροχη,είχε καθαρό αέρα,είχε πολύ πράσινο και πολλή ησυχία! Για αυτό τον λόγο η Θεσσαλονίκη έγινε η ομορφότερη πόλη στην Ελλάδα. Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα! 1 _ _ _ _ _ 2 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 3 _ _ _ _ _ _ _ _ 4 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10 _ _ _ _ _ _ 11 _ _ _ _
 31. 31. ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ Οριζόντια 1. Ο Πύργος της Θεσσαλονίκης ...................... 2.Ήταν κτίσμα της Ρωμαϊκής Εποχής ............. 3.Βρίσκεται κοντά στη πλατεία......................... 4.Την Καμάρα την έχτισε ο............................... 5.Ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης............................ Κάθετα 1.Η πόλη ήταν περιτοσχισμένη με................... 2.Πως αλλιώς λέγονται τα Κάστρα................... 3.Ήταν τα τείχη της Θεσσαλονίκης............... 3 1 2 1 2 3 5 4
 32. 32. ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΑ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΗ ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΗ ΟΜΟΡΦΗ ΝΕΑ ΙΕΡΗ ΚΑΛΗ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΗ Ξ Λ Φ Η Π Ρ Ο Θ Ν Υ Η Ε Ι Κ Α Μ Α Ρ Α Ι Λ Υ Π Α Ι Ν Π Ο Υ Ζ Π Κ Π Σ Α Η Ξ Τ Α Γ Θ Ο Ο Τ Ν Μ Χ Ο Ρ Α Τ Σ Δ Ρ Ω Ε Μ Ν Ι Λ Ω Π Ρ Α Π Ι Β Τ Ν Ε Ξ Υ Ο Μ Ο Α Κ Α Ο Ρ Η Ρ Μ Θ Λ Λ Τ Γ Ψ Ι Τ Γ Ο Ε Η Τ Ρ Δ Ν Ο Κ Ο Σ Ι Α Γ Δ Ψ Ζ Σ Φ Σ Λ Α Δ Α Δ Ι Κ Α ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ Βρείτε 10 λέξεις που έχουν σχέση με τη Θεσσαλονίκη
 33. 33. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ : 9.30 πμ:Επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Το Μουσείο του Βυζαντινού Πολιτισμού εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την πλούσια συλλογή πολύτιμων εικόνων. Υπάρχουν μοναδικές ταφικές κατασκευές, πολύτιμα ευαγγέλια, λειτουργικά σκεύη, αλλά και αντικείμενα της καθημερινής ζωής των χριστιανών. 11.30 πμ: Παναγία Χαλκέων : Στο σημερινό κέντρο, στην πλατεία Αριστοτέλους, βρίσκεται ο υπέροχος,1000 χρόνων σχεδόν βυζαντινός ναός της Παναγίας,προστάτιδα των χαλκουργών. 12.30 μμ: Αγία Σοφία : Χτίστηκε στα χρόνια της εικονομαχίας, στις αρχές του 8ου αι. Τα ψηφιδωτά είναι ίσως του 8ου-12ου αι. Το πιο εντυπωσιακό είναι το ψηφιδωτό του τρούλλου: Η Ανάληψη του Κυρίου, του 9ου αι. Στο νότιο τοίχο υπάρχουν αγιογραφίες του 11ου αι. με μοναχούς και τοπικούς αγίους. 13.30 μμ: Μονή Βλατάδων : Στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης βρίσκεται η μονή Βλατάδων. Ιδρύθηκε τον 14ο αι στη θέση όπου ο Απόστολος Παύλος κύρηξε το ευαγγέλιο. 14.30 μμ: Φαγητό σε ταβερνάκια της Άνω Πόλης με θέα τον Θερμαϊκό κόλπο. 17.30 μμ: Περίπατος στα σοκάκια της Άνω Πόλης και τα κάστρα. Καλώς ήρθατε στην πόλη μας!!!
 34. 34. Ομάδα Αρχιτεκτόνων Φωτεινή, Εβελίνα, Δήμητρα, Χρήστος Η ελληνιστική πόλη, αποτέλεσμα του συνοικισμού 26 οικισμών της περιοχής, χτίστηκε σύμφωνα με το ιπποδάμειο σύστημα με κάθετα τεμνόμενους δρόμους, οι οποίοι όριζαν μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα και ενισχύθηκε με ευρύχωρη ακρόπολη και τείχος. Οι τοίχοι των σπιτιών φτιάχνονταν από λάσπη και από πέτρες, μιας και δεν είχε ανακαλυφθεί το τσιμέντο. Χρησιμοποιούσαν για καλύτερη αντοχή και '' δέσιμο'' της λάσπης, αυγά και μαλλιά από κατσίκες. Ο βόρειος τοίχος γινόταν πιο παχύς και η είσοδος βρισκόταν στα ανατολικά.Τα σπίτια ήταν μικρά, απλά και φτιαγμένα από πέτρα. Η αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης αποτελούσε ανέκαθεν μία ξεχωριστή περίπτωση καθώς διαρκώς μεταμορφωνόταν λόγω της θέσης της πόλης στο επίκεντρο όλων των εξελίξεων στη Βαλκανική. Εκτός από την εμπορική της ακτινοβολία η πόλη ήταν μεγάλο στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο. Η μορφή της αρχαίας, περιτειχισμένης πόλης άλλαξε μετά το 1870, όταν κατασκευάστηκε η προκυμαία μπροστά από τη θέση που βρισκόταν το παραθαλάσσιο τείχος. Στα χρόνια που μεσολάβησαν ως το 1917 κατεδαφίζεται μέρος από τα τείχη και η πόλη επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες συνοικίες κυρίως έξω από την δυτική είσοδο της πόλης και στην ανατολική πεδιάδα της Καλαμαριάς. Το 1917 υπήρξε χρονιά ορόσημο για την ιστορία και την εικόνα της πόλης. Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε κατέστρεψε μέσα σε 32 ώρες το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου και ένα μεγάλο μέρος της κληρονομιάς της. Κτίρια σπάνιας αρχιτεκτονικής καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η Θεσσαλονίκη ανασχεδιάστηκε από το 1917 ως το 1950. ως μια μοντέρνα και λειτουργική πόλη και η εικόνα της θύμιζε ελάχιστα την εικόνα της πριν την πυρκαγιά. Στον ανασχεδιασμό της, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε μία ομάδα αρχιτεκτόνων με επικεφαλής τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ερνέστ Εμπράρ με σκοπό την οργάνωσή της με τη μορφή μιας σύγχρονης πόλης. Οι σχεδιαστές επέλεξαν ως πρότυπο για τον νέο αρχιτεκτονικό ρυθμό των κτηρίων της πόλης, το Βυζάντιο. Κύριο χαρακτηριστικό της εξωτερικής εμφάνισης των κτιρίων που προτάθηκε ήταν η απόλυτη συμμετρία των όψεων, ο τονισμός του κεντρικού άξονα με ελαφριά υπερύψωση στο μεσαίο τμήμα των κτιρίων. Η ίδρυση του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και η δημιουργία Πανεπιστημιούπολης αποτέλεσε μία πρωτοποριακή ιδέα. Η αρχιτεκτονικη της Θεσσαλονίκης
 35. 35. Ποίημα Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη μου όμορφη κλεισμένη μες τα τείχη στα όνειρά μου θα σε δω και θα σε ονειρευτώ. Η Άνω Πόλη έχει στενά σοκάκια και αυλές που παίζουν τα παιδάκια τείχη που στέκονται επιβλητικά και σπίτια γερά, τα αρχοντικά. Θεσσαλονίκη είσαι πολύ ξεχωριστή και σ' επισκέφτονται τουρίστες αρκετοί γοητεύονται πάρα πολύ κι έγινες ξακουστή. Μεγάλη η ιστορία του σε σχήμα από ροτόντα. Τι είναι; (Ο Λευκός Πύργος) Τα κτίρια της Θεσσαλονίκης ξεχωρίζουν σ' αυτήν. Τι είναι; (Η αρχιτεκτονική της ) Είναι ψηλός είναι λευκός και παλιά βρεχόταν από αίμα. Τι είναι; (Ο Λευκός Πύργος) Προστάτευαν την πόλη, μα στρατιώτες δεν ήταν Τι ήταν; (Τα κάστρα)
 36. 36. Χτισμένη μες τα τείχη όμορφη και χαρωπή σ' αγαπώ. Τα κάστρα σου κοιτώ και με πιάνει δέος Θεσσαλονίκη. Θεσσαλονίκη έχεις όμορφα τείχη, ωραία είσαι. Στην Άνω πόλη με λίγη τύχη θα καθίσω στα τείχη. Χαϊκού Λίμερικ Μια φορά κι έναν καιρό έχτισαν κάστρο φοβερό με Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική έχτισαν μια πόλη Ιστορική. Τη Θεσσαλονίκη μια φορά κι έναν καιρό. Η Θεσσαλονίκη είναι όμορφη πολύ Από κάθε άλλη διαφορετική. Σαν αυτή δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο τον μεγάλο. Θεσσαλονίκη, πόλη όμορφη! Θεσσαλονίκη μου γλυκειά με τη θάλασσα την πλατιά και τα όμορφα σπιτάκια τα ωραία τα σοκάκια. Θεσσαλονίκη μου γλυκειά.
 37. 37. Ακροστιχίδα με ορισμούς 1._ _ _ _ _ _ _ _ _ 2._ _ _ _ _ _ _ 3._ _ _ _ _ _ _ _ _ 4._ _ _ _ _ _ _ _ _ 5._ _ _ _ _ _ _ _ 6._ _ _ _ _ _ 7._ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8. _ _ _ _ _ _ _ _ 9. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10. _ _ _ _ _ _ _ 11. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Ορισμοί 1. Έκτισε τα τείχη της πόλης. 2.Η ......... της πόλης βρισκόταν στα ανατολικά. 3. Τον 10ο αιώνα την κατέλαβαν οι ... 4.Χτίστηκε τον 7ο αιώνα και επί τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί. (αντίστροφα και δυο λέξεις) 5.Τα σπίτια είχαν στεγασμένους εξώστες (αντίστροφα) 6.Από τους τάφους της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν ποικίλα αντικείμενα,κοσμήματα,γυάλινα αγγεία. 7.Η πόλη ήταν χτισμένη σε σχήμα....(αντίστροφα) 8. Η Θεσσαλονίκη έχει και τον ναό του Αγίου ... 9. Η πόλη χτίστηκε σύμφωνα με το .... σύστημα 10. Συνοικισμός γύρω από τη Θεσσαλονίκη 11.Η πόλη χτίστηκε ... Παραμύθι Κάποτε ήταν ένας βασιλιάς. Τον έλεγαν Κάσσανδρο και ζούσε σε ένα μεγάλο παλάτι, σε μια πανέμορφη πόλη. Όμως οι κάτοικοι είχαν αυξηθεί και έπρεπε η πόλη να μεγαλώσει. Απέναντι από την πόλη υπήρχε μια μεγαλύτερη πόλη, αλλά ήταν ακατοίκητη. Αμέσως ο Κάσσανδρος έστειλε ναυτικούς να πάνε να τη δούνε. Οι ναυτικοί έστειλαν μήνυμα στον Κάσσανδρο να να πάει εκεί γιατί η πόλη ήταν μεγάλη. Ο Κάσσανδος επειδή οι ναύτες δεν του είχαν δείξει την άλλη πλευρά της πόλης νόμιζε ότι ήταν μικρή. Απελπισμένος ο Κάσσανδρος καθισμένος σε έναν βράχο σκεφτόταν τι θα κάνει. Πίστευε ότι η πόλη ήταν μικρή και δεν θα χωρούσαν πολλοί άνθρωποι. Κάποια στιγμή άκουσε έναν παράξενο ήχο άπο τη θάλασσα. Είχε δει μια ουρά γοργόνας και ξαναγύρισε το κεφάλι του. Πριν ξαναγυρίσει το κεφάλι του άκουσε ξανά αυτόν τον ήχο. Όμως αυτή τη φορά είδε μια αληθινή γογρόνα. Είχε καστανόξανθα μαλλιά και γαλάζια μάτια. Ο Κάσσανδρος την κοίταξε και εκείνη του είπε: Θες να σε βοηθήσω; Ο Κάσσανδος απάντησε: Έχω ένα πρόβλημα. Αυτή η πόλη είναι πολύ μικρή και δεν χωράνε όλοι οι κάτοικοι της πόλης μου. Μη στενοχωριέσαι, του είπε η γοργόνα. Η πόλη εκτείνεται και από την άλλη πλευρά και μια μέρα θα γίνει ξακουστή. Ο Κάσσανδρος ονόμασε την πόλη Θεσσαλονίκη και τα λόγια της γοργόνας βγήκαν προφητικά.
 38. 38. ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ 1 3 2 4 1 2 3 4 Οριζόντια 1. Πλατεία με καμάρες. . . . 2.Υπάρχει και πολεμικό και αρχαιολογικό. . . . 3.Λέγεται αλλιώς η παλιά πόλη. . . . 4.Βυζαντινή εκκλησία είναι η Παναγία των. . . . Κάθετα 1.Η αψίδα του Γαλερίου λέγεται αλλιώς και. . . . 2.Κυκλικό κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. . . . 3.Κεντρική αγορά στη. . . .Μοδιάνο 4.Ο .... Πύργος είναι σημαντικό μνημείο της πόλης.
 39. 39. ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΑ ΘΕΣΠΕΣΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΝΕΟΚΤΙΣΤΗ ΙΣΧΥΡΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΗ ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ Βρείτε 10 λέξεις που έχουν σχέση με τη Θεσσαλονίκη Η Μ Ι Κ Υ Κ Λ Ι Ο Τ Ε Δ Δ Υ Ρ Α Χ Ι Ο Ο Β Π Α Ρ Α Λ Ι Α Ξ Υ Ρ Μ Ζ Η Θ Α Η Ι Γ Ρ Α Μ Φ Χ Ψ Μ Η Κ Τ Κ Ι Κ Α Σ Σ Α Ν Δ Ρ Ο Ο Κ Ρ Ε Λ Ρ Χ Σ Α Κ Ι Ν Χ Ε Μ Ι Ω Κ Η Ρ Β Τ Σ Υ Α Α Ο Α Κ Α Τ Ε Ι Χ Η Η Κ Θ Δ Τ Α Ν Ω Π Ο Λ Η Γ Δ Ι Κ Α Μ Α Ρ Α Ψ Π Β Α
 40. 40. ΡΩΜΑΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ 9.30 πμ: Άφιξη στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Ναυαρίνου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου σώζονται τα ερείπια σημαντικών κτισμάτων, με διαφορετική χρήση το καθένα, τα οποία ανήκουν στο ανάκτορο του Γαλερίου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε στις αρχές του 4ου μ. Χ αιώνα και ολοκληρώθηκε σταδιακά. Πρόκειται για επίσημη κατοικία, στην οποία φιλοξενούνταν ο αυτοκράτορας και η αυλή του, όταν διέμενε προσωρινά στην πόλη της Θεσσαλονίκης.Η αυτοκρατορική κατοικία περιλάμβανε διάφορα οικοδομήματα. Μεταξύ αυτών είναι η Ροτόντα, το τόξο του Γαλερίου (Καμάρα), η αψιδωτή αίθουσα στην οδό Δ.Γούναρη και ο Ιππόδρομος. 11.30 πμ: Η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά είναι ένα από τα ομορφότερα στολίδια της Θεσσαλονίκης που χτίστηκε το 42 π.Χ.-138 μ.Χ.Στην αγορά γινόταν εμπορικές συναλλαγές, συνήθως στον κεντρικό αύλιο χώρο της πόλης. Ήταν ένας ανοικτός χώρος, στον οποίο συναθροίζονταν οι άρρενες κάτοικοι της πόλης. 13.30 πμ: Φαγητό σε παραδοσιακή ταβέρνα στα Λαδάδικα, μια όμορφη ιστορική περιοχή, ειδικά διαμορφωμένη μόνο για πεζούς 16.30 μ,μ: Βόλτα στη Θεσσαλονίκη με το ανοιχτό λεωφορείο. Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση!!!

×