O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Xarxes Socials

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Xarxes Socials
Xarxes Socials
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 9 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Diapositivos para si (20)

Semelhante a Xarxes Socials (20)

Anúncio

Xarxes Socials

  1. 1. XARXES SOCIALS QUÈ SÓN? Les xarxes socials són estructures socials on es poden crear relacions entre els membres d’una comunitat, una forma de interacció social, definida com un intercanvi dinàmic entre persones, grups i institucions en un context de complexitat. Aquesta estructura es representa mitjançant una gràfica formada per uns nodes, les persones o grup de persones, i uns nexes d’unió, que simbolitzen la relació establerta entre els diferents individus. Són l'extensió natural de l'aprentatge formal.Són un sistema obert i en construcció permanent. Podem dir que les xarxes socials serveixen a les persones com a medi per intercanviar idees, gustos, etc. Ho fan mitjançant paraules o bé imatges, videos, etc. Segons Boyd i Ellison (2007), una xarxa social és defineix com un servei que permet als individus construir un perfil públic o semipúblic dintre d’un sistema delimitat, articular una llista d’altres usuaris amb els que comparteixen una connexió, i veure i recórrer la seva llista ver de les connexions i de les realitzades per altres dintre el sistema. La naturalesa i la nomenclatura d’aquestes connexions pot variar d’un lloc a un altre. Segons Bartolomé (2008), les xarxes socials reflecteixen el que en altres temps es mostrava mitjançant sociogrames: una sèrie de punts representant individus, notablement persones, units mitjançant línees que representen relacions. El caràcter d’una xarxa social pot ser molt variat així com el motiu aglutinador: des de el sexe a la afició per els viatges, les xarxes socials mouen el món,encara que evidentment, algunes los més que altres. El que la Web 2.0 aporta és la capacitat de crear xarxes socials unint a individus llunyans físicament i en gran nombre.
  2. 2. CARACTERÍSTIQUES Les xarxes socials es fonamenten amb la teoria dels sis graus. Aquesta teoria, "Six Degrees” del sociòleg Duncan Watts, assegura que és possible accedir a qualsevol persona del planeta en tan sols sis “salts”. El concepte està basat en la idea que el nombre de coneguts creix exponencialment amb el nombre d'enllaços en la cadena, i només un petit nombre d'enllaços són necessaris perquè el conjunt de coneguts es converteixi en la població humana sencera. Segons aquesta Teoria, cada persona coneix de mitjana, entre amics, familiars i companys de treball o escola, a unes 100 persones. Si cadascun d'aquests amics o coneguts propers es relaciona amb altres 100 persones, qualsevol individu pot passar un encàrrec a 10.000 persones més tan sols demanant a un amic que passi el missatge als seus amics. 1) Comunicació: ajuden a posar en comú coneixements. 2) Comunitat: ajuden a trobar i ha integrar comunitat. 3) Cooperació: ajuden a fer coses junts . Les xarxes socials estan formades per un nombre considerable de persones, anomenats normalment usuaris i estan basades en l’usuari (que són gent de característiques i pensaments diferents). Les xarxes socials son construïdes i dirigides per els mateixos usuaris, els quals a més hi aporten contingut. Són interactives. Les xarxes socials, a part tenir un conjunt de sales de xats y fòrums, tenen una sèrie d’aplicacions basades en una xarxa de joc, com una forma de connectar-se i divertir-se amb els altres “amics” Tenen una gran capacitat per transmetre i compartir informació. Permet el treball en cooperació. - Pot haver varies persones treballant al mateix moment. - Permeten el contacte (teòric) entre dos o més persones de qualsevol part del món. ALTRES CARACTERÍSTIQUES 1) Permeten crear perfils molt específics d’usuaris i mostrar publicitat personalitzada, o segmentada per grups d’usuaris similars.
  3. 3. 2) Els consumidors poden recomanar,puntuar i comprar productes en un entorn de xarxes socials. 3) Utilitzen informació sobre el que han buscat o trobat els contactes d’un usuari per filtrar els resultats obtinguts d’una cerca a Internet. 4) Les xarxes socials son un estudi del mercat en moviment. Per això, permet a les marques i empreses conèixer millor (edat, sexe, interessos, gustos i aficions) als consumidors dels seus productes i fer publicitat en base a aquests aspectes. 5) A més, permeten vincular una marca a través d’interessos. 6) Permeten la incorporació de la marca favorita d’un usuari al seu perfil personal. L’usuari té la possibilitat d’obtenir permisos i sumar punts. 7) Afavoreixen la participació i el treball col.laboratiu entre les persones. 8) Faciliten l'altruisme i les relacions entre les persones, com també la facilitat d’aconseguir les coses que ens preparen per a la vida, per la competición i per guanyar. Faciliten l’aprenentatge integral fora de l’aula. 9) Permeten construir la nostra identitat personal i virtual.
  4. 4. TIPUS DE XARXES SOCIALS 1) Segons l’origen de la relació: - Xarxes diàdiques: solament indiquen l’existència o no d’aquella relació. - Xarxes valorades: la quantitat de la relació es mesura en termes de ordre o de pes; és a dir, indiquen el tipus de relació que s’estableix entre elles. 2) Segons la direcció que pren aquesta relació: - Xarxes simètriques: el subjecte A té una relació amb el subjecte B i el subjecte B té la mateixa relació amb el A. SUBJECTE A —————————————— SUBJECTE B - Xarxes dirigides: que el subjecte A tingui una relació amb el B, no implica que el B tingui la mateixa relació amb el subjecte A. SUBJECTE A ——————————————— SUBJECTE B 3) Segons el públic, objectiu i temàtica: - Xarxes socials horitzontals: Dirigides a tot tipus d’usuaris i que no tenen una temàtica definida.
  5. 5. - Xarxes socials verticals: tenen com a objectiu congregar al voltant seu un col·lectiu concret. En funció de la seva especialització, poden classificar-se a la vegada en: - Xarxes socials verticals professionals: estan dirigides a generar relaciones professionals entre els usuaris. - Xarxes socials verticals d’oci: L’objectiu agrupar a col·lectius que desenvolupin activitats d’oci, videojocs, fans etc. -Xarxes socials verticals mixtes: Ofereixen un entorn específic per desenvolupar activitat tant professionals com personal en torn al seu perfil.
  6. 6. 4) Per el subjecte principal de la relació: -Xarxes socials humanes: Fomenten les relacions entre persones unint-les segons un perfil social y en funció dels seus gustos, aficions, activitats, etc. - Xarxes socials de continguts: Les relacions es desenvolupen unint perfils a través del contingut publicat , el arxius que posseeix un usuari o els arxius que es troben en el seu ordinador. - Xarxes socials d’interès: Elseu objectiu és unir marques, automòbils i llocs.
  7. 7. 5) Per la seva localització geogràfica: - Xarxes socials sedentàries: És transformen en funció de les relacions entre les persones, els continguts compartís o els events creats. - Xarxes socials nòmades: Aquest tipus de xarxes es componen i recomponen a tenor dels subjectes que es trobin geogràficament a prop del lloc en el que es troba l’usuari, els llocs que hagi visitat o aquelles als que te previst anar. 6) Per la seva plataforma - Xarxa Social MMORPG i Metaversos: Normalment construïts sobre una base tècnica Client-Servidor. Exemples: WOW, SecondLife, Lineage. - Xarxa Social Web: la seva plataforma de desenvolupament esta basada en una estructura típica de web.
  8. 8. 7) Una altra possible classificació seria la que podem veure en el gràfic següent, on s’engloben totes les esmentades anteriormente, però d’una forma més específica. RISCOS SOBRE LES XARXES SOCIALS Les xarxes socials tenen els seus avantatges, però també els seus inconvenients. No és pot negar la realitat de l’existència de diversos perills sobre aquests. Totes les persones, tan adults, joves com nens, han de ser plenament conscients de quins són els riscos als que s’exposen a l’utilitzar- les: Les xarxes socials poden crear addició, a més de alts nivells de dependència. També un augment de la comunicación des de llocs virtuals, pero menor en les relacions interpersonals. Poden crear un aïllament degut al abús d’aquestes. Són impersonals ja que poden
  9. 9. crear-se fácilmente una identitat diferent a la pròpia. La seguretat de les xarxes socials sol ser dubtosa. La connexió a Internet passa a ser una necessitat: es torna imprescindible. Pot haver-hi una possible suplantació d'identitat i robatori d'identitat. En les xarxes socials pot haver-hi control de les seves dades, i perdre el control d’aquestes i la seva privacitat. Com també robatori de dades. Una xarxa social és, bàsicament, una enorme base de dades on poden accedir molts individus, augmentant el risc que la informació podria ser explotada. El Phishing / Estafes: Hi ha una sèrie d'estafadors a les xarxes socials que poden tractar de robar o fer servir la teva informació personal, informació que pot ser utilitzat per a crims potencials com ara robatoris d'identitat o fraus. ALTRES RISCOS -L'assetjament cibernètic i el comportament antisocial. - El comportament il·legal i els continguts il·lícits. - Vulnerabilitat de xarxa. -L'alteració de contingut , no es fan esforços per preservar la identitat del contingut que es mostra, i en absència de mesures de seguretat reforçades, blocs, grups i perfils poden ser falsejades o hackejats. - Malware, virus, troians i spyware. - Pèrdua de temps. Jaume Feliubadaló Rubio Ciències per el món Contemporani 13/04/2010

×