O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
Studim mbi efektin e teknologjive t ë reja ne shoq ë rin ë shqip ë tare K ërkim i bërë nga: Suada Agovi Studente e MNP,...
N jer ëzit bashkëveprojnë me mjetet teknologjike moderne dhe i përdorin ato për arsye nga më të ndryshmet K ëto dy persona...
P ër të parë se çfarë efektit ka teknologjia e re te shoqëria shqiptare, kam vendosur që të vëzhgoj përdorim e teknologjiv...
Ajo ka rreth 25-30 kompjutra, shkolla disponon 4 laptopa dhe 2 projektore që çdo mësues apo nxënës mund të përdor ë për o...
Pyet ësori për përdorimin e teknologjive të reja 1-N ë përjashtim të televizionit sa kompiutera keni në shtëpi? a) Asnjë b...
3-A keni Internet në shtëpi? a) Po b) Jo Pra si ç shihet nxënësit e klasës së nëntë kanë Internet në shtëpitë e tyre, kjo...
5-Sa koh ë keni që e përdorni Internetin ? Në përgjithësi nxënësit e përdornin Internetin që prej 3-4 vite. Ato I ka ndihm...
Nx ënësit gjithashtu pohojnë se orët e mësimit me projektor janë më të pëlqyerat dhe se gjatë këtyre orëve mësojnë çuditër...
9- Detyrat e ndryshme që ju japin mësuesit preferoni t`i bëni me shkrim dore apo parapëlqeni t`i bëni në kompiuter? shkri...
Konkluzion T ë rinjtë e sotëm, siç vihet re edhe nga përgjigjet e pyetësorit, janë shumë të lidhur me boten e Internetit...
Do ishte nj ë gjë shumë e mirë sikur në të gjitha shkollat tona të kishte 2 laboratorë informatike, njëra do ishte gjithmo...
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Studim Mbi Efektin E Teknologjive Të Reja Ne

2.992 visualizações

Publicada em

studim mbi efektin e teknologjive te reja ne shoqerine shqiptare

Publicada em: Tecnologia, Educação
 • Seja o primeiro a comentar

Studim Mbi Efektin E Teknologjive Të Reja Ne

 1. 1. Studim mbi efektin e teknologjive t ë reja ne shoq ë rin ë shqip ë tare K ërkim i bërë nga: Suada Agovi Studente e MNP, Shkodër Maj 2010
 2. 2. N jer ëzit bashkëveprojnë me mjetet teknologjike moderne dhe i përdorin ato për arsye nga më të ndryshmet K ëto dy persona që shihni në këtë pamje po komunikojnë me njëri-tjetrin. Ato po flasin dhe mund të shihen nëpëmjet Webcamerës edhe pse nuk janë pranë njëri-tjetrit fizikisht. Ato mund të jenë me mijëra e qindra kilometra larg. Pra interneti me gjithë ekipin e tij fizik (kompjuterin, webcameren, E-mail, MSN, Facebook etj. ) bën të mundur lidhjen e komunikimin mes njerëzve kudo që të ndodhen qoftë brenda kufijve shqiptarë qoftë edhe jashtë tyre.
 3. 3. P ër të parë se çfarë efektit ka teknologjia e re te shoqëria shqiptare, kam vendosur që të vëzhgoj përdorim e teknologjive të reja te nxënësit e shkollës “ Ismail Qemali ”, Shkodër . Zgjodha këtë shkollë pasi këtu kam bërë praktiken time (stazhin). Së pari duhet të them se është një nga shkolla më të mira të qytetit të Shkodrës.
 4. 4. Ajo ka rreth 25-30 kompjutra, shkolla disponon 4 laptopa dhe 2 projektore që çdo mësues apo nxënës mund të përdor ë për oren e mësimit ose për projektet kurrikulare. Në fakt unë nuk kam hasur asnjë pengesë që të përdorë këto mjete për qëllimet e mija mësimore. Në këtë mënyrë kam përdorur mjetet teknologjike didaktike duke u nisur që nga magnetofoni , kompjuteri , l aptopi, projektori (kur kemi bërë prezantimin e projektit mbi Bashkimin Europian), salla e informatikës ishte mjaft e pajisur. Duhet theksuar se të gjithë nxënësit e mesa shkolle zhvillonin edhe orët e informatikës. Vlen të theksohet se salla e informatikës është e pajisur me Internet .
 5. 5. Pyet ësori për përdorimin e teknologjive të reja 1-N ë përjashtim të televizionit sa kompiutera keni në shtëpi? a) Asnjë b) një c) dy ose më shumë Nd ër 150 nxënësit e klasës së IX : 40 skanë fare, 35 kanë dy dhe 75 kanë vetëm një. Ndër 130 nxënësit e klasës së VIII: 45 skanë fare, 23 kanë dy dhe 62 kanë vetëm një. Ndër 135 nxënësit e klasës së VII: 45 skanë fare, 30 kanë dy, 60 kanë një. Ndër 130 nxënësit e klasës së VI: 50 skanë fare, 25 kanë dy, 55 kanë një. <ul><li>2- Përve çse n ë shtëpinë tuaj e përdorni kompiuterin në vende të tjera ? </li></ul><ul><li>Jo b) Po, në shkollë c) në qendër (Internet kafe) d) tek të njohurit </li></ul><ul><li>Ndër të gjithë nxënësit e pyetur kanë thënë se e përdorin më së shumti në shtëpi, por shpesh shkojnë edhe në Internet Kafe për të kryer edhe veprimet e tjera të nevojshme, si ç është që të printojnë, të skanojnë ose atë çfar ë e kanë më problem është printimi dhe fotokopjimi me ngjyra. Disa pohojnë se i drejtohen Internet Kafesë pasi kanë vështirësi të përdorin disa programe që si kanë përdorur më par ë dhe preferojnë që të pyesin drejtuesin e qendrës t`i ndihmojë . </li></ul>
 6. 6. 3-A keni Internet në shtëpi? a) Po b) Jo Pra si ç shihet nxënësit e klasës së nëntë kanë Internet në shtëpitë e tyre, kjo lidhet edhe me faktin se ato dinë ta përdorin më mirë kompiuterin dhe kanë më nevojë që ta përdorin atë. <ul><li>4- P ër çfarë e përdorni Internetin më tepër? (pyetja i drejtohet të gjithëve) </li></ul><ul><li>- 67% në Face book </li></ul><ul><li>18% për kërkime shkollore </li></ul><ul><li>10.5% për të zhgarkuar muzikë </li></ul><ul><li>2.5% për të luajtur </li></ul><ul><li>1.5% E-mail </li></ul><ul><li>0.5% tjetër </li></ul>
 7. 7. 5-Sa koh ë keni që e përdorni Internetin ? Në përgjithësi nxënësit e përdornin Internetin që prej 3-4 vite. Ato I ka ndihmuar shumë fakti që e kanë Internetin në shkollë ku gjatë orëve të informatikës kanë mësuar si t`i përdorin programet bazë të kompiuterit , dhe nganjëherë e kanë shfrytëzuar p ër të hyrë në Internet. <ul><li>6- Sa or ë në ditë rrini në Internet? </li></ul><ul><li>- Klasa VI -> Afërsisht 1 orë </li></ul><ul><li>-Klasa VII -> Afërsisht 1 orë e 30 min </li></ul><ul><li>Klasa VIII -> Afërsisht 2 orë </li></ul><ul><li>Klasa IX -> Afërsisht 2 orë e 30 min </li></ul>7- A ju p ëlqejnë më shumë orët e mësimit kur mësuesi shpjegon në tabelë, flet e ju mbani shënime apo kur mësuesi përdor magnetofonin ose laptopin me projektor? Të gjithë nxënësit ishin dakord kur thonin se orët e mësimit të shoqëruara me mjete teknologjike ishin më të këndshme “Me magnetofon mund të dëgjojmë qoftë këngët ose ndonjë tekst në gjuhë të huaj, me zërin e një të huaji që të mësojmë m ë mirë shqiptimin e saktë të fjal ëve.”
 8. 8. Nx ënësit gjithashtu pohojnë se orët e mësimit me projektor janë më të pëlqyerat dhe se gjatë këtyre orëve mësojnë çuditërisht shumë më lehtë. Kjo shpjegohet nga fakti se nxënësit i kushtojnë vëmendje më të madhe zërit dhe pamjes (imazhit të paraqitur nga projektori), që i ndihmon në memorizim. 8- A ka ndryshuar p ërdorimi i Internetit kohën tuaj (organizimin e ditës) ? Pjesa më e madhe e nxënësve pohon se nganjëherë kur është në Internet dhe ka duhet të bëjë detyrat, humb sensin e kohës dhe nga kureshtja për të parë faqe të ndryshme të internetit harrohet fare dhe mund të rrijë me orë të tëra para kompiuterit pa lëvizur fare. Shpesh herë janë prindërit që i bërtasin dhe i kujtojnë që duhet të bëjnë gjëra të tjera. Disa ankohen se kanë dhimbje dhe skuqje në sy, dhe efekti tjetër mjaft problematik në kohët e fundit në të gjithë botën është se fëmijët ashtu si të rriturit nuk lëvizin më por që qëndrojnë përpara kompiuterit pa lëvizur. Kështu ato vuajnë nga problemet e mbi peshës që sjellin shum ë probleme të tjera që ndikojnë negativisht organizmin tonë.
 9. 9. 9- Detyrat e ndryshme që ju japin mësuesit preferoni t`i bëni me shkrim dore apo parapëlqeni t`i bëni në kompiuter? shkrimin sipas dëshirës ( llojin dhe madhësinë), të nënvizojnë fjalët që duan të vënë në dukje, mund t`i bashkangjisin foto, piktura, grafikë, ngjyra, efekte të vecanta etj. Ndjejnë një kënaqësi shumë të madhe kur i prezantojnë ato në projektor para konkurentëve të tjerë, dhe ndjehen shumë krenarë kur mësuesi dhe drejtori i lavdëron për punën e bërë, dhe sidomos për prezantimin (paraqitjen). 10- Ju që keni Internet në shtëpi dhe që e përdorni cdo ditë, si do ndjeheshit po t`jua heqin Internetin për afro 2-3 muaj? “ Nuk arrij ta imagjinoj të rri pa Internet… Mbase do shkoja në Internet Kafe, pasi Interneti është bërë tashmë pjesë e jetës sime”! Pjesa m ë e madhe e nxënësve pohon se parapëlqejnë t`i bëjnë detyrat me kompiuter, sidomos për projektet që shërbejnë për të garuar mes klasave, sepse me anë të kompiuterit ato mund ta bëjnë detyren shumë “interesant”. Kështu ato mund të ndryshojnë
 10. 10. Konkluzion T ë rinjtë e sotëm, siç vihet re edhe nga përgjigjet e pyetësorit, janë shumë të lidhur me boten e Internetit. Dhe falë kurrikulës Kombëtare ato zhvillojnë si lëndë më vehte dhe kanë mundësi q ë jo vetëm që të mësojnë përdorimin e kompjuterit, por mund të shfryt ëzojnë bazen materiale të laboratorit të informatikës dhe të punojnë për detyrat apo punimet e tyre të ndryshme që kajnë të bëjnë edhe me Internetin. Kështu, fëmitë janë gjithmonë në kontakt me mjete e reja teknologjike që do t`i shërbejnë shumë edhe në të ardhmen. Vlen të theksohet se disa nga të rinjtë janë shumë të varur nga përdorimi i Internetit, duke e konsideruar atë si një “virus”. Gjithashtu u vu re nga përgjigjet se pjesa më e madhe e të rinjve zotëronin të pakten një kompiuter. Ajo çka është më e rëndësishme është fakti se nxënësit I pëlqejnë shumë orët e mësimit të shoqëruara me mjetet teknologjike, duke ja bërë orën më të këndëshme, dhe duke ja lehtësuar procesin e të nxënit me anë të pamjeve të ndryshme që paraqiten me kompiuter dhe video-projektor, kështu ora e mësimit bëhet më konkrete dhe më e dashur për fëmijët.
 11. 11. Do ishte nj ë gjë shumë e mirë sikur në të gjitha shkollat tona të kishte 2 laboratorë informatike, njëra do ishte gjithmonë në shërbim të lëndës së Informatikës, kurse tjetra do ishte gjithmonë e lirë për nxënësit që duhet të punojnë ose që skanë Internet. Sidomos ne mësuesit e gjuhëve të huaja duhet të përdorim sa më shumë këto burime të çmueshme për të animuar orën e mësimit, pasi mund t`i shfaqim fëmijëve pamje nga kultura e vendit të gjuhës së huaj, dhe çka është më e rëndësishmja, nxënësit dëgjojnë shqiptimin e saktë të fjalëve, dhe të mësuarit është në nivelin optimal. Pasi kështu tërhiqet edhe vëmendja e nxënësve. Ja k ëshilloj çdo mësuesi (sidomos atyre të rinj) që të integrojnë sa më shumë mjetet teknologjike ne metodat e tyre të mësimdhënjes. Faleminderit p ër vëmendjen tuaj… S uada A govi

×