O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Χαμομήλι

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Φασκόμηλο
Φασκόμηλο
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 10 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Mais de Fotini Razakou (20)

Anúncio

Mais recentes (17)

Χαμομήλι

  1. 1. Χαμομήλι Γιώργος Ταυλίκος Γ.Τ.Τ.Π
  2. 2. Μορφολογία  Στο κοινό χαμομήλι, τα άνθη κατανέμονται σε ταξιανθίες-κεφάλια που μοιάζουν ιδιαίτερα με αυτές της μαργαρίτας. Το όνομα του σημαίνει μήλο που είναι κάτω στο έδαφος (χάμω - μήλο). Είναι φυτό ποώδες και ζει ένα χρόνο (μονοετές). Αρωματικό και φαρμακευτικό. Έχει λείο βλαστό και είναι πολύκλαδο. Ιδιότητες  Το χαμομήλι έχει ηρεμιστικές, τονωτικές αλλά και αντισηπτικές και εντομοκτόνες ιδιότητες. Δρα επίσης κατά των αερίων των εντέρων. Με απόσταξη των ανθέων λαμβάνεται πολύτιμο αιθέριο έλαιο οι ιδιότητες του οποίου μοιάζουν με εκείνες του αιθέριου ελαίου της Ανθεμίδος της ευγενούς (Anthemis nobilis), ιθαγενούς φυτού της Καλιφόρνιας όπου και καλλιεργείται ως διακοσμητικό.
  3. 3. Ιστορία  Το χαμομήλι είναι ένα πασίγνωστο θεραπευτικό φυτό, ίσως το πιο δημοφιλές. Από τα παλιά χρόνια είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί το είχαν αφιερώσει στο θεό Μπαλντούρ. Το χαμομήλι, που συλλέγεται την ημέρα του Ιωάννη του Προδρόμου, τη γιορτή του θεού Μπαλντούρ, θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερα θεραπευτικές δυνάμεις. Η λέξη χαμομήλι προέρχεται από το αρχαίο “χαμαίμηλον” (χαμαί + μήλον)
  4. 4. Ιστορία(συνέχεια)  Κατά τον Γαληνό οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν ως αντιπυρετικό και κυρίως κατά των διαλειπόντων πυρετών. Το είχαν δε αφιερώσει στον θεό Ήλιο, τον οποίο θεωρούσαν γιατρό των μολυσματικών νόσων. Ο Αέτιος αναφέρει ότι ο Αιγύπτιος Νηχέψων το μεταχειριζόταν στις θεραπείες των διαλειπόντων πυρετών, σε καθολικές επαλείψεις του σώματος με το λάδι του. Οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμασαν «μήλο χαμαί» λόγω της μυρωδιάς του. Ο Αρίστων (ιατρός προγενέστερος του Ιπποκράτη) όπως αναφέρει ο Γαληνός, παρασκεύαζε με το χαμομήλι φάρμακο που ονόμαζε «κωλικήν» και το συνιστούσε κατά «παντός άλγους».
  5. 5. Εδαφοκλιματικές συνθήκες  Το χαμομήλι ευδοκιμεί καλύτερα σε πεδινές περιοχές με εύκρατο κλίμα σε σχέση με τις ορεινές. Παρουσιάζει αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το χαμομήλι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στους ανέμους κυρίως την περίοδο της άνθησής του, γι αυτό θεωρείται απαραίτητη η τοποθέτηση ανεμοφράκτη ώστε να μειωθεί η ένταση του ανέμου. Στα σκιερά μέρη αυξάνει η περιεκτικότητά του σε χαμαζουλένιο, που είναι το βασικότερο συστατικό του αιθέριου ελαίου του.  Τα καλύτερα εδάφη είναι τα αμμοαργιλώδη με αρκετή οργανική ουσία. Στα αμμώδη εδάφη η ανάπτυξή του περιορίζεται και πολλές φορές από την μεγάλη ξηρασία δεν προλαβαίνει να ανθίσει. Ακατάλληλα είναι τα βαριά εδάφη με πολύ υγρασία. Το χαμομήλι μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ισχυρά όξινα εδάφη (pH = 4,5) αλλά καλύτερη απόδοση παρουσιάζει σε εδάφη με pH 5,5 - 7,6.
  6. 6.  Η συλλογή γίνεται με εργαλεία (χτένες) ή μηχανές ειδικές το Μάϊο. Αν τα άνθη δεν είναι καλά ανοιγμένα και συλλεχθούν τότε καταστρέφεται η ποιότητα γιατί κατά στην αποξήρανση παίρνουν σκούρο χρώμα. Η συλλογή του χαμομηλιού πρέπει να γίνεται αργά το πρωί, ώστε τα φυτά να είναι απαλλαγμένα από τη δροσιά. Δεν συλλέγουμε μετά από βροχή. Το χαμομήλι δίνει κατά μέσο όρο παραγωγή 300-400kg/στρ χλωρό και φτάνει έως και 100kg/στρ ξηρό. Συγκομιδή χαμομηλιού
  7. 7. Οφέλη για την υγεία  1. Διώχνει το άγχος Ηρεμιστικό σε καταστάσεις στρες, ημικρανίες, νευραλγίες και ζαλάδες. Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις φυσικές αγχολυτικές του ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη χαλάρωση των νεύρων και στην ανακούφιση από έντονα συναισθηματικά προβλήματα  2. Βοηθάει στον ύπνο Χρησιμοποιείται κατά της αϋπνίας (ενισχύοντας τον ύπνο), της ανησυχίας και της νευρικής έντασης. Αρκεί να πιείτε λίγο χαμομήλι 30 με 45 λεπτά πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Θα καταφέρει να διώξει τα άγχη σας, να σας χαλαρώσει με το απαλό του άρωμα και τελικά να σας οδηγήσει σε ένα βαθύ και ποιοτικό ύπνο, δρώντας χαλαρωτικά στο νευρικό σύστημα.  3. Τονώνει το ανοσοποιητικό Έχει αποδειχτεί ότι το χαμομήλι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, απαλλάσσοντάς μας από τα κρυώματα και τις ιώσεις που «κολλάμε» όταν το ανοσοποιητικό μας είναι πεσμένο. Ακόμη, όμως, κι αν αρρωστήσουμε με γρίπη ή συνάχι, η εισπνοή ατμού από το εκχύλισμα του χαμομηλιού μπορεί να καταπραΰνει το κρύωμά μας και να μειώσει την καταρροή.  4. Βοηθά το πεπτικό σύστημα Το αφέψημα χαμομηλιού μπορεί να μας ανακουφίσει από το φούσκωμα και τα ενοχλητικά αέρια, όπως επίσης και να ανακουφίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Σε συνδυασμό, μάλιστα με τσάι δυόσμου, ενδέχεται να φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμη, μειώνει τα επεισόδια των κολικών, όπως και τη διάρκεια της διάρροιας, ενώ βοηθά σημαντικά στη χαλάρωση του στομάχου.
  8. 8.  5. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση Είναι ωφέλιμο απέναντι σε διάφορες φλεγμονές, (το οφείλει στα συστατικά χαμαζουλίνη και α-δισαβολόλη) συμπεριλαμβανομένων και των γαστρεντερικών μολύνσεων, φλεγμονών των ματιών ή του δέρματος, του εντέρου, των ελκών στο στόμα, της ουλίτιδας κ.ά  6. Αντιμετωπίζει τα δερματικά προβλήματα Εφαρμόζοντας τοπικά αφέψημα χαμομηλιού, το οποίο έχουμε αφήσει να κρυώσει, προσφέρουμε λύση σε διάφορα δερματικά προβλήματα, από ακμή, μέχρι ερεθισμούς του δέρματος και μολύνσεις από μύκητες. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, η τοπική εφαρμογή χαμομηλιού σε έκζεμα μπορεί να έχει το 60% της αποτελεσματικότητας μιας κρέμας με 0,25% υδροκορτιζόνης. Ακόμη, οι κομπρέσες με αφέψημα χαμομηλιού μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές.  7. Έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες Σε περιπτώσεις γυναικολογικών προβλημάτων, όπως κράμπες περιόδου, το χαμομήλι μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις κολπίτιδας, οι πλύσεις με χαμομήλι ανακουφίζουν την κατάσταση. Οφέλη για την υγεία(συνέχεια)
  9. 9. Συνταγή (τσάι χαμομήλι) Υλικά 1 κούπα νερό 1 κ.γ. χαμομήλι Λίγα σπόρια γλυκάνισο 1 ξύλο κανέλας 2 καρφάκια γαρύφαλλο Μέλι Λεμόνι Εκτέλεση 1)Βάζω το νερό μου να βράσει και μόλις αρχίσει να κοχλάζει το κατεβάζω από τη φωτιά. 2)Βάζω το χαμομήλι και όλα τα αρωματικά μου στο νερό και περιμένω 5 λεπτά 3)Σουρώνω με λεπτή σίτα το ρόφημα μου και βάζω όσο μέλι ή λεμόνι θέλω.
  10. 10. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας  http://www.aroma-othris-votana.gr/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%AC- %CF%84%CE%BF%CF%85- %CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%8D/  https://www.pharmnet.gr/schetika-me-emas/arthra/votana/chamomili-ta-7-ofeli-tou-stin-ygeia/  https://www.votanistas.com/wp-content/uploads/2020/02/tsai-xamomili-1024x640.jpg  http://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php/%CE%A7%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CE%BB%C E%B9_%CF%86%CF%85%CF%84%CF%8C  https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.supereverything.gr%2F2017%2F05%2Fagrio- xamomili.html&psig=AOvVaw0ZnGNPZ5Zc3q9JeIkUy2oO&ust=1638445857399000&source=images&cd=vfe&v ed=0CAsQjRxqFwoTCLD0uNPEwvQCFQAAAAAdAAAAABAF  https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fmeygeia.gr%2Fefkoles-chrisimes-kai-fysikes- therapeies-me- chamomili%2F&psig=AOvVaw0ZnGNPZ5Zc3q9JeIkUy2oO&ust=1638445857399000&source=images&cd=vfe&v ed=0CAsQjRxqFwoTCLD0uNPEwvQCFQAAAAAdAAAAABAi  https://cookpad.com/gr/sintages/11498593-aromatiko-xamomili  https://cookpad.com/gr/recipe/images/d9be831ed71057b9

×