O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Iarna în pădure

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
presentation
presentation
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 15 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Quem viu também gostou (17)

Mais recentes (20)

Anúncio

Iarna în pădure

 1. 1. IARNA ÎN PĂDURE de Eugen Jianu
 2. 2. Baba larna și Moș Crivăț au poposit în padure desfăcându-și larg desagii lor cei plini de daruri.
 3. 3. Baba larna, albeața sclipitoare a omătului cu care a acoperit tot și toate, țurțurii de gheață pe care i-a atârnat drept podoabe prin crengi; Moș Crivăț, gerul cu care a împietrit până și unda izvorului și-a făcut să trosnească lemnele, vântoasele din miază-noapte cu care a început să șuiere, grozăvindu-se "cine e mai tare ca mine, cine îmi poate sta împotrivă?"...
 4. 4. ...S-au strâns parcă în sine stejarii cei mari ai pădurii, punându-și bărbile în piept, și-au răspuns: "Noi".
 5. 5. Ei, și ce-a mai fost prin pădure? Ce-au făcut viețuitoarele? Gâzele s-au aciuit, care pe unde a putut, c ăzând în somn greu din care vor ieși de cum o da soarele de mărțișor.
 6. 6. Dintre feluritele neamuri de păsări - fiindcă încă de cu toamnă s-au dus călătoarele - au rămas credincioasele pădurii: ciocănitoarele, pițigușii, scotocind de dimineața și până seara, după ouăle și viermușii pitiți pe sub scoarță,
 7. 7. Gaițele și coțofenele - sfădindu-se într-una, după feleșagul lor cel bine știut. În zilele calde și cu soare, mai veneau către pădure sticleții și scatiii, care s-au tras către sat de cum senăspriseră gerurile.
 8. 8. Iepurii și căprioarele, suri în păr - ca să nu se deosebească de cele din jur,
 9. 9. ...cumetrița vulpe roșie ca para focului, pentru ca toți să-i poată vedea de departe viclenia furtișagului.
 10. 10. Mistreții s-au adunat în ciurde ca să se apere de lupi și să poata scormoni laolaltă după jir și rădăcini ne-nghețate.
 11. 11. Veverița cea cafenie caută scorburile copacilor în care, de cu toamnă, și-a agonisit niște provizii de alune, nuci și poame pădurețe; a uitat pe unde a pitit averea și acuma trebuie să ia toți copacii la rând.
 12. 12. Jderul o caută pretutindeni, doar-doar va putea pune gheara pe ea.
 13. 13. Către bârlog s-a tras, de cum s-a arătat iarna, și ursoaica; de acolo are să iasă, cu doi ursaci mici și jucăuși, după ea, numai când o da firul crud și verde al ierbii.
 14. 14. Și are să beie la apă, astâmpărându-și setea de peste iarnă, mai-mai să sece unda izvorului.
 15. 15. Imagini preluate de pe www.google.ro text - http://www.copilasul.com Material realizat de Prof. Farțade-Gabor Bernadeta Gradinita nr. 31 Bacau

×