Unitat 6. pobles i ciutats

254 visualizações

Publicada em

Població de la Comunitat Valenciana

Publicada em: Educação
0 comentários
0 gostaram
Estatísticas
Notas
  • Seja o primeiro a comentar

  • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Sem downloads
Visualizações
Visualizações totais
254
No SlideShare
0
A partir de incorporações
0
Número de incorporações
37
Ações
Compartilhamentos
0
Downloads
2
Comentários
0
Gostaram
0
Incorporações 0
Nenhuma incorporação

Nenhuma nota no slide

Unitat 6. pobles i ciutats

  1. 1. UNITAT 6: POBLES I CIUTATS. Les persones solen viure agrupades en localitats. La localitat: És un nucli de població format per conjunts de cases agrupades en carrers i places. Elements de la localitat. Edificis On viuen i treballen les persones, poden ser públics o privats. Carrers i places Per on circulen els vehícles. Voreres Per on circulen els vianants. Mobiliari urbà Bancs, fanals, papereres... Senyals de trànsit Per ordenar la circulació dels vehícles i vianants. Zones de vianats Parcs, passejos, jardins, carrils bici... Serveis públics Escoles, centres de salut, farmàcies, policia municipal... Els pobles. Pocs habitants i: Habitatges baixets. Carrers curts i estrets. Al voltant del poble terres de cultiu i granges. Pocs vehícles i, per tant, poc de trànsit. Hi ha menys serveis que a la ciutat però, més tranquilitat. Les ciutats. Molts habitants i: És divideix en barris Barri antic: és al centre de la ciutat, on estan els carrers més estrets i els monuments més importants. Barris moderns: al voltant del barri antic, carrers amples i rectes i edificis molt alts. Barris de la perifèria: Urbanitzacions, polígons industrials, centres comercials... Molts vehícles i, per tant, molt de trànsit i de soroll. Els habitants treballen en molts oficis no relacionats en l’agricultura ni en la ramaderia.
  2. 2. UNITAT 6: POBLES I CIUTATS. Classes de Poblament. La densitat de població i les migracions. Les persones que ocupen un territori es distribueixen de maneres diferents. Poblament urbà Quant les persones es concentren en ciutats (més de 10.000 habitants). Poblament rural Quant les persones es concentren en pobles (menys de 10.000 habitants). Les principals ciutats de la comunitat Valenciana són: València, Castelló, Alacant, Elx, Elda, Torrent, Borriana... i es troben prop de la costa. En les comarques d’interiot predomina el poblament rural. Segons la concentració de la població pot ser: Poblament concentrat Viuen en un nucli urbà, cases i carrers agrupats un al costat de l’altre. Són ciutats i pobles. Poblament dispers Viuen en cases separades entre elles. Passa en les comarques d’iterior i en les, anomenades, urbanitzacions on la gent viu tot l’any o en vacances o caps de setmana. Les persones que viuen en un territori són la seua població. La població no es reparteix igual en tots els llocs. Hi ha llocs més poblats que altres, el litoral sempre sol estar més poblat que l’interior. Açò s’anomena densitat de població i es conta per les persones que viuen en cada kilòmetre quadrat. A la Comunitat Valenciana, la densitat és de 219 habitants per kilòmetre quadrat i a Espanya és de 91 habitant/km². De vegades els habitants d’un lloc se’n van a viure a un altre municipi, comarca o país. Aquest moviment de gent s’anomena moviment migratori i pot produir-se per treball, guerres o altres causes i pot ser de dos tipus: Migracions definitives És quan les persones ja no tornen al lloc d’on venien. Migracions temporals Solen produir-se per un temps, època de berema, una construcció (d’embassament, autopista, via de tren...) i quan acaba el treball tornen a casa.
  3. 3. UNITAT 6: POBLES I CIUTATS.
  4. 4. UNITAT 6: POBLES I CIUTATS. L’Ajuntament i els Serveis Municipals. Un municipi està format pel terme i les persones que l’habiten. L’ajuntament és una institució de govern que representa als ciutadans. Està format per l’alcalde o alcaldessa i els regidors i regidores, els quals es renoven cada quatre anys sent elegits pels ciutadans mitjançant votació. L’alcalde És el president de l’ajuntament i triat pels regidors. Els regidors S’ocupen de les regidories per a dur a terme els serveis municipals que els ciutadans paguen mitjançant els impostos. Les regidories més importants són: Cultura i Educació S’encarrega de que estiguen en bon estat les escoles, les biblioteques, teatres, casa de la cultura... Seguretat Protegeixen a la població, regulen el trànsit... els policies locals són els encarregats. Abastiment S’ocupa de l’aigua potable, llum, mercat... Medi Ambient Jardins, netetja, arreplega de fem... Urbanisme Estat de conservació dels carrers, bancs, faroles, papereres... Serveis socials S’encarrega d’ajudar a les persones pobres o que estan soles. Sanitat S’encarrega de posar els mitjans per que els ciutadans tinguen i mantinguen bona salut.

×