UNITAT 5: MÀQUINES I EINES.
Les màquines són dispositius que ens fan el treball i utilitzen diferents tipus d’energia.
Les...
UNITAT 5: MÀQUINES I EINES.
La bicicleta.
Funcionament de la
bicicleta.
És una màquina composta que serveix per desplaçar-...
UNITAT 5: MÀQUINES I EINES.
Eines i oficis
La palanca.
El fuster És un dels oficis més antics. Són persones utilitzen la f...
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Unitat 5. màquines i eines

267 visualizações

Publicada em

Eines i màquines

Publicada em: Educação
0 comentários
0 gostaram
Estatísticas
Notas
  • Seja o primeiro a comentar

  • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Sem downloads
Visualizações
Visualizações totais
267
No SlideShare
0
A partir de incorporações
0
Número de incorporações
38
Ações
Compartilhamentos
0
Downloads
2
Comentários
0
Gostaram
0
Incorporações 0
Nenhuma incorporação

Nenhuma nota no slide

Unitat 5. màquines i eines

  1. 1. UNITAT 5: MÀQUINES I EINES. Les màquines són dispositius que ens fan el treball i utilitzen diferents tipus d’energia. Les eines són màquines senzilles que ens ajuden a fer el treball de forma més fàcil. L’energia que utilitzen és la nostra. Les màquines: Les màquines transformen un tipus d’energia en un altre. Per a funcionar, les màquines, necessiten energia. Tipus d’energia Humana Utilitza la força i potència de l’ésser humà Animal Utilitza la força i potència dels animals. Hidraúlica Utilitza el poder i la força de l’aigua. Eòlica Utilitza el poder i la força del vent. Mecànica Transmet el moviment i la força d’un lloc a un altre. Magnètica Aprofita la força magnètica per a generar electricitat i/o moviment. Elèctrica Aprofita la potència de la electricitat per fer funcionar les màquines. Màquines Màquines simples. Tenen un mecanisme molt senzill. S’utilitzen per a treballar fent una força menor. Les principals màquines simples són. La corriola, l’eix, la roda, la palanca, el pla inclinat... Màquines compostes Estan formades per la combinació de màquines simples i són aparells que faciliten les activitats de les persones. Són molt importants la grua, el tractor, la màquina de cosir, el rellotge... que utilitzen una combinació de eixos, rodes i palanques que són màquines simples. D’altra banda també hi ha aparells que utilitzen l’energia elèctrica com el frigorífic, el televisor, el microones... com que solen utilitzar-se en casa s’anomenen electrodomèstics.
  2. 2. UNITAT 5: MÀQUINES I EINES. La bicicleta. Funcionament de la bicicleta. És una màquina composta que serveix per desplaçar-se i no contamina. Parts principals de la bicicleta Manillar Per dirigir ls bicicleta Manetes canvi Per triar la velocitat adequada en pujades i baixades. Fre Per detindre o disminuir velocitat a la bicicleta. Eix roda Per subjectar la roda i permetre que gire. Pedal On s’aplica la força humana per que es desplace la bici. Cadena Transmet el moviment que produeix la força humana a la roda de darrere. Plats Junt als pinyons seleccionen la velocitat adequada en cada moment. Coberta Junt al pneumàtic forma la banda de rodadura per on es desplaça la bicicleta. Timbre Per avisar a altres usuaris de nostra presència. La bicicleta aprofita l’energia humana per aconseguir desplaçament. La força s’aplica sobre els pedals i fagirar un plat, al qual, va engranada una cadena que transmet el moviment als pinyos, que formen part de la roda de darrere, fent que esta gire segons la força del pedaleig. Els plats que van als pedals i els pinyos que van a la roda de darrere es combinen per poder adaptarse a les pujades o baixades del terreny, es regulen mitjançant dues palanques que hi ha prop del manillar, que serveix per conduir la bicicleta per la direcció que triem. En els manillars també estan les palanques de fre i serveixen per detindre el vehicle. El timbre va prop del manilar. També duen llums davant i darrere. Les de davant són blanques i les de darrere roges.
  3. 3. UNITAT 5: MÀQUINES I EINES. Eines i oficis La palanca. El fuster És un dels oficis més antics. Són persones utilitzen la fusta per a fer el seu treball. El fuster construeix i repara mobles, per poder treballar utilitza eines com són: les tenalles, la serra, la llima, el martell... L’electricista És la persona que treballa amb l’energia elèctrica, munta instal·lacions elèctriques i/o repara electrodomèstics. Per poder treballar utilitza eines com les alicates pelacables, descargolador, tisores... És una màquina simple que ens ajuda a alzar molt pes fent poca força. Parts de la palanca. Potencia, és on fem la forçaper alzar o subjectar el pes. Resistència, és on està el pes que hem d’alzar o que hem de subjectar. Punt de suport o fulcre, és el punt d’unió entre pa potència i la resistència.

×