O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Perhubungan luar

dasar perhubungan luar

  • Entre para ver os comentários

Perhubungan luar

  1. 1. Oleh : Syukrie : Faqirrul : Faisal PERHUBUNGAN LUAR
  2. 2. PENGLIBATAN DALAM ORGANISASI ANTARABANGSA Penglibatan Thailand Dalam PBB  Thailand telah menganggotai pertubuhan bangsa-bangsa bersatu sejak tahun 1946. PBB telah memberi penghormatan pada thailand sebagai Pejabat PBB di asia tenggara.  Keanggotaannya dalam pbb , thailand mendapat manfaat daripada Rancangan Colombo dengan menerima bantuan kewangan untuk memajukan bidang pertanian, industri dan kesihatan. Thailand juga menganggotai pertubuhan lain seperti Suruhanjaya Perhutanan Asia-Pasifik, Majlis Perikanan Indo-Pasifik, dan Suruhanjaya Beras Antarabangsa.  Hal ini menunjukkan penglibatan Thailand dalam pertubuhan antarabangsa ini menunjukkan wujudnya hubungan yang erat dengan negara luar.  Thailand juga menjadi perserta aktif dalam pelbagai bidang kerjasama antarabangsa seperti pertubuhan antarabangsa dan agensi khusus PBB serta dengan sumbangan positif kepada kemajuan dan pembangunan.  Sejak menyertai PBB pada tahun 1946, dasar luar Thailand dapat dilihat melalui penyertaan negara tersebut dalam Majlis Amanah dan Majlis Ekonomi dan Sosial (ECOSOC), Tabung Kanak-kanak PBB (UNICEF), dsn Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO).
  3. 3. Sambungan …..  Thailand juga menjadi tuan rumah kepada pejabat serantau agensi khusus PBB. Bangkok telah ama menjadi ibu pejabat bagi Majlis Ekonomi dan Sosial PBB bagi Asia dan Pasifik. (ESCAP). Thailand juga telah membuat sumbangan yang besar kepada agensi seperti manjadi tuan rumah kepada Majlis Makanan Dunia pada tahun 1990.  Pada 22 okt 1984, thailand telah dipilih untuk berkhidmat sebagai anggota bukan tetap Majlis keselamatan PBB dari tahun 1985-1986 buat kali pertama.  Pada 22 okt 1984, thailand mencadangkan penciptaan sebuah sistem amaran awal.  Thailand berhasrat ubtuk memainkan peranan yang lebih berkesan dalam diplomasi pencegahan.  Thailand telah membuat sumbangan ke arah operasi pengaman PBB di seluruh dunia .  Thailand mengambil bahagian dalm kump Amerika bangsa-bangsa bantuan peralihan (UNTAC) di Namibia .  Sumbangan terbesar thailand, mencari penyelesaian politik yg menyeluruh dalam isu kemboja melalui resolusi perhimpunan agung dengan cadangan agar permusuhan di hentikan …  Resolusi ini telah menyebabkan pengunduran tentera asing dari kemboja yang bermula pada tahun 1989.
  4. 4. Sambungan …..  Tahun 1991, thailand menjadi tuan 2 mesyuarat di pattaya dan membawa kepada termeterai nya perjanjian damai Paris pada 23 okt 1991.  Dari segi sosial, thailand mempunyai tanggungjawab untuk berkejasama dalam merentas sempadan.  Thailand juga melaksanakan dasar yang konkrit di peringkat kebangsaan dan antarabangsa. Thailand terlibat secara aktif untuk melindungi dan memelihara alam sekitar untuk manfaat manusia dan kehidupan yang lain. Dalam usaha untuk melindungi persekitaran global, perjanjian telah dipersetujui pada persidangan alam sekitar dan pembanguanan bangsa- bangsa bersatu. Thiland telah menghadiri konvensyen antarabangsa . Dalam bidang pendidikan, thailand menjadi tuan rumah pejabat utama serantau PBB. Pada bulan mac 1990, thailand menjadi persidangan dunia mengenai pendidikan untuk semua.
  5. 5. Penglibatan thailand dalam SEATO  Thailand menganggotai SEATO dan bangkok menjadi ibu pejabatnya .  Nai Pote Sarasin.  Pengliabatan dalam SEATO di dorong olek keperluan untuk melindungi wilayahnya yang bersempadan dengan kawasan bergolak di indo-china serta bimbang terhadap perluasan komunis .  Thailand menerima faedah melalui SEATO sprti: bantuan kewangan n ketenteraan  Dari segi ketenteraan, thailand telah mmbenarkan AS menggunakan pangkalan tentera udaranya utk memerangi komunis di IndoChina.  Thailand sbgi tuan rumah dn diketuai oleh AS sering mengadakan latihan ketenteraan dengn negara SEATO.  Thailand bersama anggota SEATO yg lain sling bekerjasama utk mengukuhkan asas2 ekonomi dan meningkatkan taraf hidup penduduk asia tenggara.  Thailand melalui SEATO telah menaja berbagai masyuarat dn pameran mengenai budaya, agama dn sejarah di rantau Asia tenggara.
  6. 6. Penglibatan Thailand dalam ASEAN  Thailand menyokong usaha AEC sbgi kwasan prdagangan bebas ASEAN  Kawasan pelaburan komprehensif ASEAN akn menggalakkan aliran bebas pelaburan dalam ASEAN  Prinsip utamanya adlh semua industri dibuka utk pelaburan dgn pengecualian utk ditamatkn secara berperingkat mengikut jadual  Kesedaran penuh ACIA dgn penghapusan senarai pengecualian sementara dlm pembuatan, pertanian, perikanan, perhutanan, dan perlombongan dijadualkan pd thun 2010 utk anggota ASEAN yg plg lama  Pasaran ASEAN penerbangan tunggal memperkenalkn satu susunan langit terbuka utk rantau ini menjelang 2015  Perjanjian perdagangan bebas dgn negara ASEAN lain telah memuktamadkn perjanjian perdagangan bebas dgn China, Korea, dan Jepun…………………  ASEAN komuniti sosio budaya membayangkan perkongsian dlm sebuah masyarakat yg kukuh dan penyayang utk tujuan pembangunan identiti serantau dan pemeliharaan arisan budaya di rantau ini.  ASEAN menggalakkan pelaburan dalam pendidikan, latihan, sains dan pembangunan teknologi , pewujudan pekerjaan serta perlindungan sosial  ASEAN juga mendapatkn kerjesama dlm meningkatkan kesihatan awam terutama dri aspek pencegahan dn kawalan penyakit berjangkit.

×