Semundjet e gjakut

SEMUNDJET E GJAKUT
 LEUCEMIA
Leucemia eshte semundja e kancerit qe prek rruazat e bardha te gjakut, te cilat, per shkak te uljes se
numrit, jane te paafta te kryejne funksionin e tyre. Me shfaqjen e kesaj semundjeje perballemi me ulje
te numrit te rruazave te kuqe, te hemoglobines dhe te pllakezave. Semundja fillon me dobesi, lodhje te
shpejte, dhembje ne muskuj dhe kocka,humbje oreksi, ngritje te vogla te temperatures. Pas kesaj faze,
semundja fillon vrullshem.Shfaqen gjakrrjedhje nga hunda, nga mishrat e dhembeve, nga organet e
brendshme.Ekzistojne dy lloje te leucemise, te cilat percaktojne edhe zhvillimin e semundjes. Leucemia
akute eshte me e rrezikshme, pasi zhvillimi i saj behet me ritme te shpejta, ndersa leukemia kronike
mund te vazhdoje me vite te tera.
Shenjat e para: Leucemia eshte semundje kanceroze e gjakut. Kjo semundje eshte gjithmone kronike
dhekarakterizohet nga prezenca e disa celulave jonormale ose ne shume raste leukemia karakterizohet
edhe si pamjaftueshmeri e gjakut dhe e palces kurrizore. Nje shumice e tepruar e rruazave te bardha
dhe nje pakice fatale e rruazave te kuqe jane karakteristikat mjekesore te semundjes, nderkohe ajo
shkakton ne shumicen e rasteve dhembje te forta koke. Te dhenat mjekesore tregojne se kurimi i saj
varet shume nga grada ne te cilen e kap semundjen pacienti. Tri shenja jane karakteristike per te gjithe
personat qe kane mungese gjaku. Pjesa me e madhe e tyre kane lodhje fizike, takikardi dhe jane shume
te zbehte.
Transfuzioni: Mjekimi i semundjes behet me transfuzion gjaku dhe me medikamentet qe ndalojne
ecurine e semundjes. Studimet e kryera kohet e fundit nga shkencetare amerikane kane treguar se
mosha qe preket me shpesh nga semundja vdekjeprurese e shekullit eshte rreth 15 vjeç.Vetem 20% e te
semureve nga kjo semundje jane ne moshe te rritur. Leucemia eshte nje nga semundjet qe deri tani nuk
ka gjetur sherim. Mjekimi i leucemise mund te kryhet me transfuzion gjaku, ndersa per te ndaluar
ecurine e semundjes ekzistojne medikamente perkatese.
 ANEMIA
Mungesa e Hekurit është shkaku më i shpeshtë i Anemisë. Anemia është Sëmundja më e theksuar e
Gjakut, që lidhet drejtpërdrejtë me Rruazat e kuqe të Gjakut. Anemia është mikrocitike, ku vëllimi
mesatar i Qelizave të Gjakut është nën 80. Gjaku përbën rreth 8 % të masës trupore, është pjesë e
pazëvendësueshme e Organizmit, sepse bart Oksigjenin dhe Materiet ushqyese deri te të gjitha Indet
dhe largon prodhimet e metabolizmit.
Bartësi i Oksigjenit është Hemoglobina, e cila gjendet në Rruzat e kuqe të Gjakut - Eritrocitet. Për
ndërtimin e Hemoglobinës është e nevojshme një sasi e Hekurit.
Në një Milimetër kub tek Meshkujt gjenden rreth 5 milionë Rruza të kuqe të Gjakut (eritrocite), kurse tek
Femrat rreth 4.5 milionë. Detyra kryesore e Rruzave të kuqe është me ndihmën e Hemoglobinës në vete
të lidhë Oksigjenin dhe Dioksid Karbonin. Oksigjeni bartet në tërë Trupin dhe në kthim deri te
Mushkëritë kthen Dioksid Karbonin, i cili lirohet pastaj me Frymëmarje. Anemia vjen shpesh edhe pas
Gjakderdhjeve të mëdha dhe të forta, mirëpo çregullimet mund të vijnë edhe shkallë shkallë, nga
Gjakderdhja e pavërejtur e brendshme, nga Ushqimi i dobët dhe jo i mirë.
 HEMOFILIA
Hemofilia është një sëmundje e gjakut, në të cilën gjaku nuk mpikset si normalisht. Nëse ju keni Hemofili
mund të keni gjakrrjedhje për një kohë më të gjatë krahasuar me njerëzit e tjerë pas një traume apo
dëmtimi. Ju gjithashtu mund të gjakoseni edhe në brendësi të trupit tuaj, veçanërisht në artikulacionet e
gjunjëve, kyçeve të këmbëve dhe në bërryla. Kjo gjakrrjedhje mund të dëmtojë organet tuaja dhe mund
të jetë edhe kërcenuesepër jetën. Hemofilia zakonisht është një sëmundje e trashëgueshme. E
trashëgueshme do të thote që kjo sëmundje kalon nga prindi tek fëmija me anë të geneve.
Njerëzit e lindur me hemofili kanë sasi shumë të vogël ose mungesë të faktorëve të mpiksjes të gjakut.
Faktorët e mpiksjes janë proteina që i duhen organizmit të njeriut për një mpiksje normale të gjakut.
Trombocitet janë fragmente të vogla qelizore të gjakut që formohen në palcën e kockës dhe luajnë një
rol shumë të madh në mpiksjen e gjakut. Kur vazat e gjakut dëmtohen, faktorët e mpiksjes ndihmojnë
trombocitet të lidhen njëri me tjetrin për të mbyllur çarjet e të prerat dhe të ndalojnë në këtë mënyrë
gjakrrjedhjen në këto vaza. Dy tipet kryesore të hemofilisë janë Hemofilia A dhe Hemofilia B.
Hemofilia mund të jetë e lehtë, mesatare ose e rëndë. Kjo varet nga niveli i faktorit të mpiksjes në
gjakun tuaj. Hemofilia prek zakonisht meshkujt (me perjashtime të rralla ndodh e kundërta). Çdo vit 1 në
5000 meshkuj lind me sëmundjen e hemofilisë.
- Çfarë është Hemofilia A dhe Hemofilia B?
Gjakrrjedhjet në artikulacione janë shumë të shpeshta në hemofilikët. Madje pa shkak të qartë. Në fillim
hemorragjia sjell rritje të ndjeshmërisë së gjurit e pa shenja të dukshme të hemorragjisë. Por më pas
gjuri fryhet (edematizohet) , bëhet shume i nxehtë, i dhimbshëm. Artikulacioni humb funksionin e tij
lëvizor dhe mund të mos ta rifitojë më kurrë.
Hemorragjia në tru mund të ndodhë si pasojë e një goditjeje por edhe spontanisht. Me dhimbje koke
shumë të forta e që zgjasin, me të vjella të shumta, me çrregullim të gjumit, humbje të papritur të
funksionit lëvizor apo të ndjeshmërisë së anësive, shikim të dyfishuar, konvulsione e atake epilepsie.
 TALASEMIA
Ç’eshte talasemia?
Talasemite jane nje grup semundjesh trashgimetare te karakterizuara nga nje defekt gjenetik i
sintezes se hemoglobines, qe s’eshte tjeter veçse nje proteine e rruazave te kuqe te gjakut. Nje
ose me shume defekte ne hallkat e ketij zinxhiri shkaktojne lloje te ndryshme talasemie, ne
menyre te veçante alfa-talasemite dhe beta-talasemite.
Terapia e transfuzionit
Trajtimi per te cilin ka nevoje nje i semure talasemik eshte transfuzioni i rruazave te kuqe, perçuesit e
oksigjenit ne organizem. Jane tre arsyet themeltare per te cilen transfuzioni i gjakut eshte i
domosdoshem per jeten e te semurit:
• T’ju garantoje indeve dhe organeve nje sasi te mjaftueshme oksigjeni.
• Per te mos sforcuar palcen ne prodhimin e rruazave te kuqe ne menyre qe kockat te rriten
normalisht.
• Te parandaloje ose te pengoje sa te jete e mundur rritjen e dimensioneve te shpretkes dhe sforcimin
e organeve te tjera.
Sherimi: Sherimi nga talasemia sot eshte i mundur nepermjet trapiantimit te palces se shtylles kurrizore,
por eshte e domosdoshme te gjendet nje dhurues i te njejtit grup me ate te te semurit talasemik ne
menyre qe te evitohet papajtueshmeria. Dhuruesit me te pershtatshem jane vetem vellezerit ose motrat
e te semurit, gje qe e ben te mundur trapiantin vetem per pak persona. Ne keto vitet e fundit kerkimi
shkencor-mjekesor mbi trapiantet ka bere te mundur nje tjeter hap perpara: parashikohet trapiantimi i
palces edhe midis personave jo familjare.
Teknika mjekesore gjithnje e me te sofistikuara per te bllokuar refuzimin nga organizmi te qelizave
embrionale te marra nga kerthiza e te porsalindurve (te pasura me qeliza meme te perberesve te gjakut)
po ndryshojne ne menyre te shpejte dhe pozitive kete metode sherimi. Çdo talasemik ne menyre te
veçante femijet e te rinjte, presin me shprese te madhe per tu kuruar me me siguri me anen e kesaj
teknike qe mund te gjeje zbatim te gjere ne nje dite jo te larget.

Punoi:

Erina Vasija, VIIA

Recomendados

Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike Dritan Baha
5K visualizações14 slides
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!#MesueseAurela Elezaj
30.8K visualizações4 slides
Djemtë e rrugës PalDjemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës Pal#MesueseAurela Elezaj
136.8K visualizações13 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiElton Gjoka
49.2K visualizações14 slides
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
55.5K visualizações11 slides
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
50.7K visualizações15 slides
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkollesValeria Baçi
148K visualizações12 slides

Mais procurados(20)

Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
Elton Gjoka49.2K visualizações
Projekt Kimi - Historiku i shkences se KimiseProjekt Kimi - Historiku i shkences se Kimise
Projekt Kimi - Historiku i shkences se Kimise
Iris Sakej14.8K visualizações
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshem
Darla Evangjeli55.5K visualizações
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.3K visualizações
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.7K visualizações
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148K visualizações
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
melissa cani23.4K visualizações
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanit
Jetmira Sula10.9K visualizações
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Exhitah Vasija55.1K visualizações
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Klarisa Klara57.7K visualizações
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema46.8K visualizações
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshme
An An19K visualizações
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografike
Arlinda 48.1K visualizações
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
Esmer Alda19.6K visualizações
Ushtrimet fizike mbi shendetinUshtrimet fizike mbi shendetin
Ushtrimet fizike mbi shendetin
#MesueseAurela Elezaj56.2K visualizações
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyre
Franceskasita18.5K visualizações
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.6K visualizações
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela26.4K visualizações
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
Arlinda 38.8K visualizações

Destaque

Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Fleurati
49.3K visualizações18 slides
GjakuGjaku
GjakuMedShqip
60.4K visualizações113 slides
AnemiaAnemia
AnemiaDr.Sabari Nathan
832.4K visualizações45 slides

Destaque(20)

Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakutProjekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
Shkelzen Tarja28.2K visualizações
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Fleurati49.3K visualizações
GjakuGjaku
Gjaku
MedShqip60.4K visualizações
AnemiaAnemia
Anemia
Dr.Sabari Nathan832.4K visualizações
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
#MesueseAurela Elezaj10.3K visualizações
AnemiaAnemia
Anemia
lucerogarcia151.9K visualizações
İmplament Genel Sunumİmplament Genel Sunum
İmplament Genel Sunum
İmplament322 visualizações
HemostazaHemostaza
Hemostaza
Stefania Carmen11.7K visualizações
Detyre kursi biologji 1Detyre kursi biologji 1
Detyre kursi biologji 1
Danjela Lushaj3.8K visualizações
Hemostaza primare dhe sekondareHemostaza primare dhe sekondare
Hemostaza primare dhe sekondare
Silva Silvi3K visualizações
GRUPI A - B TESTIM - KLASA VII  #MesueseAurelaGRUPI A - B TESTIM - KLASA VII  #MesueseAurela
GRUPI A - B TESTIM - KLASA VII #MesueseAurela
#MesueseAurela Elezaj8.9K visualizações
Bazat e gjenetikes moderneBazat e gjenetikes moderne
Bazat e gjenetikes moderne
shkolla-arianiti5.9K visualizações
Gregor Mendeli-Andi MetaliajGregor Mendeli-Andi Metaliaj
Gregor Mendeli-Andi Metaliaj
Andi Metaliaj5.1K visualizações
Projekt biologji xcProjekt biologji xc
Projekt biologji xc
Google3.9K visualizações
OsteoporozaOsteoporoza
Osteoporoza
Kerekes Csenge901 visualizações
Biologji osteoporozaBiologji osteoporoza
Biologji osteoporoza
Xhoana Pepa1.5K visualizações
Albania (English Version)Albania (English Version)
Albania (English Version)
EGLI TAFA1.6K visualizações
Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3
Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3
Andi Metaliaj12.3K visualizações

Similar a Semundjet e gjakut

Biologji Biologji
Biologji Ulpian Allaraj
940 visualizações7 slides
Sëmundjet gjenetike gr1Sëmundjet gjenetike gr1
Sëmundjet gjenetike gr1Sara Miria
3.1K visualizações20 slides
SakSak
SakDrmedicine
6.8K visualizações88 slides
Ateroskleroza sunilda rexhajAteroskleroza sunilda rexhaj
Ateroskleroza sunilda rexhajSunilda Rexhaj
597 visualizações25 slides
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetiArens Rapushi
3.9K visualizações17 slides
Semundjet kanceriSemundjet kanceri
Semundjet kanceriMelissa Cani
3.8K visualizações15 slides

Similar a Semundjet e gjakut(20)

Biologji Biologji
Biologji
Ulpian Allaraj940 visualizações
Sëmundjet gjenetike gr1Sëmundjet gjenetike gr1
Sëmundjet gjenetike gr1
Sara Miria3.1K visualizações
SakSak
Sak
Drmedicine6.8K visualizações
Ateroskleroza sunilda rexhajAteroskleroza sunilda rexhaj
Ateroskleroza sunilda rexhaj
Sunilda Rexhaj597 visualizações
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendeti
Arens Rapushi3.9K visualizações
Semundjet kanceriSemundjet kanceri
Semundjet kanceri
Melissa Cani3.8K visualizações
traumat geriartiketraumat geriartike
traumat geriartike
Universiteti 'Aleksander Moisiu' Durres1.7K visualizações
Problemet e zemrës rrezikojnë goditjen në truProblemet e zemrës rrezikojnë goditjen në tru
Problemet e zemrës rrezikojnë goditjen në tru
Blerim Myftiu50 visualizações
KanceriKanceri
Kanceri
DonikaLici1.2K visualizações
BiologjiBiologji
Biologji
Roi Qurku992 visualizações
Kanceri i MushkeriseKanceri i Mushkerise
Kanceri i Mushkerise
Ardian Z. Kryeziu2.3K visualizações
Projekt biologji Projekt biologji
Projekt biologji
Xhoana Pepa3.1K visualizações
EndokarditiEndokarditi
Endokarditi
Ramadan Lohaj2.1K visualizações
Sëmundjet Iskemike të ZemrësSëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të Zemrës
Driton Baloku4.9K visualizações
Modelet e trashegimise njegjenike dhe semundjetModelet e trashegimise njegjenike dhe semundjet
Modelet e trashegimise njegjenike dhe semundjet
Sunilda Rexhaj5.3K visualizações
TalasemiaTalasemia
Talasemia
Odri Veseli789 visualizações
Endokrinologji dhe NefrologjiEndokrinologji dhe Nefrologji
Endokrinologji dhe Nefrologji
Nezhla Shabani603 visualizações
Punim seminarik gjakuPunim seminarik gjaku
Punim seminarik gjaku
Ardian Hyseni14.5K visualizações
Projekt.docx 2..Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..
Peci Ademaj2.2K visualizações
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
D. Sh20.4K visualizações

Mais de Exhitah Vasija

Hidrokarburet e halogjenuarHidrokarburet e halogjenuar
Hidrokarburet e halogjenuarExhitah Vasija
9.1K visualizações14 slides
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeExhitah Vasija
51.1K visualizações10 slides
Lojrat olimpikeLojrat olimpike
Lojrat olimpikeExhitah Vasija
18K visualizações6 slides
Lojrat sportive.Lojrat sportive.
Lojrat sportive.Exhitah Vasija
23.1K visualizações4 slides
Teenagers nowadaysTeenagers nowadays
Teenagers nowadaysExhitah Vasija
3.9K visualizações3 slides

Mais de Exhitah Vasija(10)

Hidrokarburet e halogjenuarHidrokarburet e halogjenuar
Hidrokarburet e halogjenuar
Exhitah Vasija9.1K visualizações
Zbatime te exel-it ne fusha te ndryshmeZbatime te exel-it ne fusha te ndryshme
Zbatime te exel-it ne fusha te ndryshme
Exhitah Vasija3.5K visualizações
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshme
Exhitah Vasija51.1K visualizações
Lojrat olimpikeLojrat olimpike
Lojrat olimpike
Exhitah Vasija18K visualizações
Lojrat sportive.Lojrat sportive.
Lojrat sportive.
Exhitah Vasija23.1K visualizações
Teenagers nowadaysTeenagers nowadays
Teenagers nowadays
Exhitah Vasija3.9K visualizações
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Exhitah Vasija94.6K visualizações
Reklame "Lana Del Ray Collection"Reklame "Lana Del Ray Collection"
Reklame "Lana Del Ray Collection"
Exhitah Vasija348 visualizações
Abcom Abcom
Abcom
Exhitah Vasija641 visualizações
Rryma elektrikeRryma elektrike
Rryma elektrike
Exhitah Vasija41.3K visualizações

Semundjet e gjakut

 • 1. SEMUNDJET E GJAKUT  LEUCEMIA Leucemia eshte semundja e kancerit qe prek rruazat e bardha te gjakut, te cilat, per shkak te uljes se numrit, jane te paafta te kryejne funksionin e tyre. Me shfaqjen e kesaj semundjeje perballemi me ulje te numrit te rruazave te kuqe, te hemoglobines dhe te pllakezave. Semundja fillon me dobesi, lodhje te shpejte, dhembje ne muskuj dhe kocka,humbje oreksi, ngritje te vogla te temperatures. Pas kesaj faze, semundja fillon vrullshem.Shfaqen gjakrrjedhje nga hunda, nga mishrat e dhembeve, nga organet e brendshme.Ekzistojne dy lloje te leucemise, te cilat percaktojne edhe zhvillimin e semundjes. Leucemia akute eshte me e rrezikshme, pasi zhvillimi i saj behet me ritme te shpejta, ndersa leukemia kronike mund te vazhdoje me vite te tera. Shenjat e para: Leucemia eshte semundje kanceroze e gjakut. Kjo semundje eshte gjithmone kronike dhekarakterizohet nga prezenca e disa celulave jonormale ose ne shume raste leukemia karakterizohet edhe si pamjaftueshmeri e gjakut dhe e palces kurrizore. Nje shumice e tepruar e rruazave te bardha dhe nje pakice fatale e rruazave te kuqe jane karakteristikat mjekesore te semundjes, nderkohe ajo shkakton ne shumicen e rasteve dhembje te forta koke. Te dhenat mjekesore tregojne se kurimi i saj varet shume nga grada ne te cilen e kap semundjen pacienti. Tri shenja jane karakteristike per te gjithe personat qe kane mungese gjaku. Pjesa me e madhe e tyre kane lodhje fizike, takikardi dhe jane shume te zbehte. Transfuzioni: Mjekimi i semundjes behet me transfuzion gjaku dhe me medikamentet qe ndalojne ecurine e semundjes. Studimet e kryera kohet e fundit nga shkencetare amerikane kane treguar se mosha qe preket me shpesh nga semundja vdekjeprurese e shekullit eshte rreth 15 vjeç.Vetem 20% e te semureve nga kjo semundje jane ne moshe te rritur. Leucemia eshte nje nga semundjet qe deri tani nuk ka gjetur sherim. Mjekimi i leucemise mund te kryhet me transfuzion gjaku, ndersa per te ndaluar ecurine e semundjes ekzistojne medikamente perkatese.  ANEMIA Mungesa e Hekurit është shkaku më i shpeshtë i Anemisë. Anemia është Sëmundja më e theksuar e Gjakut, që lidhet drejtpërdrejtë me Rruazat e kuqe të Gjakut. Anemia është mikrocitike, ku vëllimi mesatar i Qelizave të Gjakut është nën 80. Gjaku përbën rreth 8 % të masës trupore, është pjesë e pazëvendësueshme e Organizmit, sepse bart Oksigjenin dhe Materiet ushqyese deri te të gjitha Indet dhe largon prodhimet e metabolizmit. Bartësi i Oksigjenit është Hemoglobina, e cila gjendet në Rruzat e kuqe të Gjakut - Eritrocitet. Për ndërtimin e Hemoglobinës është e nevojshme një sasi e Hekurit. Në një Milimetër kub tek Meshkujt gjenden rreth 5 milionë Rruza të kuqe të Gjakut (eritrocite), kurse tek Femrat rreth 4.5 milionë. Detyra kryesore e Rruzave të kuqe është me ndihmën e Hemoglobinës në vete të lidhë Oksigjenin dhe Dioksid Karbonin. Oksigjeni bartet në tërë Trupin dhe në kthim deri te Mushkëritë kthen Dioksid Karbonin, i cili lirohet pastaj me Frymëmarje. Anemia vjen shpesh edhe pas Gjakderdhjeve të mëdha dhe të forta, mirëpo çregullimet mund të vijnë edhe shkallë shkallë, nga Gjakderdhja e pavërejtur e brendshme, nga Ushqimi i dobët dhe jo i mirë.
 • 2.  HEMOFILIA Hemofilia është një sëmundje e gjakut, në të cilën gjaku nuk mpikset si normalisht. Nëse ju keni Hemofili mund të keni gjakrrjedhje për një kohë më të gjatë krahasuar me njerëzit e tjerë pas një traume apo dëmtimi. Ju gjithashtu mund të gjakoseni edhe në brendësi të trupit tuaj, veçanërisht në artikulacionet e gjunjëve, kyçeve të këmbëve dhe në bërryla. Kjo gjakrrjedhje mund të dëmtojë organet tuaja dhe mund të jetë edhe kërcenuesepër jetën. Hemofilia zakonisht është një sëmundje e trashëgueshme. E trashëgueshme do të thote që kjo sëmundje kalon nga prindi tek fëmija me anë të geneve. Njerëzit e lindur me hemofili kanë sasi shumë të vogël ose mungesë të faktorëve të mpiksjes të gjakut. Faktorët e mpiksjes janë proteina që i duhen organizmit të njeriut për një mpiksje normale të gjakut. Trombocitet janë fragmente të vogla qelizore të gjakut që formohen në palcën e kockës dhe luajnë një rol shumë të madh në mpiksjen e gjakut. Kur vazat e gjakut dëmtohen, faktorët e mpiksjes ndihmojnë trombocitet të lidhen njëri me tjetrin për të mbyllur çarjet e të prerat dhe të ndalojnë në këtë mënyrë gjakrrjedhjen në këto vaza. Dy tipet kryesore të hemofilisë janë Hemofilia A dhe Hemofilia B. Hemofilia mund të jetë e lehtë, mesatare ose e rëndë. Kjo varet nga niveli i faktorit të mpiksjes në gjakun tuaj. Hemofilia prek zakonisht meshkujt (me perjashtime të rralla ndodh e kundërta). Çdo vit 1 në 5000 meshkuj lind me sëmundjen e hemofilisë. - Çfarë është Hemofilia A dhe Hemofilia B? Gjakrrjedhjet në artikulacione janë shumë të shpeshta në hemofilikët. Madje pa shkak të qartë. Në fillim hemorragjia sjell rritje të ndjeshmërisë së gjurit e pa shenja të dukshme të hemorragjisë. Por më pas gjuri fryhet (edematizohet) , bëhet shume i nxehtë, i dhimbshëm. Artikulacioni humb funksionin e tij lëvizor dhe mund të mos ta rifitojë më kurrë. Hemorragjia në tru mund të ndodhë si pasojë e një goditjeje por edhe spontanisht. Me dhimbje koke shumë të forta e që zgjasin, me të vjella të shumta, me çrregullim të gjumit, humbje të papritur të funksionit lëvizor apo të ndjeshmërisë së anësive, shikim të dyfishuar, konvulsione e atake epilepsie.  TALASEMIA Ç’eshte talasemia? Talasemite jane nje grup semundjesh trashgimetare te karakterizuara nga nje defekt gjenetik i sintezes se hemoglobines, qe s’eshte tjeter veçse nje proteine e rruazave te kuqe te gjakut. Nje ose me shume defekte ne hallkat e ketij zinxhiri shkaktojne lloje te ndryshme talasemie, ne menyre te veçante alfa-talasemite dhe beta-talasemite. Terapia e transfuzionit Trajtimi per te cilin ka nevoje nje i semure talasemik eshte transfuzioni i rruazave te kuqe, perçuesit e oksigjenit ne organizem. Jane tre arsyet themeltare per te cilen transfuzioni i gjakut eshte i domosdoshem per jeten e te semurit: • T’ju garantoje indeve dhe organeve nje sasi te mjaftueshme oksigjeni. • Per te mos sforcuar palcen ne prodhimin e rruazave te kuqe ne menyre qe kockat te rriten normalisht. • Te parandaloje ose te pengoje sa te jete e mundur rritjen e dimensioneve te shpretkes dhe sforcimin e organeve te tjera.
 • 3. Sherimi: Sherimi nga talasemia sot eshte i mundur nepermjet trapiantimit te palces se shtylles kurrizore, por eshte e domosdoshme te gjendet nje dhurues i te njejtit grup me ate te te semurit talasemik ne menyre qe te evitohet papajtueshmeria. Dhuruesit me te pershtatshem jane vetem vellezerit ose motrat e te semurit, gje qe e ben te mundur trapiantin vetem per pak persona. Ne keto vitet e fundit kerkimi shkencor-mjekesor mbi trapiantet ka bere te mundur nje tjeter hap perpara: parashikohet trapiantimi i palces edhe midis personave jo familjare. Teknika mjekesore gjithnje e me te sofistikuara per te bllokuar refuzimin nga organizmi te qelizave embrionale te marra nga kerthiza e te porsalindurve (te pasura me qeliza meme te perberesve te gjakut) po ndryshojne ne menyre te shpejte dhe pozitive kete metode sherimi. Çdo talasemik ne menyre te veçante femijet e te rinjte, presin me shprese te madhe per tu kuruar me me siguri me anen e kesaj teknike qe mund te gjeje zbatim te gjere ne nje dite jo te larget. Punoi: Erina Vasija, VIIA