O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Living our values everyday

378 visualizações

Publicada em

In een waardenconflict draait het niet altijd om de vraag wat juist of fout is. Het antwoord wijst zichzelf uit. De morele uitdaging ligt soms veeleer in: ben ik in de mogelijkkheid om het ook te doen? Wat hindert of helpt me om te handelen in overeenstemming met datgene wat ik als goed of juist beschouw? En wat betekent dit voor waardengedreven organisaties, die morele competentie en integriteit in hun werkomgeving willen bevorderen. Daarover gaat Beleidsnota 67 (oktober 2013 van VKW Metena).

Publicada em: Negócios
 • Entre para ver os comentários

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Living our values everyday

 1. 1. 67 oktober 2013 VKW Beleidsnota It’s all about L.O.V.E.: Living Our Values Everyday Auteur: Rik De Wulf, Business Ethics manager VKW Metena
 2. 2. Inhoudstafel • • • • • • • Inleiding Persoonlijke confrontatie met waardenconflicten Hoe ga je met waardenconflicten om? Wat goed of juist is, voelt het best… & Ik wil wel, maar de andere niet… Persoonlijke tegenover organisatiewaarden In de werkcontext volgens eigen waarden handelen Wat geeft kracht om authentiek te handelen? De integrale tekst van de VKW beleidsnota is te vinden op: http://www.vkw.be/kennisbank/living-our-values-everydag
 3. 3. Inleiding Deze nota biedt een antwoord op de vragen: Wat hindert of helpt me om te handelen in overeenstemming met datgene wat ik als goed of juist beschouw? Wat betekent dit voor een waardengedreven organisatie, die morele competenties en integriteit in hun werkomgeving willen bevorderen? Lees ook: http://www.vkw.be/kennisbank/waardendilemmas-stappen-naar-eenverantwoord-besluit http://www.vkw.be/kennisbank/de-waardenfluisteraar
 4. 4. Persoonlijke confrontaties met waardenconflicten In iedere werkomgeving zijn er situaties waarbij persoonlijke waarden onder druk worden gezet. We herkennen drie perspectieven waaruit je betrokken bent als:  Actor: anderen sporen je aan iets te doen.  Getuige: je bent getuige van wat iemand een ander aandoet en je vraagt jezelf af of je moet tussenkomen.  Benadeelde: je voelt je tekortgedaan en vraagt je of hoe je voor jezelf kan opkomen.
 5. 5. Hoe ga je met waardenconflicten om? Emoties zijn onze morele voelsprieten. Ze geven ons een indicatie… Meestal ga je op een bepaalde manier om met waardenconflicten, als: • Idealist • Pragmatist • Opportunist Onderzoek leert ons echter dat de meeste mensen in hun leven en werk het liefst in spreken en handelen uitdrukking willen geven aan hun persoonlijke waarden.
 6. 6. Wat goed of juist is, voelt het best… Ik wil wel, maar de andere niet… Voor ieder van ons geldt dat op een berg van wel honderd waarden, er een paar zijn die helemaal bovenaan liggen, en ons innerlijk kompas vormen. Die paar ankerpunten maken je tot wie je bent als mens. Dat anderen niet willen is een overtuiging, die ons in de weg staat om zelf op een authentieke manier te reageren. Het komt er op aan dat voldoende mensen iets willen. Een kwestie van kritische massa, die het fundament vormt van een positieve cultuur.
 7. 7. Persoonlijke tegenover organisatiewaarden Onze visie Wanneer leiders en medewerkers zich voldoende gesterkt en gesteund voelen om oprecht te spreken en fair te handelen overeenkomstig hun persoonlijke waarden, zullen ze op eigen unieke wijze bijdragen tot de organisatiecultuur die het bedrijf nodig heeft om haar opdracht te realiseren. Het is die match tussen persoonlijke en organisatiewaarden die bezieling en gedrevenheid creëert.
 8. 8. In de werkcontext volgens eigen waarden handelen Er zijn een aantal obstakels: 1. Vijandige cultuur (van leidinggevenden) 2. Angst voor de prijs die je betaalt (uitsluiting…) 3. Je wekt de indruk ethisch te handelen (rechtvaardiging gedrag). 4. Je kent je eigen kernwaarden niet  Integer handelen is nu en dan risicomanagement.
 9. 9. Wat geeft kracht om authentiek te handelen? Succes zien in een breder verhaal: • Waar doe je het voor? Wat is je carrièredoel? Waar ligt je professionele aspiratie?’ • Door het verbreden van je professionele aspiratie geef je eigenlijk invulling aan wat succes voor je betekent. Het ego voorbij: Authenticiteit betekent dat je jezelf en je omgeving op een hoger plan wil brengen. Niet de angst, maar de creatiedrijfveer is dan leidend. Wie wil doorgroeien naar meer authenticiteit zal zijn eigen angstdrijfveren onder de loep moeten nemen.
 10. 10. Wat geeft kracht om authentiek te handelen? Bronnen om in waardengeladen situaties kracht te vinden: 1. Het principe van de normalisatie: het is niet ongewoon dat zich waardenconflicten voordoen. 2. Begrip kunnen opbrengen voor belangen van anderen. 3. Vinden van medestanders. 4. In je persoonlijke stijl communiceren. 5. Doen wat werkt.

×