O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Tema 16: Joan-Francesc Mira. 2n de BAT

 • Entre para ver os comentários

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Tema 16: Joan-Francesc Mira. 2n de BAT

 1. 1. TEMA 16:Joan Francesc Mira ha reflexionat en els seus assajossobre la nostra realitat contemporània. Explica-ho.IES LA TORRETA ELX2nBAT: Valencià: Llengua i LiteraturaProf. Esther Montesinos
 2. 2. JOAN FRANCESC MIRAValència 1939.Autor polifacèticUn dels escriptors valenciansviu més destacat.Ha conreat narrativa, estudiantropològic, estudi lingüístic ilassaig.Professor de cultura clàssica igrec a la Universitat de Castelló
 3. 3. JOAN FRANCESC MIRAPlenament arrelat a la realitat valenciana: conscient de lesseues virtuts i de les seues mancances.Obres no fictícies: dimportància antropològica.Columnista brillant, amb molta presència en premsa.Escriu en El Temps.
 4. 4. Llibres de gran formatPart important de lobradedicada a parlar de València:territori, gent, història...També de personatgesvalencians notoris, importants.Publicacions especials, degran format, amb moltes iimportants il·lustracions.
 5. 5. Mira: assagista i articulistaEl tema central de Joan FrancescMira: la identitat valenciana.Reflexions:Identitat nacional:nacionalisme.Relació entre cultura i poderManipulació del significatde la identitat: interessospolítics, socials i econòmics.
 6. 6. Mira: assagista i articulistaTemesViatges i visitesLlibres i llengua;paradís de la literaturaEls grecs, els clàssics.El país i els veïns: lanacióSobre la gent i el mónEl vel de la memòriaValència i elsvalencians
 7. 7. Idees sobre el nacionalismeCompromís cívic i polític amb el seu país i la seua cultura.Els fonaments ideològics del seu mètode deriven de la raó, delhumanisme i de la fidelitat a la democràcia.Plantejament de validesa universal quan tracta de:La creació i levolució de les identitats i dels símbols de lanacióLa importància de les llengües per tal de crear la consciènciacol·lectiva.
 8. 8. Idees sobre el nacionalismeSempre adopta un punt devista escèptic respecte a lesconviccions absolutes.El conflicte que catalans ivalencians tenen al voltant dela condició nacional no és tandiferent del que pateixen unsaltres pobles del món. Fins itot aquells que podenconsiderar que viuen unasituació normal.
 9. 9. Crítica de la nació pura. Analitza el nacionalisme des de laperspectiva de lantropologia social:Els humans necessiten tenir identitat de grupEl grup es pot definir com a nació cultural, que no sobreviusense nació política.Desfà tòpics de la nació entesa com un element pur, net illiure de contradiccionsMostra que una nació és una creació social, humanadependent dels símbols i sempre en construcció.
 10. 10. Sobre la nació delsvalencians.Reflexiona sobre lacomplicada adscripciónacional dels valencians.Opta per lanomenada viavalenciana. Allunyada delespanyolisme i delcatalanisme.
 11. 11. Almansa 1707. Després de labatalla.Estudi sobre la pèrdua de lesllibertats nacionals valencianes.Manifesta que qualsevol país téunes efemèrides a recordar:9 doctubre (naixement).Es commemoralalliberament del dominiàrab per part del Jaume I25 dabril (defunció)Es perden els furs del regnede València.
 12. 12. EstilHa aprés de Joan Fuster els recursos essencials del gènereassagístic.Les característiques de la seua obra són resultat duna àgilsimbiosi de periodisme i literatura:Claredat i concisió. Sense trivialitats ni accessoris.Suggereix i argumenta amb amenitat i gràcia.Usa molt bé la ironia i (de vegades) lhumor.Veritable mestre de lidioma.Incita al diàleg o al debat.
 13. 13. Organització del text assagísticLarticle dopinió per a Mira és un assaig en miniatura i untext literari breu.Moltes de les seues reflexions es basen en lexperiència, cosaque facilita la lectura, que resulta suggeridora i accessible.Estructura:Comença amb la descripció dalgun fet, persona o obradart.Al final amb una pirueta dialèctica senzilla i eficaçprojecta un canvi descala cap al fet particular sobre elqual exposa, breu i contundent, la seua reflexió.
 14. 14. NarrativaEl bou de focEls cucs de sedaEl desig dels diesBorja PapaEl professor dhistòria

×